Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Trailer 2

Alenka Kingsleyová je devatenáctiletá dívka, kterou od malička pronásleduje jedna a ta samá noční můra o podivných bytostech. Nemůže kvůli ní spát, jediným lékem je milující otec, který ji vždy utiší. Po otcově smrti se dívce nejen vrátí noční můry, ale její obrovská představivost jí v mnohém komplikuje život. O 13 let později je z Alenky půvabná, trochu svérázná a bystrá dívka, která své okolí překvapuje podivnými nápady a nevšedními úvahami. Jednoho dne ji ale čeká nemilé překvapení, její matka ji hodlá provdat za přihlouplého, nevzhledného, avšak bohatého lorda Hamishe. Alenka prchá ze své zásnubní hostiny do lesa a utíká za králíkem ve vestě. Spadne za ním do hluboké jámy a ocitne se v podivném světě, aniž by si pamatovala, že už tam jednou byla. Vypije nápoj s nápisem "Vypij mě" a zmenší se na takovou velikost, aby mohla projít malinkými dvířky do fantastického království... (TV Nova)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (1 781)

Shit 

všechny recenze uživatele

Burton natočil už daleko lepší filmy a tímhle rozhodně nijak neoslnil, ze začátku mě sice hodně zaujala hudba, ale ta se posléze trochu vytratila a zbyl už jen příběh, kterej je bohužel docela nudnej a moc zásadního se toho tam neuděje a tentokrát to Burtonovi nezachraňuje ani Depp, snaží se, ale ta šaškovitost je v jeho podání už mírně okoukaná, ale i přesto je to nejlepší z filmu, protože ani Mia Wasikowska jako Alenka tu nijak nezáří. Docela mě ještě zaujala kamera a celkově vizuál, ale tomu to zase trošku kazí ten fakt, že animace postav není nic světobornýho a spíš se to sune k průměru. Čekal bych to celý od Burtona ještě hravější, temnější a kompaktnější, tohle bohužel trošku zklamalo. 3,5* ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tim Burton navštívil Disney Studios a ani tato živá voda nezpůsobila, že by Disney již více nebyl mrtvý. Scénář od osvědčené studiové harcovnice sice činí Alenku něčím jiným než jen prostým zfilmováním Carrollovy knihy, ale divák nedostane o moc víc než emancipační štulec, který měl možná opodstatnění právě v době sjetého Lewise, ale rozhodně ne dnes, a který je navíc očekávatelný od samého začátku této hodinu a tři čtvrtě trvající přehlídky zcela zbytečného "za každou cenu 3D" pimprlového divadla. Alenka nicméně drží historické prvenství - poprvé mi Johny Depp přišel nesnesitelný, a to jsem viděl i Eda Wooda. Uznání si Šílený Klóbrcmajstr nicméně zaslouží, a stejně tak i ostatní herci, ať už viditelní nebo jenom akustičtí - Mia Wasikowska je zvláštním způsobem křehká a silná zároveň, většinu filmu se jí daří působit správně dospívajícím dojmem, a je rovněž netuctovým způsobem hezká. O Heleně Bonham Carter snad není třeba mluvit (nakecá toho víc než dost, a zase z toho budete tak na větvi jako ve Sweeney Toddovi nebo Fight Clubu...dobře, trochu jinak než ve Fight Clubu, ale fajn rozhodně je:)) a z Bílé Královny Anne Hathaway jsem dostával křeče do bránice, jak mě ta její extrémně pozérská kreace panny ze středověké tapisérie bavila. Pak by se asi slušelo více zmínit ještě Crispina Glovera, který je ještě divnější a úlisnější než v Charlieho Andílcích (ano, JE to možné), a můžeme přejít k tomu jak si Burton ponechal svůj výrazný vizuální styl, díky čemuž občas vidíte záblesky Sleepy Hollow nebo Velké Ryby, a jak je scénář opentlen docela povedenými vtípky, kterých je možná (skoro jistě) daleko víc, než jsem mohl postřehnout, protože jsem četl všeho všudy první polovinu Říše Divů. To, zda máte načteno či nikoliv, je dost zásadní problém - já jsem třeba až do poloviny filmu (kdy se Alenka dostane na hrad Srdcové Královny) absolutně nechápal, co se to hergot děje, a jak spolu jednotlivé scény souvisí. Moje hodnocení tak je téměř jistě zkreslené - jediné řešení je zas o něco doplnit literární vzdělání a pak se podívat znovu. Jakkoliv mi ovšem repríza není proti mysli, jak se znám, zabere to dlouhý čas:) Nechť je tedy těch 60%, které teď dávám, bráno s rezervou. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Burton v opojení digitálních triků vytváří potvůrku za potvůrkou, knižní seznam je dlouhý, že... Zápletka mu slouží jen tomu, aby je mohla Alenka všechny potkat, na konci spáchat hrdinský čin a navštívit všeliká bizarní místa. Kouzlo zmatení, z předlohy či ze Švankmajera se linoucí, absentuje. Svět Alenky je bizarní jen navenek, uvnitř je průhledný jak... prázdno... Celá snová pouť, jež trochu Velkorybně odráží realitu, v celém svém vyznění slouží zřejmě jen doformování Alenčiny osobnosti. Doformování odporně stereotypnímu: ptáčecí křehule Alenka Wasikovska dospěje v sebevědomou, pevnou a nezlomnou mladou dámu, která ví, co je dobré pro ni, pro obchod, pro její tetu, pro její sestru a pro jejího švagra. Svět se projasňuje a zjednodušuje na prahu věku, v kterém, jak věřím, by člověk konečně měl začít vnímat jeho složitost. Doufám, že Alenka jako černobíle pruhovaná modrá punčocha to bude mít v Anglii své doby těžké... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Bezprostřední dojmy představují spíše zklamání ze značně nekonzistentního LSD tripu. V tomto směru ale berte moje hodnocení zatím jako orientační, přehodnotím jej po přečtení knihy a shlédnutí původní animované Alenky (což jsem měl v plánu již před filmem, ale nezvládl jsem to). Každopádně trochu zamrzí nadužívání CGI efektů (některé věci prostě digi být nemusely a je to ke škodě), potěší naopak velká podpora v hereckých výkonech živých herců, kočka Šklíba, skvělá hudba (závěrečná suita je bombastická), spousta humorných momentů a nakonec i trocha té nekorektnosti. Lítá lítá netopýr, sereme si na papír!. Největší peckou je ale nakonec stejně trailer na TRONa!!!! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Uvnitř sterilní, málo osobitá a zmatená zakázka hollywoodských bossů, u které Tim Burton zřejmě jen asistoval. Jeho kroky z posledních let mě bohužel míjí.. Burton už nebalancuje na hranici mezi originální tvůrčí filmařinou plnou příjemně šokujících nápadů a lákavou komercí, on už jednoduše začal onomu blyštivému průmyslu sloužit. Alenka jest toho příkladem.. Z jeho dítek se vytratila jiskra, lehkost, kouzlo, vtip a dokonce i děj. Jasně, na Alenčině putování si každý něco najde, každému se zalíbí nějaká z těch podivných postaviček, ale ve finále tu máme utahanou vyprávěnku, u níž si vzpomenu za pár let tak maximálně na slušné herce a hlas Alana Rickmana. Není to málo, ale byl jsem zvyklý na mnohem víc.. ()

Galerie (309)

Zajímavosti (60)

  • Mia Wasikowska, která měří ve skutečnosti 160 cm, ve filmu často měnila velikost a filmaři se snažili řešit problém spíš prakticky než digitálně. Např. musela stála na bedně od jablek aby byla vyšší než ostatní. (Rosaviva)
  • Díky filmu vznikly dvě hudební CD. Jedno obsahuje soundtrack s hudbou skladatele Dannyho Elfmana. Druhé CD „Almost Alice" ("Skoro Alenka“) je kompilací šestnácti písní včetně písně k závěrečným titulkům filmu „Alice (Underground)"/"Alenka (v Podzemí)”, napsané a zpívané Avril Lavigne. Ostatní písně se nechaly filmem inspirovat. (Kroup4)

Související novinky

Malá mořská Hit-Girl

Malá mořská Hit-Girl

08.11.2015

Nové adaptace slavných pohádek jsou teď v kurzu podobně jako comicsové filmy. Alenka v říši divů, Zloba a Popelka vydělaly ohromné peníze, takže vás asi nepřekvapí, že u Disneyho chystají třeba… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Disney transformuje Dumba

Disney transformuje Dumba

09.07.2014

Hrané pohádky jsou v současnosti skoro tak populární a úspěšné jako comicsové adaptace. Sněhurka a lovec nebo Alenka v říši divů brzy dostanou druhé díly, nejnověji pak u diváků zabodoval růženkovský… (více)

Kapitán Nemo to nevzdává

Kapitán Nemo to nevzdává

14.06.2014

Geniální vědec Kapitán Nemo, známý z románů Julese Vernea, se v kinech naposledy objevil před 11 lety. U nás natáčená Liga výjimečných ale nebyla přijata zrovna kladně a mimo jiné ukončila hereckou… (více)

Reklama

Reklama