Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Trailer 2

Alenka Kingsleyová je devatenáctiletá dívka, kterou od malička pronásleduje jedna a ta samá noční můra o podivných bytostech. Nemůže kvůli ní spát, jediným lékem je milující otec, který ji vždy utiší. Po otcově smrti se dívce nejen vrátí noční můry, ale její obrovská představivost jí v mnohém komplikuje život. O 13 let později je z Alenky půvabná, trochu svérázná a bystrá dívka, která své okolí překvapuje podivnými nápady a nevšedními úvahami. Jednoho dne ji ale čeká nemilé překvapení, její matka ji hodlá provdat za přihlouplého, nevzhledného, avšak bohatého lorda Hamishe. Alenka prchá ze své zásnubní hostiny do lesa a utíká za králíkem ve vestě. Spadne za ním do hluboké jámy a ocitne se v podivném světě, aniž by si pamatovala, že už tam jednou byla. Vypije nápoj s nápisem "Vypij mě" a zmenší se na takovou velikost, aby mohla projít malinkými dvířky do fantastického království... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 781)

POMO 

všechny recenze uživatele

Produkčne slušný, vnútorne sterilný disneyovský celovečerák so skvelými maskami, a iba polovičným angažmá Tima Burtona. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

O tom, že pan Carol absolvoval Matfyz, není pochyb. Bez pětilebkového matroše a smaženice z lisohlávek by Alenka byla jen dalším běžným dnem medvídka Pů. Timmy zjistil, že sedmileté holčičky špatně kouří a s takovou by si casting moc neužil, a tak nám v pohodě naservíroval Alenčinu dvacetiletou dablérku, což nepochybně vedlo k lepšímu položení se do role zlé červené královny u paní Carterové. Hluboký Džony ukázal, jak by vypadal Střihoruký Edward, kdyby mu ruplo v bedně. Bílá královna se svým blonďatým přelivem a hustým černým obočím alá Brežněv oslňuje charmem chánovských krasavic. Jako celek je to sice trochu rozostřené, ale jinak kompaktní, barevné a kdybych si já blbec vyzvedl u vchodu do kina brýle, prý dokonce plastické. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Škoda toho disneyovského příběhu jako ze škatulky, Tim Burton umí mnohem víc, něco málo z jeho poetiky se sice mihne, ale prostě není to ono. Každopádně ve 3D jde o film, na který se moc hezky dívá a Helena Bonham-Carter je jako srdcová královna prostě úžasná. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Sterilní. Klasický případ, jak se někdo chytí do pasti, že imaginativní literatura je vhodná k filmvému zobrazení. Ona možná i je, ale to by se to nesmělo dělat jako hollywoodský blockbuster. Vedle Planety opic Burtonův nejzakázkovější film. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tim Burton navštívil Disney Studios a ani tato živá voda nezpůsobila, že by Disney již více nebyl mrtvý. Scénář od osvědčené studiové harcovnice sice činí Alenku něčím jiným než jen prostým zfilmováním Carrollovy knihy, ale divák nedostane o moc víc než emancipační štulec, který měl možná opodstatnění právě v době sjetého Lewise, ale rozhodně ne dnes, a který je navíc očekávatelný od samého začátku této hodinu a tři čtvrtě trvající přehlídky zcela zbytečného "za každou cenu 3D" pimprlového divadla. Alenka nicméně drží historické prvenství - poprvé mi Johny Depp přišel nesnesitelný, a to jsem viděl i Eda Wooda. Uznání si Šílený Klóbrcmajstr nicméně zaslouží, a stejně tak i ostatní herci, ať už viditelní nebo jenom akustičtí - Mia Wasikowska je zvláštním způsobem křehká a silná zároveň, většinu filmu se jí daří působit správně dospívajícím dojmem, a je rovněž netuctovým způsobem hezká. O Heleně Bonham Carter snad není třeba mluvit (nakecá toho víc než dost, a zase z toho budete tak na větvi jako ve Sweeney Toddovi nebo Fight Clubu...dobře, trochu jinak než ve Fight Clubu, ale fajn rozhodně je:)) a z Bílé Královny Anne Hathaway jsem dostával křeče do bránice, jak mě ta její extrémně pozérská kreace panny ze středověké tapisérie bavila. Pak by se asi slušelo více zmínit ještě Crispina Glovera, který je ještě divnější a úlisnější než v Charlieho Andílcích (ano, JE to možné), a můžeme přejít k tomu jak si Burton ponechal svůj výrazný vizuální styl, díky čemuž občas vidíte záblesky Sleepy Hollow nebo Velké Ryby, a jak je scénář opentlen docela povedenými vtípky, kterých je možná (skoro jistě) daleko víc, než jsem mohl postřehnout, protože jsem četl všeho všudy první polovinu Říše Divů. To, zda máte načteno či nikoliv, je dost zásadní problém - já jsem třeba až do poloviny filmu (kdy se Alenka dostane na hrad Srdcové Královny) absolutně nechápal, co se to hergot děje, a jak spolu jednotlivé scény souvisí. Moje hodnocení tak je téměř jistě zkreslené - jediné řešení je zas o něco doplnit literární vzdělání a pak se podívat znovu. Jakkoliv mi ovšem repríza není proti mysli, jak se znám, zabere to dlouhý čas:) Nechť je tedy těch 60%, které teď dávám, bráno s rezervou. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Když v pohádce působí hlavní záporák nejsympatičtěji ze všech postav, nemůžu se ubránit pocitu, že se něco sakra nepovedlo. Alice in Wonderland je ve všech směrech tuctový film, pro někoho může být plusem alespoň přítomný, i když vykastrovaný Burtonův rukopis. Pro mne bohužel ne. Dětem se to ale nejspíš líbit bude, vyložená špatnost to není. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že na začátku filmu jsem trošku vypadl ze své předem dané role tzv. věčného diváka a místo abych se plně soustředil na děj, jsem přemýšlel nad možnostma 3D. Až se jednou bude točit ve 3D třeba porno, nebo finále ligy mistrů mezi Barcelonou a Bohemians1905 či smaženej sejra s tatarkou, atd. Naštěstí jsem se právě včas vrátil k Alence, zrovna tam před ní klečel nějakej zrzavej neznaboh a naivně si snad myslel, že ho bude Alenka chtít za muže. Hned jak se vyslovil a kamera dala záběr na všechny ty lidi a jakože napětí co Alenka řekne, jsem se začal smát. To by dřív dělnická strana sponzorovala romský hudební festival než že by Alča řekla takovýmu koštěti své ano. Čili pokus o vyvolání napěti v téhlé otázce se naprosto minul učinkem. Po tomohle pofidérním prologu se konečně Alenka ocitne v říši divů a ať si říká kdo chce co chce, mě se to prostě líbilo, ze začátku míň, ale pak víc a víc až se mě to líbilo úplně nejvíc. Sice souhlasím s kolegyní uživatelkou Jeanne, ale s tím rozdílem, že když prostě zavřu oči, tak tenhle svět by má fantazie stvořit nedokázala a o tom to je, o schopnosti snít. Všechny ty bytosti - nebytosti byli zkrátka parádní. Ano, něco bylo uděláno na efekt pro 3D a podle mě zbytečně. Všeobecně totiž nemám rád, když po mě králík háže procelánem. Na druhou stranu stačí si vzpomenout na tančícího Johnyho a hned je jasný, že svět pohádek a fantazie se nebere vážně a stavět podobným filmům mustry, jak by měli vypadat, to neberu. Skvělý závěrečný titulky, takovej dodatečnej francouzák po paradním sexu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Burton nevyprávěl, nýbrž prostě odvyprávěl. Nejčastěji kladenou otázkou z mé strany bylo, proč vlastně snímek není animovaný komplet, když je všechno umělé jak interiér čínského auta. V té přehršli ‚burtonovského vizuálu‘, kompletně v CGI, se ztrácí všechno… až na Miu Wasikowsku, která táhne celou tu zmatenou (!!) taškařici ke konci, který je tentokráte doslova vysvobozením. Sterilní, nudné, kýčovité, plastové… dokonalý repelent divácké empatie. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

I Sám Tim Burton tehdy řekl, že se mu Alenka netočila dobře. Je hezká, až přenádherná, ale není z ní cítit Tim Burton. Tenhle film prostě nemá jeho srdce. A když film nemá srdce, je mi z toho smutno. A to i přesto, že jinak je tahle Alenka nádherně barevná plná jak úžasných momentů, tak 3D scén, které v ne3D prostředí vyzní bohužel úplně do prázdna. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $334,191,110Tržby Celosvetovo $1,025,467,110Tržby za predaj Blu-ray v USA $33,124,938 //počet predaných kusov 1,019,036Tržby za predaj DVD v USA $86,253,426 //počet predaných kusov 4,188,934Mia Wasikowska je jediná príjemná vec pre ktorú sa to oplatí pozerať, tá ma v sebe fakt nejaké to čaro, nič ostatné ani len neprekvapí ani neohúri, minimum zábavnosti aspoň tej vydarenej, Burton šokuje v tomto prípade dosť urvanou surovosťou(odťaté hlavy, prsty,...), Anne Hathaway s tým make-upom je až nechcene na pohľad nechutná, film ktorý dokazuje že staviť na 3D technológiu nie je všetko a ani výhra. Aj keď film komerčne smeruje k prekonaní $1miliardy(nezaslúžene), čo producentov poteší, ďalších hrabošov veľkých filmových štúdií nabudí aby všetko hádzali do 3D, čo bude mať na svedomí asi rýchli úpadok na kvalite, rýchlejší než by sa dalo čakať, normálne sa bojím čo po tomto povie Súboj Titánov. Burtonové prvé veľké priemerné fiasko! /videl v kine 3D verziu: 55%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Promiň, Time, ale opravdu jsi z toho Mickey Mouse zblbnul. Tohle měl natočit Columbus. Kryštof nebo Chris, ale určitě ne Burton. Tim. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výtvarné (obrazově, stylově) opět vysoká úroveň, kterou podpoří i strom z Ospalé díry, ale jinak jde o rutinérní práci. Je to škoda, protože Alenka vysoce ztrácí na Williho Wonku i jiné Burtonovy podobně laděné filmy. Čím? Vyvoláním výrazných emocí, okouzlení, údivu, překvapivosti či poskládání očekávaných prvků do originální formy? Barevností zajímavé, i když potemněle prosté, ovšem vůbec přítomnost Johnnyho Deppa chápu (pouze) jako kvalitní marketingový tah... a současně je mi líto Mii Wasikowsky, která je opravdu půvabnou Alenkou, ale těžko ji za hromadou levnějších efektů a zbytečností divák výrazně ocení. Doufám, že teď Tim půjde k tématu, které ho více tahá za srdce... (pocit nerozhodnosti mezi 3 a 4* převážil nechuť film vidět znovu) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Linda Woolverton .. Dobře von. _ Teda spíše dobře vona! Mia Wasikowska jako Alenka je moje oblíbenkyně už z doby, kdy ještě chodila na Odbornou péči. Pusou prostořeká a vzhledově velice sympatická slečna. Je velkým kladem snímku, ale také jediným výrazným. Nejde totiž o Burtonovku, ale o Disneyovku, která má navíc velké rezervy. Místy sice pobaví, pár nápadů v odklonu příběhu není špatných, 3D efekty ujdou, ale celek je i tak dosti nevýrazný respektive ničím nevykračuje v hladiny průměru. Kasička se ovšem naplnila ba přetekla (miliarda$$$), tak snad se Tim Burton příště poctivě odváže od požadavků studia, protože jinak tu podruhé nalomenou hůl dolomím.. 50%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Velmi zvlastne... Skoro ani ryba, ani rak, ale co je najpodstatnejsie, skoro vobec Burton :( SKoda. Ale musim sa aj napriek tomu priznat, ze som cakala horsie, dostala som lepsie. Ubehlo to ako voda, ale to pomyselne burtonovske nieco tomu chybalo. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Jedna velká reklama na přebarvený a kýčovitý disneyovský nevkus, na které se naneštěstí podíleli Burton s Deppem ... Inu, z něčeho ten crack, alimenty a vily platit musí, proti tomu žádná ... Chápu, že je to pro ně spotřební zboží na jedno použití, ale stejně jako u hajzlpapíru rozlišuji, zda mě drásá nebo sametově pohladí, musím k témuž přihlížet i zde. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím. Jako počítačová hra rozkošatělé a dechberoucí, jako celovečerní film tak nějak nijaké...a hlavně jako fantasmagorie Tima Burtona tak málo ,,burtonovské"... Alenka v říši divů vyvolávala taková očekávání, trailery, plakáty, oficiální fotografie, že jsem ji zhlédl v předtuše jednoho z nejlepších filmů Burtonovy kariéry, ovšem výsledný dojem z percepce této filmové adaptace legendární knihy Lewise Carrolla je docela rozpačitý. Vrcholem filmových adaptací této knihy zůstává i nadále ta Švankmajerova... Podobné filmy: Něco z Alenky, Alenka v říši divů ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Burtonovo dítko má podstatně blíže k dívčí CGI verzi Nekonečného příběhu spíše než-li k "pravé" Alence. Ovšem to není zápor. Ani klad. Je to prostě prosté, a k potenciálu předloh(y) tak trochu i posmutnělé, konstatování. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, kde je stále na co koukat. Tlusťoši, kytky s ksichtama, mluvící zvířata, zlá královna s obří hlavou (perfektně zahraná), lítací kočka a milióny dalších věcí. Samotná Alenka je moc sympatická a celé mě to na konci fakt dojalo a futrovák Johnnyho Deppa rozesmál. Tim Burton je mistr. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné přijetí ALENKY V ŘÍŠI DIVŮ je sice dáno převážně tím, nakolik ji kdo shledává (ne)burtonovskou, ale v tom dle mého nespočívá podstata problému nejslabšího filmu Tima Burtona. Sice by se mohlo zdát, že po účtujícím krvavém holiči je výběr dané látky pouhým přešlapováním, ale spíš jde o snahu posunout se někam výrazně dál. Koncept je totiž založen ne na tom, že se výstřední postavy dostávají do pro ně neznámého světa, který na ně není připraven, ale na navracení se na staré, v tomto případě ale "neznámé" místo. Obrat tentokrát spočívá v záměně mužského melancholického hrdiny za ženskou hrdinku, která se teprve učí chodit v burtonovském světě, a v závěrečném postavení ideologie předchozích režisérových filmů na hlavu, protože na místo toho, aby se kritizoval kapitalismus a konzumerismus, tak se jede vstříc ke světlým kapitalistickým zítřkům. Jenže, a v tom pro mě ALENKA selhává nejenom jako adaptace, ale i jako film sám o sobě, nemá prokreslený fikční svět a stejně tak žádnou vnitřní logiku, postavy nejsou dostatečně motivované nebo mění motivaci zrovna podle toho, jak se to snímku hodí. Především je to celé špatně odvyprávěné, s překvapivě nezdařile inscenovanými scénami, jež měly být nejspíš variací/parafrází některých kanonických z předchozích Burtonových podvratných poct určitému žánru/kinematografickému období. Formální struktura ALENKY V ŘÍŠI DIVŮ vychází nikoliv z disneyovské klasiky či mnoha adaptací Carrollových knih, ale původního ČARODĚJE ZE ZEMĚ OZ; ovšem vyprávění se tříští do sledu 3D efektů, které neslouží vyprávění. Ve své nefunkčnosti a při ohledu na filmografii tvůrce, s níž je tohle dílo v rozporu minimálně s ideologickou stránkou a v konceptu, na rozebírání a diskuzi podnětné dílo. ()

Související novinky

Malá mořská Hit-Girl

Malá mořská Hit-Girl

08.11.2015

Nové adaptace slavných pohádek jsou teď v kurzu podobně jako comicsové filmy. Alenka v říši divů, Zloba a Popelka vydělaly ohromné peníze, takže vás asi nepřekvapí, že u Disneyho chystají třeba… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Disney transformuje Dumba

Disney transformuje Dumba

09.07.2014

Hrané pohádky jsou v současnosti skoro tak populární a úspěšné jako comicsové adaptace. Sněhurka a lovec nebo Alenka v říši divů brzy dostanou druhé díly, nejnověji pak u diváků zabodoval růženkovský… (více)

Kapitán Nemo to nevzdává

Kapitán Nemo to nevzdává

14.06.2014

Geniální vědec Kapitán Nemo, známý z románů Julese Vernea, se v kinech naposledy objevil před 11 lety. U nás natáčená Liga výjimečných ale nebyla přijata zrovna kladně a mimo jiné ukončila hereckou… (více)

Reklama

Reklama