Reklama

Reklama

Americké akční filmy přelomu osmdesátých a devadesátých let měly jednu ikonu (Schwarzenegger), řadu různě populárních představitelů (Stallone, Norris, Seagal, Lundgren) a jednu hvězdu. Jean-Claude Van Damme na sebe poutal pozornost diváků i médií, neboť měl charisma, fyzické dispozice i životní příběh jak z filmu. Coby herec haněný a podceňovaný, ale zároveň nezapomenutelný a nepřekonatelný. Coby osobnost vysmívaný a vláčený bulvárem, ale přesto milovaný a obdivovaný. Film JCVD je mnohovrstevnatá hříčka, kde muž s titulními iniciálami hraje stárnoucí hvězdu jménem Jean-Claude Van Damme. Na hraně fikce, improvizace a sebereflexe se odvíjí vtipná i dojemná óda na uhrančivost béčkových filmů, lásku ke hvězdám, a především na mnohoznačnou centrální postavu... Francouzský scenárista, režisér a herec alžírského původu Mabrouk El Mechri začínal natáčením autorských krátkých filmů. V roce 2005 dokončil celovečerní debut Virgil. Toto humorné melodrama o odstrkovaném a životem těžce zkoušeném podřadném boxerovi jako by předznamenávalo režisérův druhý snímek JCVD. Mnohovrstevnatá filmová hříčka z El Mechriho učinila hlavní filmový objev roku 2008 a stala se vyhledávaným artiklem nejen žánrových přehlídek, ale také progresivních mezinárodních festivalů, jako jsou Toronto, Mar del Plata či Rotterdam. Věhlas filmu režisérovi zajistil také nabídky na práci v Hollywoodu, z čehož vzešel jeho nadcházející projekt, akční thriller S ledovým klidem, v hlavních rolích s Henrym Cavillem, Brucem Willisem a Sigourney Weaverovou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (593)

cheyene 

všechny recenze uživatele

JCVD je trochu něco jiného, než na co jsme byli všichni zvyklí z Jean-Claudovy filmografie. Není tu za superhrdinu, stane se dokonce "obětí" zločinu, což je zajímavá myšlenka a je i dobře pojatá. Nečekejte žádné "rubání" zlých hochů, svalovce typu Chong-Li, ani roznožky, při nichž mrazí v zádech (a nejen tam). Tento snímek má poměrně komorní a melancholickou atmosféru, která se nejvíce projevuje v záběrech do soudní síně a při krátkém sebevyznání Van Damma, jenž má něco do sebe. Byl jsem spokojen, takže 4* dávám jako maximum, a doufám, že to není poslední jeho film, který stojí za doporučení druhým a má červenou barvu. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Když jsem se po zhlédnutí filmu rozhlížel kolem na CSFD, zjevně mi asi něco unikalo a tak jsem si toto dílo musel pustit ještě jednou, abych jej náležitě vstřebal. J.C.V.D. rozhodně není špatným filmem, jen je úplně jiný, než je hercova dosavadní pouť, jak ji známe. Na rozdíl od těch ostatních, většinou velice průměrných i horších případů jeho hvězdné kariéry, zde se jedná o značný pokrok, dalo by se říct i malý zázrak. Píše se rok 2008, video béčka 90. let jsou již historií a neohrožený bijec se vrací na filmová plátna, jak jej dosud neznáme. Naposledy jsem jej viděl hrát ve filmu In Hell z roku 2003, znovu se s ním setkávám tedy až po více jak 5 letech, ale jsem přesvědčen, že mi za tu dobu stejně nic neuniklo :-). J.C.V.D. je jakýmsi návratem či ještě lépe znovuoživením "legendy". Kladem je bezesporu i kamera, zrnitý filtr, temná atmosféra a melancholické pojetí celého snímku. Již nyní budeme na konci filmu na Van Damma jistě vzpomínat v trochu jiném světle a čtvrtou hvězdu dávám právě za osobnost samotnou. Když se na tohoto "staříka" podívám a vidím, čím si za svůj život prošel, vidím změnu a někoho jiného. Je rozvážnější, moudřejší, jeho vrásky tíží pět rozvodů, soudní spor o opatrovnictví dcery a v neposlední řadě i vyléčená závislost na drogách. Jedna věc se ale od roku 1988 a snímku Bloodsport nezměnila, JCVD stále bojuje, dnes však již ne se svými protivníky, ale se svou profesní kariérou. Kdo ví, možná že na stará kolena ještě zamíří vzhůru k filmovému nebi. Jedno však vím jistě, tohle je dílo o jedné z nejznámějších osobnosté filmové scény let devadesátých, která sice už dávno vyhasla, ale její osud je stále ve hvězdách. (7/10) ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bankovní část sice krutě nudná, ale trefné takřka až satirické fragmenty z filmového zákulisí to plně vynahrazují. Ovšem ono to stejně celé stojí na jediném. Van Dammovi, který si tímhle vystavěl platinový piedestal v nadživotní velikosti a pak se na něj ještě hrdě postavil. Právem. Vyprat si své špinavé prádlo vyhaslé hvězdy takhle na veřejnosti skrze "pseudo filmovou reality show", to asi chtělo více odvahy než kolik koluje vtipů (či pravd?) o Chucku Norrisovi. Tak Jean-Claude, cos chtěl si nám řekl a teď hybaj zpátky do Bulharska natáčet další flák o nezastavitelném nukleárním vlaku. I když, pokud v tom byla aspoň špetka upřímnosti, tak bys měl spíše pověsit aktivní kariéru kopálisty na hřebík a zkusit to v jiné herecké poloze. Evidentně na to máš, ten uslzený monolog bych ti sežral i s brokolicí. A tu normálně nemůžu ani cítit, natož pozřít. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Van Damme (herecky) ako ho nepoznáme, s poriadne uletenou zmesou žánrov, vo filme takých kvalít, v akom som ho vždy poznať túžil. Feeling tohto filmu a Jean-Claudeove precítenie postavy mi pripadalo, akoby sa potreboval divákom z niečoho vyspovedať a celkový pocit vykúpenia umocnila najlepšia scéna jeho hereckej kariéry, kde vedie k divákom takmer päťminútový monológ a aj keby z toho, čo povedal nebolo ani zrnko pravdy, tak herecké precítenie tam bolo dokonalé. Inak je film veľmi zručne natočený. Samotný dej sa mohol kedykoľvek zvrtnúť k tápaniu v tme, no originalita príbehu, kamera (skvelý filter), hudba, dialógy, hlášky a skvelý záver boli na nadštandardnej úrovni. Čakal som však, že to bude menej komorné. Čakal som však tiež niečo úplne iné ako som dostal a tak sa ešte bojím ísť na vyššie hodnotenie, zatiaľ však obrovská spokojnosť. 80%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No ty vole tak Van Damme se rozbreci zjisti ze jeho kariera stala vesmes za hovno a hned si vsichni strikaj do textilu z toho jakej to je herec?! no to teda HAHAHA HOHOHO HIHIHI sranda musi bejt par jeho sebezpytovani mne nicmene pobavilo a hlavne ta zapletka v bance a ostatni akteri byly celkem cool tak nebudem tak zly na Zana nicmene kdyby to s tim jak se kaje myslel opravdu vazne tak by neskocil rovnyma nohama do dalsich sracek ve kterych se objevil takze opatrne s tim ()

Galerie (60)

Zajímavosti (14)

  • Jean-Claude Van Damme má ve skutečnosti syna. V tomto filmu má dceru. (Karlos80)
  • Mabrouk El Mechri prozradil, že zhruba 70% filmu bylo ve scénáři a zbylých 30% byla čistá improvizace herců. (3DD!3)
  • Zmíněná úvodní scéna se natáčela až úplně naposledy, kvůli pojišťovně. (3DD!3)

Související novinky

Bruce a Sigourney jako soupeři?

Bruce a Sigourney jako soupeři?

05.08.2010

Bruce Willis se zřejmě snaží trumfnout Nicolase Cage v počtu přijatých filmových rolí. Začátkem září poletí do Španělska a svěří se tam do rukou Mabrouka El Mechriho, pro kterého se drama JCVD stalo… (více)

Jessica Alba jako Bond v sukních

Jessica Alba jako Bond v sukních

29.11.2009

Zdá se, že Hollywood ji už odepsal (dokonce se mluví o restartu Fantastické čtyřky v dospělejším tónu a s jinými herci, ve třetím „fotrovském“ filmu Little Fockers na ní zbyla jen vedlejší rolička),… (více)

Van Damme bez Seagala

Van Damme bez Seagala

14.05.2009

Ale zato s britským řízkem Vinniem Jonesem. Možná je to nakonec lepší volba – Jonesovi spíš uvěříme, že je druhým nejlepším zabijákem na planetě, než nějakému hrochovi s copem. O čem je vlastně řeč?… (více)

Seagal vs. Van Damme?

Seagal vs. Van Damme?

17.04.2009

Jean-Claude si přečetl pár pozitivních recenzí na svou usoplenou zpověď JCVD a nabyl dojmu, že je opět na vrcholu a může si dovolit odmítnout Slyovu nabídku na účast v The Expendables. Vzápětí… (více)

Reklama

Reklama