Reklama

Reklama

Fígle

  • Polsko Sztuczki (více)
Trailer

Obsahy(1)

Malý Stefek se rozhodl vyslechnout nečekanou výzvu osudu a touhu mít znovu doma oba rodiče. Věří, že právě on je ta správná osoba, která se dokáže přiblížit k otci, jenž před časem opustil matku kvůli jiné ženě. Proto Stefek začne používat různé triky a nápady, o jejichž účinnosti lze možná pochybovat. Jednoho dne ale některý z nich musí zaujmout...
Komorní, rafinovaná a úsměvná tragikomedie se odehrává v polské vesnici nedaleko českých hranic, někdy na konci osmdesátých let minulého století. Film, který natočil režisér Andrzej Jakimowski, patří k nejzajímavějším titulům současné polské kinematografie. Okouzlí poetickou atmosférou, bezrostředními hereckými výkony a hořkosladkým kontrastem mezi úhly pohledu dvou postav. Na Festivalu polských filmů v Gdyni v roce 2007 obdržel Velkou cenu Zlatí lvi, udělenou za nejlepší film a Cenu za kameru (Adam Bajerski). Kromě toho ve stejném roce snímek získal řadu dalších ocenění na zahraničních festivalech v Tokiu, Benátkách, Mannheimu a Sao Paulu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Stefek a jeho touha po návratu otce zde představuje hlavní dějovou linii. Do toho jsou však pěkně zakomponovány mini příběhy o štěstí a osudu jiných, navíc s prvky humoru. Výkon malého jedenáctiletého chlapce, kterého ztvárnil Damian Ul, by se dal označit za polského Andreje Chalimonova v podání Kolji. Snímek je naturalisticky okouzlující, dobře zahraný a vizuální forma působí moc hezky. Také výborný hudební doprovod (Tomasz Gassowski), jehož melancholické tóny krásně ladí s obrazem, považuji za velmi kvalitně odvedenou práci a filmu za něj připisuji body navíc. Rozhodně příjemné překvapení, které vás tak trochu zahřeje u srdce. (7/10) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Další polskej film, kterej má v sobě užasně vytvořenou atmosféru doby. Naprosto mě dostal způsob vyprávění, protože tady jsou dialogy jen jako doplněk obrazovému vyprávění příběhu. Snímek je hodně obsahově silný, ale má v sobě užasnou poetiku, něžnost a schopnost lehce získat divákovi sympatie k hlavním hrdinům. Opět se ukázalo, že největší krásu si člověk nosí v sobě. S polskou kinematografií asi brzy skončím v posteli, jak se do ní pomalu, ale jistě zamilovávám. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008 FÍGLE jsou přesně ten typ filmu, kterému se snažím na festivalech nebo filmových akcích vyhnout, protože jsou to "klubovky" se závažným sociálním tématem a tesknou atmosférou, které získávají ceny za to, o čem jsou, a ne proto, jaké ve skutečnosti jsou. Televizní podívaná vyprávějící dramatický příběh, která je odlehčována výraznými komediálními prvky "na jedno použití", nám představuje jedny nudné letní prázdniny, které mohou změnit za daných okolností život všem. Divákům ale ne, protože Jakimowski neumí dost dobře gradovat a navodit tu správnou atmosféru, což se vyznačuje tím, že tu střihne dřív, než emoce stihne přijít, tu zase později, a otravně opakuje několik scén (holubi, např.), které mají být poetické, ale ve skutečnosti nejsou nikterak valně zúročeny a zdržují od vlekoucího se vyprávění. Intelektuálská nuda, kterou Asociace filmových klubů zakoupila do distribuce, není ani dobrým mainstreamem, přestože má výborně vedené herce a snaží se zavděčit všem, ani klubovým filmem, protože na to zde chybí vykreslení sociálního statutu postav. Nuda, nuda, šeď, šeď... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je druhý film od Andrzeje Jakimowskeho a já přemýšlím o tom, jaké fígle používá on, že mě dokáže vtáhnout do těch svých příběhů a já v nich tak ráda zůstávám až do konce. Kromě skvělých přirozených hereckých představitelů (malý Stefek byl moc prima kluk) jsem se musela usmívat nad tím, jak byla přesně vystižená polská mentalita. Nádraží, obchůdky, pán s vozíkem a jejich typické kšeftování s auty atd. Všechno mně bylo tak blízké a povědomé jako kdybych tam už někdy byla. A taky že jo ! Do Walbrzychu jezdím několikrát za rok, takže podobnost nebyla čistě náhodná :-) Těch úsměvných chvilek tady zase tolik není, ale přesto je příjemně hřejivý určitě i díky nevtíravému hudebnímu podkresu, trochu té melancholie, teplého léta........ ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Před hodnocením jsem se raděj čtyřikrát podrbal za uchem, což je fígl, jak v dobrém rozmaru ohodnotit čtyřmi hvězdičkami poměrně nezáživný polský >umělecký< film... ;o] . . . Třiapůl hvězdičky tedy za to dílko, zaokrouhleno nakonec z nutnosti nahoru, s velkým sebezapřením(!), jen za tu lidsky vlídnou atmosféru, která naštěstí svou odlehčenou přirozeností nepila mi aspoň krev... A to je asi tak celý... - - - - - (Poprvé viděno 6.6.2011 v původním znění s č. titulky na >fíglovém prostoru< , hodnocení 235., komentář zde jako sedmadvacátý - 7.6.2011) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

To najlepšie na filme je herecká stránka, pričom vďaka nej sa podarila vybudovať aspoň nejaká atmosféra. Ten malý chalan bol podarený. Čo sa týka obsahu, tak vážne neviem. Nápad celkom fajn, ale to rozvedenie do príbehu ma moc neoslovilo - úplne bez emócií akoby skoro bez života, nanajvýš ak tak neutrálne. A celé mi to prišlo len ako taká banálna pletka. Najviac ma zaujali tie momenty s fíglami, ale tých zase nejak extra veľa vo filme nie je (predavač jabĺk vyhráva). Obyčajne to tak býva, niekomu pomôžeš ty a osud alebo strýček náhoda ti to vrátia späť. Slabší priemer. 55/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hezký film, který se mi v hlavě pořád vrací. To děvče v hlavní roli, Ewelina Walendziak, mi strašně připomínala mou oblíbenou Scarlett Johansson (obě jsou ostatně skoro stejně staré). Řekl bych, že režisér má celkem dost nakoukáno ze současné filmové produkce. Osobně jsem tam našel vlivy filmů, jako je Americká krása, Pulp Fiction, Obecná škola; svou poetikou mi to zase připomnělo filmy Emira Kusturici... Ale je i možné, že se pletu. "Fígle" mohu vřele doporučit všem zájemcům o současný evropský film, je to příjemná festivalová podívaná s několika nápaditými momenty, sympatickými herci, krásnou kamerou a optimistickým vyzněním. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dočkal něčeho takového od nové polské produkce. Překvapivě dobrý úsměvný film, který pohladí na duši aneb Jak pokoušet osud.. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Komedie je možná silné slovo, je to spíš jen mírně úsměvný film, ale už kvůli oběma mladým představitelům hlavních rolí stojí za to strávit s ním hodinku a půl času. Příběh odehrávající se doslova za humny (Wałbrzych) dělá z našeho světa mnohem zajímavější, až trochu magické místo (70%). ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

A proč od nás táta odešel? - Protože si ho omotala kolem prstu jedna paní. Asi tomu tak chtěl osud. Máma měla smůlu. - A nemůžeme jí ho sebrat? Když je svět složitější, než jak ho vnímá dětská logika, musí přijít na řadu fígle a uplácení osudu... a učenlivý Stefek ho umí pokoušet - pomocí sestry se nejprve cvičí na malých číslech, aby se propracoval až k tomu vrcholnému... Film mně blízký nejen proto, že žiju nedaleko místa, kde se odehrává, ale také úsměvností a poetikou dětství s pohledem na svět, který je přece tak jednoduché změnit... ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Jo, není nad to, zavzpomínat si na uplynulé léto...Sztuczki jsou opravdu báječným překvapením-mají skvělou hudbu, poetické prostředí železnice, sympatické herce a hlavně neodolatelnou atmosféru letního nicnedělání...ale přesto, přesto se toho děje víc než kdykoliv jindy. Moooc chutné. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Fígle jsou příjemný čistý film, bratr Stefek se svou sestrou Elkou postupně rozvíjí experiment naklánění osudu na tu správnou "stranu" a snaží se přimět svého otce k návratu ke své rodině. Film stojí na této originální myšlence a na skvělých hereckých výkonech hlavních představitelů. Stefek jako "čistokrevné" dítě celý tento fantastický "projekt" rozjíždí a žene dopředu, jeho téměř dospělá sestra jej podporuje jako starší a znalejší mentor, v hloubi své zkušenější duše ale jakoby nevěří, že by Stefek mohl uspět. Nevidím nějaký výraznější rys, který bych tomuto sympatickému kousku vytknul, snad mohl klidně skončit i o 5 minut dřív (a tedy ne happy-endem) a nepochopil jsem "vojáčky", což je ale asi moje chyba :) Druhý nejlepší polský film, který jsem kdy viděl. 8,5/10 ()

erased 

všechny recenze uživatele

Především výborně obsazená ústřední trojice, melancholická hudba a celková lehkost podpořila tento kouzelný příběh o hledání štěstí obyčejné rodiny na slezském maloměstě. I když nejsem zastáncem dětských hrdinů, kteří často působí až příliš prvoplánově, malý Štefek byl naprosto odzbrojující. Moc příjemné překvapení z nedalekých krajů polského Slezska, poetickou náladou "rozmarného léta" dost připomínající českou filmovou tvorbu. ()

Pragrik 

všechny recenze uživatele

Postava šestiletého kluka Stefka v tomto filmu ukazuje osud mnoha set mladých dětí, které opustil jeden z rodičů. Naštěstí to není můj případ, a tak nemohu zcela posoudit hloubku tohoto filmu... Zobrazuje touhu návratu osoby, která by ho podporovala a starala se o něho. Scéna na nádraží, když malý Stefek rozhazuje mince na koleje, po kterých přijíždí téměř pravidelně vlak s jeho otcem, a modlí se, aby ho táta poznal a vrátil se k nim. Anebo když ho vidí a několikrát se na chvíli se se svým otcem baví. On však ani neví, jak vypadá jeho syn, a rozmlouvá s ním jako s obyčejným malým klukem. Proto, aby měl zpět svého otce, udělá Stefek vše, co je v jeho silách.... ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Toľko ľahkosti a hravosti v tak jednoduchom príbehu, ktoré robia i z reálií ospalého poľského mestečka magické miesto, kde osud možno uplácať pochutinami z fast foodu a pretvárať si jeho plynutie podľa vlastných predstáv, niekedy viac inokedy menej úspešnejšie. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

komorně laděný film s pomalým příběhem, který však už po nějaké době začne nudit, protože to čekání je nekonečné. Určitě film nějaké kouzlo má a snaží se zapůsobit příjemnou kamerou. Bohužel příběh je dost slabý a moc nemůže nabídnout. Ani ten kluk v hlavní roli mi nepřišel nijak přesvědčivý. Rozhodoval jsem se mezi dvěmi a třemi hvězdičkami a nakonec se přikláním k těm za to, že to všechno bylo lidsky hřejivé a stálo to všechno za to... ()

Reklama

Reklama