Reklama

Reklama

Podzimní tance

  • Estonsko Sügisball (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černá komedie o samotě, zoufalství a naději v panelákových kotcích... Překvapivě suverénní debut talentovaného estonského režiséra, výtvarníka, esejisty a hudebníka Veika Ounpuua je realistickým portrétem několika osamělých postav zoufale se potácejících v odcizených klecích panelových bytů na předměstí, bez ohledu na sociální status, zaměstnání i momentální situaci, přežívajících jako ptáci v kleci, občas zoufale tlukoucí křídly o dráty svého vězení. S obrovským smyslem pro černý humor a satirickou hyperbolu nechává režisér své postavy konat absurdní činy, potkávat se a konfrontovat; zpodobňuje jejich život hyperrealistickým způsobem, z něhož diváka chvílemi mrazí a chvílemi propuká v úlevný smích. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Venice Horizons Award - cena, ktera se udeluje nadejnym filmarum, na ktere je nutne si do budoucna davat pozor. Co je pro debutove, na festivalech podobnou vyse zminenou cenou ocenene filmy davat pozor, je jejich nepuvodnost, tvurcova-debutantova snaha narvat do sve prvotiny vse, co ma rad... nejlepe na jinych filmech. Podzimni bal je tohoto udelu otrokem jenom z poloviny, presto by mu ale vyrazne prokraceni prospelo, kdo vi - treba by potom jednotlive linie nevyznivaly tak vykonstruovane a mozna ze by se nasla silnejsi spojnice mezi postavami, nez je jedno misto, kde se vsichni setkavaji a fakt, ze jsou to vsichni do jednoho, nehele na socialni postaveni, odporne snobsti zoufalci. Svedske [bergmanovske] postavy, norska beznadej a celkovy chlad i odtazitost, dansky smysl pro cerny humor a i sklon k soft-pornu, z US zase snaha podat portret psychicky vysinutuch osob ruznych socialnich vrstev ala zakladatel nezavislych Cassavates a bohuzel americkymi vzory ovlivnena formalni struktura se snahou prohudbit se az na konec a uzivat digitalni kameru k dosazeni hrubosti obrazu na jedne strane a silnych filtru zavanejicich pozerstvim na druhe. Zabavna, na debut nadprumerna depka, ktera ale mela na vic.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Pod rouškou černého humoru se ukrývá trefná a neotřelá studie vztahů s pár skutečně silnými momenty. Škoda těch několika nesouvisejících "humorných" pasáží a celkové roztříštěnosti, na slabší 4* to však především díky silnému závěru přesto stačí. (43. MFF KV - 11.7.08) ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

S estónskou kinematografiou som mala vždy výhradne pozitívne skúsenosti, ale tentoraz sa dostavil v podstate priemerný kúsok. Niekto sa tu evidentne inšpiroval švédskymi bizarnosťami Roya Anderssona, prípadne to vzdialene pripomína aj fínsku panelákovú mozaiku Vuosaari. Tá však dopadla o čosi lepšie. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem bizarní komedii ze sídliště, možná něco jako Lynche v postkomunistickém světe. Ale ne, je to nezábavné, skoro až hloupé, s otravnými charaktery. Celkově čtvrthodinka zábavy to zachránit nemůže. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

O lidech, jejich touhách a snech. Lehce bizarní mozaika mezilidských vztahů v panelákovém marasmu, kde se jakákoli naděje zdánlivě ztrácí v nedohlednu pouličního osvětlení. Přesto se jí obyvatelé sídliště nevzdávají, vždyť, jak je známo, tahle mrška umírá poslední, do té doby lze stále plánovat či dokonce jednat, ulevit sobě i druhým...umlátit pěstmi režiséra vztahových komedií. Absurdní výjevy, vynikající kamera i režie, silné lidské drama odhalující duševní prázdnotu jedince...styl, který Veiko Õunpuu dotáhl do dokonalosti ve svém dalším filmu Püha Tõnu kiusamine. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Milujem jeseň, milijem i Jesenný bál, ten zhluk príbehov, ktoré sa niekde na konci stretnú, alebo obídu. Postava a charakter vrátnika nemali chybu a špeciálne teda jeho štangla salámy ! Človek sa normálne pristihne, ako premýšľa nad triviálnymi chujovinami, ked' tu vidí zopár ľudí, ktorí sú v sračkách, ibaže o tom nikomu nerozprávajú. A takýchto príbehov míjam stovky po ceste domov z roboty. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ubíjející mozaika mnoha postav, o nichž se nic nedozvíme, a proto nás nezajímají. Sbírka různých magorů chlastá, kouří a občas souloží. Většina scén postrádá smysl sama o sobě a celek je dobrý maximálně pro lidi, kteří chtějí vidět, že na tom ještě nejsou úplně nejhůř (a už se jim přejedly filmy o nevyléčitelně nemocných). Pár humorných scén z toho spíš trčí, než že by se film dal brát jako černá komedie. Celkově zase nějaké umění, které mě totálně minulo. ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

No i když teda odteď asi budu přemýšlet nad tím nápadem toho portýra... Jak dostát psychického klidu? Ubít k smrti režiséra romantických komedií! ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Další splasklá bublina a film z mnoha, jehož zásadním problémem je nedostatek emocí a nemožnost empatie s postavami, protože (1) charaktery nejsou dostatečně propracovány (pokud vůbec nějak) a (2) jednotliví aktéři se vesměs chovají jako idioti. V důsledku toho film, který se pokouší být realistické drama, působící děsně vyumělkovaně, koženě a vykonstruovaně a hlavně z velké části nudí. A pár absurdně vtipných chvilek a relativně dobrá hudba už to bohužel nevytrhne. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

V katalogu stálo v popisu tohoto filmu: "...Na odpudivém sídlišti ze sovětské éry..." Řekla bych, že u nás se taky pár těch odpudivých sídlišť najde, ale ztracenci na nich žijící zpravidla nejsou vykořenění, nešťastní a osamělí, a už vůbec kvůli tomu bezdůvodně nevraždí. Že by byl film "vizuálně úchvatný", jsem si taky nevšimla. Režisér řekl, že když se všechno hatí a už není žádná naděje na zlepšení, nezbývá, než začít věřit na zázraky. Zázraky se ale nedostavily, a tak jsou celé dvě hodiny naplněny čirou depresí, která se mě však vůbec nedotkla a necítila jsem ani náznak soucítění s jakoukoli z hlavních postav. Naštěstí se ve filmu mihne pár opravdu povedených scén, kdy se člověk musí smát. Kvůli nim stojí za to, se na film jednou podívat. ()

Jim_Beam 

všechny recenze uživatele

Myšlenka lidí, kteří žijí životy, které je nebaví a neví, jak z toho, je celkem dobrá, bohužel však způsob, jakým je podána, je nešťastný. Dlouhé záběry, kterými je celý film prošpikován, bývají v některých jiných snímcích fajn. Jejich úskalí však spočívá v tom, že se to s nimi musí umět. A mně nepřijde, že by to autoři tohoto díla uměli. 2* za pár scén, které mezi vší tou nudou aspoň trochu pobavily a za pěkných posledních 20 minut. Bohužel 20 minut nedělá film... ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Měla jsem tušení, že už kdysi jsem se s tvorbou Veika Õunpuua seznámila. Tahle mozaika zoufalých lidských osudů, odehrávající se v bezútěšném panelákovém prostředí, mi natolik utkvěla v paměti, že i po letech si příběhy jednotlivých postav snadno vybavím. Nejsilnější byla asi scéna ubití režiséra romantických komedií frustrovaným portýrem. Takto napsané to vypadá jako velká řachanda, ale při sledování filmu šlo o veskrze depresivní zážitek. Ovšem těch černohumorných okamžiků se tam přeci jen pár našlo. ()

charge odpad!

všechny recenze uživatele

O žádný paneláky a životních úskalí v nich nastražených tu fakt nejde, zdejší postavy i kdyby bydlely v palácích, by se chovaly pořád stejně - jako idioti. Jinak jde o malý epizodky tragédů, jejichž osudy se navzájem přímo či nepřímo proplétaj. Nesnáze zoufalýho alkoholika, dostávajícího kopačky od svojí ženy a poté jako otrapa opíjejícího se po barech, kterej má v závěru filmu naprosto ucházející žvásty, škaredýho zrzavýho intelektuála, kterej se nudí a hází vlastní ubohost na svojí starou, ženy s dítětem, která je pronásledována dalším alkoholikem - otcem její dcery a nakonec nespokojenýho vrátnýho ojíždějícího všechno co i vzdáleně připomíná femme fatale, ale ve skutečnosti neschopnýho si cokoliv po svým boku udržet dýl jak den. Skoro všechny story pojí restaurace, ve který je zaměstnán vrátný a další dva v ní zapíjí svojí zoufalost. Možná to vyzní zajímavě, ale celý je to natočený tak nudně a hlavně zdlouhavě spolu s kecama zcela o ničem těchto opruzujících postav s přičtením bezvýznamnosti mnohých scén, že je to téměř nesledovatelný. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Abyssus abyssum invocat." Zoufalým krokem, neplesavým duchem. Padá listí, padá motivace bytí. Havárie existence. Vítr do duší slyšitelně fičí. Záhuba opěrných bodů, v druhém, prvním patře, v suterénu. Vztahoví Robinsoni, na všech podlažích zanechali bezcílné, bezútěšné šlápoty. Nechoďte sami do té tmy. Je pošmourno, je namáhavé prodrat se alespoň k jednomu paprsku slunce. Hořká vůně zničenosti. Denní hosté melancholie. Lidské postavy v šedém oděvu mizivé naděje. Proudy odstínů soužení proudí. Odnikud nikam. Žádný utišující lék, jen dýka ukrytá v držadle stereotypních ztrát. Neklidné figury procházejí kolem, až příliš zaklesnuty do klína prázdnoty. Stanou se menšími a ještě menšími, až budou těmi nejmenšími, jen nepatrnými světýlky v černobílém poli. Klimbají existenciální námluvy. Zmůžeme se jen na jediný výkřik, který je možný, který je povinný. Pokusný kus pozůstalých. Napni své síly. Jsme stále živí. Běda poraženým. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Nevtipná "černá komedie", ale ta syrovost v obraze měla něco do sebe. Soudím, že mimo festivaly se na to asi moc lidí nepodívá. ()

Reklama

Reklama