Kauza Litviněnko

Rebellion: The Litvinenko Case

Dokumentární

Rusko, 2007, 105 min

Andrei Nekrasov

Báječné shrnutí jedné kategorie důvodů, proč se musím smát západním užitečným idiotům, kteří za nejzločinnější, nejtotalitnější a nejnebezpečnější režim na světě označují USA.(18.10.2009)

Víc než o Litviněnkovi je to film o Rusku. Neobratné zpracování sráží závažné téma na průměrný dokument.(2.10.2008)

Jistě je to zajímavý materiál, co autor natočil, hlavně o to zajímavější, že byl vlastně u toho, když se stalo něco, co nebylo ve scénáři :) Bohužel film místy nudí a je trochu nercistický - příliš časté záběry na autora filmu a neustálé vyzdvihování jeho zásluh... myslím, že tento přístup autorův pana Litviněnka trochu zastiňuje.(13.9.2008)

Nenechte se zmýlit názvem, film se netočí pouze kolem předčasně zasnulého ruského agenta. O jeho životní dráze se nedozvíte prakticky nic, stejně jako snímek nerozebírá detaily jeho smrti. Zaměřuje se na mnohem vážnější téma, na vývoj Ruské federace za poslední desítku let. A činí tak úžasným způsobem. Pokud se o toto téma nějak zajímáte (základní přehled považuji za nutnost), pak budete uneseni. Na kameru vypovídají osobnosti z všech možných oborů a jen těžko se po shlédnutí ubráníte subjektivnímu názoru na dění v prostorově největší zemi světa. Dokument má i své chyby, délka je velice přehnaná, navíc uměle vybudována pomocí zbytečně dlouhých záběrů. Navíc se snaží v co nejkratším čase divákovi sdělit co nejvíce informací, což ve výsledku můj mozek přestával stíhat. Ovšem jako poctu režisérovi, který se odvážil takovou věc natočit a uveřejnit, dávám plné hodnocení.(1.9.2008)

Ako už bolo povedané, zlé spracovanie zabíja tento film. Nejde o zlú technickú kvalitu záberov, vadí mi použitie typických demagogických postupov a prvoplánové útočenie na city diváka. Určite by som vypustil kojencov s odtrhnutými končatinami a spálené mŕtvoly. Navyše tento dokument nemá zodpovedanú základnú otázku - "Čo tým chcem povedať?". Kauza Litvinenko bola obvinením Ruska, Putina, FBS, ale o samotnom Litvinenkovi vypovedala len pramálo. Ak by to bolo o ňom, dokument by musel byť budovaný úplne inak. S poľutovaním musím konštatovať, že takto vzniknúť nemal. Je to totiž pochopiteľné vzhľadom na naše reálie - ak je už jedna téma spracovaná, sic takto zle, už sa do nej nikto nepustí. A to je určite škoda - pretože Rusko a jeho režim si pozornosť zaslúži ;-) (13.11.'08, Art Brno, 4. komentár)(13.11.2008)