Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když si tvrdohlavá princezna Aneta odmítne vzít prince Jeronýma a královskou lest s nepravými čerty prokoukne sám Lucifer? Bude svatba, válka, nebo peklo na zemi? Bude legrace! A spousta falešných i pravých čertů, kteří umí pěkně zkomplikovat život! ... Jako v každé pohádce, ani tady nemůže chybět princezna. Jmenuje se Aneta (T. Voříšková), má svou hlavu – a hlavně se nechce za žádnou cenu vdávat! A už vůbec ne za nešikovného prince Jeronýma (J. Mádl) ze sousední země, kterému byla v dětství zaslíbena výměnou za ochranu rodného království. Jeronýmův otec, král Bedřich (V. Postránecký), ale na sňatku trvá, protože sní o velké říši, a porušení slibu by znamenalo vyhlášení války. Jak tedy princeznu zachránit a úmluvu neporušit? A tak dobrácký Anetin tatínek král Leopold (P. Nárožný) vymyslí geniální lest: že prý se o jeho dceru uchází sám Lucifer (M. Stránský)! Předpokládá, že Jeroným nebude chtít zachraňovat princeznu a Bedřich svatbu zruší. Aby byl jeho plán dokonalý, domluví se s potulnými komedianty, kteří mu v nedalekém polorozpadlém mlýně, kde skutečně prý kdysi přebývali čerti, vybudují „pravé“ peklo. To jen pro případ, kdyby se někdo chtěl přesvědčit, jak je to s tím Luciferem doopravdy. Netuší ovšem, že tím proti sobě popudí samotného vládce pekel Lucifera i jeho temperamentní snoubenku Muribanu (A. Stanková)… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (562)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Voříííškováá... Byla to moc hezká Voříšková pohádka. Hlavně Voříšková pěkně hrála. Také postava, kterou hrála Voříšková, byla Voříškovou výborně vystižena. Rozhodně bych měl zmínit i to, jak to slušelo Tereze Voříškové. Jsem Voříškově objektivní a tak nebudu nadhodnocovat tuhle Voříškovou pohádku jenom kvůli osobním sympatiím k Terezce. Mám svou Voříškovou čest. Nebýt scén, ve kterých Tereza nebyla a toho, že se tam objevili i jiní herci než ona, dám Terezce Voříškové 5* :-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně nejstrašnější...s přihlédnutím ke skutečnosti, jak tragické jsou pohádky posledních 20 let, tak z toho Peklo s princeznou vychází celkem dobře. Občas se mi to zdálo mírně překombinované. Klasická pohádkovská chyba: Veškeré zprávy tu král dostává ve formě svitku, což není historicky možné. Svitky se používaly pouze u papyru (v našem prostředí se vyskytuje velmi málo), avšak v těchto dobách se užíval už jen v papežské kanceláři. Králové a spol. používali pergamen, který se skládá a nestáčí! Papír se v českém prostředí objevuje až od 14. stol. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Jak je u nás již dlouholetým zvykem o štědrovečerním čase, při nastrojeném stromečku, nám ČT1 naděluje klasickou "královskou" pohádku o dobru a zlu. Je to milé a stále žádoucí. I pro mě, který se už dávno nemůže řadit mezi mladší ročníky. V posledních letech mi však ty naše vánoční pohádky (a nejenom ty vánoční) nejsou zcela tak blízké. Oč jde? Nemohu se sžít nějak s dialogy těchto "staromoderních" filmových výtvorů. V dobových pohádkách mi nesedí dialogy, tedy především slova (ale i gesta) princezen, princů, královských otců či matek. Vím, že dnešní mladá generace používá jiné slovní obraty, než by se slušelo na typickou princeznu či prince z dob dávných a minulých, ale podsouvat do dialogů klasické pohádky tohoto druhu mluvu a gesta dnešní mladé generace mi přece jen nepřipadá nejvhodnější. Obzvlášť to bylo znát na roli princezny Anetky. Z toho důvodu nemohu hodnotit tuto pohádku tak, jak bych si opravdu přál, přestože po stránce filmařské, herecké i kostýmů či triků bylo dílo zvládnuto podle mého mínění na výbornou. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Presne tá rozprávka, z ktorej smrdí tá novodobosť a z ktorej sa nikdy nestane klasika vyhľadávaná aj po 50 rokoch. Jedine, že bude distribuovaná zadarmo a povinne. Nie je to slabučké ako rôzne troškoidy, ale do každej rozprávky pomaly dávať čertov ako skvelé, svojím spôsobom milé až skoro pozitívne postavy, to je už taký výplach rovnakého scenára od rokov osemdesiatych. Také, že romantická chémia medzi Mádlom a vtedy ešte orieškovou Terezou, to vôbec neexistovalo. Som ale rád, že umným výberom Mádla za princa sa poukázalo na historický fakt, že naši predkovia boli v priemere tak o 20 centimetrov nižší. Inak sa do tej roly s charizmou vysmiateho zvonu do hajzla vôbec nehodil. ()

Adam Bernau odpad!

všechny recenze uživatele

V poslední době se nějak nemohu shodnout s většinou svých oblíbených uživatelů. Tak třeba Peklo s princeznou, prý jedna z nejlepších polistopadových pohádek. Film s potratovým scénářem a bez režiséra, točený v opulentních interiérech i exteriérech, přesto bez jediné zajímavé sekvence, jediného silného záběru. Staří známí herci hrají dejme tomu slušný standard, zjevně to ale nestačí. Dvojice civilně explicitních královských adolescentů Voříšková - Mádl je sympatická a celkem v pořádku, ale co s nimi v tak mizerném scénáři (už jen rychlost, s níž musejí stihnout se při vzájemných antipatiích do sebe zamilovat, je smrtící); navíc Mádl zrovna tady hraje jak slepý střevo. Film byl ovšem především neadekvátně drahý: Skutečné kulisy frýdlantského a kroměřížského zámku, krásné exteriéry, cameo Miloš Forman, princezniny bradavky - vše promrháno v blbé uslintané trapnosti, jakou by nedal ani Troška. Jednoduchý žánrový příběh je v pořádku, zápletka není úplně beznadějná, jenomže konkrétní rozpracování strašný, hloupý, podbízivý, šmírácký. Polovina postav je dementních. Nejen král s komorníkem, ale i celé peklo plné mluvících dětí v rolích roztomilých čertíků, v čele s Luciferem, o němž divák může po celou dobu hádat, o co mu vlastně jde - marně, tato bezradná, zoufale napsaná postava to prostě neví. Jeho žárlivá porno nevěsta - no tak ta není dementní, ta jen ukazuje, kam to česká filmová pohádka (a její pojetí pekla obzvlášť) dotáhla. Králem demence je ovšem deus ex machina Vodník - tady scénárista (který naštěstí zemřel dřív, než mohl ještě něco dalšího pro český film napsat) nepochybně uvedl do pohádky sám sebe. (Ke studiu doporučuji komentáž PollyJean, ačkoli nechápu, jak přišla na ty tři hvězdičky.) Nějaký současný páreček a la Šíleně smutná princezna by byl fajn, Mádl s Voříškovou by tomu určitě hověli, ale to by to prostě musel napsat a natočit někdo s talentem. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (29)

  • Jiří Mádl musel kvůli natáčení navštěvovat hodiny šermu. Pohádku označuje jako jeden ze svých fyzicky nejnáročnějších filmů. (hippyman)
  • Režisérovým filmovým debutem měla být původně filmová adaptace textu Viktora Fischla Dvorní šašci. Náročný projekt se však nakonec musel odložit. (hippyman)
  • Jelikož Dolský mlýn už dlouho nemá mlýnské kolo, muselo být pro potřeby filmu vyrobeno a nainstalováno do původního otvoru pro hřídel, který je blíže skály. Ve stejném otvoru bylo mlýnské kolo i v pohádce Pyšná princezna (1952). (Blekota56)

Reklama

Reklama