Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický príbeh ľúbostného trojuholníka sa odohráva na jar roku 1961, v čase, kedy do východného Nemecka dorazil rokenrol. V tom istom roku však bol postavený Berlínsky múr a rokenrol sa definitívne stal nebezpečným vývozným artiklom západného kapitalizmu. V tejto zložitej dobe dvadsaťročný Siggi prichádza z vidieka do Drážďan. Má výtvarný talent a tak sa mu podarí získať prácu maliara kulís v divadle. Uvažuje o dráhe výtvarníka, ale všetky jeho plány zmenia zásadné udalosti roku ´61. Spoznáva Luise, talentovanú mladú poetku, ktorej básne všetky oficiálne orgány odmietajú publikovať ako kontrarevolučné. Siggi sa do nej na prvý pohľad zamiluje, ale Luise je vydatá za roztomilého rebela a výtržníka Wolleho. Vďaka Luise a Wollemu spoznáva Siggi život z novej strany. Zapadne do komunity, ktorá trávi večery v rokenrolovom klube Červený kakadu. Mladí ľudia chcú len v pokoji a najmä slobodne žiť svoje životy a lásky. Doba však ich slobodným ideálom nepraje a tak žiaden z nich nie je ušetrený tvrdej zrážky s režimom. Všetky ich nádeje zahatá Berlínsky múr. Bezstarostný život sa definitívne zmení, keď pod neustálym dohľadom tajnej polície ich priateľstvo zakalia vzájomné podozrenia zo zrady. Keď je Wolle zatknutý, Siggi musí bojovať nielen o Luise, ale aj o svoju budúcnosť. Film Červený kakadu od producentov filmu Goodbye Lenin má ambíciu nadviazať na smutnosmiešnu reflexiu dejín komunistického režimu v Nemecku. Vyznačuje sa autentickým "retro-feelingom" rokenrolovej éry, nesnaží sa však vyvolať sentimentálnu nostalgiu za dobou minulou. Naopak, ukazuje, ako politické represie skrivili charaktery a zničili priateľstvá. Mladá hviezda nemeckého filmu Max Riemelt (Napola) získal za stvárnenie Siggiho Cenu pre najlepšieho mladého herca na Bavarian Film Award. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Heroine 

všechny recenze uživatele

Mě se to nelíbilo. Není to dobré ani jako film sám o sobě, protože toho sdělení je poněkud málo, ani jako pohled do temné minulosti, protože je to podezřele nedůvěryhodné. Nemyslím ve výpravě nebo vizuální stránce, ale v konkrétních situacích, a reakcích lidí na ně. Jakýkoli režim je hrůza, ale takovýhle film na tom nic nezmění. Z mého pohledu byl taky velký problém filmu to, že mi postavy nebyly ani trochu sympatické, a to ani ty kladné. Například Luise, v podání šeredné Jessicy Schwarz, byla pro mne ztělesněním nesympatie, a slepého boje za úplné houby. Ve filmu nám ale měla připadat statečná, krásná a žijící pro ideály... Nemá to cenu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ihned se mi nabízí srovnání s Good Bye, Lenin a to nejsem jediný. Dále mě překvapuje, že německá tvorba začíná mít stále navrh a začíná mít stále lepší a lépe promakanější filmy než tomu bývalo, a to také nejsem jediný kdo si to myslí. Takže co zbývá k takovému filmu jako je Rudý kakadu dodat? Snad jen že, atmosféra je ztvárněná skvěle, hercké výkony solidní, jen mi tam chybí více legrace a možná trochu silnější příběh. Jinak je to rozhodně slušný německý film, a to jsem si tenkrát myslel, že jich moc není. ()

Reklama

fantomas19 

všechny recenze uživatele

Haló, súdruhovia - Nemecká komediálna dráma z roku 2006, ktorú režíroval Dominik Graf, je o lámaní slobodného ducha v rozdelenom povojnovom Nemecku, v čase tesne pred stavbou múru. Mladý Siggi (Max Riemelt) žije u tety v Drážďanoch, v divadle je talentovaným kulisákom. V parku stretáva Luisu (Jessica Schwarz), ktorá je členkou skupiny ymladých ľudí, túžiacich po zábave, rock´n´rolle a slobode. Siggi sa do Luisy bláznivo zamiluje, ocitne sa v parte mladých rebelov. Ich večerný domov, tanečný klub Červený Kakadu, sa však čoskoro politickému predstavenstvu stáva tŕňom v oku, mladá inteligencia čoraz viac pociťuje nezadržateľnú vlnu nedôvery, strachu z donášania, tlaku na príslušnosť k strane, dôraz na poslušnosť a nevybočovanie z radu. Individuálne postoje a riešenia nakoniec postavia Siggiho pred dilemu - opustiť krajinu alebo svoju lásku? ()

GlamourCat 

všechny recenze uživatele

Musím jen souhlasit s uživatelem Heroine. Dávám o hvězdičku navíc, za originální prostředí východního Německa. Jessica Schwarz, která z nepochopitelných důvodů hraje v každém druhém filmu, hrála postavu, která bojovala za úplně hloupé věci. Její vztah s manželem byl podivný a básně... ehm. Film mě celkově zklamal, protože ze začátku to vypadalo nadějně a zajímavě, a poté, co šel Siggy chlastat s lidmi od divadla, rozjelo se to do totálně divných směrů a už to tak zůstalo. ()

Magnetto 

všechny recenze uživatele

Ve mně film rozhodně asociace s Good Bye Lenin nevyvolal, až na to Východní Německo a vztah dvou mladých lidí. Ukazuje druhý, chmurnější konec, resp. počátek vlády tvrdé ruky komunismu barvitě, v celé své rudě zahalené kráse té doby, oproti tomu Good Bye Lenin ukazuje s nadhledem a vtipem období pádu Berlínské zdi s nadějí ve sjednocené Německo a příchod kapitalismu. Jak zde již bylo několikrát zmíněno, atmosfera je zde zachycena velice dobře, děj pulzuje od méně poutavých a vleklých scén k těm zajímavým a dynamickým. Pro mě je hodnocení jasné - 3 hvězdy pěticípé. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama