Reklama

Reklama

Phoebe v říši divů

  • USA Phoebe in Wonderland (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Phoebe v říši divů režiséra Daniela Barnze je fantastický příběh o malé Phoebe (Elle Fanning), která touží hrát ve školním představení Alenky v říši divů. Když ji její svérázná učitelka dramatu, slečna Dodgerová (Patricia Clarkson), skutečně obsadí, Phoebe se snaží ovládat své chování tak, aby jí ředitel (Campbell Scott) dovolil pokračovat. Jak se ale Phoebin stres zvyšuje, její chování je horší a horší. To vytváří mimořádný tlak na její rodiče, Hillary a Petera (Felicity Huffman a Bill Pullman). Hillary je stravována pocitem selhání jak v profesionálním, tak osobním životě. Zoufale se snaží své dcerce porozumět a pomoci. Její pokusy ale nejsou příliš úspěšné, protože Phoebe se začíná stahovat do imaginárního světa fantazie, který je zabydlen postavami z Alenky v říši divů, do světa, který je stále znepokojivější a zrádnější. Phoebe trefně poznámenává směrem k Houseňákovi: “být za jeden den hned malý a hned zas velký, to se člověku poplete”. Phoebe s Hillary se budou muset pokusit (pod dohledem slečny Dodgerové) zvládnout onu podivnou, bolestnou i radostnou proměnu z kukly v motýla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí traileru na Phoebe in Wonderland jsem čekal další Little Miss Sunshine, ale nadšení ve mně rychle opadlo a to už jen díky tomu, že všechny výlety do fantasy světa jsou vidět už v samotném traileru a i přes kratičkých 96 min jich pak je ve filmu trochu poskromnu. Jistě, Elle Fanning je jako vždy cute, ale zbytek je jen nemastná a neslaná omáčka kolem a to ještě navíc s pochybným koncem. Tento film se u mě bohužel minul svým magickým účinkem, který z něj byl vyzařován a nebýt Elle Fanning, tak tenhle nízkorozpočťák s černovlasou stárnoucí zoufalou manželkou, už jen kvůli tomu scénáři, mohl zamířit rovnou do TV a nikdo by si toho ani nevšiml. (6/10) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Holčička Phoebe má kolem sebe trošku jiný svět. Pořád je to ale malá holčička, kterou se snaží její okolní svět pochopit. Já se třeba do té postavy té učitelky dostal hned, protože mi Phoebe zase tak zvláštní nepřišla. Prostě jenom nad věcmi přemýšlela trošku jinak, než jiné děti. Na film se tak z hereckého hlediska pěkně koukalo, ale u mě to ve výsledku skončilo na průměru, protože se zajímavým nápadem přišlo vcelku průměrné a nudné zpracování. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Vždy mi vadily rozmazlené děti, které si vše vydupou. A tenhle film je přesně o jedné takové malé vyděračce. Nutno říct, že ji Elle Fanning sehrála více než dobře. Její sestřička je také kouzelná. Ale scénář je jedno velké rozmazlené a nervydrásající psycho. Vadila mi tady přemíra slova "chci, chci, chci..." a nekončící trpělivost rodičů. Naopak bych uvítala pohádkovější fantazii malé Phoebe. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jediná hvězdička svědčí o tom, že jsem se s filmem úplně minul. Sladká tvářička Elle Fanning a její snaživý herecký výkon za to nemůžou. Barnzova režie mě sice nenadchla, ale důvod k odmítnutí snímku leží jinde. Podobný druh citových vydíraček obecně nemám rád, jen málokdy se totiž podaří namíchat ingredience v poměru, aby výsledek nepůsobil, jako když šéfkuchaři ulítne ruka se sladidlem nebo cibulí. Phoebe v říši divů je typickým zástupcem početné skupiny amerických filmů, kde jsou malé děti zobrazovány jinak, než je znám z osobní zkušenosti. Jsou duševně zralejší, než by odpovídalo jejich věku. Většina americké kinematografie má tendenci vnímat děti jako malé dospělé, které je třeba maximálně respektovat a považovat svým způsobem za sobě rovné. Jenže malí dospělí se nemohou těm velkým, to dá rozum, rovnat úplně ve všem. Zejména ne v povinnostech - těmi je nejlépe nezatěžovat je vůbec. Hollywoodská kinematografie nás už nějakou tu dekádu ubezpečuje, že kvalita rodičovství se odvíjí od toho, nakolik rodiče své děti milují a starají se, aby byly šťastné - nikoliv od toho, nakolik jsou schopni je vychovat, vštípit jim morální zásady, připravit je na samostatný život, dospělost a schopnost založit vlastní rodinu a v rodičovském a partnerském postavení obstát. Mám pocit, že většina americké filmové produkce šíří myšlenku, že nejdůležitějším v životě je pocit štěstí, nikoliv uspokojení z vynaloženého úsilí a splněných povinností. Celkový dojem: 25 %. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Elle Fanning už si zahrála dehydrovanou holčičku na poušti v Babelu, mladou Daisy v Buttonovi a teď se proměnila v dívku s (téměř neznámým) Tauretteovým syndromem. Takové role + kvalitně zahrané a to jí nedávno bylo teprve 10 let! (2008). Vskutku neuvěřitelné. Myslím, že v tomto filmu rozhodně nejde o věrné zobrazení symptomů nemoci, protože ji skoro stejně nikdo nezná (takže nemůžeme ocenit, jak věrne roli vystřihla) na rozdíl třeba od autismu, který famózně předvedl Hoffman v Rain Manovi nebo téměř o 20 let S. Weaver ve Sněhovém dortu.. Malá Phoebe si vytváří vlastní imaginární svět, je roztržitá, nepozorná a všude na ní pomrkávají postavičky z Alenky v řiši divů. Jenže tato kniha britského spisovatele Carrolla je dle mého názoru známá a populární spíše v anglo-amerických zemích než u nás. My máme svou Červenou Karkulku a další, oni zase „Alice“. Neříkám, že kvůli tomu zatracuji celý film, ale pro mě to zkrátka nebyl víc než jen lehce nadprůměrný nezávislák s matkou F. Huffman, která se tváří na své děti stejně stupidně a bezradně jako v Zoufalých manželkách Už od prvních minut filmu bylo zcela jasné, kdo dostane roli Alenky v divadelní hře, kterou organizuje lehce zvláštní učitelka. Musím ale uznat, že taneční číslo, které nacvičily děti úplně samy, bylo kouzelné. (Nechci ovšem vědět, kolik hodin jim trvalo samotné natáčení této scény:P). Rodiče si na konci filmu konečně uvědomí, že jejich dcera má vážný problém, ta hezky spolužákům vysvětlí, proč se tedy chovala tak divně - a to je bohužel celá katarze filmu. Leč mít papíry na to, že můžu na někoho plivnout, když mě naštve? To bych někdy brala...:P ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Výborně zahrané i obsazené - především mě nadchl výkon "malé velké" nebo " velké malé" představitelky Phoebe (troufnu si říct, že snad dokonce "strčila do kapsy" i svoji mnohem slavnější sestřičku). Moje oblíbená Felicity Huffman mě taky nezklamala. Po výtvarné stránce (především imaginární pasáže) dokonalé, ale "HUPS" - přeci jen do ***** "NĚCO" chybí... ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem žádný zázrak a taky se mi ho nedostalo, ale byl to poměrně příjemně oddychový film s hlavní hrdinkou, u které musí všichni kromě rodičů poznat, že je něco špatně. Osobně jsem to typovala na aspergův syndrom a myslím si, že to opravdu byl spíš ten, než onen, se kterým se vyrukovali na konci a o kterém jsem nikdy neslyšela. Podle mě tam bylo moc málo fantaziiních výletů, vzhledem k tomu, že ty byli z celého filmu nejlepší, přidala bych. 3* A Felicity Huffman si může obarvit a ostříhat vlasy/popřípadě si nasadit paruku, ale role matky, která nezvládá svoje děti a radši by pracovala, to je celá Lynette. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hlavná postava - Phoebe - mi neskutočne liezla na nervy. Počas sledovania som sa niekoľkokrát pristihol, že by som ju najradšej poslal niekam do južného Sudánu, kde by sa hneď naučila, že detstvo nie je len o rozmaznanom fňukaní, ale že sú aj také veci v živote detí, o ktorých nemá ani šajnu. Našťastie. Jednoducho fracek. No po hereckej a dramatickej stránke to nemalo chybu, aj keď dejová linka bola občas len jedno veľké nesúrodé divadlo, ktoré sa chcelo tváriť artovo, aby akože pritiahlo aj náročnejšieho diváka. Že to nevyšlo je nad slnko jasné. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Celý tento film mi přišel padlý na hlavu. Od ředitele, přes učitelky až po rodiče i ty malý holky. Jediné, co jsem si z tohoto filmu odnesl je: Tourettův syndrom. Pro mě dodnes naprosto neznámý pojem. Za to dávám 1 hvězdičku, jinak velmi nepodařený film s otřesnými hereckými výkony (vyjma Felicity), nulovými emocemi a povrchním dějem. 25% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Z pohledu dítěte velmi citlivě natočený příběh o říši divů a psychické nemoci - ostatně obojí se vždycky odehrává jen v hlavě. Český dabing zejména dětských rolí je ale příšerně neumětelský. /21. 4. 13./ ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Z negativnějších komentářích usuzuji, že by se na filmu daly najít drobné chyby, ale mně se do toho nechce, protože si nechci pokazit hezký zážitek. Obdivuji tvůrce, kteří i přes neveselé téma dívky, trpící poruchami jednání a myšlení, dokázali navodit hřejivou atmosféru a nevybočit z ní. Z části toho dosáhli líbivou vizuální stránkou s rozmanitým použitím barev a kouzelných předmětů, v nichž se hlavní představitelka Phoebe svým nevinným půvabem ztrácela a tento obraz tlumil občasná mrazení v zádech. Ve výsledku mi film přinesl neobvyklý a příjemný zážitek a dobrou náladu. ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Příběh mě zaujal z mnoha důvodů, kterými jsou pohádkovost a fantazie, ale především pro nemoc hlavní představitelky. Obsazení Elle Fanning je jistým plusem. Přesto nejsem obzvláště nadšený, protože ne vždy dokáže tento snímek zaujmout. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se těšil jak už na pořádné fantasy nebo talentavanou Elle Fanning a očekával jsem něco podobného aspoň z části jako Alenka v říši divů nebo Gilliamovu Krajinu přílivu. Bohužel pro mě se tento film příliš moc ubírá přes rodinné drama a z toho jsem zrovna šťastný nebyl. Řemeslně dobré ale jinak průměrný film a totálně nevyužitý potenciál. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bych v prvé řadě jako rodinný film vůbec neoznačila. Jen kvůli tomu, že je tam rozebírána složitost dětské duše s velkou mírou fantasie z toho ještě rodinnou podívanou nedělá! Hodnocení je pro mě v tomto případě zapeklité. Najednou stranu jsem malé Pheobe rozuměla a tuze chápala, že se v sobě nevyzná, kvůli svým vnitřním démonům. Ale na druhou stranu jsem zklamaná z toho, že nebylo dotažené dokonce.. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Fantasmagorický nezávislý film...fuuu toto bola silná káva, po prvé moc psycho na mňa, po druhé by som všetky deti v tomto filme sa poriadne zbil, pretože to ako stvárňovali dnešných teenagerov bolo až moc nezávislé, celkovo veľká slabota..jediné pozitívum Elle Fanning môže byť dobrá herečka ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Říkala jsem si jak zajímavé by bylo vidět v akci malou Fanning a tak jsem i se zajímavým námětem do tohoto snímku šla. Hned na začátku mě film vtáhl nenásilně do děje a říkala jsem si,že snad ani nedám horší hodnocení než je 3.Opak byl pravdou...Bohužel mě trochu více nebavilo chování malé rozmazlené Phoebe,která by ráda všechno..Pak naprosto nepochopitelné nadávání její fantazie mi spíše občas připadala jako fantasmagórie..Velice zvláštní mi přišla scéna kdy malá Elle Fanning skočila z toho ochozu nad pódiem a nic se jí nestalo ale to mi mohlo dojít hned jak jsem viděla žánr tohoto filmu. Moc dramaticky tento film na mě ale nepůsobil a nutno dodat,že naprostý propadák zachránil velice jímavý dialog herecké kapacity jménem Patricia Clarkson, kterou jsem si díky tomuto podivnému snímku oblíbila. ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Příběh o holčičce, která uniká do svého imaginárního světa, který jí nestresuje, kde je šťastná, kde má přátele..od filmu jsem nic moc neočekával, a možná právě proto jsem byl příjemně překvapen. Doporučuji na to kouknout alespoň dvakrát, všimnete si detailů, které si napoprvé neuvědomíte.. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Miluju Alenku v říši divů, a proto se na všechny filmy, které se jí inspirují, dívám shovívavě. Pheobe v říši divů je jedním z těch povedených filmů alá Alice in Wonderland. Divadelní představení (ne)vedené slečnou Dodgerovou bych moc ráda viděla celé. A Elle Fanningová je prostě Hvězda, takovou holčičku bych chtěla mít doma. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Snáď žiadny film som nevidel 3x krátko po sebe a nezmenil som naň 3x názor. Od zhliadnutia v originále bez tituliek keď ma sklamal za 3 hviezdy, až po najlepšie hodnotenie po dabovanej verzii. Je zjavné, že rozumieť aj tým najmenším nuansám je nutné, aby ste si film mohli plnohodnotne vychutnať. A čím ma zaujal? 1. Elle Fanning tu podáva veľmi dobrý neafektovaný výkon. 2. Téma a jej analýza z pohľadu dieťaťa a dospelých sú zaujímavé. 3. Film "primerane po americku" hrá na city, ale netlačí na pílu až na toľko, aby mi to vadilo. Správny film by vo mne mal zanechať nejaké emócie. 4. Bolo tu veľa klišé, ale Američania občas majú schopnosť urobiť aj z negatív pozitíva a toto je presne ten prípad. ()

Reklama

Reklama