Reklama

Reklama

Frankenweenie: Domácí mazlíček

  • USA Frankenweenie (více)
Trailer 1

Geniální tvůrce Tim Burton (Alenka v říši divů, Noční můra před Vánocemi) tentokrát představuje film Frankenweenie: Domácí mazlíček, který je dojemnou pohádkou o chlapci a jeho psovi. Poté, co Viktor nečekaně přijde o svého milovaného pejska Sparkyho, snaží se osvojit si vědecké dovednosti, aby svého mazlíčka opět oživil - ovšem s několika malými úpravami. Svoje podomácky sešité stvoření se nejprve snaží skrývat, ale když se Sparky jednou dostane ven, Viktorovi spolužáci, učitelé a celé město zjistí, jak příšerné mohou být následky jeho znovuzrození. (HBO GO)

(více)

Recenze (558)

POMO 

všechny recenze uživatele

Vizuálne fantastické. Podoba postavičiek perfektne vyjadruje ich povahy. Ale, ako od Burtona v poslednej dobe, opäť bez srdca. Hoci je to jeho srdečná látka z detstva a ranných filmárskych časov, vnútorných hodnôt Ed Wooda, či kúzla Strihorukého Edwarda to nedosahuje. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po přeplácaných a přesto bezobsažných Temných stínech mile pokorné dílko, jimž Burton ke své předchozí tvorbě spíše odkazuje, než aby ji vykrádal. Hned úvodní scéna s filmem ve filmu, velmi zhuštěné převyprávění následujících minut, nás připravuje na „přepisovací“ charakter Frankenweenieho, který pouze ve větším měřítku ukazuje, co bylo dříve natočeno v mnohem amatérštějších podmínkách. Snímek zachycuje Burtonův vlastní přerod podivného dítěte v masově adorovaného filmaře. Do stejného experimentu se pouští více dětí, jenom Viktorovy úmysly jsou ale čisté a jenom on nakonec nachází podporu u dospělých. Stejně jako u jiných burtonovských hrdinů není důležité, aby byl se stal součástí kolektivu, ale aby kolektiv akceptoval jeho výstřednost, což se Burtonovi-režisérovi bezezbytku podařilo. Podezřívám jej, že Frankenweenieho natočil hlavně sobě a svým nejvěrnějším fanouškům pro radost. Černobíle, morbidně, anti-disneyovsky (nejroztomilejším zvířátkem je krvelačný kočičko-upír), s úmyslně předvídatelným příběhem. Známý dějový rámec je využíván na způsob atmosférického muzea klasických hororů, v němž jsou kromě slavných monster připomínány také Burtonovy dřívější režisérské počiny. Jestli se nevyžíváte ve vizuálních citacích hororů, Frankenweenie vás bude bavit zejména podle toho, nakolik jste schopni a ochotni ocenit jeho sebe-referenční a auto-biografické kvality, čím se film vymyká lehké zábavě, na niž celá rodina bez předchozí přípravy vyrazí v neděli odpoledne do kina. V rámci současné velko-studiové animované tvorby jde o počin stejně výlučný jako jsou Burtonovi hrdinové, zpravidla zatvrzelí outsideři. Krok komerčně sebevražedný, ale velmi sympatický. 75% Zajímavé komentáře: Marigold, Radek99, ScarPoul, (mOnkey) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, jako kdyby si s tímto filmem Tim Burton natočil něco, co si přál už hodně dlouhou dobu. Animovaný film přesně v jeho režii o domácích mazlíčcích a také o tom, co to pro děti a jejich rodiče znamená, když jim někdo takový umře. Prošel si tím asi každý, včetně mě. Možná právě i proto jsem si k téhle pohádce-nepohádce udělal takový vztah. A musím říct, že závěr opravdu krásně vyburcoval. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $39miliónovTržby USA $35,291,068Tržby Celosvetovo $81,491,068Tržby za predaj Blu-ray v USA $7,481,379 //počet predaných kusov 629,088Tržby za predaj DVD v USA $15,356,302 //počet predaných kusov 221,247║ kópia pôvodného kraťasu z 1984, ktorý je obohatený o nevyhnutnú vatu aby bola dosiahnutá určitá minutáž a už nemá v sebe toľko citu ako originál, takže skôr len komerčná flákota bez skutočného srdca, Burton by mal radšej pomaly skončiť než padne sa samé dno /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Oživování mrtvých domácích mazlíčků se vyplácí. Vyplatilo se v roce 1984, vyplatilo se i v roce 2012. Ještěže si Tim vzal poučení z mouder filmového pana učitele Rzykruskiho, který úspěšnost opakovaného vědeckého experimentu spatřuje v dostatečném množství investovaného "srdíčka". Ve Frankenweenie je ho i napodruhé dost na to, aby příběh o klukovi a nemrtvém hafíkovi bavil. Sice jen starou známou nostalgicko-infantilně-tributovou limčou, ale stejně jsem se po hoooooodně dlouhé době přistihl, že mám při všech těch chytráckých citacích starých hororů, sexy chraptění Winony, větrných mlýnech i řečech o vědě a lásce zase starý známý burton-knedlíček v krku. Škoda, že závěr trochu neobratně ulítne do monstr hororu a v celém filmu není snad jediná neočekávatelná věc, ale jinak jsem si to užil víc než cokoli od Karlíka dál. Nicméně nevím, jak se Burton hodlá dál vykrádat. Už totiž moc není kde brát. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tim Burton je zpátky a v duchu své ústřední dětské postavy oživuje své dávné umělecké mrtvolky. Téměř třicet let starý krátkomentrážní kraťas Frankenweenie se dočkal napojení na Burtonovy bleskosvody a v jeho laboratoři se zrodil nový celovečerní snímek, příběh víceméně zůstal, změnila se forma, hraný kraťas se proměnil v tak typickou Burtonovskou animovanou poctu brakovým béčkům 30. až 50. let., s obrovským množstvím popkulturních odkazů a aluzí k mnoha legendárním černobílým americkým filmům - v první řadě jde samozřejmě o poklonu klasickému hororovému snímku Frankenstein. Tak typická makabrózní poetika, kombinovaná s poetikou pokleslých žánrů, hororů a sci-fi z úsvitu hraného zvukového filmu, kde je ještě patrný silný vliv expresionismu (práce se světlem a stíny, podhledy zdola a podsvícení tváří atd.), morbidní příběh, stará dobrá ruční animace, kdy věci mají své stíny a figurky takovou tu nezaměnitelnou kinetiku, vynikající hudba Burtonova dvorního skladatele Danny Elfmana. Je fascinující sledovat, jak se za těch 30 let vyvinul Burtonův cizelovaný styl (a jak se protl s image studia Walta Disneyho). Škoda jen toho finále, které bylo víc pompézní, než by se možná slušelo, neboť se tak stalo na úkor originality. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,S VIKTOREM NENÍ NIC ŠPATNÉHO. JEN MÁ SVŮJ SVĚT“..... /// Burton chce bejt tak temnej, že už se mu tam nevejde žádná barva. Budiž (i když miluju jeho pastelky!). Opět překračuje hranici mezi životem a smrtí, a já (ač nerad) zjišťuju, že je to vlastně nuda. Pro dospělýho určitě, páč, co z toho ještě neznám? A nejvíc mě sere, že tomu chybí i víc ftipu! Možná morbidněji založený děti (jako to moje) docení tuhle hru na Frankensteina, která začne bejt ,,živější“ až v závěrečný půlhoďce, když na scénu připlachtí, přiskáčou nebo dodupaj mutanti. Ovšem pak to asi zabalej i děcka, čekající legrácku typu Norman a duchové a zůstane jen tvrdý jádro, razící ideu, že i mrtvola může bejt hrdina. Ale Time, to my starší už dávno víme! Dávám 2*, páč ta třetí by byla jen za to ,,výtvarno“ a vod tebe já čekám víc! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Náš kocour (pes) začal srát hovna ve tvaru písmen. 2.) Zjistím, že mrtvej pejsek už není nejlepší dárek pro chlapečka mrtvýho, ale pro chlapečka vědecky založenýho. 3.) Thx za titule ,,reqiuem“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Uprimne receno, nevim, proc mel Burton potrebu remakeovat svuj starej pulhodinovej film, ale budiz. Dej je sice drobet natahlej, precejen pulhodinka by tomu slusela vic, ale jinak to je docela zabava. Skvela, temna atmosfera, sem tam nejakej vic hororovej nebo naopak komickej prvek, skvela animace i hudba. Sice jeden ze slabsich Burtonovo filmu, ale zase jeden z nejlepsich animaku tohohle roku. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Obrazově čistě temné, Burtonovsky kouzelné a s FRANKENWEENIEA všechny magické kompozice krásně vyzařují přes stříbrné plátno. I divák, který nemá rád Burtonovu tvorbu bude spokojen. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

"Nesuď knihu podle obalu" se zpívá v závěrečné písničce filmu, v němž hloubka postav nesahá za design loutek, co je ztvárňují. Rovněž se mi nezamlouvá trend poslední internetové dekády, kdy popkulturní odkazy začínají trvale nahrazovat originalitu a humor. Burton je každopádně dávno vyhaslý režisér, takže už nic z toho nebolí. 50 %. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Mrtvoly se nevyplatí oživovat. Podobně to platí i o předchozí práci, v tomto případě kraťasu, Time. Frankenweenie má uspávací vizuál, dialogy i postavy. A hlavně odzívané finále. Jedná se spíš o chtěný dojáček, který je v letošní záplavě "hororových" animáků trochu do počtu. Nemůže to myslím bavit ani děti, ani dospělý doprovod. 50% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Burton vzdáva príjemnú poctu klasickým starým hororom, no okrem toho nápadne odkazuje na vlastné filmárske počiny. V hlavnej postave osamelého Viktora môžeme sledovať navonok bizarného, no vo vnútri srdečného Edwarda a taktiež podivína Viktora z Mŕtvej nevesty. Frankenweenie je úchvatnou spŕškou burtonovských roztomilých kontrastov, bez ktorých sa nezaobíde žiaden jeho film a pre ktoré ho tak milujeme. Konvenčné, intelektuálne i duchovne zaostalé prostredie, do ktorého Burton vkladá svoje introvertné, no paradoxne duchaplné postavičky, množstvo vizuálnych vychytávok a skvelých nápadov, typická morbídna atmosféra filmu, absurdný humor a nádherne osobitá animácia. Nie som síce tak uveličená ako z predošlej Mŕtvej nevesty, ale po predchádzajúcich Temných tieňoch a vnútorne prázdnej Alice ma Burton opäť raz potešil. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Pamatujte si, když už budete někoho probouzet z mrtvých, tak jedině s láskou! Jinak se vám to může pěkně vymstít a zombíci vás budou chtít spapat! Pro mě docela nepředstavitelné, že bych drbkala za uchem svého z hrobu vykopaného a znovu oživeného psa a nechala se od něj olizovat. Tim Burton si s tím ale docela vyhrál a už podle jména psa a jeho lidských páníčků lze snadno odhadnout, odkud čerpal inspiraci. Sympatický horůrek s vynikajícím hudebním doprovodem. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Měl jsem pocit, jako bych se vrátil o pár let zpátky, kdy se ani Dark Shadows ani Alenka nestali a Frankenweenie jen plynně navázal na znepokojující atmosféru Střihorukého Edwarda, Batmana a Eda Wooda. Starý dobrý Burton, na kterého je radost pohledět! Už jsem ani nedoufal. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem ani nečekala, že Frankenweenie bude dosahovat kvalit Corpse Bride anebo snad dokonce Nightmare Before Christmas, ale přesto jsem trochu zklamaná. Burton tím oživil své staré dílo, zrovna tak jako Victor svého psa. Ale v některých případech co je mrtvé, mělo by taky mrtvé zůstat. Nejsem si tak jistá hodnocením, protože je to zase správně výstřední, tak jako celý Burton a musím přiznat, že ty vyzáblé postavičky s obrovskýma očima a hororová atmosféra po Burtonovsku mi chyběly. Po vizuální stránce je to tedy dokonalé a hudební doprovod také nijak nezaostává. Jenže příběh je skoro celou dobu strašně unylý a všechna akce je narvaná do posledních minut, což mi tak úplně nesedlo. Ale přesto je to příjemně nostalgické. Hodnocení je tedy někde mezi 3 dobrými a 4 slabšími hvězdičkami. Ještě se rozmyslím :) A mimochodem.. Burton do toho srdce rozhodně dal, ne že ne! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tim Burton: návrat ke kořenům. Tim Burton: znovu loutky. Mrtvá nevěsta byla fajn, Ukradené vánoce se staly legendou, ale původní Frankenweenie společně s Vincentem tvoří absolutní dřeň toho, kým Burton-umělec je. A proto je fajn, že sešívaný domácí mazel má příležitost připomenout tohle všechno. Je to hezké, je to milé, sice trochu sterilní a předpokládaně předvídatelné, ale pokud jste si doplnili i něco ze série The World of Stainboy, tak je to naprostý ideál. Pan Fousek vs netopýr vs gigantická želva vs Nové Holandsko & more. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hovorte si čo chcete, ale Burton má pravdu. Veľmi ľahko (totiž intuitívne) sa dá rozoznať prospešný následok akéhokoľvek činu spraveného kombináciou rozmýšľania a jednania od srdca. Rovnakým spôsobom sa dá rozoznať rozdiel medzi dôsledkom takéhoto činu a dôsledkom činu navonok veľmi logického, posilneného však motiváciou iných telesných orgánov, od srdca vzdialených. Či už Zadku ("seriem na vás!"), Hlavy (závisť, mamona), Brucha (ego, pýcha) atď. Platí to rovnako pre mutáciu domáceho miláčika ako aj jeho milovanie. Niekedy je to záležitosť prostej oddanosti, inokedy vystatovania sa a zdôraznenia sociálneho statusu. Všetko toto poznanie či pripomenutie základných vecí je nádherne zanimované, s odkazmi na mnohé ikonické filmy (napríklad King-Kong, Gremlins, Jurský park), navyše jednoznačne ukazujúce, že krivé a zlé charaktery nevznikajú v dospelosti, ale sú jednoznačne i fyziognomicky dané už od detstva. Kombinácia výzoru tváre, držania tela a prevažujúco nevľúdneho pohľadu očí nepustí. Potvrdí sa to následne v charaktere skutkov i vyslovovaných myšlienok takýchto malých špuntov. ()

Související novinky

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama