Reklama

Reklama

Neusínej!

  • USA Don't Fall Asleep!
všechny plakáty
Trailer
Krátkometrážní / Horor
Česko, 2006, 20 min

Obsahy(1)

Jedné dívce se zdá sen o zabijákovi se zahradními nůžkami. Jelikož věří tomu, že se snu zbaví tak že ho někomu předá, její přítel se nabídne jako další hostitel. Jenže zranění ze snu se přenesou do reality. (Halloween9)

Recenze (19)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

V mezích amatérského počinu parádní záležitost, ze které sálá autorská láska ke všemu bad. Filmových a komiksových odkazů jak u Tarantina, závěrečné titulky á la Rodriguez, nejednoznačný konec odkazující na Cronenberga… prostě neskutečné kvantum filmů, které mají autoři nakoukáno, snímku jenom prospívají. Škoda necharismatických hlavních představitelů (jemu jsem nevěřil ani to telefonování a ona mi připomněla neoblíbenou třídní pipku) a blbého zvuku, který zamrzí hlavně v úvodním rozhovoru. Zato moc gut je kamera a střih (pomocí nichž režisér umě buduje funkční napětí) a jako třešnička minimalistická hudba ze synťáku páně Carpentera. Chci regulérní devadesátiminutovku, jejíž kvality prověří velké plátno! ()

obitus 

všechny recenze uživatele

V ramci ceske amaterske produkce rozhodne to nejlepsi, co je k videni. Konecne horror, ktery se nucenou vtipnosti nesnazi zakryt nedostatky a bere se vazne. Vytky smeruji (krom technickeho provedeni dialogu) k predstaviteli hlavni role. Ten disponuje nejen ostravskym prizvukem, ale i neschopnosti zahrat vyraznejsi emoce. Ostatni slozky musim jen a jen chvalit. Pricemz na cele care to vyhrava vizualni zpracovani: kamera, filtry a strih jsou opravdu na skvele urovni. Detailu neni nikdy dost :). Navic je vse podbarveno misty az Carpenterovskou muzikou (i samostatny OST je slusny). Pro ceske fanousky horroru nutnost. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento krátkometrážní debut (pravděpodobně?) Romana Vojkůvky - českého exploitation režiséra - jsem viděl až po jeho prvním celovečerním filmu.. a musím potvrdit, že Někdo tam dole mě má rád bylo opravdu přehnaně dlouhé. Proč? Protože tady to na těch 20 minutách celkem s přehledem fungovalo. Opominu-li technické (především pak zvukové) nedostatky a toporné neherectví, musím uznat, že jsem se celkem slušně bavil - příjemná navíc byla ta atmosféra dýchající z podobně laděných filmů jiných (zahraničních) režisérů a odkazů na ně. Jsem zvědav, co nám režisér ukáže svým Total detoxem.. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Přijde mi spíše jako že tady polovina lidí hodnotí protože je to Český. Nicméně tenhle film je neoriginální a celkově dost špatně natočenej. Je sice fajn že se jedná o horor kterých není nikdy dost. Ale je tu neuvěřitelně moc věěcí na vytknutí, třeba herci, ta herečka proboha to byla síla. A ty dialogy těch dvou. Nevím jestli si takhle Vojkůvka myslí že se lidi baví, ale říkám že ne. příběh je vykrádačka různých hororů což mi moc nevadilo. Některý scény byly neuvěřitelně stupidní jako třeba když se chlap jde vyhonit, to bylo fakt úžasný, co to mělo znamenat? Zklamání že mu ženská nechtěla dát? Tahle scéna byla fakt bomba. Hodně záběrů do prázdna mě celkem štvaly. No a pozitiva to je bezesporu odvaha, a pár krvavých scén, ale ta krev vypadala špatně. Na amatérský pokus to ušlo, ale VOjkůvka je špatnej vypravěč, na jedno zkouknutí dobré, ale opravdu se v tom nesmí nic hledat. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já mám obrovský problém s režisérem Vojkůvkou. Na první pohled jde vidět, že talent má, ale nedokáže ho pořádně využít což sráží dojem z jeho filmů. Chvílema dokáže diváka zaujmout tak, že by krve nedořezal, ale potom následuje naprosto trapná scéna, která vás pořádně znechutí a znehodnotí předešlou chvíli. 55% ať nežeru. PS: v průběhu filmu jsem měl ovšem mnohokrát co dělat, abych dodržel význam (jméno) filmu a nechrápal. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Hodnotit v podstatě amatérské snímky (notabene české) je hrozně těžké. Veškeré dobré nápady, obrovské zapálení, chuť a tvůrčí intence zpravidla podkopou věci, které se v daných podmínkách nedají zase tak moc ovlivnit (neboť to není ve finančních či technologických – často i zkušenostních - silách tvůrců) – myslím tím hlavně technické či herecké zázemí a dostatek financí. I ty zkušenosti se nějak a někde musí získat, takže počátky mnohdy prostě nedopadají tak, jak by si tvůrci přáli. To je zrovna případ i Vojkůvkova kraťasu. Příběh není nějak extra originální, ale jde vidět, že Vojkůvka ví, co chtěl natočit a v mezích svých schopností a možností to i natočil. Pohrál si s čím se dalo, projevil cit pro hororovou tvorbu a budování hororového děje (a zdá se mi, že i mnohem více, než v pozdějším NĚKDO TAM DOLE MĚ MÁ RÁD). Co film sráží na kolena je docela otřesnej zvuk, kdy herci a herečce občas není vůbec rozumět a částečně i samtné herecké výkony. Lenka Bucková je mnohem přirozenější, než hlavní hrdina, přesto však jimi pronášené věty mnohdy vyznívají jako strojově naučené věty, postrádají tu všední přirozenost. Přesto se NEUSÍNEJ! rozhodně řadí mezi ty nejlepší české hororové amatérské kraťasy, co jsem viděl. Dejte Vojkůvkovi více peněz a technické zázemí a možná se dočkáme ještě dobrých českých hororů. Při svém hodnocení záměrně opomíjím technickou stránku (hlavně zvuk) filmu, jinak bych musel jít alespoň o * méně. ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem si od Neusínej! nic nesliboval, vlastně jsem ještě před spuštětím odhadoval, že to pošlu do Odpadu!. Zázraky se ale asi dějí, protože se z tohohle českého kraťasu nakonec vyklubala docela zábavná podívaná, která mě však naštvala dvěma věcma: Naprosto debilním zvukem a podprůměrným obrazem. Pobavil mě stupidní komentář uživatele Sabrewulfa, který dělá jakoby ho do tohohle filmu někdo nutil nebo co, a tak se to také má brát, že to můžete kdykoliv vypnout a kašlat na to. A pak ještě zveřejňuje (a u tohohle jsem se vážně od srdce zasmál), že Neusínej! vykrádá Noční můru v Elm Street, asi jenom proto, že je tam zabiják ze snu, což je ve spoustě filmů. ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

I když je na Neusínej! poznat, že autoři neměli peníze na technickou část filmu, vůbec to nevadí, protože daleko důležitější je, když film dokáže zaujmout a pobavit, což je zrovna případ tohoto horrorového kraťasu. Chvílemi je strašidelný, občas vtipný a v jedné části, na domácí podmínky, i pořádně krvavý. K lepšímu hodnocení mě přesvědčil i herecký výkon Dana Březiny, který je fenomenální a (v pozitivním smyslu slova) vtipný. Co bych od (polo)amatérského filmu nečekal, jsou dobře napsané dialogy, dále musím pochválit dobrou pointu a kvalitně namaskovanou hlavní zápornou postavu. Celkově vzato mě momentálně nenapadá lepší tuzemský horrorový kraťas... 7/10 ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Amatérský film a amatérský debut zvlášť je oproti profesionálnímu filmu pochopitelně ve finanční nevýhodě, což je znát na technické stránce. V prvé řadě jde téměř vždy o obraz a zvuk. U Total detoxu jsem sice tyhle položky strhal, jenže tam jde už o třetí film v pořadí a to je tak nějak neomluvitelné. Ano, zde je to taky příšerné, každopádně jsem si byl vědom prvotiny a proto nejen, že jsem u obrazu a zvuku přivřel oči, ale dokonce jsem to vůbec nezahrnul do hodnocení filmu jako takového. Nicméně tímto veškerá obhajoba nízkého rozpoču končí a zbývá pouze to, na co finance absolutně nemají vliv. Tak třeba scénář. Že to vykrádá Noční můru z Elm street - to bych zrovna tady i překousl, ale to by ten příběh nesměl být úplně pitomý. Jak moc musí být scénárista zhulený, aby nechal hlavního hrdinu s ufiknutým penisem a dvěma prsty, jít klidně spát, aniž by hrdina řešil - co - proč - jak - a úplně ignoroval sanitku, policii........? No, to radši přeskočím. Tak třeba ztvárnění. Jaký konkrétní význam měl mít ten trojitý zoom do pusy "křičícího" hrdiny? Byl to úmysl, nebo omyl? Já jen, že jediný efekt pro mě to mělo takový, že jsem vybuchl smíchy a pak si to ještě několikrát vracel zpátky pro pobavení. Mimochodem k tomuhle docházelo během sledování hned několikrát. Tak by ale horor neměl fungovat že? Pak taky nevím, jestli se rejžovi vůbec někdy zdají sny, jestli ví, jak vypadají a tak, ale to co předvedl tady.... to se ani okomentovat nedá. A to úplně nejhorší na konec. "Herci". Jen pro silné žaludky. Za všechno hovoří např. hrdinův "křik". Pokud je někdo takové dřevo, že už neumí ani zakřičet, měl by se držet od filmu na míli daleko. Jestli pan Vojkůvka během natáčení v paneláku nechtěl opravdovým křikem rušit sousedy, tak to neměl točit vůbec. Otevření pusy ala "asi budu zívat, ale nevím to jistě" a do toho nějaký sampl snad stáhnutý ze sounddogs.com, to už chce pořádnou dávku drzosti (nebo nesoudnosti?) Když k tomu připočtu, že tenhle jeden a ten samý sampl je použitý na dva rozdílné křiky, to už je taková ta nechutná česká fušeřina ve stylu "šak si toho nikdo nevšimne, ono se to nějak vstřebá". A ten "zvukový efekt" při houpání sekyry je snad dělaný pusou?! Je to ku*va možné toto? Tenhle "skvost" je asi to nejhorší, co jsem ze všech pohyblivých obrázků za celý svůj život viděl a zůstane to v mé videotéce pro pobavení kamarádů. I v amatérském měřítku je to úplné dno. Ještě bych bral, kdyby to tvůrce ukazoval jen svým známým, ale vypustit to "do světa"? ////// P.S. Když už jsme u těch rejžových kamarádů, tak by se jim mělo zakázat na CSFD a Studně takové výtvory hodnotit, protože ta vysoká hodnocení ze soucitu, ve mě vyvolávají nutnost zvracet. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní noční můra z elm street po česku. V naší tvorbě naprosto něco nevídaného a i když to má hodně amatérský šmrnc (nejvíce hlavní herec a zvuk), tak i přesto působí snímek docela sugestivně a některé momenty jsou nepříjemné. A o špatné pocity jde u hororu především, takže podle mého úspěch. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Na to že je to české a poměrně ameterské s amatérskými herci. Tak to má hodně dobrou kameru a poměrně slušné gore scény. ()

Cechyno4 

všechny recenze uživatele

Na pobavení dobré. Rozuzlení také nebylo špatné a záběr při kterém to bude bolet všechny chlapy, taky nejspíše splnil účel. Mě osobně se ale líbí více jeho klasický film Někdo tam dole mě má rád. ()

djbarrel odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to asi nikdo nemohl myslet vážně ? Za prvé je to těžká vykrádačka Noční můry. Jen s tím rozdílem, že tady je zahradník. Ve filmu jsou dva (!!!) herci a oba jsou neskutečně špatní.Když připočítám primitivní děj, debilní dialogy, nulové vtažení do děje, neskutečné kamerové střihy a zvuk jako ze sudu, nelze hodnotit jinak než Odpad ! Je to sice amatérská sračka, ale i přes to by to mohlo být buď alespoň ,malinko strašidelné a nebo alespoň trochu vtipné. Tahle hrůza není ani jedno z toho. Nejšílenější byly ovšem pasáže ze "sna". Taková ubohost, to se komentovat ani nedá. Jediný kdo dokázal zahrát svou roli a nic nepokazit byl ten pes. 0 % ()

sanynka 

všechny recenze uživatele

Dávám 5* za scénář, režii, střih, ale zejména za všemi opominutý a přitom bezchybný výkon zvířecího herce. ()

Reklama

Reklama