Reklama

Reklama

Někdo tam dole mě má rád

  • USA Someone Down There Likes Me (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Silně věřící Oto (Martin Frajt) přijde následkem přepadení o možnost pohybu, je upoután na vozík a jediným způsobem komunikace s okolím jsou jeho oči. Když se navíc stane nemohoucím svědkem znásilnění a vraždy své ženy a dcery, prosí v duchu Boha o odplatu. Ten se však neozývá. Oto se tedy obrátí na druhou stranu. Za pomocí zástupce strany temna vykoná nelítostnou krvavou pomstu a zároveň poznává nejtemnější stránky lidské duše… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě trochu nadhodnocuju, amatérština je z toho cítit až na půdu, ale celé mi to dává pocit, že se slušným rozpočtem a s herci (zde žádní herci nejsou...) by byl režisér schopen natočit velmi dobrý horor. Kupříkladu ta scéna se znásilněním někdy kolem 30. minuty do puntíku splnila nároky, které kladu na vážně míněné rape and revenge filmy a je pomyslným vrcholem snímku. Párkrát se na tváři sice objeví nechtěně pobavený úsměv (výkony lidí ve vedlejších rolích), ale to nic nemění na tom, že jsem NTDMMR dokoukal do konce (a že je docela dost dlouhý), což u amatérského díla není zdaleka věc zaručená. ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Úchylnej samoúčelnej sadismus nepodpuruju. Pan Vojkůvka by měl vyhledat odbornou psychiatrickou pomoc. Všechno to násílí bych uměl pochopit, kdyby sloužilo k vyvolání něpatí, hrůzy nebo to mělo podpořit nějakou "vyšší sdělnou myšlenku", ale tohle od hereckých výkonů až po scénář moh klidně dělat medvídek Mýval a dopadlo by to líp. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Toporné herecké výkony velmi srážejí koukatelnost této záležitosti, která přitom ve volbě svého tématu a částečně ani jeho přerodu do scénáře není úpně hloupá, na druhou stranu ani nijak novátorská. SPOILERY. Námitky proti víře opírající se o přítomnost zla ve světě jsou snad ještě starší než křesťanství, v exploatačních filmech se s nimi ale asi běžně nesetkáme (nejsem ovšem znalý žánru, takže...). Vysvětlení, že svět je sice opuštěn bohem, ale zůstavá v něm ďábel, považuji osobně za vcelku zajímavé (ve smyslu "svět glosující"), ačkoliv bych nevěřil, že na něm lze vystavět světonázor, který by někdo považoval za pravdivý. Toto vysvětlení pak nahrává rozuzlení, ve kterém se říká, že člověk musí být sám sobě i druhým bohem, poněvadž nad ním již nic není. Tím vznáší pomyslný, a dost možná i jen mnou domnělý, otazník nad to, jestli se film chce vozit po ateismu či křesťanství. Ostatně fakt, že bůh sice Otovi nepomáhá, ale když boha opustí, stává se z něj mstící se bestie, která úplně nakonec dospívá k závěru, že může všechno a za boha (všemocného) se prohlašuje, takovému nejednoznačnému výkladu nahrává. I morální dilema pomsty na jedné a nepotrestaného zločinu na druhé straně má něco do sebe. KONEC SPOILERU. Je asi zřejmé, že označit tento film za myšlenkově prázdný, bych si netroufl. Na druhou stranu si myslím, že takové výživné téma šlo uchopit ve větší (ba snad i mnohem) šíři a hloubce. Toužil bych po složitějším přerodu Otově, po tom, aby tento přerod více komplikovala teologie, kterou určitě musel do určité míry ovládat. Možná ona vícemenší přímočarost tak strašnou vadou ani není, ale nesedí mi. Stejně tak i povětšinou strašní herci. Silné **. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Exploitation, které se směle může měřit s těmi nejlepšími kousky svého žánru. Tam, kde možná nedosahuje technické preciznosti svých lépe dotovaných bratříčků je přebíjí příběhem a myšlenkovou hloubkou, která v tomhle případě dodává filmu nečekanou sílu (vzpomeňme nezvládnutý Martyrs, který se pokoušel o podobný přístup). Obával jsem se (ne)hereckých výkonů, ale byl jsem mile překvapen, jak přirozeně (Oto) a sympaticky (Max) hlavní představitelé působily. Dialogy jsou vypiplané a skvěle fungující a gore je ostré jak chilli a zcela profesionální. Že by konečně první vlaštovka nové (vážně míněné!) vlny českého horroru? btw papouškované kecy o amatérštině jsou tentokrát slušně mimo mísu.... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Záměrně nebudu nijak nadhodnocovat, že se jedná o český horor. První půlka velmi dobrá, druhá se nepovedla. Dobrý člověk Oto je přepaden a zmrzačen, o tři roky později jsme svědky jeho prachbídné existence, kdy nemůže hýbat ničím než očima. Žena se mu věnuje jen minimálně, spíš mu ještě zvyšuje už tak věřím že extrémní utrpení. Vodí si domů chlapy, nastavuje prdel a nebrání jim Otu ještě více ponižovat ("klidně bych se ti mohl vychcat do huby a ty bys neudělal ani hovno"). Ten, neschopný čehokoli, nemá na výběr než to všechno poslouchat a čumět na tu zasranou bednu před sebou. Žena s ním prostě vysírá a pak se ho má ještě drzost doprošovat, následně sama sebe litovat. Oty jedinou radostí jsou tak občasné návštěvy milované dcery. A právě když ta teď zase na víkend přijede, do domu se vloupají tři gauneři, kteří nemají větší problém obě ženy znásilnit a zabít. Opět, to vše se děje přímo před očima chudáka dobrého, věřícího člověka... Tak, do této chvíle je to místy až nepříjemně krutá, působivá záležitost, jenže pak se do toho zamotá upsání duše ďáblu, řeči o Bohu a jiném na verandě a v obýváku u piva. Ta vyšší myšlenka prostě nedopadla a nezbývá než skousnout hodinovou nudu s množstvím trapných momentů. Proč jen se to nemohlo držet konceptu rape-revenge a jistějších 90-ti minut stopáže... nebo alespoň klást větší důraz na vzájemnou vyrovnanost obou polovin. Ale jo, té první části, prsou, celkově povedených krvavých efektů a vůbec, té viditelné snahy - toho si cením. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

No tak tohle pro mne bylo neuvěřitelné překvapení!! Osobně jsem jaksi asi "zaspal" a vůbec nic o filmu nevěděl a pořídil si ho naslepo v trafice. Český exploitation? Říkal jsem si ... "no to se podívejme" ... A podíval jsem se. Neuvěřitelné!! Česká republika se může poprvé chlubit čistým ryzým horrorovým subžánrem, dříve tolik nenáviděným a cenzorovaným, dnes tolik proklamovaným - exploitation, exploiter ... Samozřejmě jak bylo zmíněno už mnohokrát, jedná se o amatérský, průkopnický počin, ale o to více si jej cením a vážím... Ono s těmi nízkorozpočťáky to bývá dost složité a já osobně je moc nemusím, tento je jasně podobný například ve světě známým dílkům Torched (2004) a Defenceless: A Blood Symphony (2004)... Tím myslím trikovou, vzhledovou, atmosférickou stránku filmu. Ono někdy je to tak jako by amatérské, až je to tak syrové, že výsledek je vlastně produktivní a některé věci vypadají "až moc skutečně" ... někdy zase naopak. Jinak co se týče samotného exploitačního obsahu, film se jasně a evidentně inspirovat filmy jako jsou Irreversible (2002) a Hostel (2005). Co se týče samotného obsahu filmu, jeho filosofie a filosofování, pak snad nějak Vojkuvka vykradl Martyrs (2008) a zvolil jen jinou formu a to formu dialogu a názorného předvádění zvráceností ... Film si cením i kvůli hlubší filosofii, i když nic převratného neřeší, samotné mordy a brutality vhodně doplňuje a často vede alespoň průměrně uvažujícího a cítícího člověka k zamyšlení ... Gore samotné, násilnosti, přepadení rodiny a drastické výjevy, tomu skládám naprostý hold, protože tady není co řešit ... špičková maskérská práce, násilí téměř (ne úplně nakonec ...) OVER THE TOP. Vojkůvka by se měl trochu naučit něco o anatomii lidského těla a reakce na jeho destrukci. Tak například křik obětí jednotlivé scény vyloženě srážel, protože zařvat zde neuměl skoro nikdo, ruka se odřezává nožem zásadně mezi klouby a dlaní (ne někde 5 cm za klouby, to by nůž nikdy nepřeřízl) a ty gumové prsty mě také zamrzely ... Ale jinak asbolutní špička a vzhledem k výši rozpočtu prostě ČESKÁ exploitation špička!!! Vojkůvka má můj neutuchající obdiv a doufám ,že se s ním někdy v životě budu moci osobně setkat ... :-)) BRAVO!!! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že se dočkám českýho exploitation hororu, kterej bude mít koule i při gore scénách, nicméně bych to až zas tak neoslavoval, první hodina se pohybuje spíš na takový sociální hraně a občas to zapůsobí jako psychologickej teror, pak se film přehoupne do opravdu drsnýho exploitationu, kterej u nás asi nemá obdoby, načeš se ale vše zase pěkně přibrzdí v rozletu neustálým srovnáváním bůh x ďábel, podle mě se tu až přespříliš filosofuje na úkor hororu. Taky teda nesdílím Obitovo nadšení nad herci, oni nejenže jsou celkem prkenný a amatérský, ale ještě ze sebe ty dialogy soukaj z dost velkýma obtížema a hlavně mluví nesmyslně spisovně, jak kdyby to četli přímo ze scénáře a dostat ze sebe ty vulgarismy, co tu jsou, jim taky moc nejde, až teda na ďábelskýho Michala Sopucha, kterej to ze sebe sype celkem zdatně a přesvědčivě, nicméně pokud Oto dostane do ruky vidle nebo lopatu, tak člověk rychle zapomene, že mu ty dialogy od ruky moc nejdou ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsou Češi v tomhle žánru totální nuly, musím poděkovat Romanu Vojkůvkovi za dobrou práci. První půlhodina je taková ospalá, ale pak se to jen hemží brutálními scénami. Myslím slova i činy. Občas se člověk i zasměje, především Max má vtipný hlody. Film se pokouší o poselství, ale chvílema mě z toho srážení Boha bylo celkem blbě. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

V české (nejen hororové) kotlině něco nevídaného. Očekával jsem kvalitu, ale že bude Někdo tam dole mě má rád žánrově – formou a částečně i obsahem – natolik uvědomělé, jsem nepředpokládal ani v těch nejdivočejších snech. Kamera, střih, hudba i casting (herecké výkony patří do jiné sféry, ale o tom dále) dotvářejí precizně vystavěný horor, v němž sice kvůli nedostatečnému zázemí (přes nějž se leckdo nedokáže přenést) občas na něco nezbylo, ale z každé scény je dostatečně cítit alespoň to, jak si ji autor představoval. V druhé polovině by se ale přeci jen hodil dramaturg, aby hororová linka nebyla s poselstvím a zpochybňováním víry přišita horkou jehlou i kočírovanější herci (např. postava ďábla je napsána s přehledem tak, aby působila klidně a náhlým projevem silné emoce budila znepokojení, jeho představitel však přes zjevnou snahu žádný Al Pacino není). Zkazky o „amatéřině“ neberu vážně, protože je pronášejí lidé, kteří sledují obraz namísto toho, co se ukrývá za ním. Kdyby každý tuzemský tvůrce měl alespoň z poloviny takovou představu a jasno v tom co dělá jako Roman Vojkůvka, hned by bylo o dobrých pár počinů na světě víc. 7/10 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné je, že i přes všechen ten všudypřítomný amatérismus je film mnohem lepší, než například Troškův Kameňák, či novácká Ulice. A čím? Asi to je tou upřímnou snahou všech zúčastněných, udělat něco, co tu ještě v naší filmografii schází. Například kameramanovi, ač byl technicky ne zrovna nejépe vybaven, nelze upřít snahu o zajímavé záběry, totéž platí o střihu. Samotný námět také není nejhorší. Být to o 30 minut kratší a tudíž dynamičtější, mohl to být i celkem dobrý film. Tahle bandička hororových nadšenců si jednak za to co ztvořili zaslouží uznání a také další šanci a větší rozpočet. Pak by mohlo vzniknout něco opravdu dobrého. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle těžko hodnotit. Hororem bych film nenazval, celé je to jen o násilí a to místy dost naturalisticky zpracovaném. Je snadné z toho udělat úchylárnu a říci že režisér by měl hledat lékařskou pomoc jak zde napsal Enšpígl. Přeneseno na diváka, je i divák na to koukající vlastně také úchyl se stejným problémem. Jen že hranice filmových žánrů a filmů samotných jsou tenké. Co takové Saw? Hostel? Osm hrozných? A když půjdeme ještě dál co takový Ctihodný občan s Butlerem? Ten je v červených číslech a má tady 79 %. I na něj koukají jen ,,nemocní'' ? Vždyť je to také o drsné pomstě a zejména ten chlapík, kterého Butler paralyzoval a ,,vyhrál'' si s ním s flexou v té staré boudě neskončil o moc lépe. Rozdíl byl v tom, že tam se spíše naznačovalo a tady se šlo hlouběji abych tak řekl do morku kostí... A to je možná jedna z chyb filmu. Ono to téma nakonec nebylo vůbec blbé. Nebylo to jen o násilí. Proč Bůh dopouští některé věci na zcela nevinných lidech? Kde je ona spravedlnost? Jeho láska? A když pomstu umožní někdo jiný, proč to nevyužít? Jsem si jist, že pozůstalí po obětech násilných trestných činů, ne všichni ale někteří určitě, by dali nevím co aby měli vraha svých blízkých před sebou spoutaného a možnost vzít spravedlnost do vlastních rukou. Pomstít se. Obzvláště tehdy, kdy zákony jsou bezzubé a viník uniká spravedlnosti jen s legračním trestem nebo vůbec žádným. Určitě bych já osobně ve filmu ubral na tom násilí, místy bylo zbytečné a nekoukalo se na něj dobře i když vím, že exploation filmy na něm právě staví. Uznávám ale, že na začátku mělo částečně význam abychom pochopili katarzi hlavního hrdiny. Druhou vadou jsou herci. Jejich výkony jsou jedním slovem šílené a zde se prvky hororu naopak nacházejí v dostatečné míře. No a nakonec je ten šílený zvuk a amatérská kamera. Pokud by se ale ubralo na násilí, vrazilo se do toho více mysteriózna Bůh versus Satan (třeba jako v Ďáblově advokátovi), dali se tam solidnější herci a trochu výpravnější lokace, nemusel by to být až takový provar. Já tedy dávám za dvě kofoly a to ze dvou důvodů. Jednak to trochu mělo zajímavou myšlenku a pak je tohle dílo v českých vodách přeci jen věc nevídaná a hned tak někdo zase něco takového nenatočí. * * ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Oto, no toto? Tímto přejeme panu Vojkůvkovi aspoň polovinu rozpočtu, kterým disponuje pan Roth při natáčení svých Hostelů. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě amaterismus čiší z každého záběru filmu a zázrak se nekoná. Přesto je tento film celkem zajímavý a nedělalo mi potíž dokoukat jej až do konce. Škoda jen že to nejlepší ze sebe tvůrčí tým dostal už v první hodině - zobrazení zoufalství nemohoucího muže, znásilnění, vražda žehličkou. Přesto o mnoho lepší než jiný a daleko dražší tuzemský "horor" Zahradník. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Klobúk dolu. Čakal som všeličo. Amatérsku, nezáživnú prechádzku nekonečne, nechutne, krvavými a brutálnymi predstavami Romana Vojkuvka. Ale na moje prekvapenie som dostal ozaj premyslený film, ktorý nie je len obyčajnou vyvraždovačkou. "Někdo tam dole mě má rád" má všetko čo by mal dobrý film mať. Má skvelé triky(ktoré sú najväčším kladom filmu), solídnych (ne)hercov a predovšetkým dej, ktorý je v tomto prípade dokonale premyslený a vycibrený do posledného puntíku. Teraz čo to k amatérčine. Dosť ludí reaguje na to, že je amatérčinu z filmu cítiť na míle ďaleko. Je to amatérsky film, tak kto čakal, že to bude profesionálne? Jasné i mne zo začiatku vadili strojené dialógy, ale ako povedala postava Ota vo filme "na všetko či človek zvykne, či už chce, alebo musí". Ja som po 15min nevnímal, že niečo také by mi vadilo, ale kto nechce.. nezvykne si. Teraz späť k samotnému filmu. Bál som sa ako bude natočená scéna so znásilnením. No moje počudovanie, bola lepšia než v "normálnych filmoch". Film hral divákovi na nervy, predovšetkým pri scény s kočíkom mi nebolo všetko jedno. U mňa je to na 70% a pochvala patrí všetkým, ktorý sa na tomto exploitatione podieľali. Držím palce do ďalších projektov. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

V rámci českého hororu vysoký nadprůměr.Pravda je že herecké výkony jsou mizerný,ale to se dalo čekat.Myslím si ale že vzít to do ruky nějaký zkušenější režisér,samozdřejmě větším rozpočtem tak je z toho hororová pecka.Takhle je to ale pouze průměrný český filmˇ.Čtvrtá hvězda je za dobrej námět a za odvahu. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Nebudem rozoberať klady a zápory filmu, ja som z neho nijak uchvátený nebol, je to silná amatérčina a určite by si zaslúžil väčší rozpočet a aspoň nejakých hercov a nie amatérov, ktorí prednášali svoje repliky, akoby čítali daňové priznanie. Taktiež ma nijak extra neoslovilo filozofické pohrávanie sa o zmysle dobra a zla a otázka opustenosti ľudstva Bohom. Takéto kvázi filozofovanie ani do exploitation hororu nepatrí. Ale v každom prípade za pozornosť stojí z toho pohľadu, že sa mi každý deň nepodarí vidieť film tohto razenia natočený v susednej krajine. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Možná mi něco uniká, ale něco takového, co by pocházelo z českých končin, jsem tu ještě neviděl. Exploitation horror. Tak jest. Něco takového zmáknout za pár peněz asi nebylo lehké, ale rozhodně by režisérovi neuškodilo trochu skromnosti, co se délky týče.. na první celovečerní pokus vážně dlouhé (nad 1,5h to vážně nemělo jít), pravděpodobně by to potom nesklouzlo k té neúnosnosti - nemluvím o brutalitě, ale opravdu jen o délce. První polovina filmu se držela na velmi příjemném průměru, ale již zmiňovaná délka jen podpořila klesající tendenci zájmu divákova, potažmo mě. Topornost neherců nebudu rozvádět, ale někoho méně obyčejného by si to zasloužilo. Nakonec vše sklouzlo spíše k podprůměrnu, ale za tu originalitu (co se týče českých luhů a hájů) přidávám hvězdičku. ()

Reklama

Reklama