Dům na špatné adrese
Drama / Thriller / Krimi / Psychologický
USA, 2008, 106 min
Neil LaButeHudba:
Mychael Danna, Jeff DannaPlakáty
Mladý pár (Patrick Wilson a Kerry Washington) se právě nastěhoval do svého kalifornského domu snů. Záhy se však stává terčem souseda, který těžko snáší, že má každý z manželů jinou barvu pleti. Přísný osamělý otec (Samuel L. Jackson) pracuje jako losangeleský policista a zároveň si umínil, že se stane samozvaným strážcem pořádku v okolí. Jeho noční kontrolní procházky a až příliš zvědavé oči někomu přinášejí pocit bezpečí, ale mladé novomanžele stále více obtěžují. Proti trvalému narušování soukromí se dvojice nakonec začne bránit. (oficiální text distributora) -
Do LAKEVIEW TERRACE (štvrť v L.A.) sa prisťahujú mladomanželia (Patrick Wilson a Kerry Washington), ktorí sa stávajú stredobodom záujmu svojho suseda (Samuel L. Jackson). Tomu sa nepáči ich medzirasový vzťah. Je prísnym slobodným otcom pracujúcim ako policajt, ktorý si navyše zaumienil, že sa stane ochrancom štvrte. Jeho nočné hliadky a prehnaná ostražitosť ale čoraz viac obťažujú mladý pár, ktorý sa nakoniec rozhodne proti susedovi brániť. (lakikaki)
POMO
Ako oživiť najprevarenejšie thrillerové témy o psychopatických susedoch, aby sme ich mohli predať s vážnou tvárou a divák nám to znova zožral? Zasadíme ich do historického obdobia, ktoré si všetci asociujú s prírodnou katastrofou, konkrétne kalifornskými požiarmi. Samuel sa sakramentsky snaží a psychologicky je film dôkladne vystavaný, ale stále ide iba o tú americky povrchnú psychológiu, ktorej účelom je pobaviť v sobotu večer pri popkorne. Akože nič proti, vyrástli sme na tom a dodnes to opakovane konzumujeme, ale preboha, aspoň jeden nápaditý zvrat by scenáristu naozaj zabolel?(22.5.2009)
Malarkey
Tenhle dům je fakt na špatný adrese, a Samuel L. Jackson se chová jako největší sráč. Nic víc o tom filmu vědět nemusíte. Pokud se Vám zalíbí atmosféra už od začátku, vydržíte až do konce, jinak to asi sundáte jako druhá strana uživatelů, kvůli kterým má tento film tak nízké hodnocení. Dle mého názoru si to ale vůbec nezaslouží.(7.5.2010)
Enšpígl
Perfektní gradace napětí. Je otázkou, kde by film byl bez Samuela L. Jacksona, ale to není podstatný, protože Samuel L. Jackson ve filmu je a rozdává tam zlo po kilech.(1.2.2010)
AngelAngie
Velmi dobrý thriller, který hned od úvodu vtáhne a má opravdu co nabídnout. Herci hrají skvěle, S. L. Jackson v roli souseda poldy, který nedá pokoj, Patrick Wilson coby "suchar" který ale vždy vypadá zatraceně sexy. Zajímavý příběh, prostředí... škoda toho plakátu, který by mě ani omylem nenalákal...(25.12.2009)
║Rozpočet $20miliónov║Tržby USA $39,263,506 ║Tržby Celosvetovo $44,653,637▐ Tržby za predaj DVD v USA $20,618,577 //počet predaných kusov 1,225,293║(12.10.2009)
tron
„Boh tu nie je. Prisahaj mne.“ Určite ste už videli psychologický triler, v ktorom jednotlivec terorizuje, prenasleduje, šikanuje a nervuje rodinu, tá si naňho sťažuje oficiálnymi cestami, ale spravodlivosť je bezzubá, keďže psychopat vie inteligentne využiť „diery v zákone“ a v terorizovaní ďalej veselo pokračuje, pretože de facto žiadne zákony oficiálne neporušuje. Takéto „Achillove päty“ existujú, má ich americký systém aj slovenský, niekedy vedia byť susedské vzťahy riadnym peklom a diabolského hajzla Samuela L. Jacksona by som proti sebe rozhodne nechcel mať ani dve minúty. Čo ma na NEBEZPEČNOM SUSEDOVI zarazilo, bolo to, že profesionál formátu Willa Smitha bol (ako producent tohto filmu) schopný v „modernom“ roku 2010 dobrovoľne prísť s tak zastaraným scenárom (je to v podstate to isté, čo ZHUBNÁ VÁŠEŇ, kde šialeného policajta stvárnil Ray Liotta – a už v roku 1992 to bol neoriginálny námet) a myslieť si, že to bude niekoho zaujímať. Tak mňa teda nie, vážený pán Smith. Nevierohodné herecké výkony (Jackson je jeden z najväčších frajerov Hollywoodu, ale tak strašne napísanú rolu nemal šancu na úrovni zvládnuť ani on, navyše ho radšej vidím v kladných rolách), nesympatický ústredný pár, miestami až úsmevné „terorizovanie“ („Váš manžel mi na trávnik hádže cigarety.“, pokazenie ekologického večierku, Samuel L. Jackson v trenkách), prestrelená minutáž (TOTO má DVE hodiny?) a krok za krokom predvídateľný scenár (zastrelenie lupiča).(27.5.2011)
B!shop
Film je od zacatku do konce perfektne predvidatelnej, protoze jede podle extra provarenyho schematu. Jelikoz ale nejsme v hororu, tak Samuel neprudi nejak extremne, jednou sviti do oken, jindy ostriha strom nebo hodi nejakou rasovou narazku. Samozrejme se napeti postupne stupnuje az k jedinymu moznymu zaveru. Co se tyce hercu, tady to samozrejme tahne drsnackej charismatickej Samuel, ale ani Wilson neni spatnej. Nicmene ostatni nestoji za rec. Celkove ale i pres provarenej pribeh solidne natoceny, takze ve vysledku jsem se docela bavil, lepsi 3*.(21.8.2011)
LIVINGDEAD
Samuel L. Jackson je hnusný - mít takového souseda, tak se asi zastřelím.......(6.6.2009)
EdaS
70%. Trochu přemýšlivější variace thrillerových klišé. Díky Jacksonovi se na to dívá docela dobře.(7.12.2008)
Flipper
Susedov si nevyberá nikto. Mať ale suseda, čo sa mieša do všetkého čo robíte, poučuje vás a pri opaku trestá si žiada veľmi silné nervy. Patrick Wilson to skúša po dobrotky, ale na Samka L. Jacksona treba mať nervy oceľové a tak začínajú riadne hádky. Žeby nové spracovanie "Daj si pohov kamoš"? Veru nie. Chlapci (aj napriek pokročilejšiemu veku) si nebudú robiť práve kanadské žartíky. V Amerike to funguje veru inak. Krásne psychologické drama vás donúti tešiť sa na každú ďalšiu roztržku. Kým psychológovia analyzujú jednotlivé počínanie konkretných postáv, sociológovia si všímajú dôvody k týmto hádkam, ja (chtiac nechtiac) som sledoval pedagogický dopad a to na deti Samka L. Jacsona. Scenáristi, sa pri honbe za senzačným koncom na deti skrátka vyprdli a dalo sa to pritom urobiť toľkými inými spôsobmi. Ale k tomu až neskôr. Samuel urobil od Hadov v lietadle veľký krok dopredu. Je to herecká lahôdka pozerať sa ako hrá nevrelého, rasistického suseda. Raz ho nenávidíte, inokedy chápete a dáte za pravdu. Skrátka perfektne napísaná postava. Pritom mladomanželia boli celkom v pohode. Keby sa do baráka nasťahoval Jay a mlčanlivý Bob, nemali by dlhú životnosť. Vo filme sú však menšie chybyčky krásy. Na začiatku napríklad násilne vyvolávané situácie na hádku (Jackson musí prísť práve v tom najlepšom) a ku koncu snaha o násilné zdramatizovanie a urobenie k tomu ešte "požiarnej" atmosféry posúvajú film trochu dole. Práve tá urobí to, že sa zabudne na všetko ostatné a SPOILER deti ostávajú sirotami a s životnou traumou. O čo nabudúce prídeme kvôli akčno-efektnému koncu?(6.12.2008)
Tuxedo
Nezvykle směřovaná oldschoolovka, kde se spíše než na akci sází na divácká očekávání a hereckou interakci. Se zdatnějším režisérem by se možná došlo vyhrocenějšího finále a lineárnější cesty k němu, ale ani tak nebudete mít pocit přílišného zanedbání.(17.5.2009)
choze
Zapomenutelný průměr, jehož sledování nebudete litovat jen díky tradičně kvalitnímu Jacksonovi.(10.3.2009)
Darren
Jackson jednoznačně válí a Neil LaBute si po Rituálu napravuje reputaci. Zajímavý thriller, zaujala mě práce s prostředím (hrozba v podobně pomalu, ale jistě se blížícího ničivého požáru). 7/10(14.12.2008)
Falko
Celkom dobry psycho thriller, ale scenaristi sa mohli trosku viac pohrat so scenarom, tento film mal podla mna na viac a takto skor rychlo vysumi z hlavy, mozno aj preto siel rovno na DVD. Atmosferu dokazal zachranit skvely Samuel L. Jackson, jemu taketo ulohy jednoducho sedia. Pacilo sa mi, ze som nikdy nevedel, co mozem od jeho postavy ocakavat. Prekvapivo je pod jednym z producentov filmu podpisany aj Will Smith. _________ Samuel L. Jackson - (Abel Turner) +++ Patrick Wilson - (Chris Mattson) +++ Kerry Washington - (Lisa Mattson) +++ Ron Glass - (Harold Perreau) +++ Justin Chambers - (Donnie Eaton) +++ Jay Hernandez - (Javier Villareal) +++ Produkcia: Will Smith +++(3.4.2011)
sepp
Lakeview Terrace az moc casto preslapuje na miste, spoustu potencionalne zajimave latky jen nastini a pak od ni opet utece do nezajimavych poloh. Presto je zde nekolik zajimavych a k zamysleni podnetnych scen (setkani v baru a Abelovo narikani, ze bili si muzou vzit vse co chteji v kontrastu s konstatovanim Lisina otce, ze u soudu by ve prospech Abela hrala barva pleti) a hlavne pak vykon Samuela. Kvuli temto dvema aspektum stoji za to tento film videt. 3,5*(1.2.2010)
lesumir
Néééé, tohle néééé. Skoro dvě hodiny totální nudy, které vůbec neutíkaly. Nechápu, že jsem něco tak zdlouhavého dokoukal. Předvídatelné, klišovité, (pod)průměrné. Samuel L. Jackson je pan neherec a co film, to totální averze. Kerry Washington není komparzistka, uživateli Dubro, doopravdy není. Je krásná a její výraz byl jedinou věcí, která mě držela nad vodou! __ Neil LaBute potápí všechno a všechny!(10.12.2008)
Xmilden
Jedna velká rasistická bublina. S. L. Jackson hraje na výbornou, ale já přece nemůžu dát filmu, kde se nic moc zvláštního neděje a kde záverečné vyvrcholení je prakticky o ničem ***. Mé hodnocení 50 %(23.2.2009)
petero
Konečne úloha v ktorej je Samuel L. Jackson sakramentsky cool ako už roky nebol. Ďalší v poradí prekvapil Patrick Wilson a vlastne aj celý civilný scenár spolu s LaButeho atmosferickým podaním.(10.12.2008)
3DD!3
Samuel L. Jackson to celé táhne hodně nahoru, jinak by to byl průměrný thriller o trochu vyhrocenějších sousedských vstazích. Osobně jsem si nejvíc vychutnával naschvály (hlavně ty Jacksonovy), které si ti dva prováděli. Moc pěkně byl do příběhu zakomponován blížící se požár.(29.12.2008)
Smok
Jeden z filmov, ktoré stoja a padajú na jednom hercovi. Pravdou je, že susedov a rodinu si človek nevyberie a Sammy je toho excelentným dôkazom. Nie je totiž typ suseda, ktorý vás príde privítať s čerstvo upečenými buchtami, ale skôr ukážkového psycho "morousa", ktorý nadovšetko ctí (a sám aj je) zákon, konvencie a spoločenské pravidlá a má viac ako zvláštny zmysel pre humor a poriadok. A to prosím pekne za každú cenu. Svojim výkonom u mňa zľahka vyťahuje túto snímku nad priemer.(15.2.2009)
| Na DVD od: | 09.02.2009 Bonton |
|---|---|