Reklama

Reklama

V jámě lvové

(divadelní záznam)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Arthur Kirsch je skvělým divadelním hercem. Má ale smůlu. Je Žid a žije v předválečném Německu. Poté, co se nacisté chopí moci, je z divadla vyhnán a s manželkou se raději rozvede, než aby jí svým původem působil potíže. Je ale tohle důstojný odchod? Jaké měli nacisté právo ho ponížit a vyhnat? A tak se po roce vrací do téhož divadla v přestrojení za "rasově čistého" tyrolského sedláka Höllringla, rozhodnut vést s režimem svou vlastní bitvu. Jeho čin v divadle rozpoutá sérii závažných i komických událostí. (July)

(více)

Recenze (4)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

K výstižnému komentáři July není příliš o dodat, ČT 2 budiž udělena pochvala za její sobotní divadelní večery, při kterých nás seznamuje s tím nejzajímavějším, co se na divadelních prknech u nás objevilo. Erik Pardus jako židovský herec i tyrolský sedlák je výborný a inscenaci spolehlivě táhne, největší kus práce ale odvede sama hra zasazená do šíleného režimu a šílené doby. Celkový dojem: 80 % ()

July 

všechny recenze uživatele

Skvělé, perfektní, fenomenální! Tragikomedie, brilantní satira i závažné drama zároveň. Erik Pardus výborně ztvárnil roli Artura Kirsche, židovského herce, který se po ponižujícím odchodu z německého předválečného divadla vrací po roce zpět v přestrojení za tyrolského sedláka-herce. Zvlášť v tomto představení člověk musí divadelní herce obdivovat – jejich výkony byly vynikající! Musí být těžké zvládnout emocionální i fyzické vypětí, které nejenom tyto role přinášejí. MENŠÍ SPOILER: Trochu mě zamrzelo nevyužití příležitosti, která se Kirschovi naskytla – zesměšnit tak celý režim… Ale to by ovšem znamenalo konec. Smrt. Tragédii. A Kirsch je příliš úžasná postava na to, aby umíral. Když se na konci loučil se ženou, říkala jsem si: Snad mají pravdu. Snad budoucnost ve zdraví přežijí – a budou zase spolu. A třeba si Kirch i zahraje toho moudrého Nathana. KONEC SPOILERU. Zkrátka: Do puntíku vystihnuté charaktery postav, krutá diktaturní mašinérie i jistá směšnost konání na pozadí doby, která k smíchu není. Ale svět je velké jeviště – a my všichni jen hrajeme své role. Co víc říci? Das beste Meisterstück! P.S.: Film je inspirován skutečnými událostmi - příběhem herce, který se v přestrojení vrátil do vídeňského divadla. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Další divadelní adaptace Brněnského Městského divala na kterou se jen tak nezapomína, Erik Pardus je jako židovský herec v dvojroli excelentní včetně ostatních herců, Režiser Ondřej Kepka Znovu prokázal že tyto hry umí. ()

Reklama

Reklama