Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sirotek Tomáš (T. Materna) musel nastoupit do učení ke kominickému mistru Dýmalovi (P. Zedníček) a podřídit se tak rozhodnutí svého strýce. Začátky nebyly vůbec lehké. Vydržel mistrovo svérázné „učení“ i všechna příkoří jeho hašteřivé manželky a naučil se všemu, co patřilo ke kominickému řemeslu. Přesto snil o tom, že jednou bude pekařem, jako byl táta. Měl štěstí, že si ho vybral do učení cukrářský mistr, který rozpoznal jeho šikovnost a chuť do práce. To druhé řemeslo mu doslova učarovalo. Aby se však dokázal v tomto novém prosadit, musel ještě překonat řadu překážek, především však nástrahy svého rivala, cukrářského učně Vojtina. Velkou oporou mu byla cukrářova dcera Eliška (A. Neubauerová) a za svou houževnatost a píli byl Tomáš nakonec odměněn. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dobře, nečekal jsem to, ale tahle filmová jednohubka se zajímavou prvorepublikovou atmosférou vlastně nebyla vůbec špatná. Také jsem si tady tak nějak uvědomil, že Pavel Zedníček hraje snad v každém filmu, který má jakýkoliv náběh na pohádku. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrně příjemný vánoční moderně autorský pohádkový příběh vymykající se svým pojetím a použitím formálních prostředků (střihu, použitým barevným clonám, kostýmové stylizaci do časů první republiky...) typické televizní pohádkové inscenaci České televize. A to tedy díkybohu za to... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Trochu neobvyklá a hlavně poměrně zdařila tv pohádka, která se takhle na nedělní pošmourné odpoledne určitě báječně hodí...Klasický vánoční romantický příběh, zajímavý a hezký námět, méně známé herecké obsazení, které ale, co se týká hraníí celkem obstálo. Střet lidského dobra a zla jak to ostatně v pohádkách už chodí, příjemné překvapení po dlouhé době v tomto žánru a na této tv a v tuto hodinu.. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Hezké sépiové filtry, retro-atmosféra a ucházející výkony dětských představitelů, navíc natáčeno v městečku, kam jsem chodila na základní školu:) Bohužel mi ale dost vadilo, že hlavní hrdina byl ustrkován snad každou osobou, se kterou přišel do styku (až na kouzelnou babičku) a pořád byl bez vlastního přičinění "omylem" v průšvihu. Když se ale podívám na současný hnůj považovaný za českou pohádku, je tohle vysoký nadprůměr. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Prvorepublikový příběh o tom, jak kominíci nosí štěstí, i když ho sami mít nemusí, o klukovi, co nechce být kominíkem a o knoflíku, který není kouzelný, i když by být mohl. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzajímavějších pohádek, co tu v posledních dvaceti letech vznikla, jednak je výjimečná už tím, že se narozdíl od většiny neodehrává v reáliích inspirovaných hrady, zámky a meči, nýbrž se odehrává v něčem, co je nejspíš trochu lyričtější verze první republiky, jednak má na tv pohádku velmi hezký vizál a to přesto, že jej z většiny tvoří filtry a exteriérů, ani interiérů je nemnoho. A navíc tu nejsou žádné vilné omladilé šlechtičny. V některých momentech jsem až kacířsky přemýšlel nad tím, jak by tahle záležitost působila, když by se z ní vyháčkovala kouzelná bábuška, zbyl by totiž i tam docela pěkný, poetický příběh, něco jako hodně umírnění páni kluci (ovšem mluvím tu o základu děje, jinak je scénář sktriktně pohádkovej). Mimochodem, hodně pomáhá sympatické obsazení. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kominictví jako profese je zajímavá, náročná obzvláště z hygienického hlediska. Sledujeme Tomáše, jak pod dohledem svého strýce se snaží proniknout do tajů tohoto nevšedního a přece tak potřebného řemesla. Není divu, že pokud se na učně nepůsobí dobře, tak z oboru uteče, a zkusí to, pokud přežije první učení a neskončí na úřadu práce, tak ještě jiný obor. Cukrář či pekař, to je daleko od kominického řemesla. Pekař, ten se nemůže dívat moc na televizi, a tak se kamery občas dívají na něho. Pekař vstává v noci a usíná ve dne. Cukrář to má naopak. A tak beru tenhle film jako příspěvek a ocenění lidí, kteří se věnují těmto pracem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Příjemný, skoro až pohádkový příběh o tom, že zlo bude vždy po zásluze potrestáno a dobro odměněno. Nenáročné, krátké a celkově moc příjemné. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vánočně laděný příběh, v němž si kominický učeň stále stěžuje na zimu. Ale jako divák vnímám spíš slunné obrazy… I když filmaři natáčeli na Novoměstsku, v Jimramově, tak exteriéry nepřipomínají, že by panovaly nějaké holomrazy… A tak to scénáristé Alena Bartošíková a Václav Holanec musí „zachránit“ aspoň dialogem, ve kterém forman a kominík mezi řečí připomenou, že „taková zima bez sněhu dlouho nebyla“. Naštěstí se Štědrým dnem přichází i sněhová nadílka a útrpně se chovající hrdina je odměněn za svou dobrotu. Zajímavý nápad, patrná snaha o poetiku, ale i vtip (gastronomické vložky). Jen ten děj se sune tak nějak slimáčím tempem k očekávanému konci. Herecky průměrné – dětští hrdinové byli lehce zaměnitelní z daší spolupráce s Karlem Jandourkem – z Maharalu. Výpravou příběh připomínal trochu Bylo nás pět. Celkově: méně experimentů je někdy více. Protože tajemný Dům s ledňáčkem byl přirozeně jednoduchý na rozdíl od Domu U Zlatého úsvitu. A navíc – pohádková babička Libuše Havelkové působila věru kouzelně. Hudba: Zbyněk Matějů. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

„Štěstí je mozaika složená z nepatrných malých radostí“ (Maurois). Velmi netradiční pohádka z brněnského studia. Příběh o hledání obyčejného malého lidského štěstí v prvorepublikových kulisách. Nádherně snová, vánoční atmosféra. Neuvěřitelně krásná kamera. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

O komickém učni a dceři cukráře je na první pohled vcelku nenápadný TV film na pomezí sociálního dramatu a vánoční pohádky, který na druhý pohled zaujme právě díky této žánrové hybriditě, ale i díky vizuálnímu pojetí v netradičních odstínech. Hlavní postava Tomáše zakusuje všelijaká úskalí ze strany zlých a závistivých lidí ve svém okolí, nicméně díky své neochvějné povaze a za pomoci de facto "kouzelné babičky" v přesném podání Libuše Havelkové se mu daří vše překonávat. Při projekci jsem Tomáše opravdu litoval a přál jsem mu, aby nakonec vše dobře dopadlo. V neposlední řadě chválím dobře zvolené exteriéry v Jimramově. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Jandourek opět nezklamal. Výborná hudba, kamera, smysluplný příběh, zasazení do 1.republiky. Moc tomuto rejžovi fandím. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dickensovský motiv o bossingu a šikaně nebohé siroty, kterou odvrhnou a okradou příbuzní a v novém působišti jí všichni dávají zabrat, dokud nepotká pár andělsky (lidských) bytostí, co jí pomohou a vše se v dobré obrátí, strašlivě znehodnocují (ne)herecké výkony skoro všech zúčastněných. Kde to, pro bohy, sebrali? Někde na ulici oslovili tvůrci filmu smutnou skupinku lidí, kteří neprošli talentovými zkouškami ochotnického spolku vesnice Dolní Horní u Krtčího hrádku? Přesně tak totiž jejich ubohé pinožení vypadá. _____ O to víc pak vyniknou nedostatky ve scénáři, kdy mistr nebohého učedníka pořád osočuje, aby se mu pak neznámo proč omluvil. Nebo že rodina vytíženého kominíka a vyhledávané švadleny je tak chudobná, že má k večeři jen vodovou polívku a pět brambor. Nepochopitelný je taky důvod, proč bohatý majitel hotelu dá svého vnuka na učení k cukráři. A tak dále. ____ Kdepak. Charles Dickens uměl propojit sociální drama s pohádkou excelentně. Autoři tohohle snímku se k tomu ani nepřiblížili. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Nečekaně sympatický objev letošních Vánoc. Dickensovský příběh o kominickém učni a jeho složité cestě ke štěstí. Nepamatuji se, že bych kdy tuto pohádku viděla v televizi, což je škoda, protože je výborná a i formálně vysoko nad průměrem. Důkaz, že i bez čertů a ušišlaných záporných postav to jde. ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Milé, příjemné, i jsem měl oko vlhké. Na druhou stranu žádná velká divočina, od začátku tušíme, kam to bude směřovat, a ono to tam taky z čista jasna najednou směřuje po tom, co pár lidí udělá školácké chyby a hlavní hrdina má díky tomu místo smůly kupu štěstí. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"No tak vidíš, Tomáši, jak to málem dopadlo !! Ty si utečeš a tady ten nám tu málem zůstal.." ;) Režijní Děvčátko se sirkami Jandourek si hraje na Četníky a kominíky, totiž humoresky.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nebyl tak nadšenej z pohádky. I když pohádka to úplně není, ale prvorepublikový příběh, mnohovrstevnatý, jímavý, poučný. S pěknou kamerou a dobře rozdanými charaktery, ne už tak dobře zahranými ve všech případech, ale člověk taky nemůže chtít všechno. ()

Reklama

Reklama