Reklama

Reklama

VOD (1)

Při otevírání nové budovy, základní školy Willima Dawese v roce 1959, jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. Všichni žáci malují obrázky, jen dívka Lucinda popíše svůj list papíru čísly. Učitelka, slečna Taylorová, jí vezme papír dříve, než čísla dopíše. Lucinda slyší šeptající hlasy, které jí čísla diktují, a když je časová schránka vkládána do skrýše, Lucinda zmizí. Učitelka najde Lucindu v suterénu školy, s krvácejícími prsty od škrábání čísel do dveří... O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly od Lucindy, který neodevzdá ve škole, ale vezme si ho domů. Calebův otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí... Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. Přeskočí je, čímž dostane další datum neštěstí s počtem obětí. Všechna neštěstí se stala po uložení vzkazu do časové schránky... John jede pro Caleba do školy, ale uvízne v zácpě. Na navigaci uvidí souřadnice, které se shodují s číslem, jež je uvedeno za datem a počtem obětí. Johnovi dojde, že je na místě, kde má dojít k dalšímu neštěstí; podle Lucindy tu má zemřít 81 lidí. John vystoupí z vozu a hned nato kousek od něj havaruje letadlo. John už má jistotu, co která čísla znamenají, a snaží se vyhledat Lucindinu rodinu. Johnovi se podaří najít její dceru Dianu, která má již také dceru Abby. John Dianu osloví, a když se zeptá na Lucindu, na její proroctví a řekne, že má druhý den dojít k dalšímu neštěstí, Diana uteče... Diana se vrátí poté, co k prorokovanému neštěstí skutečně dojde. Vysvětlí pak Johnovi, že poslední datum na vzkazu má být datum její smrti. John s Dianou zjistí, že katastrofa se má týkat všech lidí a jedná se o velký žár. Rozhodnou se odjet do hlubokých jeskyní, ale John chce zjistit souřadnice poslední katastrofy: ze dveří, které Lucinda tenkrát poškrábala, sundává lak. John však netuší, že Abby i Caleb stejně jako Lucinda slyší šeptající hlasy, které jim říkají, co se stane... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 542)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Proyas má řemeslo osedlané naprosto dokonale, ale tohle umění je mu absolutně k ničemu, když kočíruje naprosto triviální scénář, který zápletku vláčí skrze bahno nejlacinějších klišé. Pak se problémem stává i režisér sám, neboť dvě stěžejní scény (mimochodem, nechat je utéct na internet byla zásadní chyba) jakoby vypadly z naprosto jiného filmu, o hororových sekvencích ani nemluvě, protože se to dokonale bije s levným zbytkem, přeplněném pokřivenými rodinnými vztahy a rozvláčnými vědeckými teoriemi. Film dokonalý v jednotlivostech, ale jako celek… zklamání roku. PS: Toho idiota, který tady svého času vyzradil konec, bych nechal zlynčovat. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Kladom je slusna atmosfera, Proyas po vzore (z posledneho obdobia) Cuarona a Wrighta tiez pocas filmu divakovi poskytuje dlhsiu, posobivu jednozaberovu sekvenciu. Niki Cage neuraza hereckym prejavom a nastastie ani ucesom :) . Pribeh je je neprekvapivym spojenim oblubenych a obohranych motivov z katastrofickych a sci-fi filmov, okrajovo smrncnuty skoro az povinne modernou "emo" vlozkou. Jednohubka, ktora mi vyprchala rychlo z hlavy a to aj napriek zaveru, ktory nie je sice z rodu genialnych, ale kolonku "potesivo zaujimavy" naplna spolahlivo. Ani zdaleka najlepsi Proyas. Pevne verim, ze tymto filmikom ukoncil svoj viacrocny time-out a nabuduce to uz bude na "vybornu". 6-7/10 [efm]. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Přesně jak říká Fuka, na celém tom filmu byl jediný slabý článek a to Nicolas Cage, který asi definitivně zapomněl hrát. Jinak to bylo vážně hezké mysteriózní scifko a čím víc se blížil ten hrozný závěr, tím víc mi to nedělalo dobře. Ty dvě trikové scény, co tam jsou, jsou naprosto úchvatné, především metro mě dostalo. Proyasova režie mi evidentně vyloženě sedí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Proyas je kouzelník. Za směšné peníze (na rozpočtové poměry dnešního Hollywoodu) přivedl na svět atmosférickou vizuální lahodu, která dokáže vyvolat mrazení v zádech. Je to sice celé takové scenáristicky „Blízké setkání třetího druhu“ pro chudé, patetický rozhovor s tatínkem a obilný výjev, jak vystřižený z jehovistické ´Strážné věže´ jakože přehlédnu a naopak dávám palec nahoru za odvážné apokalyptické vyústění. Ten film není bez chyb, ale je z něj cítit řemeslný um a autorské zapálení pro věc a to se cení. Oblíbení Proyasovi albíni měli patřičně děsivý efekt, Cage se překvapivě krotil a nepřehrával. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tu na zahradě nedávno zakopanou kapsli s proroctvím pro příští generace, že Cage už ve zbytku kariéry nebude schopen natočit jediný zajímavý film, můžu zase nejspíš vykopat.. Šeredně jsem se mýlil, nicméně je nutné podotknout, že to rozhodně není zásluhou Nicolase.. Hutná atmosféra, po většinu snímku umocněná hudbou stále zajímavějšího Beltramiho či vhodným použitím Allegretta v A-dur ze sedmé symfonie Ludwiga van (mimochodem komponované v Teplicích), vám dovolí alespoň napoprvé tolerovat některé scénáristické přehmaty a snad i ten obilný závěr, kterým Proyas odmítl krevní transfúzi. Při tak sugestivně natočené letecké havárii se plně dokážu vžít do pocitů "nelétajícího Holanďana" D.Bergkampa.. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (21)

  • Film se natáčel v Melbourne, které představovalo Boston. Bostonský podzim je však velmi barevný, a tak rekvizitáři s sebou stále nosili pytle s listím, které rozhazovali po vysušených australských lokacích. (vendy63)
  • Caleb (Chandler Canterbury) a Abby (Lara Robinson) mají biblická jména. Caleba vyslal Mojžíš do Nové Země jako špióna. Abby (neboli Abigail, v překladu "otcova radost") byla třetí ženou krále Davida. (jecmen2)

Související novinky

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama