Reklama

Reklama

VOD (1)

Při otevírání nové budovy, základní školy Willima Dawese v roce 1959, jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. Všichni žáci malují obrázky, jen dívka Lucinda popíše svůj list papíru čísly. Učitelka, slečna Taylorová, jí vezme papír dříve, než čísla dopíše. Lucinda slyší šeptající hlasy, které jí čísla diktují, a když je časová schránka vkládána do skrýše, Lucinda zmizí. Učitelka najde Lucindu v suterénu školy, s krvácejícími prsty od škrábání čísel do dveří... O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly od Lucindy, který neodevzdá ve škole, ale vezme si ho domů. Calebův otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí... Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. Přeskočí je, čímž dostane další datum neštěstí s počtem obětí. Všechna neštěstí se stala po uložení vzkazu do časové schránky... John jede pro Caleba do školy, ale uvízne v zácpě. Na navigaci uvidí souřadnice, které se shodují s číslem, jež je uvedeno za datem a počtem obětí. Johnovi dojde, že je na místě, kde má dojít k dalšímu neštěstí; podle Lucindy tu má zemřít 81 lidí. John vystoupí z vozu a hned nato kousek od něj havaruje letadlo. John už má jistotu, co která čísla znamenají, a snaží se vyhledat Lucindinu rodinu. Johnovi se podaří najít její dceru Dianu, která má již také dceru Abby. John Dianu osloví, a když se zeptá na Lucindu, na její proroctví a řekne, že má druhý den dojít k dalšímu neštěstí, Diana uteče... Diana se vrátí poté, co k prorokovanému neštěstí skutečně dojde. Vysvětlí pak Johnovi, že poslední datum na vzkazu má být datum její smrti. John s Dianou zjistí, že katastrofa se má týkat všech lidí a jedná se o velký žár. Rozhodnou se odjet do hlubokých jeskyní, ale John chce zjistit souřadnice poslední katastrofy: ze dveří, které Lucinda tenkrát poškrábala, sundává lak. John však netuší, že Abby i Caleb stejně jako Lucinda slyší šeptající hlasy, které jim říkají, co se stane... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 542)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektný mysteriózny sci-fi thriller od Alexa Proyasa. Má skvelý príbeh o univerzitnom profesorovi, ktorý sa vďaka slávnosti na škole svojho syna, pri ktorej bola vytiahnutá časová kapsula s obrázkami od žiakov spred päťdesiatich rokov dostane k zvláštnemu záznamu plného čísel, ktorý na prvý pohľad nedáva žiadny zmysel, ale čoskoro si uvedomuje, že predstavuje údaje o katastrofách, ktoré sa už stali, ale aj pár, ktoré ešte len majú nastať. Začne potom pátrať a skutočne si overuje, že údaje sa v ničom nemýlia a keďže si uvedomuje, že to priamo súvisí aj s jeho synom, urobí všetko preto, aby to celé vyriešil. No zisťuje, že celá pravda je ešte desivejšia, než si predstavoval. So spracovaním som mimoriadne spokojný, už úvodná fáza z minulosti pôsobí až prekvapivo dobre, ale následne ide úroveň ešte vyššie. Veľkým plusom je, že na rozdiel od mnohých podobných filmov tu dej pôsobí pomerne originálne a pritom aj dosť nepredvídateľne, pričom je skutočne zaujímavý, samotné pátranie po pravde nesklame ani na okamih a väčšinu času si to udržuje aj tú správnu tajomnosť. Nájde sa tu plno výborných prvkov, hlavne ten samotný papier a katastrofy a poteší aj plno nezabudnuteľných sekvencií, takže toto ma už od samotného začiatku vtiahlo a až do konca nepustilo. A práve ten koniec som teda nečakal, tu majú u mňa tvorcovia veľkú pochvalu, že si dovolili prísť s niečím takto nekompromisným, lepšie to už skutočne skončiť nemohlo. Je síce pravda, že niečo tu pôsobí aj trochu béčkovejšie, než by bolo vhodné, hlavne tie tajomné postavy, ale aj to je stále dostatočne zaujímavo zvládnuté. Takže ma vlastne ani nenapadá, čo by som tu v rámci žánru mohol vytknúť. V tomto prípade určite musím pochváliť aj akciu, síce tu určite nie je prvoradá, ale aj tak film ponúkne tri dlhé katastrofické sekvencie, ktoré sú zaujímavé, perfektne technicky zvládnuté a aj poriadne pôsobivé. Zaujme hlavne skvelá scéna s lietadlom, ktorá je natočená na jeden záber, alebo aj celé finále. S hereckým obsadením som dosť spokojný, Nicolas Cage vo svojej najlepšej úlohe za dlhé roky, konečne je tu zase ten správny sympaťák, ktorému som fandil a film s ľahkosťou ťahal, výborná postava jeho syna a ešte pár veľmi dobrých vedľajších postáv, či už matka s dcérou alebo priateľ hlavného hrdinu. Réžia a technická stránka sú vynikajúce, Alex Proyas tu odviedol skutočne prvotriednu prácu, skvelá vizuálna stránka, perfektná atmosféra, akcia, napätie, toto už nemohlo dopadnúť lepšie. A k tomu ešte aj výborná hudba, hlavne skladba od Beethovena. Takže tu skutočne môžem vytknúť len pár nepodstatných detailov, inak vo svojej kategórii patrí prakticky medzi to najlepšie, čo som vôbec videl a o plnom hodnotení nemusím pochybovať. 86% ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

On to vcelku nebyl špatnej film - námět ucházející, efekty i cage na vysoký úrovni, ale pro mě shodilo celkový hodnocení shodilo jedno klišé za druhym, který se ve filmu neustále objevujou - táta a kluk kterejm umřela "maminka", kluk co má special abilitu a.k.a. "I see dead people", k nim se přidá žena s holčičkou aby to pěkně párovalo - to je jen slabej nástin, nechci nikomu kdo to ještě neviděl kazit případnou pointu, takže uvidíte no... ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

Caleb byl mírně toporný. Abby naprosto v pohodě, jako že se pořád nic neděje, její máma naprostej opak, pořád jen ječela, hysterčila. A Nicolas byl Cage... Víc jak polovina filmu byla docela dost nuda a na to, jak je film dlouhý, je to docela dost dlouho. Nejlepší z celého filmu byl velký zážeh. Tak mě napadá, že na poslední scénu, by se dalo navázat dalším filmem... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas nabírá síly. Knowing je po 5ti letech od I, Robot jeho prvním filmem a vůbec v ničem nezklamalo . Vynikající režie provází celým snímkem společně s hutnou atmosférou, kterou by mohl závidět nejeden horor, který kráčí do kin se snahou děsit a ve výsledku je k smíchu. V Knowing se obrovský talent Proyas setkal s matadorem, Nicolasem Cagem, který v mých očích neztrácí nic ze svých kvalit a zde to potvrdil. Jeho klasické pohledy mám prostě rád a jeho obličej také. Jako profesor se vydává za hledáním podstaty podivného papíru s čísly, v kterém objeví zprávy o minulých i budoucích katastrofách... Kromě dvou velkých katastrof, skvěle vložených a natočených, nedává film prostor pro odpočinek a diváka sveze na horské dráze napětí do monstrózního finále, které rozdělí publikum na dva tábory, fanoušků-obdivovatelů a zahořklých "kritiků". Pro mě je zakončení skvělým závěrem, v které se protíná poetika s krutostí okamžiku. Ani trochu levnější, ale příjemné efekty nesníží kvalitu tohoto překvapení dosavadní sezony... Proyas nabízí velmi odvážný počin, který v mnohém překračuje obyčejnou dnešní produkci a já osobně, jsem tomu velmi rád. Snad na příští film jeho fanoušci jako jsem já nebudou čekat příliš dlouho... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Po I, Legend je Proroctví druhým filmem, který pro mě totálně zabil konec (SPOILER - který je tak nějak panspermickomimozemsky-křesťanskointeligentnědesignérský - KONEC SPOILERU). A I, Legend mělo Smithe, kdežto tohle má Nicolase Cage:) Nicméně nač takto lacině urážet, když navíc úplně není proč - Proroctví má velmi dobře budovanou temnou mysteriózní atmosféru a scénárista se s ničím (a s nikým) moc nemazal, což činí některé momenty poněkud překvapivými, a to mají mazlíčci rádi. Nezdráhám se odložit si tu sedmdesátiprocentní hodnocení, ale už se asi znovu nepodívám. 70% ()

Galerie (69)

Zajímavosti (21)

  • Souřadnice s přesností na setiny, použité ve filmu, mohou odkazovat na určité místo pouze s větší či menší odchylkou, dle pozice na Zemi. Například souřadnice 40.71 a 74.00, uvedené ve filmu, mají odchylku na jedné setině přibližně jeden kilometr, takže takto zaokrouhlené nemohou sloužit pro přesnou navigaci. Při uvážení celé Země je pak nutné řešit také polokoule, přičemž uvedené souřadnice by správně byly 40.71 a -74.00. (FRANTACZ1)
  • Caleb (Chandler Canterbury) a Abby (Lara Robinson) mají biblická jména. Caleba vyslal Mojžíš do Nové Země jako špióna. Abby (neboli Abigail, v překladu "otcova radost") byla třetí ženou krále Davida. (jecmen2)
  • Ve scéně první havárie letadla, kdy se John (Nicolas Cage) baví se záchranářem na dálnici, se záchranář zděsí pohledu na letadla poté, co se podívá za Johna. Jeho pohled však nesměřuje tam, kde se letadlo v danou chvíli skutečně nachází. (ELBobes)

Související novinky

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama