Reklama

Reklama

Vysoké Tatry - Příroda zamrzlá v čase

(TV film)
  • Rakousko Universum: Zauberberge - Die Wildnis der Hohen Tatra (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Rakousko / Německo / Slovensko, 2007, 52 min

Obsahy(1)

Vysoké Tatry byly na Slovensku uznány za národní park. Nachází se v něm více než 300 štítů, mnohé nad 2500 metrů, romantická údolí bez přístupových cest, křišťálově průzračné říčky a lesy obývané vlky, medvědy a rysy. Pozorovat přírodu Vysokých Tater znamená nahlédnout do minulosti, vrátit se zpátky do dob, kdy koně tahali pluhy a stromy se kácely sekerou a ruční pilou, do časů, kdy Evropa byla divočinou a kdy se ještě po lesích potulovali predátoři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

tahit 

všechny recenze uživatele

Podmanivá stylizace scén divokých skalních útesů či čarokrásných údolí mluví obrazem, včetně tradičních projevů folkloristické kultury. Zřetězení krás jednotlivých motivů slovenské krajiny zdánlivě působí nesourodě, ale ve výsledku jsou působivé. Nevšední půvab slovenské krajiny tu opravdu zazněl naplno. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Barabáš a dokument o horách..., to nemôže dopadnúť zle. Nevadilo mi takmer nič. Vytkol by som iba trošku zbytočnú scénu z omše, ale inak je to všetko nádhera. Zo zvierat, ktorým sa Barabáš v dokumente venoval asi najviac zaujme svorka vlkov a ich útok na ovce. Tými najkrajšími sú nádherné zábery na Tatry, nad ktorými sa vznáša hustý biely opar a vyvoláva pocit, akoby ste sa pozerali na vodopády. Spolu s božskou hudbou vytvorili niekoľko nádherných a nezabudnuteľných momentov, ktoré vyvážia slabšie scény. Tradícia stretnutí Poliakov a Slovákov spoza Tatier mi narozdiel od svätej omše neprišla zbytočná a navyše „odzemok“ a klasika "Nebojím, nebojím, nebojím sa pána“, dodala tomuto dokumentu silu sviežeho Tatranského vzduchu. 80%. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vysoké Tatry jsou boží, byl jsem tam 3x a velmi jsem si je oblíbil. Tento dokument se mi ale moc nelíbil. Obrazově to je pěkný, ale obsahově poměrně chudý dokument. Je tam toho moc a ničemu není věnována dostatečná pozornost. Měli to možná víc tematicky ukotvit a ne míchat zvířátka a hned na to tam dávat folklórní akce. Já osobně bych třeba nejvíce uvítal dokument o turistice nebo turistických centrech v Tatrách. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Kto bol frustrovaný 11 minútovým dokumentom "Tatry mystérium" si tentokrát môže prísť na svoje. Barabášova "Tatry sága" pokračuje....K2 studio vyprodukovalo náučný dokument, kt. svojou krásou vtiahne diváka do prostredia našich veľhôr a do života fauny a flóry. Vždy som obdivovala kameramov, ktorí sa tak blízko vedia dotknúť života živočíštva a filmárov, ktorí ho dokážu tak poeticky sprostredkovať, v tom je Barabáš slovenským unikátom. Najocenitelnejšia je snaha, vytrvalosť, odhodlanie a nadšenosť tímu, kt. sa podielal na tvorbe tohto dokumentu, pretože zmanažovať natáčanie v takých podmienkach a s takými hercami akými sú zvieratá chce "vyššie" režisérske zručnosti. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

“Když (je) miluješ, není co řešit”. Spojením tatranských velehor (samotných štítů a zdejší flóry a fauny) a osoby jménem Pavol Barabáš snad ani tuctový (rozuměj neosobní) dokument vzniknout nemůže. [Navíc, když se vám při zdejších autentických záběrech, vybavují konkrétní místa (živé vzpomínky), může vás dokument ponechat chladným?] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Taký pes, chrániaci košiar plný ovcí, sa nejakého medveďa len tak nezľakne...Skôr klasický dokumentárny film o zvieratkách, ako Barabášov klasický dokumentárny film o prírode... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Tomáš Hulík vie ako zapôsobiť na diváka. Občas z toho síce srší statickosť, ale zrejme to bude najakčnejší dokument o VT (útočiace vlky, medvede, vydry...). Je to "len" náučný dokument, ale je pekne nablýskaný a Barabášovsky primerane patetický... Čo na tom, že vypočítavo obsahuje všetky festivalové "žánre" a podľa mnohých ide o najväčší podvod v slovenskej dokumentaristike... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Ako som už písal, Pavol Barabáš točí najlepšie dokumenty, ktoré ma (skoro) vždy "dostanú"...Tatry sú nádherným poetickým dokumentom (ku ktorému patria aj tie komentáre a tradície!), ktorý by som dokázal pozerať aj oveľa dlhšie. Opäť raz musím povedať RESPECT (odporucam pozriet "making of"), či už k filmárskemu umeniu tímu, ktorý tento dokument natočil alebo Barabášovi ako osobnosti... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tento film je netradičným obohatením Barabášovej filmografie. Narozdiel od jeho expedičných a horských filmov je tento prírodopisný. Aspoň väčšina jeho minutáže. Film rozpráva o Tatrách a jeho obyvateľoch či už ľudských, alebo zvieracích, formou krátkych príbehov, ktoré dodržujú všetky znaky naratívneho rozprávania – to znamená, že keď vidíme medveďa ako útočí na salaš, tak paralelnou montážou je tento útok zdramatizovaný a pomocou komentára tvorí malý príbeh vo vnútri príbehu. MAOK-ová hudba dodáva krásne nasnímaným obrázkom mýtický až duchovný charakter, čo dielo významovo posilňuje. Barabáš je človek a filmár, ktorý miluje prírodu a ľudí, ktorý sú s ňou úzko spätí. Po všetkých tých dokumentov z iných- často krát exotických krajín, predstavuje tento film subjektívny, ale láskavý pohľad na bohatstvo a prírodné kráľovstvo, ktoré je súčasťou našej krajiny aj nás samých, ale ktoré poznajú len niekoľký. Film nevytvára problém, ani neponúka jeho riešenie. Je len ukážkou toho, čo je na našej krajiny vzácne a ako malá hrozba visí nad filmom výstraha, že čím sa bude človek a spoločnosť viacej vyvíjať, tím viacej sa s tohto bohatstva bude strácať. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Vysoké Tatry z pohľadu najmä zvierat a ich života tam. Síce sú spomenuté, či ukázané aj nejaké vrchy a zaujímavosti, no dá sa to považovať za taký lepšie zvládnutý priemer, pri ktorom sa dá zrelaxovať aj vďaka MAOKovej hudbe. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

WOW. To je překrásná vizitka Slovenska. Určitě mnohem upřímnější a přívětivější než jakákoliv jiná komerce dané země. Mistr Barabáš opět nezklamal a diváka rozhodně nenechá chvíli vydechnout. Jelikož se o přírodu a turistiku zajímám, mám už "nastudováno" plno faktů, ale tento komentář mě nijak neučil, jen mě tak hladil po duši, tím "svojským" projevem. No a když se do tohoto dílka vešly i autentické záběry tatranské přírodní katastrofy, tak mě to skoro až dotklo a to jsem už zničená místa viděla.. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

"Lidé vzdávají díky za to, že jim Bůh dovolil dožít se svátků jara... " Hmm, jsou snad tatranští horalové pohani? Žádné svátky jara, ale Velikonoce a velikonoční mše svatá, pane režisére! - Podobný "přehmat" je v dokumentu dokonce dvakrát! V těchto místech jinak velmi zdařilý snímek ztrácí na své profesionalitě. Škoda! ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Impresionistický dokument o kráse slovenských velehor. Možná tam mohlo být ještě o trochu víc informací, ale obrazově to bylo perfektní. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tatranská príroda je prekrásna, dokumentárne zábery krásne, bohužiaľ opis divočiny je taký strnulý, pomalý, kamera statická...presne duchu nemeckých, či skôr rakúskych prírodopisných dokumentov. Keď to porovnám s produkciou BBC, tak je to o dosť horšie, ale kedže je to naše - slovenské a meno Barabáš si zaslúži rešpekt, prikloním sa k vyššiemu hodnoteniu. Hodnotenie: 70% ()

Los 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený dokument, který má z mého pohledu jen malinké chybičky, např. bych do podobného dokumentu nezařadila vsuvky o lidových tradicích. Všechny ty kostely, modlitby a jejich kroje dle mě nemají příliš velkou spojitost s krásou hor. Vždy mě taková scénka velmi vyrušila a jen jsem netrpělivě čekala, až skončí. Ovšem většinou dokument natáčel jen krajinu a těch několik krásných savců, pro které jsou Tatry domovem. Tyto záběry neměly chybu, stejně jako hudba, která je doplňovala. Nedovedu si představit, že bych se šla projít do hor a nejednou potkala smečku vlků, asi by to byl zážitek na celý život. ()

Reklama

Reklama