Reklama

Reklama

Tintinova dobrodružství

  • USA The Adventures of Tintin (více)
Trailer 4

V 50. letech 20. století v Bruselu si mladý novinář Tintin koupí na trhu miniaturní model lodi známé jako Jednorožec. Obtěžují ho ale důstojník Interpolu Barnabáš a sběratel lodí Ivan Ivanovič Sacharin, kteří se od něj neúspěšně pokoušejí model získat. Tintin si jej odnese domů, ale tam se loď nešťastnou náhodou rozbije při honičce jeho psa Filuty s kočkou. Z lodi pak vypadne pergamenový svitek a zakutálí se pod komodu. Mezitím poznáváme nešikovné policejní detektivy Tkadlece a Kadlece, kteří jsou na stopě kapsáře Aristida Silka. Poté, co Tintin navštíví Námořní knihovnu, aby zjistil víc o historii Jednorožce, se vrátí domů a zjistí, že Jednorožec byl ukraden. Podezřívá Sacharina. Obviní ho z krádeže, ale když si všimne, že Sacharinův model není rozbitý, uvědomí si, že existují dva modely Jednorožce. Tintin se pak vrátí domů a zjistí, že tam byli zloději. Filuta mu ukáže svitek, ale vyruší je příchod Barnabáše, který je později zavražděn při pokusu získat Jednorožce zpět. Tintin si svitek uloží do peněženky, ale druhý den ráno ho Silk okrade. Později je Tintin unesen a uvězněn Sacharinovými komplici na lodi Karaboudjan. Dozvídá se, že Sacharin uzavřel spojenectví s lodním personálem, aby převzal kontrolu nad lodí. Na palubě se Tintin setkává s Archibaldem Haddockem, kapitánem lodi, který je permanentně opilý. Tintin, Haddock a Filuta nakonec posádce uprchnou na záchranném člunu... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (48)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 77,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 374 mil. (NIRO)
  • Ve filmu je hlavní zápornou postavou Sacharin, který se snaží získat poklad. V původních Hergého komiksech je však Sacharin vedlejší postavou a o získání pokladu mu nejde. Tintin ho pouze ze začátku podezřívá. (anule25)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. října 2011 v Bruselu. (Varan)
  • Postava Filuty byla animovaná tradičním způsobem, jelikož se tvůrci obávali, že by skutečný pes nedělal to, co by potřebovali (herecké výkony lidských postav byly naproti tomu zachyceny pomocí technologie "motion capture"). Při natáčení se používaly tři různé modely, které psa nahrazovaly, a při hraní se muselo dávat pozor, aby se na Filutu nezapomnělo. Když se pak z natočených záběrů dělala animace, tak si animátoři pečlivě prostudovali psí kostru a její pohyby, aby byl pohyb Filuty dokonalý. Hlasové efekty byly převzaty od různých plemen psů. (mar48)
  • Film je prvním titulem, který vyhrál Zlatý glóbus za nejlepší animovaný film roku a nevznikl pod hlavičkou studia Pixar. (Kmotr76)
  • Na základě filmu vznikla stejnojmenná videohra, která vyšla v den uvedení snímku. (Kmotr76)
  • Předobrazem Jednorožce je francouzská loď Soleil Royal, která poprvé vyplula v roce 1669. (HellFire)
  • V rámci přípravy na svou roli kapitána Haddocka si Andy Serkis přečetl všechny komiksy s Tintinem. (HellFire)
  • Na začátku filmu se Tintin nechává portrétovat na bleším trhu. Malíř, který ho kreslí, je ve skutečnosti postava vytvořená podle autora původních knih Hergého. Za Tintinem je možné si všimnout i dalších kreseb, na kterých jsou postavy z komiksu. (Elyon)
  • Pohled do zpětného zrcátka, který je možné spatřit téměř v každém filmu Stevena Spielberga, se objevuje hned v úvodu, kdy Tintin poprvé uvidí maketu lodi zvané Jednorožec. Další takový záběr se objevuje v 81. minutě. (Terva)
  • Tintinův obraz z úvodu filmu je ztvárněním jeho postavy z Hergého komiksové předlohy. (Claude Speed)
  • Když se Andy Serkis (kapitán Haddock) dozvěděl, že Steven Spielberg má zájem o to, aby na filmu spolupracoval, pronesl, že určitě dostane roli psa. Serkis je známý tím, že pomocí technologie "motion capture" hraje různé digitálně vytvořené bytosti nebo zvířata. Hrál např. lidoopa ve filmu King Kong (2005) nebo šimpanze Ceasara ve Zrození Planety opic (2011). (akisha)
  • Tvůrci zvažovali Dannyho DeVita coby dabéra seňora Oliveiry de Figueira, ale postava byla nakonec vyškrtnuta za scénáře. (Mr.Hudson)

Související novinky

Tintin dostane hraný film

Tintin dostane hraný film

19.10.2020

Podle francouzského serveru Figaro se filmař Patrice Leconte (Muž z vlaku) chystá natočit hranou adaptaci známého komiksu Tintinova dobrodružství. Snímek tak nebude mít nic společného s animovaným… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

Jak to vypadá s pokračováním Tintina?

09.10.2018

Peter Jackson (Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, King Kong) má teď plné ruce práce s produkováním jeho nadcházejícího filmu Smrtelné stroje. Jako režisér už má ale pár let volno a přestože se v… (více)

Druhý Tintin žije

Druhý Tintin žije

24.03.2018

Když šla v roce 2011 do kin Tintinova dobrodružství, Steven Spielberg a Peter Jackson oznámili jasné plány. Zatímco první díl režíroval Spielberg, druhého se měl po dokončení hobití trilogie ujmout… (více)

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Reklama

Reklama