Komedie / Drama
USA / Francie, 2009, 94 min
Glenn Ficarra, John RequaHudba:
Nick UrataPlakáty
Steven Russel (Jim Carrey), šťastně ženatý muž, se dostane do problémů a odpykává si trest ve vězení. Zde se setká s Phillipem Morrisem (Ewan McGregor), do kterého se bezhlavě zamiluje... Inspirováno skutečnou událostí.
Skutečný Steven Jay Russel se proslavil mnoha bizarními útěky z vězení, které realizoval vždy v pátek 13. Vydával se za soudce, lékaře, údržbáře. Při jednom útěku přepadl banku, když ho zatkli, předstíral infarkt a v nemocnici tvrdil, že má AIDS. Další útěk se mu zdařil, když si přebarvil vězeňský mundúr na zeleno a vydával se za bachaře. Poslední útěk se mu povedl v roce 1998 a po něm následoval trest 144 let za mřížemi. Bylo mu naměřeno IQ 169. (oficiální text distributora) -
V tomto filmu si Jim Carrey jako Steven Russel zahraje šťastně ženatého otce. Bohužel jeho chování a činy ho dostanou do problémů. Za své prohřešky je odsouzen a odvezen do věznice ve státě Texas. Spoluvězněm se mu stává Ewan McGregor v roli Philipa Morrise. Russel se do svého spoluvězně zamiluje. Toho však propustí a to vede Russela (Jim Carrey) k několikanásobnému útěku z Texaské věznice.
Film je založen na skutečných událostech. Knižní předlohou tohoto filmu je kniha Houston Chronicle od reportéra Stevea McVickera. (Worissek)
Externí recenze (8)
Cinemo.cz (Matouš Erban)

"Pokud pojmete návštěvu kina způsobem „pobavit a zapomenout” a překousnete nudné pasáže, jichž je na stominutovou pasáž celkem dost, je šance, že se budete bavit, přestože dostanete ničím výjimečnou vězeňskou romanci netradiční pouze nahrazením klasického páru dvěma muži." (více)
FeelingMovies.sk (Peter Bališ)

"Je tu niekoľko geniálnych scén, kedy mi stačí na sekundu zavrieť oči a preletia mi hlavou. A práve v týchto scénach dominuje herecký výkon Jimiho." (více)
Filmweb.cz (Stanislav Šulc)

"Přes všechna slova relativní chvály však výsledek působí až příliš obyčejně. Spoléhá na fakt, že jde o snímek s homosexuální tematikou a to má divákovi stačit. V kontextu podobně laděných hetero snímků však selhává. Například můj oblíbený film (500) Days of Summer nabízí stokrát obyčejnější příběh…" (více)
Houser.cz (Tomáš Stejskal)

"I Love You Phillip Morris se sebevědomě řadí po bok menších nezávisle vypadajících snímků poslední doby (Malá Miss Sunshine, Juno), sdílí jejich klady (neotřelé a přitom působivé variování hollywoodských žánrů) i zápory (kvůli snaze o originalitu ne zcela fungující postavy/přílišná roztomilost).…" (více)
MovieScreen.cz (Adam Fiala)

"Někdy je člověku slabo z toho, že se má smát stereotypům typické představy o gayích, jindy naopak dokážou tvůrci vcelku citlivě pracovat se vznikajícím vztahem mezi Stevenem a Phillipem, který se kromě stejného pohlaví obou zúčastněných nijak neliší od běžné romance." (více)
MovieZone.cz (Karel Ryška)

"Ve výsledku tak v kině dostanete vydařenou žánrovku, v níž Ewan McGregor podává jeden z nejmilejších výkonů svojí kariéry (heterosexuála už mu asi nikdo nikdy neuvěří...), a kazí ji vlastně jen to, že jsou její komediální části tak dobré, že zastiňují ty vztahové. Člověk totiž vždycky raději…" (více)
Topzine.cz (Katarína Straková)

"Fenomén homosexuality se v posledních letech dostává do všech oblastí kultury, ať už se jedná o výtvarné umění, fotografie nebo hudbu. Nyní se vznášejí na filmovém plátně. A nejsou vůbec přitažliví." (více)
25fps.cz (Eva Chlumská)

"Za svůj život si tak Steven Russell zkusil profesi policisty, právníka, doktora nebo finančního šéfa pojišťovací společnosti, a fingoval kdeco, dokonce i svou smrt. Ačkoliv by se mohlo zdát, že fantazie tvůrců pracovala na plné obrátky, většina událostí má reálný základ." (více)
Nevhodný mládeži do 15 let
| V kinech ČR od: | 25.03.2010 Bioscop |
|---|---|
| V kinech SR od: | 08.07.2010 Magic Box |
| Na DVD od: | 16.08.2010 Magic Box |
| Na levném DVD od: | 30.09.2011 Eusebius |
Podobné
- Chyť mě, když to dokážeš (2002)