Komu zvoní hrana
Drama / Romantický / Dobrodružný / Válečný
USA, 1943, 170 min
Sam WoodHudba:
Victor YoungObsah
Dobrodružné romantické drama natočené podle jednoho z nejslavnějších románů Ernesta Hemingwaye. Odehrává se v bouřlivé době občanské války ve Španělsku a jeho hlavní postavou je idealistický Američan Robert Jordan, který bojuje v řadách španělských partyzánů. Právě on dostane za úkol vyhodit do vzduchu strategicky významný most, jehož zničení by mělo zastavit postup nepřítele. Současně s přípravami nebezpečné akce se rozvíjí také jeho milostný vztah se španělskou dívkou Marií, která se přidala k partyzánům poté, co se stala obětí krutého mučení nepřátelskými vojáky. Jejich náhodné setkání v partyzánské jednotce přerostlo v hluboký cit, což ovšem s nelibostí sleduje věčně opilý velitel oddílu Pablo. Přestože kromě toho odmítá Jordanovi pomoci s jeho nebezpečným úkolem, podaří se s pomocí Pablovy ženy Pilar akci připravit. Její zdárný průběh však zhatí smrt muže, který se měl postarat o "zpáteční cestu". Jordan se rozhodne úkol dokončit, přestože nemá šanci uniknout, a za cenu vlastního života most zničí. (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 1 : Herečka VR - Katina Paxinou + 8 nominací: Nejlepší film, Herec HR - Gary Cooper, Herec VR - Akim Tamiroff, Herečka HR - Ingrid Bergman, Kamera, Výprava, Střih, Hudba(28.3.2004)
║Rozpočet $3milióny║Tržby USA $17,800,000║Tržby Celosvetovo $-║(28.4.2009)
jondzavid
Vojnové príbehy mám rád, ale tento klasický kúsok svetovej literatúry ma nezaujal - nechcem povedať, že je to zle nakrútené, ale už predloha na mňa nezapôsobila (aj keď som literárny barbar) a ani Ingrid Bergman ako Španielku nemôžem vydýchať.(5.5.2005)
dopitak
Snad si jednou na stará kolena přečtu i tohohle Hemingwaye, Farewell to Arms je úžasný román. Nicméně filmové zpracování Ernestova příběhu ze španělské občanské války mě příliš nezaujalo. Nemám rád komolení angličtiny, to už rovnou mohli mluvit španělsky a bylo by to snad lepší. Ingrid to mnohem víc sluší s dlouhými vlasy, ale objektivně vzato i tento koncentrákový sestřih u ní znamená šmrnc. Za 170 minut by se ale dalo očekávat víc akce, konec je (byť zřejmě podle románu) hodně pitomě hysterický. Oficiální text distributora rovná se jeden velký spoiler.. Tentokrát v kontextu doby podprůměr.(19.3.2009)
kinderman
Vzhledem k tomu, že španělská občanská válka nebyla bojem za demokracii, nýbrž zápasem dvou zrůdných ideologií-vojensko fašistické podporované Německem a bolševické podpírané sovětským Ruskem a zblblými západními levicovými intelektuály, nejsou podstatné výtky, že film se zabývá spíše westernově pojatou romancí než politikou-naopak to vidím jako přednost. A pokud je pravda, že tvůrci díky včasnému ostříhání Ingrid Bergmanové nevědomky zabránili přetočení jejích scén v Casablance, protože producenti chtěli nahradit ústřední song (As Time Goes By) jinou písní, pak uvažuju i o páté hvězdičce.(5.2.2007)
danecek24
1. Zlatý Glóbus za rok 1943 - cena (2) - *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Katina Paxinou, *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Akim Tamiroff(22.1.2009)
/Pablo
Film se dosti věrně drží románové předlohy, což mu jen prospívá. Ústřední dvojice podává sympatický výkon. Ostatní jsou tak trochu podle očekávání ve stínu Coopera a Bergmanové. Vyjímku tvoří výborný Akim Tamiroff - role Pabla mu je šitá přímo na míru. Celkově z toho mám dobrý pocit. Na svoji dobu určitě v mnohém převratné dílko, dnes malinko ztrácí na atraktivitě. Za ten závěr ale 4 hvězdičky dát musím.(2.7.2008)
MarekT
Nemohu sice posoudit, nakolik se to přesně drží knižní předlohy (podle obecných znalostí ale celkem dostatečně), ovšem film jako takový se mi líbil a patří rozhodně k nadprůměru americké produkce. Ani mi zde nevadila romantická část příběhu nebo bezmála tříhodinová stopáž, ovšem herecké výkony mi nepřišly výraznějšího rázu (ne, že by byly vyloženě nesympatické, ale v spoustě soudobých filmů byly lepší), a to i díky přítomnosti Ingrid Bergman (tímto filmem jsem si připomněl jedno smutné výročí), která sice je jako obvykle standartně profesionální, ale tento výkon bych při vší úctě řadil do druhé poloviny žebříčku (celkem 13 filmů), už třeba proto, že se její hrdinka vzpírala jedné z myšlenek opusu (krom militarastického podtextu se mi zdálo, že dílo vyzdvihuje i rovnoprávnnost či osvobození se, právě druhé jmenované nebylo Marii zrovna při chuti). Ale aspoň tak mají šanci vyniknout i jiní, i třeba po zásluze oceněná představitelka Pilar. Lepší čtyři hvězdy, a to i proto, že si myslím, že i tvrdošíjní zastánci knih by film mohli ocenit.(29.8.2009)
Angelitos
Od takto známého díla - Komu zvoní hrana - jsem toho očekávala více, navíc s tímto obsazením. Teď jsem spíše zmatena tím, co mělo být filmem řečeno. Jestli mělo být spíše poukázáno na to, jaká byla válka, nebo na vztah dvou hlavních hrdinů, (který byl místy opravdu přeslazený). Trochu jsem se v tom neorientovala. Musím ale říci, že mě moc okouzlily modré oči Coopera a Ingrid Bergman s krátkými vlasy - zajímavá změna. Herci byli skvělí, jen děj trochu pokulhával. Neříkám však, že film nestojí za shlédnutí.(12.6.2008)
Lucas87
Na film z roku 1943 je to příjemné překvapení, a zabývá nepříliš známou občanskou válkou ve Španělsku. I ta poslední akce u mostu je dost slušná.(14.3.2011)
Mr.Ocek
sefa
Povedená adaptace světoznámé knihy Ernesta Hemingwaye. Na první pohled může odrazovat poměrně dlouhou stopáží, ale mně to ani nepřišlo, že by film trval bezmála 3 hodiny. Nemohu tvrdit, že se zde nevyskytovaly chvilkové nudnější pasáže, avšak spočítal bych je na prstech jedné ruky, navíc dohromady trvají jen pár minut. Ingrid Bergman mi v roli mladé španělské republikánky a Robertovo lásky vůbec nevadila, také zakončující monolog mi nepřišel vůbec "pitomě hysterický", nýbrž dojemný a upřímný. Celkový dojem z tohoto filmu je více než dobrý a zaslouží si čisté 4*.(23.4.2011)