Reklama

Reklama

Jako hvězdy na Zemi

(festivalový název)
  • Indie Taare Zameen Par (více)
Trailer

Obsahy(1)

Devítiletý chlapec je sužován svým okolím - ve škole není schopen přečíst jedinou větu, nosí špatné známky a s tím se nesou i další problémy - dusno doma, šikana... Smyčka kolem krku se mu utahuje, až se zoufalý otec rozhodne "nepovedeného" synka poslat na internát. Tam po mnoha útrapách potkává nového učitele výtvarné výchovy, který ví zcela přesně, jak se jeho problém nazývá - dyslexie. A začíná osvěta na všechny strany a vše se začíná obracet k lepšímu... (bolly.cz)

(více)

Recenze (42)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nojo zase dojímací film, ale mě to tedy dostalo. Byla jsem ráda, že ten chlapec ze začátku, který vypadal jako zlostný retard, byl nakonec někdo úplně jiný. A učitele jako byl Aamir Khan bych tedy chtěla mít. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem chtěl dát tři, protože ta přepálená délka je vážně na hranici snesitelnosti, jenže na druhou stranu indická kinematografie ohromuje svojí bezprostředností, hravostí a upřímností. Hollywood by si něco takového nikdo nemohl dovolit. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Škoda toho, že film tak citově tlačí na pilu. Trochu střízlivější přístup by neškodil. Příběh se snaží nahnat slzy do tváře i v těch nejbanálnějších situacích a po chvíli to začne nudit. Konec samozřejmě dopadne nanejvýš dobře a všichni si můžou klidně oddechnout a vyhodit posmrkaný kapesníky. Třeba 3 idioti jsou proti tomuhle dokonalost sama. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Ač stále stojí trochu ve stínu slavnějších a profláklejších tváří, patří Aamir Khan k nejvýraznějším osobnostem Bollywoodu a v Taare Zameen Par se mu podařilo dokázat, že mu pánbůh nenadělil pouze talent herecký, ale i režijní. Příběh o chlapci, který je v mnoha směrech jiný než jeho vrstevníci, věru nenabízí nic nového, ani se nezkouší dívat na věc z neotřelého úhlu; skoro by až člověk tvrdil, že je natočený na zakázku pro promítání na základních školách - ale to by školáci museli být tolerantní k velkorysé stopáži a neobvyklému způsobu vyprávění, kdy se v první třetině seznamujeme pouze s Ishaanem, v druhé pouze s jeho učitelem a až v té třetí se dočkáme koexistence obou. Kouzlo Taare Zameen Par se neskrývá v nějakém novátorství, ale v tom jak Aamir Khan dovede zacházet s (pro Indii) typickými výrazovými prostředky. Mává kolem sebe otřelými postupy a hází po nás klišé, ale všechno to obléká do svěžího kabátku; hraje si s kamerou, použivá netradiční hudbu, pro každou hudební scénu vymýšlí odlišnou stylizaci a občas dojde i na nějakou tu animovanou vložku. Zkrátka je co do formy mnohem hravější a zajímavější, než bývají mnozí jeho slavnější kolegové typu Aditya Chopry. Pokud se má Bollywood vydávat novým směrem, doufám, že při tom bude sledovat mimojiné i stopy Aamira Khana. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

To desetileté dítě to snad ani nemohlo takhle mistrovsky zahrát, to ho snad museli do těch emocí opravdu dostat, neuvěřitelné. Připomnělo mi to dost silně klučíka z našeho okolí, kterému diagnostikovali moderní nemoc (made in America) ADHD a teď ho cpou léky na schizofrenii, na kterých je napsáno, že jsou vhodné až od 18 let, ale teď už po nich tolik "NEVOTRAVUJE"....všichni jsou spokojení. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Příběh dyslektického chlapce a chápavého pokrokového učitele. Režijní debut známého indického herce Aamira Khana. Sám si zahrál také hlavní dospělou roli. Film osvětový a ne moc zábavný. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

První půlka byla super a už jsem se těšil na pořádný melodrama a taky až vstoupí do hry Aamir Khan, kterého jsem si tak oblíbil v 3 Idiots. Bohužel s jeho nástupem jde film kvalitou pořádně dolů. Začne hrozně zbytečně tlačit na pilu a to ne v nějakých dojemných scénách, ale v motivech příběhu. Nestačí, že hlavní učitel má empatii, je volnomyšlenkář a má otevřenou mysl - musí také pracovat (a dojímat se) v ústavu pro duševně choré, musí být taky dyslektik a musí kárat otce hlavního hrdiny, že mu projevuje málo lásky... Achjo, místy to pak připomínalo ty nejhorší americké televizní filmy pro správného křesťana. Druhou půlka je prostě jako z nějakého jiného, horšího filmu. Dohromady mi to však dává lehce nadprůměrný film. (7/10) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nádherná indická pohádka, která si svojí hrou na city dokonale získala i moje srdce. Celý děj tlačí na pilu úplně brutálně. Všechny postavy mají co možná nejplošší charaktery, aby mohl dokonale v kontrastu vyniknout naprosto jedinečný Aamir Khan, kterého jsem již viděl v 5 filmech a mám ho opravdu hodně rád a zřejmě brzy zavítá mezi mé oblíbence. Zde si na něj člověk musel počkat více než hodinu. Právě tato první část byla výrazně slabší než ta druhá, ale byla z hlediska děje naprosto nezbytná. Jakmile Aamir rozjel svoji ďábelskou roli empatického učitele (kterých už moc nezbylo, ale z vlastní zkušenosti vím, že je potkat stále lze), který jako jediný učil děti tomu, co je opravdu důležité a připravoval je na život. Opravdu přenádherná oslava dětství a film překypující nekonečnou lidskostí, který je třeba vidět v našem světě, kde se naopak od lidskosti více a více odchylujeme a krysař nás vede do propasti. Darsheel Safary v dětské roli byl rovněž úplně boží. Marně pátrám v paměti, kdy by si takhle malé dítě střihlo svoji roli lépe. Indie je naprosto jedinečná země a je to pevně zapsáno i v jejich jedinečné kinematografii. Opravdu v němém úžasu tleskám tvůrcům za to, v jak neskutečně chytlavém pojetí se jim podařilo předat takhle silné poselství. A ta překrásná hudba... Já se tedy úplně rozplynul, a dokonce mi několikrát během sledování cosi padlo do oka a rozslzelo se. Trošku mám o sebe strach, že mi brzo narostou kůzlátka a bobřík. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velmi emotivní snímek s hravou obrazovou stránkou, která ilustruje zvláštní úhel pohledu, kterým se na svět dívá dyslektický hrdina. Tvůrci měli mimořádné štěstí, protože obsazením Darsheela Safaryho do hlavní dětské role získali filmu hvězdu. Ten kluk zahrál jakoby to žil, ať už drobné lumpárny, zahleděnost do vlastního světa i hlubokou depresi ve svazujícím prostředí školního drilu. Skutečně vypadal, že nemá nejmenší naději a při náznacích sebevraždy působil tak opravdově zlomeně, až z toho šel strach. ____ Námět je prostinký: dítě s problémy nikdo nechápe, až se objeví vstřícný učitel, který mu pomůže. Proto snímek vsází hlavně na emoce, jsou zde časté podkresové scény, které ale narozdíl od většiny ostatních filmů, tady mají smysl, protože pomáhají v divákovi vyvolat zvláštní duševní svět hlavního hrdiny. Přiblížují pocity dyslektického dítěte, které se zmítá v emocích, zatímco jeho jen na úspěch zaměřené okolí si je vykládá zcela jinak. On je vlastně zajatec v cizí zemi, protože nedokáže mluvit jazykem většiny. ____ Můj první indický film, u kterého jsem se rozbrečela. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Citové vydieranie na indický spôsob je pre mňa pochúťkou a aj akousi záľubou. Pri takýchto filmoch sa vždy vraciam k akejsi prapodstate seba samého, kde ma dokázalo rozosmiať a rozplakať takmer hocičo. Vnímať tento film ako posolstvo je tým pádom pre mňa najväčším obohatením. Aamir Khan je pán herec a v tomto svojom réžijnom počine dokazuje, že dokáže byť ľudský a skutočný. Film si nájde cestu k tým, čo mali ako deti problémy a každého človeka čo nejde zo zaužívaným prúdom. Je to indická rozprávka s posolstvami vystrihnutými ako od uja Disneyho akurát, že ich funkčnosť je podmienená vašou tolerantnosťou. Výborná postava chlapca, ktorého úsmevy a smútok som žral aj s navijákom a hudba znova raz hraničiaca s dokonalosťou. Už zase vidím ako budem kráčať ulicami Bratislavy a pohmkávať si úryvky, len aby sa na mňa ľudia znova mohli pozerať ako na úplného debila. Viacej takýchto filmov si ale želať nebudem, pretože by sa vytratila krása tých, čo už existujú. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem čekal, že pro Evropana to bude hůře stravitelné, než pro amíky, kteří tento film mají v top 250. Ten malý klučina je neskutečný, emoce z jeho postavy jen srší a ani se moc nemusí snažit dojit slzy z diváka. Naopak mě trochu zklamala postava učitele, čekal jsem trochu více mentorování a místo toho jsem dostal učitele, který měl v každém druhém záběru na krajíčku. Také je to strašně dlouhé, především kvůli písničkám, které asi v indickém filmu musí být (Indové jsou asi na takovou délku filmu zvyklí). Film se snaží dojmout ze všech sil a i když první polovina je velmi dobrá, ve druhé už trochu schéma dojáku začíná nudit. Tři z pěti je pořád víc než polovina, ale docela zklamaný jsem. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

S bollywoodskou kinematografií nemám zkušenosti a musím se přiznat, že se mi do ní ani moc nechtělo a tento snímek mi doma ležel dlouho. Jenže jsem velice mile překvapena. První hodina byla sice nudnější a k hlavní postavě, která mi byla zpočátku nesympatická, jsem si také hledala cestu déle, ovšem poté se vše jaksi změnilo. Snímek je to hravý, barevný, plný chytlavých písní, hraje na city a budí emoce - zkrátka má přesně ty vlastnosti, jaké si u bollywoodského filmu představujete. Vedle toho všeho pozlátka a sluníčkovosti však stojí dojemný a dramatický příběh o malém chlapci a jeho statečném boji nejen s nepochopením okolí. Film tlačí na pilu, ale co, je to Bollywood, tak to s úsměvem na rtu a slzou v oku odpouštíte... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* tak jak se píše v obsahu: poučný, hravý a zejména dojemný film ... ano to všechno byl. Totiž indická kinematografie je podivuhodná pro středoevropana, ale dokáže vnímavému divákovi dát něco, co nikdo jiný nedokáže. Film bych rozdělil na dvě části - první nás seznámí s nezbedným klukem, se kterým si nikdo neví rady a v druhé půlce se učitelovi podaří díky svým zkušenostem změnit přístup k němu a tím pádem ho zkrotit. Každá část je jiná a pro mě ta první byla útrpně dlouhá a jen zvědavost mi udržela pozornost, abych se dočkal poučnému rozuzlení - jehož jediným jmenovatelem je dislexie (a to snad není spoiler). Ta je polopaticky vysvětlena a lze tedy pochopit všechny souvislosti, o kterých jsem ani netušil. Prostě rozhodně zajimavý film - a v neposlední řadě i tím, že v žádné "civilizované" zemi nevznikne něco podobného, protože by všude jinde byl kdokoliv podobný nařčen z pedofilního chování. Bohužel tomuto poučnému filmu nedokážu dát vyšší hodnocení kvůli přehnané stopáži, ale zvídavému divákovi doporučuji. PS: "Jiný kraj, jiný mrav" dokazuje jen to, jak mylný je vtip o rozdílu mezi učitelem a pedofilem ;-). [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ťažko by sa mi tento film hodnotil ako celok, keďže má v podstate akoby 2 fázy, ktoré sú od seba oddelené príchodom učiteľa Nikumbha na scénu. Prvá fáza bola na môj vkus zbytočne dlho naťahovaná a vlastne stále dokola sa to točilo okolo toho istého - podceňovania situácie okolo dyslektického chlapca Ishaana, ktorého mali všetci za hlúpeho, čo mu dávali teda patrične pocítiť, až kým jeho sebavedomie nekleslo na samé dno. Táto prvá polka bola len taký vlažný prológ, ktorý predchádzal výbornej druhej fáze. Po príchode učiteľa Nikumbha v podaní zas a znovu skvelého Aamira Khana, to nabralo razom výbornú atmosféru a didaktický rozmer. Kiežby boli takíto zanietení všetci učitelia. Záver síce podľa očakávaní, ale posolstvo filmu naozaj úžasné. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Tento film má neočakávane dostal, naozaj skvelý, čas ubehol, že ani človek nevie, aamir bol skvelý, čo za seba o ňom nemôžem povedať vo veľa filmoch. Celkové vyznenie je veľmi pozitívne, príjemné, chlapcov svet a jeho problemy sú stvarnene nádherné. Páčil sa mi nadpriemerne. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ten kluk mi byl strasne protivny, po hodine filmu na scenu prichazi sam Aamir Khan v roli progresivniho a vnimaveho ucitele a cely snimek dostane smysl. Je to ovsem zbytecne precitlivele, jako vetsina indickych filmu, tady mi to uz ale zacalo malinko vadit. Ale jiste poslani to ma. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Já osobně bych tam pár věcí změnil či upravil. Například to, že se až moc tlačí na slzy i tam, kde to není třeba. Je v podstatě jasné, že k nim ten příběh směřuje a tak není nutné to ždímat několikrát. A zároveň bych to díky tomu i zkrátil, protože skoro tři hodiny je hodně dlouhá stopáž a třeba první tanec učitele šel určitě zkrátit (ale rozumím, že se během něho představuje hlavní hvězda filmu). S Bollywoodem nemám moc diváckých zkušeností (i proto budu ohleduplnější v hodnocení) a chápu, že oni to tak dělají. Úplně mi to nevadí, ale nějak tu jejich potřebu necítím. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Najviac mi vadilo to, čo sprevádzalo celý film od prvej po poslednú minútu a teda plochosť resp. jednorozmernosť všetkých postáv. Ako keby každý mal len jednu jedinú vlastnosť vyhovujúcu konkrétnej situácii príbehu a na vysvetlenie ďalšej situácie sa proste použije iná postava... To zaváňa skoro amaterizmom najhrubšieho zrna. Ale inak myšlienka pekná, vizuál pekný, pesničky pekné, to decko to hralo skvelo a Aamir je vždy tutovka. Takže stopáž - bezmála 3 hodiny prebehla síce ok, ale kebyže sa na to pozerám z toho "užitočného" filmového hľadiska, nemohol by som to nazvať inak ako FAIL. ()

Reklama

Reklama