Reklama

Reklama

Jako hvězdy na Zemi

(festivalový název)
  • Indie Taare Zameen Par (více)
Trailer

Obsahy(1)

Devítiletý chlapec je sužován svým okolím - ve škole není schopen přečíst jedinou větu, nosí špatné známky a s tím se nesou i další problémy - dusno doma, šikana... Smyčka kolem krku se mu utahuje, až se zoufalý otec rozhodne "nepovedeného" synka poslat na internát. Tam po mnoha útrapách potkává nového učitele výtvarné výchovy, který ví zcela přesně, jak se jeho problém nazývá - dyslexie. A začíná osvěta na všechny strany a vše se začíná obracet k lepšímu... (bolly.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velmi emotivní snímek s hravou obrazovou stránkou, která ilustruje zvláštní úhel pohledu, kterým se na svět dívá dyslektický hrdina. Tvůrci měli mimořádné štěstí, protože obsazením Darsheela Safaryho do hlavní dětské role získali filmu hvězdu. Ten kluk zahrál jakoby to žil, ať už drobné lumpárny, zahleděnost do vlastního světa i hlubokou depresi ve svazujícím prostředí školního drilu. Skutečně vypadal, že nemá nejmenší naději a při náznacích sebevraždy působil tak opravdově zlomeně, až z toho šel strach. ____ Námět je prostinký: dítě s problémy nikdo nechápe, až se objeví vstřícný učitel, který mu pomůže. Proto snímek vsází hlavně na emoce, jsou zde časté podkresové scény, které ale narozdíl od většiny ostatních filmů, tady mají smysl, protože pomáhají v divákovi vyvolat zvláštní duševní svět hlavního hrdiny. Přiblížují pocity dyslektického dítěte, které se zmítá v emocích, zatímco jeho jen na úspěch zaměřené okolí si je vykládá zcela jinak. On je vlastně zajatec v cizí zemi, protože nedokáže mluvit jazykem většiny. ____ Můj první indický film, u kterého jsem se rozbrečela. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Já osobně bych tam pár věcí změnil či upravil. Například to, že se až moc tlačí na slzy i tam, kde to není třeba. Je v podstatě jasné, že k nim ten příběh směřuje a tak není nutné to ždímat několikrát. A zároveň bych to díky tomu i zkrátil, protože skoro tři hodiny je hodně dlouhá stopáž a třeba první tanec učitele šel určitě zkrátit (ale rozumím, že se během něho představuje hlavní hvězda filmu). S Bollywoodem nemám moc diváckých zkušeností (i proto budu ohleduplnější v hodnocení) a chápu, že oni to tak dělají. Úplně mi to nevadí, ale nějak tu jejich potřebu necítím. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

S bollywoodskou kinematografií nemám zkušenosti a musím se přiznat, že se mi do ní ani moc nechtělo a tento snímek mi doma ležel dlouho. Jenže jsem velice mile překvapena. První hodina byla sice nudnější a k hlavní postavě, která mi byla zpočátku nesympatická, jsem si také hledala cestu déle, ovšem poté se vše jaksi změnilo. Snímek je to hravý, barevný, plný chytlavých písní, hraje na city a budí emoce - zkrátka má přesně ty vlastnosti, jaké si u bollywoodského filmu představujete. Vedle toho všeho pozlátka a sluníčkovosti však stojí dojemný a dramatický příběh o malém chlapci a jeho statečném boji nejen s nepochopením okolí. Film tlačí na pilu, ale co, je to Bollywood, tak to s úsměvem na rtu a slzou v oku odpouštíte... ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

To desetileté dítě to snad ani nemohlo takhle mistrovsky zahrát, to ho snad museli do těch emocí opravdu dostat, neuvěřitelné. Připomnělo mi to dost silně klučíka z našeho okolí, kterému diagnostikovali moderní nemoc (made in America) ADHD a teď ho cpou léky na schizofrenii, na kterých je napsáno, že jsou vhodné až od 18 let, ale teď už po nich tolik "NEVOTRAVUJE"....všichni jsou spokojení. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* tak jak se píše v obsahu: poučný, hravý a zejména dojemný film ... ano to všechno byl. Totiž indická kinematografie je podivuhodná pro středoevropana, ale dokáže vnímavému divákovi dát něco, co nikdo jiný nedokáže. Film bych rozdělil na dvě části - první nás seznámí s nezbedným klukem, se kterým si nikdo neví rady a v druhé půlce se učitelovi podaří díky svým zkušenostem změnit přístup k němu a tím pádem ho zkrotit. Každá část je jiná a pro mě ta první byla útrpně dlouhá a jen zvědavost mi udržela pozornost, abych se dočkal poučnému rozuzlení - jehož jediným jmenovatelem je dislexie (a to snad není spoiler). Ta je polopaticky vysvětlena a lze tedy pochopit všechny souvislosti, o kterých jsem ani netušil. Prostě rozhodně zajimavý film - a v neposlední řadě i tím, že v žádné "civilizované" zemi nevznikne něco podobného, protože by všude jinde byl kdokoliv podobný nařčen z pedofilního chování. Bohužel tomuto poučnému filmu nedokážu dát vyšší hodnocení kvůli přehnané stopáži, ale zvídavému divákovi doporučuji. PS: "Jiný kraj, jiný mrav" dokazuje jen to, jak mylný je vtip o rozdílu mezi učitelem a pedofilem ;-). [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama