Reklama

Reklama

Srbský film o mladom nadanom matematikovi Novicovi, ktorý navštevuje vysokú školu v Belehrade a snaží sa prekonať svoje postavanie medzi študentami v škole. Neskôr sa začne stýkať so šéfom hooliganského gangu Reljom a ten ho zatiahne do nebezpečného prostredia rasizmu hooliganov a skinheads. (God Thor)

Recenze (57)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jo, na Erasmu jsem se doslechl o poměrech ve fotbalu na Balkáně. Pokud je to aspoň trochu pravda a film ukazuje i byť částečně realitu, tak bych tam snad radši hrál golf (fuj). Snímek jako takový však byl dost průměrný, bez pořádného děje, scénáře a nikam to vlastně nevedlo, takže jsem celou dobu koukal jenom na neobvyklé obrázky. 55% ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Situace mezi srbskými hooligans je asi hodně vyhrocená, ale co na tom - tenhle film prostě není dobrej! Všechny postavy jsou neuvěřitelné, přerod hlavního protagonisty od nadaného studenta po největšího vůdce bělehradských nácků je leda tak k smíchu a jeho motivace není nijak důkladně vysvětlena, stane se to jen proto, že to tak scenárista potřeboval. Ale věrohodně to vysvětlit nedokáže. Všechno je to hrozně klišovitý a předvídatelný. Jediný, co se na tomhle filmu relativně povedlo, je vylíčení zkorumpovanosti policie a napojení na politiku - veškerý hooligans jsou vlastně jen pěšáci ve hře, které sami nerozumí. Zajímavá myšlenka a docela dobře nastíněná. Jinak ale film za moc nestojí. ()

Reklama

dzira 

všechny recenze uživatele

Nechtěný rozpad Jugoslávie, nesmyslné sankce, brutální bombardování letectvem NATO, uloupení Kosova, ztráta domova pro statisíce Srbů, nezaměstnanost, kriminalita.... Nespravedlivá minuilost, složitá současnost a velmi nejistá budoucnost. Jak si s tímto mají "Miloševičovy děti" poradit? To je asi hlavní téma filmu, ze kterého se ale dalo vytěžit určitě mnohem víc.... ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

No jo, debil tady, debil tam, všude kam se podívám! Myslím, že to mohl být jeden z dalších filmů o problematické mládeži, která se holt musí sdružit do nějakých skupin. V tomto případě by bylo zajímavé hlavně prostředí. Nevím, ale pro poválečnou generaci tohle musí být hodně nepříjemné, doma slyší o hrdém Srbsku, v západní filmové tvorbě jsou však hned po Arabech nejhoršími zločinci. Slyší o potřebě míru a pomoci EU, ale seberou jim historické území státu. A teď se v tom vyznejte! Když pak konečně najdou řešení, zjistí, že jsou jen tím nejspodnějším patrem pyramidy. A proto není Šišanje je jedním z těch mnoha filmů - zavede nás alespoň o pár pater výš. No, cestu až nahoru nečekejte, ale aspoň se dostanete k větrací šachtě. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl pro mě takřka povinnost. V Srbsku jsem totiž byla se svým ex, který tam zkoumal v rámci své školy formy srbského pravicového extremismu. Srbská historie jevům, které jsou zobrazeny v tomto filmu silně nahrávala, a to, co je zde zobrazeno, se tam opravdu dělo a svým způsobem, i když už v mnohem menší míře, se děje dodnes. Ostatně, srbští hooligans jsou známí svým silně pravicovým zaměřením i agresivitou. Novica a jeho trhlí kámoši jsou ukázkou mládeže, která byla naštvaná tím, co Srbsku způsobila válka, stejně jako sociálním prostředím, ve kterém se pohybovali. Pod vlivem svého skinheadského kámoše Reljy se z nadaného matematika Novicy stává vůdce jinak nepříliš inteligentní bandy neonacistických chuligánů. A jako každý mladý člověk nespokojený se současnou situací cítí touhu něco změnit. O to se pokusí dost razantním způsobem, který se pohybuje daleko za hranicí zákona. Za sebou zanechává nejen slibnou matematickou dráhu, ale i rodinu, kterou mu nahradil jeho gang. Kdo trochu zná Srbsko, tamní skinheadskou scénu a její historii, odnese si z filmu samozřejmě trochu víc, protože některé souvislosti bez daných znalostí nejsou lehké k pochopení. Ale samozřejmě i ten, kdo se danou problematikou nikdy nezabýval, si z toho odnese přinejmenším dost znepokojivý pocit. Hlavní hrdinové totiž nejsou lidi, ke kterým byste cítili sympatie, a prostředí celkově nepůsobí zrovna přívětivě. Co se narace týče, občas mi to přišlo zmatené, skoro jako kdyby tvůrci občas nevěděli, co chtějí danou scénou říci. Ovšem nejedná se o podprůměrný film, proto nemám problém udělit tři hvězdičky. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Vo filme sú všetky príbehy skutočné a hrajú tam takmer všetci (ne)herci zo skutočného prostredia hooligans a skinheads. (God Thor)
  • Vôbec prvý srbský film prevedený do 3D. (Fejpof)

Reklama

Reklama