Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (1 407)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Animáky nejsou filmová odrůda, kterou bych dvakrát vyhledával a po tom, co jsem se málem zeblil ze Shrekových vánoc jsem před nima definitivně zamknul dveře na dvacet západů a vyhodil klíč. Jenže když pak sleduju to nadšení z nich z řad zdejších fajnových uživatelů, začínal jsem si říkat jestli se s přístupem k animáčům nechovám tak trošku jako pipina, která se urazila, že místo hodinek z vodotryskem dostala pouze hodinky s vodopádem. Takže stačilo pár komentářů zdejších uživatelských sympatáků a začal jsem na HBO netrplivě vyhlížet přílet animáče. Až jednoho březnovýho víkendu na televizní ranway konečně přistál animáč, Vzhůru do oblak. Vlětel jsem do něj plnou parou a nestačil jsem se divit. Nejen, že se jednalo o krásný a originální příběh, ale ještě v něm bylo spoustu luxusních anivychytávek. Zábavné dobroduržství pro prcky i přerostlíky, co maj dětskou duši plnou krásných snů. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Pixar opět předvedl, že na poli animovaných filmů je jednička a to i přesto, že se Vzhůru do oblak nejlepším filmům studia nevyrovná. Scénář je na první pohled jednoduchý a zvláště pokud jste měli tu smůlu a viděli trailer, tak na vás už moc překvapení nečeká. Přesto ale film dokáže pobavit a to snad všechny věkové kategorie, což byl zřejmě hlavní záměr tvůrců. A vůbec mi to, že se jedná o rodinný film, nevadilo. Ačkoliv jsem viděl film dabovaný (podruhé v životě v kině na animovaném dabovaném filmu!:)) tak mě to tak nevadilo. Nad animací se tady rozplývat nebudu, beru ji (asi trochu trestuhodně) jako samozřejmost. Režie je velmi povedená a také jí není moc co vytknout, takže se zaměřím na scénář. Jak jsem již řekl, tak byl dost přímočarý, přesto v sobě skrýval mnoho povedených nápadů. O to víc mě mrzelo, že je konec tak trochu useknutý a dějové linky některých postav nejsou na můj vkus dost dořešené. A to je vlastně vše:) Víc výtek k tomu asi nemám. 5* filmu ale nedám, protože ačkoliv se jedná o snímek bezesporu kouzelný:) který navíc ani přehnaně nemoralizuje a rodinné hodnoty jsou zmíněny jen v opravdu nezbytném minimálním množství, ničím v podstatě nevybočoval, natož aby mi z něj spadla brada. Jeho největší výhra je v tom, že se dokázal vyhnout chybám typickým pro filmy Dreamworks (přehnané množství přehnaně vtipných a odporně se šklebících potvor...). Věřím, že někomu se ty pixarovky už taky můžou zajídat, ale já mezi takové lidi nepatřím. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Napriek podarenému a pritom aj kompromisnému dospeláckemu podtextu ma UP nechal v druhých dvoch tretinách chladným. Vybúlené oči s obrovskými zorničkami som mal len v prvej 20minútovke, ktorá bola fakt na zlatú sošku. Nevyváženosť celku žial ubrala na dojme z 5* na 3ajpól. (z časti kôli pre mňa nesympatickej animácii za 175mel.) ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Když se řekne animák, moje očka se rozzáří, na rtech se vyloudí úsměv a Verunka se nemůže dočkat až se na obrazovce začnou hýbat ty barevné obrázky. To stále přežívající dítě ve mně se jen tak nevzdá a já se pomalu začínám bát, že až se jednou budu dívat na pohádky se svými dětmi, budu si to užívat více jak oni :o) Ale co, vždyť pohádka jako Vzhůru do oblak si to zaslouží. Pixar opět dokazuje, že má stále co nabídnout. Úchvatný sentimentální začátek se vystřídal s úchvatně praštěným dobrodružstvím a to celé zakončené akčně napjatým bojem, po kterém ale nesměla chybět dojemná ale miloučká tečka. Opět jsem dostala svou dávku emocí :o) Veverka!! P.S.Nevíte v jakém zverimexu bych mohla sehnat ten suprový obojek? ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Nedokonalý film, který chytí za srdce a nepustí. Pravdou je, že prvních deset minut je přeplněno emocemi, které hrají na ty správné srdeční struny a dají vzpomenout na několik výjevů z Benjamina Buttona. Po této naprosto odzbrojující expozici však přijde ke slovu příběh o velkém balónkovém dobrodružství, které splasklo jak bublina. Příběh je jednoduchý a dal by se odvyprávět v několika minutovém kraťasu, ale na ploše celovečerního filmu je oním máslem rozetřeným na příliš velkém krajíci chleba. Nicméně ono Sisyfovské břímě v podobě domu, jenž hlavní hrdina táhne celou dobu na svých bedrech a celá řada neskutečně elektrizujících pasáží mi brání dát Vzhůru do oblak nižší hodnocení. Co naplat, k pohybujícím se stavbám mám slabost již od Zámku v oblacích.7/10 PS: krev v animovaném filmu? Nevídané :) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (53)

  • Před cukrárnou parkuje dodávka Pizza Planet, která se poprvé objevila ve filmu Toy Story: Příběh hraček (1995) a mihne se ve většině filmů od Pixaru. (Witta)
  • Pokud by rozloha Carlova (Ed Asner) domu byla přibližně 487 m2 a váha v rozmezí 27-45 kg na m2, vážil by 0,054 tuny. Pokud by balónek naplněný héliem unesl 4,63 gramu, bylo by ke zvednutí domu potřeba 12.658.392 takových balónků (při prvním vzlétnutí se objeví přesně 20.622 balónků). (HellFire)
  • Existuje teorie podle níž v noci před svým odletem Carl (Ed Asner) vlastně zemřel. Celé jeho dobrodružství by se tak odehrávalo jen v jeho posledním snu. To by vysvětlovalo řadu nelogických věcí, které se dějí ve zbytku filmu. Například příliš rychlý spád děje, seniora podávajícího fyzický výkon neodpovídající jeho věku, nebo věk Charlese Muntze (Christopher Plummer), který by v době setkání s Carlem pravděpodobně měl už být po smrti. (Chariot)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama