Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 407)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

První část, kdy zhlédneme život hlavního hrdiny tak nějak v kostce, by si vystačila na samostatný krásný melodramatický film. Ostatní je už jen film o dobrodružství malého Vietnamce, který se znenadání ocitne na verandě nerudného dědka, který už jen tak nějak dožívá svůj život. Ovšem bez tohoto intra samozřejmě by to celé nedávalo smysl, to je jasné. Nebýt extrémních postav, kdo ví. Koneckonců, kdo by proti sobě nasadil malého Vietnamce a starého morouse a narval do toho tolik prachů a piplal se s každým obrázkem? No pošuci z dílny PIXAR, jedině oni. A protože nerudní morousové a malí Vietnamci jsou mi bližší (jsem jimi obklopen), než třebas roboti, závoďáci, hračky apod., zvedám palec vzhůru do oblak. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi celou dobu, co jsem na tenhle animák koukal, že tohle prostě pro dětičky v žádným případě není. Hudba je nádherná, jenže hrozně smutná a ten příběh ze začátku také neoplývá optimizmem...spíš se to všecko s prominutím sere a ukazuje to zkráceně život, takový jaký prostě je, a ty děti to nebudou schopný pobrat. Příjde mi to hodně zvláštní, že Pixar zkouší na děti zapůsobit v tomhle směru. I když v průběhu to dokazuje, že dětičky mají cílený trh pro Pixarovce, stejnak se toho dojmu zbavit nemůžu. Uvrhne ho na mě totiž hnedka při první scéně, kde jsem snad i vypustil pár slz, protože spojení s hudbou tu bylo dost na psychiku a já měl dojem, že takhle zle mi bylo naposled u závěrečné scény Gladiátora..no fakt...až tak mě to vzalo. Přitom je Vzhůru do oblak hezký filmík, i animace je hezká. Přesto je to hodně zvláštní animák, který mě dokázal dost položit na kolena, ne koncem, ale už začátkem a ta hudba zde je jako seslání z nebes...nádherná, příjemná, smutná a osudová. Taková, jaká se vkládá do těch nejnáročnějších životních dramat. Ale jenom ze začátku, pak už je to prostě a jenom pohádka a musím říct, že krásná. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejen důkaz toho, že na dobrodružství není nikdy moc pozdě, ale hlavně potvrzení, že ve správných režisérsko-animátorských rukou se i z neobvyklého poskládání několika oblíbených klišé dá udělat perla. Doteď totiž žasnu nad tím, že drama o nesplněných snech si s dobrodružnou podívanou neodporuje, ale perfektně jí dodává hlubší rozměr. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

DOBRODRUŽSTVÍ NEČEKÁ… Nevím, jestli je to ten nejlegračnější film studia Pixar, ale pravdou je, že jsem se nejen já, ale i děti slušně bavili. To není málo… Nadstandardní úvod dává tušit, že si tentokrát na své přijdou i starší diváci. Postavy jsou opravdu nadmíru zajímavé a příběh se ubírá směrem a tempem, jaký jsem nečekal. Ale to ani děti. Osoby a obsazení přitom na první pohled nemusí být tím hlavním lákadlem. Starý protivný důchodce (nemáme jich v sockách dost?) a neméně sympatický chlapec – prostě dvojka k pohledání. Ovšem příběh vše vynahradí. Neříkám, že děti ve věku 5ti let budou nadšené. Od úsměvu není daleko k slzám a dokonce je tu napětí, které převyšuje hranice dětského vnímání. Ale od 10ti let výš je úspěch zaručen! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Instantní americký (nebo z hlavního proudu, chcete-li) první dekády nového milénia, což je samo o sobě v mejch oploutvenejch očích mínus, neboť tento druh animace je poněkud nešťastný v tom, že postrádá svou vlastní duši a jako kdyby se z filmu vytrácela jakákoliv vizuální originalita. Navíc ani příběh nedopadl nějak extra skvěle, sice oceňuji, že dvě z hlavních postav jsou věku gerontího a kdyby byl film hraný, hrozil by reálný úhyn hlavního osazenstva na sešlost věkem, ale vše na mě působí jako samostatně funkční desetiminutovky, které se ale bídně spájí v jeden celek, navíc hlasové obsazení je nebývale nudné (hlavně u psa, který se svým zcela nezábavným hlasem zajišťuje finální průměrné hodnocení). Ne že by to nebylo zábavné (kdyby třebas měla úvodní sekvence samostatný závěr s nějakou pointou, byl by to jasný adept na krátkometrážního oscara®) nebo že by to postrádalo vtipy (veverky!) ale jako celek... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (54)

  • Hory a vodopády podobné Rajským vodopádům se ve skutečnosti nacházejí ve Venezuele. Tamější Andělský vodopád je nejvyšším vodopádem na světě. (HellFire)
  • Psi-piloti používají pro identifikaci stejný kód jako piloti X-Wingů v sérii Star Wars. Pouze se změnilo Red Squadron (Červená letka) na Grey Squadron (Šedá letka), jelikož psi jsou barvoslepí. (HellFire)
  • Pokud by rozloha Carlova (Ed Asner) domu byla přibližně 487 m2 a váha v rozmezí 27-45 kg na m2, vážil by 0,054 tuny. Pokud by balónek naplněný héliem unesl 4,63 gramu, bylo by ke zvednutí domu potřeba 12.658.392 takových balónků (při prvním vzlétnutí se objeví přesně 20.622 balónků). (HellFire)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama