Reklama

Reklama

Taxi na temnou stranu

  • USA Taxi to the Dark Side (více)
všechny plakáty
Trailer
USA, 2007, 106 min (Special Edition: 53 min)

Obsahy(1)

Měl nové auto a těšil se, že si taxikařením vydělá na lepší život. Nakonec se dostal až k Američanům... Jenže jako vězeň podezřelý z terorismu. Prokazatelně nevinný Dilawar byl americkými vojáky mučen a zabit. Jak může dojít k tomu, že člověk, který jde bojovat za demokracii ve světě, začne používat krajní prostředky? Kdo nebo co ho k tomu přiměje? Na to hledá odpověď dnešní dokument z cyklu Proč potřebujeme demokracii? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Matty 

všechny recenze uživatele

Slušně zpracovaný dokument, který neútočí na city, jak mají mnozí tvůrci (nejen Michael Moore) v poslední době ve zvyku. Nemusí, téma i bez něj vzbuzuje dost velké zhnusení. Ano, za všechno skutečně může jenom pár "shnilých jablek", tak proč jsou ksakru stále u moci?! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V mém případě hodinový dokument o známé problematické týrání a mučení prováděné americkými vojáky. Pro mě osobně hlavní příběh nebyl tolik důležitý ani působivý, jako samotná vize a úvaha ohledně mučení samotného. každý mučený vám řekne, co budete chtít. Žena vám řekne, že zabila své dítě, muž se přizná, že byl na druhé straně planety ... Lze poté tyto slova brát vážně? A co samotné tyranizování za úmyslu cítit a vidět utrpení? Takoví lidé podle mě nepatří nejen do společnosti, ale ani do armády, v které by jejich činy mohli v jistých kruzích být považovány za vrchol "černé práce". Všechny pocity a názory jsou na vás, ale tvůrce se lehce snaží kritizovat jakékoliv mučení ať je za ním jakýkoliv důvod. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Alex Gibney .. Dokument, které mi, jako pravidelnému čtenáři denního tisku - zahraniční rubriky - nepřináší v rovině informační takřka nic nového a pan Gibney se o nějaký hlubší pohled ani nesnaží. Jen všechny ty šokující a médii stokrát proprané sviňárny americké administrativy spojil do jednoho většího celku, který vlastně jen parazituje na vlně neutuchající kritiky republikánské vlády kovboje G.W. Bushe. Pravda, ten delší (106 minut) jsem ještě neviděl, ale kratší (53 minut) verze, jako součást cyklu Proč potřebujeme demokracii?, který sem tam sleduji, postačil. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Máte ponětí co je Guantánamo a Abú Ghrajb? Víte kdo jsou to George W. Bush, Donald Rumsfeld, Colin Powell nebo Dick Cheney? Tak je pro vás Taxi na temnou stranu naprostou ztrátou času. Dokument, který by měl být přikládán k nákladu Aha! a podobných plátků. Hezky vypadá, je šokující (ehm, tedy rádoby šokující) a ve skutečnosti naprosto prázdný, "pozlátkový" a o ničem. Prostě taková velká bulvární fotka na přední straně s jednořádkovým textem. Gibney téma neobohacuje o nic nového (či snad dokonce zajímavého). To málo co vám tvůrci nabízí je navíc podáno stylem: "Toto je plnící pero milé děti. To proto, že je to pero, které můžete znovu naplnit..." Viděl jsem sice jen tu stopáží poloviční verzi, ale jedno vím jistě. Plná minutáž mi nesmí na oči, jelikož nemám rád, když ze mě autoři dělají hlupce (to s přehledem a lépe zvládám sám). Ale hlavně, že ty obrázky jsou líbivé a pěkně nám k tomu hrají, že? ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ti nahoře nejsou důvěryhodní, protože je demokracie. Demokracie je proto, že Ti nahoře jsou nedůvěryhodní. Zatím o tom smíme mluvit. A je to důležité, protože likvidace habeas corpus otvírá vrata inkvizičním procesům, kdy jediný člověk žaluje a rozhoduje o vině, aniž by napadený byl seznámen se žalobou a mohl se bránit. Už za upozornění na tento problém si Taxi na temnou stranu zaslouží pozornost. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Oscarový dokument, ktorý už sám o sebe stráca podobu dokumentu. Je to síce všetko nadhľadové, bez súdnosti, faktické a aj poriadne poburujúce, ale až príliš šablónovité. Akoby to Gibney robil podľa presne podľa nejakej dokumentaristickej predlohy. Navyše skrátená verzia ponúka strašne málo na oscarový snímok. Prakticky sa nedozvieme skoro o nič viac, než z dennej tlače, podtrhnuté pár krutými zábermi a nakoniec nám zostáva už nad tým len pokrútiť hlavou. Btw, keby toto zhliadli väzni v tuzemských väzniciach, tak by si za svoj pobyt radi aj zaplatili. 70%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snáď si niekto nemyslí, že "tam" všetko prebieha podľa pravidiel. To by sme boli naozaj naivní i hlúpi, pričom toto zatĺkanie vysoko postavených "bojovníkov za slobodu a demokraciu", je skutočne trápne. Ja nie som názoru, že sa má s tamtími ľuďmi, zaobchádzať v "rukavičkách", no všetci tí, ktorí spochybňujú a zľahčujú smrť nevinného človeka, sú u mňa absolútni kokoti, ktorí si rovnako ako mnoho iných, vysvetľujú demokraciu po svojom. Tak isto mi je jasné, že obžalovaní z daného skutku, sú iba obetnými baránkami, pričom je nad svetlo sveta jasné, že takýmto spôsobom, sa tam jedná s každým, kto sa tam ocitne, bez ohľadu nato, či s niečim niečo má dočinenia, alebo nie. A "Ty" letíš do piče z mojich obľúbených .. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo som mal popri sledovaní tohoto filmu pocit, že keď sa na obrazovke zjavil G,W.Bush a D.Rumsfeld, že sa nechali obaja inšpirovať doktorom Mengelem v akceprácii mučenia a ponižovania ľudskej dôstojnosti a doktorom Goebbelsom v manipulovaní práva a skutočnosti ... ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Cenzúra pripúšťa tieto kľúčové výrazy => Krik, pľač, voľba, moc, banda, hanba…(SE)-Stručná, šablónovitá, ale aj faktická a nezaujatá. Kvôli žeravej medializácií a za službičku prehľadného ucelenia zaslúžilé 3*. ()

mrksik 

všechny recenze uživatele

Dojímavá hudba? Dojímavý voice-over? Dojímavé zábery väzňov z koncentračného tábora z druhej svetovej vojny? Odsúdenie bez akejkoľvek snahy o hlbšie pochopenie či kladenia si otázok. Presný opak Morrisovho Standard operating procedure. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, viem kto je Juraj Chodec Krovie, Donald Vodkasfeld ......JackDanielssfeld  ... pardon, Rumsfeld a tie dva mentaly co spomenul David´82 - tiez viem kto su. Dokument  zatal kdesi na polceste, financne to zhorelo a aspon sa nekona utok na city. Chybali mi trojpismenkove organizacie, vdaka Segosovi a jeho "filmom" su dnes uz uplnym folklorom 56 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vsichni vi, ze se takove praktiky ve vezenich deji a stejne s tim nikdo nic nedela. Myslim, ze zadne psychotesty nedokazi presne urcit chovani jedince v krajni situaci. Nicim vyjimecny dokument. ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Priemerný film na politickú objednávku... Pardon... Príliš nestranný postoj režiséra toleruje neľudské správanie, porušovanie ústavy, ženevskej konvencie... Je príliš zhovievavý ku skutočným zločincom a vinníkom... Hej, Američania sú pánmi sveta, to dobre viem, nepotrebujem o tom vidieť dokument... Áno Američania sú pánmi sveta odkedy si na vlastnej pôde obetovali 3000 nevinných ľudí a podarilo sa im zvaliť vinu na "teroristov", čím dosiahli možnosť porušovať základné ľudské práva... Celý 110901 je jeden vľký omyl a stále to ututlávajú, tak prečo by som sa mal pozastaviť nad tým, že týrajú nevinných ľudí?!?!? ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Taxi to the Dark Side je další z řady dokumentů, které vedle primárních informací potěší i svým zpracováním. Tématicky shodný film Přízraky z Abu Ghraib vypadá vedle Taxíku jako český "velkofilm" vedle drahého amerického blockbusteru. Mě osobně tento přístup vyhovuje a díky tomu se dokážu nad obsahem bavít/děsit daleko více a přirozeněji. 70 % ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

Pro nekoho kdo situaci kolem valky v Iraku a Afganistanu sleduje nikterak objevny dokument. Pokud ovsem nevite nic o Guantanamu, muceni pouhych podezrelych z terorismu schvalenem ve jmenu statni bezpecnosti prezidentem a dalsimi spickami USA, a tom, kam se Amerika v poslednich letech ubira, pridejte si jednu az dve hvezdicky. ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Poutavý dokument o vyšetřovatelských technikách americké garnitury ve válce s terorismem. Místy až orwellovská atmosféra např.: Válečný stav: schválení "zvláštních" pravomocí Senátem a jejich aplikace Bushem mohlo být prvním stupněm k absolutní kontrole v atmosféře strachu... a co kdyby válka trvala navždy? Jiná perla: Boj s terorismem vlastně není válka, proto se na zajatce podezřelé z terorismu nevztahují Ženevské konvence (slova garnitury), přidejte si k tomu nomansland na kubánském Guantanamu, kde neplatí práva ani Kuby ani U.S. a máme postaráno o praktiky používané každou druhou diktaturou. Pokud pak informacemi získanými prokazatelným mučením ospravedlníte zažehnutí války, lze zavzpomínat už jen na klasické perly typu Kladivo na čarodějnice či Jméno růže. Dobrý investigativní dokument, který může leckterého bushomila ohromit (a že jich moc nebude). Oscara v této atmosféře jeho klesající popularity proto beru jako pověstný další hřebíček... ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Taxi na temnú stranu Príbeh o tom ako Americká Armáda pomáha budovať demokratickú a slobodnú krajnu, z lásky k ľudom, ups rope... Veľmi smutné a veľmi desivé, kam falošný humanizmus môže zachádzať. ()

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama