Sakura v rozpuku (festivalový název)
Kamiya Etsuko no seishun
Japonsko, 2006, 113 min
Kazuo KurokiHrají:
Masatoshi Nagase, Kaoru Kobayashi, Tomoyo HaradaObsah
Poetická filmová závěť slavného režiséra. Půvabná Ecuko znovu vidí
rozkvétat sakuru pred venkovským domem. Poslední válečné jaro byla
i ona v rozpuku, ale takovéhle námluvy si nepredstavovala. Dílo čisté
jako krystal s plaše odvrácenou ozuovskou kamerou. (Eiga-sai)
Zíza
Film, kde hraje jen pět herců, je jasně vystavěný na dialozích a musím uznat, že některé byly opravdu dobré. Jenomže to nestačilo k tomu, abych se nenudila. Je jasné, co film chce ukázat (vztahy, rok 1945...), ale není to zase natolik zajímavé a dechberoucí, abych odcházela z kina spokojena. Vlastně jsem odcházela trochu zklamána koncem, protože já prostě konce, které "pokračují do ztracena" nemám ráda. A dost možná to byl prázdný film; tahle myšlenka tomu ubírá také na kráse. Pro mě slabší 3*. (nebo těch herců může být sedm - pošťák a pak hlas šéfa, ale kdo se s tím má až takhle počítat...)(26.1.2011)
Necron
Sakura v rozpuku zrejme nejvic oceni uctivaci kultu Lost in Translation. http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-domaci-celebrity/148947/kaiser-jeste-hral-divaci-uz-odchazeli.html -- Toto divadelni predstaveni bylo urcite v podobnem duchu, ale publikum plne nevdecniku ;-)(16.2.2011)
JBLamb
Představte si, že si chcete přečíst knížku. Knížku o životě nemnoha lidí, v jiné době, v jiné zemi. Chcete začít, ale něco vás přinutí nalistovat stránky až někde, nu řekněme, uprostřed. Začnete číst, děj vás začíná pohlcovat a vy se začínáte usmívat. Příběh vás vtahuje do jiného světa svou líbezností, vtipem a poetičností, jeho začátek vám ani trochu nechybí. Je tam vlastně asi tak všehovšudy pouhých pět postav, ale vy si oblíbíte obzvláště jeden pár, především jemu věnujete svou pozornost. Bavíte se nad jejich začátky, držíte jim palce, prožíváte jejich pečlivě skrývané emoce, vnímáte jejich strach. A pak se najednou rozhodnete, že několik kapitol přeskočíte, listujete, listujete a nakonec se zastavíte těsně před koncem. Vlastně ani nevíte proč jste to udělali, proč jste přeskočili příběh právě v tom nejlepším, když už byla téměř ruka v rukávě, ale stalo se a přesto jste spokojeni. Čtete dál, do konce vám chybí ještě jedna kapitola, ale vy si řeknete, „ne, nechci ji znát, takhle to má být, takhle se mi to líbí“ a knížku se spokojeným povzdechem odložíte… A teď si představte že to, co jste právě prožili, nebyla knížka, ale film, že to byla Sakura v rozpuku… Půvabně kouzelné čtyři hvězdy. EIGA-SAI 2011(27.1.2011)
Lipi21
70% REŽIE: **** KAMERA: *** SCÉNÁŘ: **** HERCI: ***(27.1.2011)
edie sedgwic
Este stale nemam slov. A nie som si ista, ci ich niekedy najdem. Snad tych pat hviezdiciek vyjadri to, co ja nedokazem.(14.1.2011)
Marllone
"Svačinová krabička... ta je ale hranatá, co?" Sakura v rozpuku nepůsobí jako film, ale spíše jako divadelní hra. Pět postav, dvě lokace, děj postavený na dialogu a situačním humoru. Ve filmových kulisách však tento film získává nádhernou poetičnost, spjatou s prostorem kde je natočen. Tento typ pomalého a tichého filmu se nemusí líbit každému, na mě ale svým minimalismem působí až hypnoticky a já si vyloženě vychutnávám každou vteřinu. Jakkoliv se může zdát snímek s tak mrským příběhem a pomalým tempem zdlouhavý, ty dvě hodiny uběhly až překvapivě rychle, a nechybělo málo a uronil bych i slzu, protože téma samoty je zde vyloženo s takovou sugestivností, až u srdce zabolí. Poznámka: ve filmu hraje herců 6! nezapomínejme na pošťáka na konci(26.1.2011)