Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Karla Štědrého (S03E16)

(epizoda)

Obsahy(1)

Maminka Karla Štědrého si přála, aby se její syn stal inženýrem. A proto šel Karel po maturitě studovat Vysokou školu železniční. Získal titul inženýra, ale nikdy tuto profesi nevykonával. Ještě v době vysokoškolských studií dal dohromady svou vlastní kapelu a začal zpívat. Jednou je uviděl vystupovat Jiří Suchý a přizval je ke spolupráci v Redutě, odkud přešli do vynikajícího divadla Semafor. Od té doby se věnoval desítky let jen zpěvu a divadlu. Hrál a zpíval v Semaforu, v divadle Rokoko i na estrádách, v rozhlase a v televizi, kde stál u zrodu mnoha pořadů. Písně jako: Mám malý stan, Milenci v texaskách, Zde Alfons nebo V naší kanceláři si dodnes notují s oblibou a nostalgií lidé hned několika generací. Ale přesto život Karla Štědrého nebyl jen procházkou růžovou zahradou. První životní ránu mu osud zasadil v podobě smrti milované manželky. V pouhých dvaačtyřiceti letech ovdověl a musel se sám postarat o dvě dorůstající dcerky Terezku a Zuzanku. Po pár letech se rozhodl tento nelehký úkol zvládat lépe s pomocí nové manželky. Dcery macechu příliš nemilovaly. Teprve třetí manželství Karla Štědrého mu přineslo vytoužený klid, štěstí a syna Karla. Karel Štědrý vyplnil téměř půl století života muzikou, zpěvem a divadlem, ale najednou po sametové revoluci se potýkal s nedostatkem pracovních nabídek. A tak se pustil hned roku 1990 do podnikání s nápojovými automaty. Zpočátku zběsilý nápad se proměnil v "americký sen". Dnes má Karel Štědrý ve své firmě 90 zaměstnanců. Zpěvu se však nevzdal, třebaže mu na něj nezbývá zdaleka tolik času jako v minulých letech. Tady by mohl film o Karlu Štědrém skončit happy endem. Ale nekončí... Před pár lety mu při náhodné lékařské kontrole odhalili rakovinu střev. Vzal to jako výzvu a rozhodl se bojovat. Dnes má za sebou 60 chemoterapií a cítí se dobře. Léčba je u konce. Zatím. Karel Štědrý věří, že napořád.
Průvodcem 13. komnatou Karla Štědrého je jeho dlouholetý kamarád, moderátor Eduard Hrubeš, který se touto cestou tak trochu vrací ke své původní profesi dokumentaristy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

Reklama

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Karel Štědrý: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama