Bibliotheque Pascal

Bibliothéque Pascal

Smooth Operator

Německo / Maďarsko / Velká Británie / Rumunsko, 2010, 105 min

Szabolcs Hajdu

Modlila si sa dnes večer Desdemona? Vyvážený balans medzi art surreálnou hračkou a európskou drámou. Exotickú Maďarku facká život na všeliaké spôsoby a pre diváka je zaujímavé sledovať kde ju odhodí. Ak k tomu pridáme osvojenie si nových sado-maso praktík na literárnu tému, nevidím dôvod, aby si film neužila nič netušiaca rodinka. :x(28.1.2011)

Už dlhšie sa považujem za diváka, ktorý si rád vychutná aj filmy, ktoré sa nevezú na vlne mainstreamu. 'Bibliothéque Pascal' je jedným z tých filmov, o ktoré bežný divák ani len nezakopne, v tomto prípade sa tomu ani nečudujem. Pomerne obyčajný príbeh je nasilu a nezmyselne doplnený o artové prvky, ktoré z filmom a príbehom nemajú takmer nič spoločné a zbytočne brzdia jeho vážnosť a trpkosť celej pointy. Záverečných dvadsať minút som neprestajne krútil hlavou nad tým ako jednoducho sa dá znemožniť pointa celého filmu. Široké rozpätie žánrov je typické pre balkánske filmy, ale myslím, že v tomto prípade výsostne stačilo zostať pri dráme s prvkami komédie a napätia. Pokus o umelecké dielo bol v tomto prípade zbytočný. 55%.(8.3.2011)

Typicky balkánská jízda, ne nepodobná jiným maďarským filmům z nedávné doby, přičemž je o něco podivnější, než Revizoři, ale zase ne tak úchylná, jako Taxidermia. Zdaleka nejvíce se nápadně podobá Kusturicově filmu Dům k pověšení, který byl v některých ohledech méně bizarní, ale rozhodně drsnější. Maďarský režisér Szabolcs Hajdu se v Bibliotheque Pascal dle svých vlastních slov inspiroval nejrůznějšími skutečnými příběhy, které vyslechl, přičemž v tomto ohledu je Kusturica realitě trochu blíž (k natáčení ho přivedl článek v novinách), ale na tom vlastně vůbec nesejde.(25.9.2010)

Je to takové na půli cesty. Na jednu stranu několik zábavných absurdit a hezkých surrealistických hrátek s úžasným vizuálem, na stranu druhou je to především pořád docela normální evropské drama. Ale ty dvě části (scény s Viorelem) a samotná Bibliothéka stojí opravdu za to. A snová balkánská dechovka a podivné osazenstvo vlaku vlastně taky. Je to taková hravá blbůstka, která se ale zároveň snaží vypadat strašně vážně a jakože řeší hrozně důležitý problém. No co si má chudák průměrný divák myslet!(23.9.2010)

Rozprávkové kvílenie magického realizmu...(2.4.2011)

Mrazivý příběh pohádkově zpracovaný. Nejlepší na filmu je asi trailer :) Problematika zotročování žen pro prostituci je zajívaě pojatá, ale nejeden divák se cítil podvedený v závěru filmu.(2.8.2010)

Toto nie je normálny príbeh o holke, ktorá bola proti svojej vôly predaná na západ. Toto je neuveriteľný a mimoriadne zaujmavo spracovaný film o žene, ktorá chce späť svoje dieťa. [MFF Cinematik 2010, Piešťany](12.9.2010)

Viděno na Letní filmové škole 2011. Zvláštní film. Nicméně, obal zde zvítězil nad obsahem, který zde tak nějak není. Respektive je, ale od takhle zajímavě udělaného filmu bych čekal nějakou hloubku, jenže mi to přišlo jen jako prázdná skořápka. Krásná skořápka, ale prázdná. Samotná Bibliotheque Pascal je lehce bizarní, hezky bizarní. Ale co z toho, když je to jen pěkné nic. Za surrealistické provedení si to ale nezaslouží nijak shazovat, další film bude jistě dobrý. A já se nijak zvlášť nenudil.(31.7.2011)

Tenká červená linie tohoto dramatu vede mezi realitou a absurditou. Řez je veden velmi precizně, díky čemuž film nevyznívá fantasmagoriálně. Ovšem, kdyby Mona přistoupila na úředníkovu hru hned na začátku, stihl bych v rámci festivalu Colours of Ostrava o kapelu více... :-)(19.7.2011)

Možná je to mojí omezeností, ale velmi mě překvapilo, že takhle dobrý, silný a ,,cool" snímek vznikl v Maďarsku. Mám takový pocit, že kdyby vznikl v Čechách, byl by tu v černých či modrých barvách a uživatelé by psali o dalším nepovedeném experimentu, ovšem je to jen spekulace... Je pravda, že je to film podivný, nejde divákovi zrovna dvakrát naproti, ale mně vzal dech. Něco tak bizarního jako bordel Pascalova knihovna jsem už dlouho neviděl a přiznám se bez mučení, že mě to rozsekalo.(10.8.2011)

Lepší 3, no... A to včetně bonusu za latexovej catsuit... .) Hlavně konec (30min) šel trochu do kopru a ztratil se sám v sobě a pokusu o nějaký umění, či co...(5.8.2011)

O čem to vlastně je? Jak to vlastně je? Co to vlastně je? To je tím, že nemáte rádi pohádkové bytosti. A proto pohádka a spát!(18.2.2011)

Veľmi zvláštne, čo je pre mňa veľké plus. Bohužiaľ surrealistické výlevy tu príliš nehrajú, chcelo by to vačší cit. Navyše som sa často pristihol, že sa jednoducho nudím, čo by sa pri tomto type filmov stávať nemalo.(1.8.2010)

Rozporuplné, barevné, téžké, zvrácené, pohádkové. Nevím ani proč dávám tak málo bodů, možná za tu děsivost, za tu rozporuplnost. Nápad skvělý, výborná tragikomedie, která vás ani na minutu nepustí k nudění, neustále se vám před očima míhají barvy, pohádky a sny. Ve zkratce film o prostituci v Anglii převedený do méně děsivé pohádkové podoby. Hudba byla výborná, postavy sympatické, obzvláště žena režiséra a jejich malá dcerka. Co se týče samotného podniku "Bibliothéque Pascal" tak ten byl dost úchylný, a scéna v pokoji Desdemody na mě byla už moc! ..nejvíc se mi líbil plavací kruh z plastových flašek..(17.11.2010)

Bizarnost dle mého gusta! Velice zajímavý filmový počin, který ve mně mimojiné evokoval převelikou touhu Pascalovu knihovnu navštívit. Proč takové knihovny nejsou i u nás?(11.8.2011)

No je pravda, že film obsahuje s nespornou obrazotvorností vymyšlené surrealistické pasáže a poměrně bizarní scény, ale nelze se při sledování ubránit dojmu, že tyto jsou do příběhu přimíchány dost samoúčelně. A že by na nich měl stát celý film, protože na vlastním příběhu (poměrně banálním a navíc podaném silně nedramaticky; příběh je víceméně zameten pod koberec a nebýt první a poslední scény, je velmi pravděpodobné, že by tam i zůstal) se mu stát nejspíš nepodaří. Jenže to by právě nesměly působit jednotlivé bizarnosti tak izolovaně, nekoncepčně. Tady zkrátka nefungují. Tady se mi zdají fungovat jenom - docela paradoxně - určité "civilní" (rozuměj ne absurdní či surrealistické) scény, ve kterých není patrná snaha zhušťovat děj kvazivtipným střihem.(19.2.2011)

Pokračování Malého Prince. Moderní pohádka.(1.8.2010)

Nevědět, že jde o maďarský film, snad bych si i myslel, že se jedná o nejnovější počin Emira Kusturici, jehož DŮM K POVĚŠENÍ probleskoval zde ve volných (a nemnohých) chvílích, striktně vyhrazených magické absurditě, ložené na surrealistickém základu. Celkově je sice snímek podstatně učesanější než dílo jugoslávského barda, Kusturica ale dnes taky netočí jako před dvaceti lety a navíc diváckému vstřebání tento fakt nikterak nevadí. Mimo několik výrazných nápadů potěší i velmi dobré herecké výkony (nejen představitelky sympatické hlavní hrdinky). II Scénář: Szabolcs Hajdu. Hudba: Flanger, Burnt Friedman a Atom. 85%(24.11.2010)

Někde na pomezí. Jak už tu bylo psáno - nejlepší na filmu je trailer. Jak už tu bylo psáno - část filmu je perfektní a část filmu je... o čem vlastně?(26.1.2011)

Neuškodila by delší stopáž (nebo lepší dramaturgie). Film jakoby nestačil vůbec nic doříct do konce. Zvlášť mě irituje název filmu ve vztahu k jeho ději. Vždyť to je jako kdyby se Návrat Jediho měl jmenovat Endor!(1.8.2010)