Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vtipný, dojemný a mimořádně půvabný film Zvony od sv. Marie se co do zábavnosti zcela vyrovná svému předchůdci, oscarovému vítězi Farář u svatého Dominika (Oscar za nejlepší film roku 1944). Bing Crosby tu znovu vytváří svou ceněnou (Oscar za nejlepší mužský herecký výkon) roli kněze, otce O´Malleyho, který tentokrát dostane za úkol posoudit situaci na finančně upadající farní škole. Veselý a irsky bezstarostný O´Malley se ovšem brzy dostane do sporu s nesmlouvavě rozumnou sestrou představenou Mary Benediktou (Ingrid Bergman získala za svůj výkon Zlatý glóbus), jejíž názory na způsob výuky se od těch jeho poněkud liší. Více než jejich roztomilý souboj ovšem školu ohrožuje něco jiného – na pozemek má zálusk hrabivý byznysmen Horace P. Bogardus (Henry Travers – Život je krásný) a sestřičky i jejich žáky už může zachránit snad jen zázrak. Najde se pro tuhle ďábelskou situaci andělské řešení? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Predpokladám, že pre svoju jednoduchosť a "americkú dokonalosť" tento film súčasného diváka neosloví. Aj po vizuálnej stránke je to fakt slabé a zastaralé (primerane dobe, v ktorej vznikol), ale pre mňa to bola jedinečná lahôdka - tak isto ako jeho predchodca, Farár u svätého Dominika. Nielen preto, že občas rada relaxujem pri starých amerických filmoch, ale hlavne pre obsah samotného príbehu. Film má myšlienku, je výrečný, pravdivý, vtipný, milý a ...... jednoduchý. Američania urobili úžasnú vec, že to natočili počas vojny. V tých ťažkých časoch museli byť práve takéto filmy balzamom na dušu. A konečne som pochopila, prečo vtedajšia generácia tak milovala Ingrid Bergman. Je očarujúca! ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Hlavním trumfem je Ingrid Bergman. Ta je ve filmu naprosto neuvěřitelná a pro jednou vážně nepřeháním. Její sestra Mary Benedicta je na první pohled striktní jeptiškou, se kterou byste na kafe rozhodně nešli. Na pohled druhý je to však správná holka do nepohody, která řeší šikanu svého žáka privátními lekcemi boxu. Právě vztah O´Malleyho a Benedicty je pak katalyzátorem, který (alespoň pro mě) posouvá tuhle černobílou dramedii mezi to nejlepší, co se v Hollywoodu před 70 lety urodilo. Pokud vás konec nerozbrečí, tak nemáte srdce. ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Původně se moje hodnocení filmu vyšplhalo až ke čtyřem hvězdám, ale po shlédnutí se musím usadit spíše u slabší známky. Na diváka sice dýchne takový roztomilý humor (hlavně na začátku, v podání Crosbyho), ale rozhodně bych neřekl, že se jedná o osvěžující zábavu, díky některým delším scénám dochází snadno dech. Tím bych nechtěl říct, že na takový starý styl se nerad dívám, ale moje prvotní obavy z délky 120 minut byly asi na místě. Kdoví, zda by bylo i těch tří hvězd, nebýt film z doby, kdy na place vystupovaly skutečné osobnosti - škrtněte ústřední dvojici a budu se pohybovat nejspíš někde nad propastí. Málokdy vidíte tak sympatické postavy. V normální situaci bych si vybral jednu, přiklonil se k ní a fandil jí. Zde to tak nebylo - obě poloviny měly dle mě něco do sebe. Aby neměly, Bing Crosby je důkaz, že hrající zpěvák není urážkou filmového průmyslu, jako tomu je hlavně dnes. A když je tou oponentkou paní herečka Ingrid Bergman, tak stěží mám co řešit a i ty slabší pasáže bez problémů přežiji. V případě Ingrid se mimochodem jedná o roli, která je asi nejodlišnější oproti těm zbývajícím deseti, co jsem zatím viděl. Nelze však říct, že by do prostředí plné dětí nesedla, mimo hraní mě zde ale více zaujal její krásný zpěv (odkaz jsem tu již kdysi dával). Příjemný snímek na odpoledne, u kterého nezávidím potencionálním zájemcům o remake - takhle silné obsazení neseženete. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ingrid Bergman je pre mňa múza,ktorú vidieť na plátne znamená jedine požehnanie s veľkým obdivom.Mám rád jej filmy,v ktorých stelesňuje charaktery rôznych postáv,a táto sa zaraďuje k tým,na ktoré budem spomínať. Bing Crosby je osobnosť,nevidel som s ním väčšie množstvo filmov,ale zatiaľ,čo viem je,že má talent na spev a taktiež herecké nadanie a dobrota.Predchádzajúci snímok od Lea McCareyho Going My Way,ktorý dostal 7 Academy Awards,medzi ktorými bol aj pre Binga za herecký výkon,nadvädzuje na výborný performance,začo má opäť nomináciu. Príbeh sa situuje na cirkevnú školu,do ktorej prichádza Bing,aby pomohol upadajúcej škole sa postaviť na kolená,a popritom má na starosť robiť dobré skutky,čo vie na výbornú... Tento počin má kvality ako predchádzajúci Going My Way,a to vďaka skvelým hercom,režisérovi Leovi,hudbe,piesňam,ale najmä ako decentne je podaný príbeh,z ktorého srší dobrota. Pri snímku sa dá prežiť pohodový oddych spojený s relaxom a scénami,na ktoré sa skvelo pozerá aj po takmer 70 rokov. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Příjemný a pohodový film, který je bohužel zbytečně dlouhý. Jinak ale asi ani nejde vynachválit herce v hlavních rolích. Bing Crosby se jako otec O' Malley předvedl v Going My Way. Bergmanová ztvárnila sestru Marii Benediktu a byla skutečně kouzelná (její scéna v obchodě se sportovními pomůckami anebo její fandění při rvačce na hřišti jsou nezapomenutelné). ()

Galerie (37)

Zajímavosti (12)

  • Na natáčení dohlížel katolický kněz, který měl sloužit jako poradce filmového štábu. Během natáčení poslední scény filmu se Bing Crosby a Ingrid Bergman dohodli, že si z něj vystřelí a požádali režiséra, aby jim dovolil natočit záběr ještě jednou. V něm si jako kněz O'Malley a sestra Benedicta během rozloučení padli kolem krku a doprovodili ho vášnivým polibkem, zatímco skutečný kněz okamžitě vyskočil a křičel, že s danou scénou nesouhlasí. (StarsFan)
  • Jedná se o první filmové pokračování, které bylo nominováno na Oscara za nejlepší film. (StarsFan)
  • Scénář ke Zvonům od svaté Marie byl původně napsán dříve než Farář u svatého Dominika, který byl plánován jako pokračování, zatímco právě Zvony od svaté Marie měly být prvním dílem příběhu. (StarsFan)

Reklama

Reklama