Reklama

Reklama

Poustevna, das ist Paradies!

  • angličtina A Town Called Hermitage (festivalový název)

Obsahy(1)

Z městečka ležícího na hranici s Německem byla pro svůj německý původ po druhé světové válce odsunuta-vysídlena většina původních obyvatel. Režiséři se nevracejí k minulosti formované válkou, ale jejich dokumentárním východiskem je současnost, reprezentovaná životem několika postav: sudetské Němky, německého sexuálního turisty, přistěhovaného Holanďana i vietnamské dívky. Snímek postihuje situaci českého pohraničí v příbězích lidí, uzavřených do privátní sféry a často lhostejných vůči všemu, co ji přesahuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Mě třeba zaráží že v dokumentu není nikde uvedeno že se jedná o chovance (klienty) ústavu pro mentálně postižené, to si pak neznalý divák řekne že se jedná o běžné obyvatele Dolní Poustevny. Každopádně film jako celek funguje docela dobře a líčí celkem zajímavé osudy lidí ze sudetského pohraničí, nikoliv však běžných obyvatelů, tudíž nutno nebrat ho tak vážně. ()

Premiere_* 

všechny recenze uživatele

Dokument o to silnější, že vám skoro nic neříká 'na plnou hubu'. Stojí za vidění, i když třeba k Sudetům nemáte vztah. ()

snob 

všechny recenze uživatele

Mé krásné, turismem a vietnamci obsazené rodiště. Kdo by nezaplakal dojetím. Cože? Nikdo, nu, vlastně ani já ne. Ale je hezké vidět lidi které znám, na obrazovce, pohybující se, mluvící, trapně se chovající. Ach. Proč jsem se nenarodil radši v Macoše. Lepší vzpomínky bych si pěstoval v hlavě. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ten dokument je zajimavy hlavne diky atypickemu vyberu postav, ktere byly zvolene jako zaklad tohoto filmu. Mozna skoda, ze prostor nedostali i "obycejni" lide. Bludny Holandan asi sotva predstavuje zakladni vzorek obyvatel Sluknovskeho vybezku. Ani se nedivim namitkam nemecke strany, ktera se za sve dva obcany stydela:-). No, o Poustevnach se moc nedozvite, ale zabava zarucena. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dokument založený na výběru spektakulárních až bizarních obrazů ze Šluknovského výběžku, který jsem měl v době vzniku filmu možnost paralelně poznávat v rámci kulturně-antropologické praxe s vlastní kamerou. ()

jenjan 

všechny recenze uživatele

Skvělý, český dokument, který pomocí několika lidských příběhů nastiňuje život obyvatel příhraničního městečka Dolní Poustevna a jeho okolí uvnitř i za hranicí Šluknovského výběžku. Kromě krátké retrospektivy do období druhé světové války se ve filmu střídají obrazy jednotlivých účinkujících, kteří volně seznamují diváka se svými pocity, radostmi, starostmi atd. Zdá se, že tvůrci minimálně zasahují do toku těchto příběhů a naopak se vyvarují necitlivému, účelovému směřování postav. Toto velmi osvěžuje tento dokument, který pozvolně, bez "šokujících" vyústěních a zjištěních plyne až ke svému smířlivému konci.. Etnická a národnostní rozmanitost postav "poustevny" dodává tomuto podařenému dílku etnologický a kulturně antropologický rozměr...a hlavně, nepředkládá řešení, jen dokumentuje!!! A já už vím, kam pojedu na výlet... ()

alanP 

všechny recenze uživatele

Nechápu koncept výběru účinkujících postav? Čím větší abnormalita - tím větší šance se dostat "do televize"? ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Dokument o to silnější, že vám skoro nic neříká na plnou hubu... Stojí za vidění, i když třeba k Sudetům nemáte vztah. ()

šimák 

všechny recenze uživatele

sice sme se jako sudetaci timhle dokumentem slusne zviditelnili, ale celkove mi prijde zpusob provedeni prece jenom trochu plytkej a nedotazenej - budem tocit, tocit, tocit tunu materialu vsechno mozny a ono uz to snad neak dopadne. (pozn. ze si tady nemci za lacino nakoupej odpoledne u vietnamskych stanku, a vecer pak v jednom z mnoha bordelu je pravda, takze se ty zahanbeny reakci ani nedivim:) ()

Reklama

Reklama