Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gavin je rozvodový právník a jednomu klientovi vypráví příběh svých známých, manželů Barbary a Olivera Roseových. Ti se spolu seznámili při aukci, kdy se přetahovali o stejný předmět. Oliver studoval na právech, Barbara tělocvik. Po čase se vzali, narodily se jim dvě děti. Oliver budoval svou praxi a Barbara se věnovala domácnosti. Barbaře se už rok líbil jeden dům a chtěla by ho koupit. Když majitelka zemřela, její dcera ho Roseovým prodala. Po šesti letech se stal Oliver společníkem firmy a Barbara se starala o krásný dům, který dokonale upravila a zařídila. Začala uvažovat o vlastním podnikání – vyráběla by paštiku, kterou jí všichni chválí. Oliver s tím souhlasil a sehnal Susan, paní na péči o dům, když bude Barbara zaneprázdněna. Barbara chtěla, aby jí Oliver přečetl smlouvy, ale on na to zapomněl. Stal se z něj samolibý chlap, hlavně když začal pracovat pro budoucího senátora... Jednou se Oliverovi udělalo velmi špatně, vypadalo to na infarkt, ale v nemocnici zjistili vysoké podráždění zažívacího traktu. Barbara za ním do nemocnice nepřijela, a když Oliver přijel domů, nebyla ani tam. Přišla později a pohádali se spolu. V noci mu Barbara řekla, že za ním do nemocnice jela, ale cestou si představila, že je mrtvý a cítila se šťastná, protože by byla volná. Řekla mu také, že chce požádat o rozvod, protože ho nesnáší. Sešli se pak u jejího právníka, kde se Barbara vzdala svých alimentů a podílu na Oliverově firmě. Chtěla ale, aby jí zůstal dům s veškerým vybavením. Oliver nesouhlasil. Poradil se s Gavinem a ten mu našel zákon, podle kterého může dál bydlet ve svém domě a Barbara ho nemůže vyhnat. Oliver Barbaře nabídl mimosoudní vyrovnání, pokud se vzdá domu. Ta odmítla, a tak rozdělili dům na část její, Oliverovu a neutrální. Jednou v noci Oliver omylem přejel Barbařinu kočku. Když to Barbara zjistila, zablokovala Oliverovi dveře v sauně, když byl uvnitř. Od té chvíle si začali dělat spoustu drsných naschválů, které vyústily až ve velkou tragédii... (TV Prima)

(více)

Recenze (613)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, ze kterého občas až mrazí... Je to sice dovedeno k naprosté absurdnosti, ale když se člověk hodně zamyslí, zjistí že to, co se zde děje vlastně není nemožné, bohužel. Komedie, která v sobě skrývá docela děsivé drama. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pro rozvodové právníky povinná učební pomůcka;) Jinak jde o úžasnou, pekelně černohumornou studii typického manželství, pochopitelně vystupňovanou až za hrob. Kathleen Turner je skutečně děsivá, když chce. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Skvělý scénář plný neobvykle drsného humoru a směle originálních dějových kliček doplňují herecké výkony plné laskavé nenávisti. Legenda mezi filmy o rodinné idylce. :-) 80% Zajímavé komentáře: Oskar, Frankie, The Rasmus ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vztah dvou lidí, který ve své sobeckosti dokáže zničit i to málo, co ještě zbylo. Mrazivá komedie, díky které si mnozí rozmyslí své hádky (potažmo ničivé mučení a demolice zvířat i aut) předem. Nejlepší scéna: orální sex "na konci.". To je síla... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

k tomuto filmu bych pustil hudbu typu " když dva se rádi mají.. " Láska z tohoto filmu jenom srší ...........,ale láska k černému humoru. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o dvojici, která se ideálně seznámí, prožije ideální vztah, který však jednoho dne musí narazit. Dvojice Douglas Turner je perfektní v domácích hádkách a naschválech. Všechno začne u jedné malé porcelánové sošky a také to u ní skončí (když nepočítám lustr :)). Vyprávění Dannyho DeVita, který si střihnul nejen jednu z roliček, ale také režii je chytlavé a přesně nám nastiňuje atmosféru v rodině Roseových. Taková malá studie vztahu dvou lidí, který jednou skončí prakticky vzájemnou nesnášenlivostí. Na tom nic nezmění ani to, že ona je v posteli dobrá ... když to je bývala tělocvikářka :)) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Leeson .. Rozvodový právník Gavin D'Amato vypráví dalšímu manželskému páru, který zažádal o jeho služby, jednu ze svých nejpeprnějších pracovních příhod. Poslechnout si tuto příhodu je povinností pro každého, kdo se na manželství chystá či už se do něj dostal. Danny DeVito toho moc režijně nenatočil, přesto se zapsal zlatým písmem do historie kinematografie a srdce mnoha filmových fanoušků. Pravda, hodně pomohl geniální scénář přeplněný ostře černým humorem a herci, odvádějící poctivý kus práce, ale režijní práce je neméně parná. Silně cynická zábava od růžového začátku do hořkého konce. Ženy jsou mrchy… ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Nenávist je stejně silné pouto, jako láska. Znamenitý film, úžasné herecké výkony, nádherný humor. " Když tě vidím, jak jíš. Když tě vidím, jak spíš. Když se jen na tebe podívám. Dala bych ti nejradši pár facek" ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Bergman - TOHLE je nejlepší film o manželství - od počátečního okouzlení a zamilování až po nenávist. Nejlepší je ten film proto, že takové vážné téma podává s humorem, ač humorem dost černým. Vlastně to mohl být i psychothriller (hlavně v závěru), mistrovství De Vita je v tom, že jde o komedii. Dokonale se zhostili svých postav Michael Douglas a Kathleen Turner. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nejlepší antimanželský a antirodinný film. Černý humor jak má být a jedna z nejlepších rolí Michaela Douglase a Kathleen Turnerové. Nevím, kdo psal scénář, ale byl to génius. Odpozorované situace, brilantní dialogy, postavy, se kterými se můžete ztotožnit, tenhle film nemá chybu. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

V dětství hajzl chlap, v dospělosti svině ženská. Aneb sledování Roseových mě nervově vyčerpává i po letech. (3,5*) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Komorní černohumorný romantický rodinný psychothriller s akčními scénami, člověk se nestačí divit, kolik žánrů se může organicky překrývat. A řemeslně je ta žánrová podívaná výborná, učebnicově vystupňovaný teror, výborná kamera, ironická mizanscéna (hospodyně sledující pohled Roseových z okna), svižná hudba, výtečná práce s vypravěčem (poslední cigaretka, jeho odchod domů...)... Ale, ale... nakonec jen pouhá hříčka vyžívající se především v narůstající agresi dvou neústupných povah. Agresí, jež se obrací k nejzranitelnějším místům, neboť je protivníci dobře znají. Anebo pokus pana právníka nenaložit na sebe moc práce :) Slabé ****. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Teraz ma ospravedlnite. Je čas ošťať rybu.“ Touto majstrovskou čiernou komédiou si ma režírujúci herec Danny DeVito (kamarát Michaela Douglasa od internátnych čias) získal od prvého pozretia pred mnohými, mnohými rokmi. Dodnes ma udivuje, ako sa dá jedna snímka zapratať klasickými komediálnymi pasážami, ako i scénami, z ktorých tuhne krv v žilách. DeVito akoby nanovo definoval pojem „čierna komédia" a to natoľko, že nech sa akokoľvek snažím spomenúť si na nejakú podobne vydarenú čiernu komédiu, narážam len na priemerné a nezaujímavé kúsku (vrátane DeVitovej neskoršej slabej kópie TÚ STARÚ TREBA ZABIŤ!). Douglas, DeVito a fantastická Kathleen Turner si sadli už v minulosti (HONBA ZA DIAMANTOM a biedny sequel HONBA ZA KLENOTOM NÍLU) a do VOJNY ROSEOVCOV išli naplno. Vyplatilo sa, je to bomba. Vybudovali dokonalú tiesnivú atmosféru a zhrozený a šokovaný divák nevie, či sa má smiať, alebo utekať kade ľahšie (paštéta z mačky). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich filmu na tema manzelstvi, misty skoro takova parodie na Kramer vs. Kramer a rozhodne nejlepsi rezijni pocin Dannyho DeVita. Prvni pulka filmu je klasika o seznameni dvou lidi, o prubehu jejich manzelstvi, do toho sem tam nejaky drobny neshody, ale v momente, kdy dojde na rozvod, tak zacne perfektne vystupnovata super cerne humorna rezba, kdy si hlavni dvojka dela naprosto brutalni naschvaly a ke konci se chtej regulerne zabit. Navic se film muze oprit o paradniho Douglase a Turner. Celkove jasnejch 5*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Komedie černá jako peklo. Začátek filmu se podobá jednak schématu romantických komedií, druhak představě naplňování amerického snu. Obě linie dopadnou, jak mají, načež se otevřou stavidla cynismu a Danny DeVito nám ukáže, že z vrcholu není jiná cesta než dolů. Roseovi jsou víc než jen manželé - jsou firma. Exkluzivní značka, okázale vystavovaná na odiv konkurentům. Jablkem jejich sváru tedy není odkvétající láska. Nic tak málo! Ve hře je prestiž. Právo vítěze prohodit poraženého oknem domu. Optikou černé komedie to samozřejmě nevypadá o nic vznešeněji než zápas dvou chrobáků o kuličku hnoje. 90% ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Klasické devadesátkové vyprávění, háček, pomalejší rozjezd a potom drama jako hrom. Tedy s kapkou toho humoru, samozřejmě, jedná se tu především o satiru ale ten film je jasně čitelný a tak to mám rád, old school, s perfektním Douglasem a několika solidními dialogy. Bohužel jsem se ale nepřenesl přes několik nudnějších pasáží a místy otravnou hudbu, film určitě nechci nikdy brzy vidět znova a jako takový tedy řadím spíše do vod průměru, než něčeho víc. Point is, marriage sucks, move on. ()

Reklama

Reklama