Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farář u svatého Dominika je laskavý a originální film, který získal sedm Oscarů včetně ocenění Nejlepšího herec (Bing Crosby), Nejlepší film a Nejlepší režie. Přidělení mladého kněze O'Malleyho (Crosby) na zastaralou farnost při kostele Svatého Dominika působí už od začátku problémy. Starý nerudný kněz Fizgibbon (Barry Fitzgerald) má o O'Malleym i jeho ideálech velmi nízké mínění. Ti dva se na ničem neshodnou. O'Malleyho nové metody ale osloví i nejdivočejší mladíky z okolí. Obyvatelé čtvrti si vezmou poslání kostela k srdci a jejich komunita se začne stmelovat. Farář u svatého Dominika je film plný krásné hudby od klasické "Ave Maria," v podání hvězdy Metropolitní opery Risë Stevense, přes bezstarostnou "Three Blind Mice" až po Oscarem oceněnou "Swinging on a Star." (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Zárukou „nezávadnosti“ filmu je skutečnost, že na natáčení dohlížel katolický kněz, stejně jako v případě filmu Zvony od svaté Marie (1945). (Krissty)
  • Film byl psán jako pokračování Zvonů od svaté Marie, které se rozhodlo natočit studio RKO s tím, že hlavní postavu ve filmu ztvární Bing Crosby. Paramount, se kterým měl Crosby tehdy smlouvu, se uvolil propůjčit RKO svou hvězdu pod podmínkou, že režisér McCarey napíše pokračování Zvonů od svaté Marie pro Paramount a bude ho režírovat. McCarey přišel s nápadem Faráře u svatého Dominika a ten byl nakonec z neznámého důvodu natočen a uveden do kin jako první. (StarsFan)
  • Barry Fitzgerald byl nominován na Oscara pro nejlepšího herce v hlavní i vedlejší roli za ten samý herecký výkon. Oscara za vedlejší roli získal, zatímco v hlavní kategorii musel ustoupit Bingu Crosbymu, který hrál ve Faráři u svatého Dominika otce O'Malleyho. Je to poprvé a naposledy, co se v dějinách předávání cen Akademie stalo, aby byl jeden herec nominovaný za ten samý herecký výkon v obou kategoriích. Dnes už je něco podobného pravidly zakázáno. (StarsFan)
  • První veřejné promítání proběhlo 26. května 1944 na 65 vojenských základnách po celém světě, nejčastěji ale v Evropě. (StarsFan)

Reklama

Reklama