Reklama

Reklama

Hrnečku, vař!

  • Československo Hrnečku, vař!
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1953, 20 min

Obsahy(1)

Kreslené zpracování lidové pohádky na motivy K. J. Erbena. Prostý lid dře na poli celé dny pro sebemenší peníz, aby uživil rodinu a jí nanejvýš jen chleba. Za to pán se celé dny válí a neustále jí jen kuřata, koláče a jiné dobroty. Jednoho dne jde malá holčička se džbánkem pro vodu a u studánky potká starou babičku. Dívka je tak hodná, že babičce dá kousek chleba, ačkoliv má sama málo. Babička jí její štědrost oplatí a ze džbánku udělá kouzelný bezedný hrneček, v němž se vaří kaše. O kouzelném hrnečku se dozví brzy celá vesnice včetně pána a jeho ženy, kteří se jej snaží za každou cenu získat. (zdeny99)

(více)

Recenze (24)

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Námět klasický, velice pěkné zpracování, které ani nepotřebuje slova. Souhlasím s uživatelem Darth Sidious, že téma je aktuální i dnes. Ale budu trochu osobnější: Daroval(a) bys poslední skývu chleba tomu, kdo tě o ni poprosí? Nemysleme si pořád, že my jsme ti "chudáčci", které odírají "ti nahoře", kteří jsou pouze špatní a nenažraní (tak jak je tomu tady). Záleží na každém z nás, jak se zachováme. A další poznatek: I dobrého pomálu :-) Zajímavé komentáře: Oogi, AngelAngie, duklak2, Darth Sidious, corpsy. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Je to rutinně udělaná pohádka. Výtvarník Cyril Bouda, který je zodpovědný za animaci filmu, má sice svůj rozpoznatelný styl, ale nepatří mezi uměleckou špičku. Vlastně pokud bych někdy chtěl hledat obyčejného průměrného výtvarníka, jako první mě napadne Cyril Bouda. Jeho práce je přesně mezi kýčem a velkým uměním. V dětství se mi moc líbili jeho ilustrace knih, zvlášť jeho "Gulliverovy cesty". Tak i "Hrnečku vař!" je po všech stránkách přesný průměr, neurazí, nenadchne. Animace je průměrná, popisná bez větší fantazie, hudba je taková normální, scény jsou natahované až k prasknutí, poselství je takové klasicky normální, velmi vyhovující té době, zlí vypasení boháči versus dobří chudí pracující. Jedni jsou potrestáni, druzí se na konci radují. Z nějakého důvodu se tu nemluví a místo dialogů je tu hudba, která je, jak jinak, průměrná, neurazí, nenadchne. Příběh by se mohl odvyprávět asi v deseti minutách, ale opět z nějakého nevimjakého důvodu je to roztaženo do dvakrát delší stopáže, takže se to celé kolébá a vleče jako tlustý sedlák se selkou. Takže pro mě je to nejlepší příklad průměru. Přidaná hodnota filmu: Dozvíte se jak se pantomimou řekne „Hrnečku vař!“ a „Hrnečku dost!“ V dětsví jsem viděl jakousi animovanou italskou verzi této pohádky, kde místo kaše byly špagety, pokud si vzpomínám bylo to mnohem originálnější a mělo to v sobě i humor. Bohužel si nevzpomínám na název, jestli ho znáte, budu rád, když mi dáte vědět. ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Pěkný "filmík". Nadchne vás animace. Na tu dobu si zaslouží veliké uznání. Barevnost celého snímku udržuje kouzelnou pohádkovost. Ani vám nebude vadit, že ve filmu nikdo nepromluví. Kdo by nechtěl kouzelný hrneček? Myslím, že většina z nás by ho brala hned. Zvláště v této nepříjemné době, kdy v celém světě panuje finanční krize. Hodnotím lepšími čtyřmi hvězdami. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Padla tady otázka: kdo by nechtěl mít doma takový hrneček. Nevím, zda to je taková výhra, když si představíme jíst denně sladkou kaši. Nicméně musím smeknout klobouk. Filmeček byl vytvořen v padesátých letech a animacemi je naprosto srovnatelný s americkými pohádkami - pochopitelně za srovnatelné období. Doslova mě taková kvalita naprosto šokovala, neboť i mladší seriály a pohádky byly podstatně horší. Pohádka Hrnečku vař je jednou z nejklasičtějších českých pohádek. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Velice krásná česká pohádka. Jak po stránce výtvarní, tak i hudební. Zárověn mě však přivádí k přirovnání s dnešní dobou. Zubožený český lid odosouzen pouze k práci. Nemá pomalu ani na živobytí. Zotročován chamtivým vládcem, který přesně tak jako v této pohádce, okradl český lid i o to poslední co bylo jeho chloubou. O to, co dodávalo našemu národu sílu žít vznešeně. Každá tyranie jednou skončí tak jako v této pohádce. Bohužel náš národ ale nezachrání žádné kouzlo. Ale pointu jako příklad by jsme si vzít měli. Za svobodu se musí bojovat! ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama