Reklama

Reklama

Perníkový táta

(seriál)
  • USA Breaking Bad (více)
Trailer 1
USA, (2008–2013), 49 h 16 min (Minutáž: 43–58 min)

Tvůrci:

Vince Gilligan

Hudba:

Dave Porter

Hrají:

Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Giancarlo Esposito, Jesse Plemons (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(62)

V kompletní druhé sezóně seriálu Perníkový táta Waltovi (dvojnásobný držitel Ceny Emmy® Bryan Cranston) a Jessemu (Aaron Paul) vše přerůstá přes hlavu. Jejich podnikání dosahuje nových rozměrů a oba zažívají, co všechno obnáší obchodování s drogami. Proslulý modrý amfetamin z nich udělal boháče, ale pro Walta je stále složitější skrývat pravdu před svou manželkou Skyler (Anna Gunn), synem Walterem juniorem (RJ Mitte) a švagrem Hankem (Dean Norris), protidrogovým agentem. Ze všech sil se snaží udržet svůj život pod kontrolou, musí se ale potýkat s brutálními drogovými dealery, stále odtažitější ženou a synem, blížícím se narozením dcery a drogově závislým obchodním partnerem – a při tom všem navíc bojovat s rakovinou plic v konečném stádiu. Za kamerou Perníkového táty: Kompletní druhé sezóny stál Michael Slovis, střihu se ujala držitelka Ceny Emmy® Lynne Willingham, A.C.E. Výkonnými producenty byli Vince Gilligan a Mark Johnson. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 496)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Myslím, že po čtyřech sériích už můžu hodnotit. A bude tu hodně spoilerů. Breaking Bad má totiž svůj vlastní, hrozně zajímavý styl. Opravdu se mi líbí, že je to totálně na pokračování, nejsou tu žádné časové mezery v ději mezi epizodami, ani mezi sériemi. Vše vždycky pěkně navazuje. Má to výborný duo hlavních postav chemickej MacGyver Walt a permanetně sjetej, nebo psychicky zničenej Jesse. Děj se navíc taky stále vyvíjí a hlavně to Walterovo a Jesseho stoupání ve zločinecké hierarchii je podáno pěkně pomalu, ale jistě, takže se s tím člověk sžije a přijde mu to tak nějak uvěřitelné. Některé epizody a scény jsou fakt dokonalé (plazící se Mexičani na začátku třetí série, hystericky se gebící Walt, když zjistí že nemá prachy na "zmizení" ke konci série čtvrtý , nebo třeba Stay out of my territory). Je to fakt napínavé, bohužel se najdou i hodně slabší díly. Třeba všechno, kde je Hankova manželka mě sere a nudí. A jsou tam i zbytečnosti (pád letadla) a vycucávky z prstu (ňáký ty konvalinky, kdy to tomu klukovi jako podstrčil?) Je to ale hodně kvalitní seriál. A nejlepší postava je bezkonkurenčně Saul Goodman. P.S: po páté sérii musím uznat, že takhle pěkně uzavřený seriál se objeví málokdy. To si zaslouží absolutorium. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Fascinující vzepření se osudu hlavního hrdiny! Americká krása rozvolněná do délky televizního seriálu. Breaking Bad je jedním z nejlepších seriálů současnosti a jako takový nabízí mnohé - příznačně postmoderní televizní tvar kombinující synkretismus vlivů (mexická lidová kapela na začátku jednoho z dílů opěvující mýtus hlavního hrdiny, televizní reklama na kuřecí speciality na začátku dalšího, nákup nových aut formou videoklipu atd.) i rozličných žánrů, v nichž k sobě tvůrci spojují jak divácky atraktivní dějovou linku točící se kolem výroby a distribuce drog, tak i vedlejší dějové motivy týkající se reálného zobrazení života a problémů současné Ameriky, tedy tak různorodé žánry, jak jimi jen mohou drogový thriller, sociální drama a rodinné drama být. Přitom je daná žánrová symbióza velice funkční a nepůsobí ani na chvilku nepatřičným dojmem. Navíc terapeutická scéna s polštářkem z první série je jednou z nejdepresivnějších situací, jakou jsem kdy v televizi viděl inscenovanou, stejně tak je nejpůsobivějším absolutní přerod kladného hrdiny do záporného. A jako u jednoho z mála seriálů jsem během sledování naprosto vůbec netušil, kam se zprvu tak průhledný příběh vyvine...po závěrečném dílu 4. řady jsem opět úplně paf... Mimochodem, ženy zobrazované v tomto seriálu jsou skutečně z jiné planety. Škoda jen toho nešťastně zvoleného českého distribučního názvu. PS: Díl s04e10 je tedy opravdu velký nářez...a také vědomí, že Waltův modrý pervitin se dá koupit i u nás v České republice (s05e08), máme tam za velkou louží celkem žalostnou pověst... Série 1: 100% Série 2: 100% Série 3: 90% Série 4: 100% Série 5: 90% ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak a je konec. Walter White má svá metamfetaminová dobrodružství za sebou, stejně jako já mám za sebou zhruba měsíční maratón s jedním z nejoceňovanějších seriálů současnosti. A opravdu to stálo za to. Lepší herecké výkony a perfektně promyšlený scénář a s bezchybným vývojem postav opravdu jen tak nenajdete. Některé epizody by se měly svou atmosférou a výtečným dávkováním napětí opravdu tesat do kamene. Závěrečná pátá série pak opravdu patří mezi to nejlepší, co kdy na seriálovém písečku vzniklo a až bude jednou někdo sepisovat manuál o tom, jak natočit finální řadu oblíbeného seriálu, tak tenhle by měl být na prvním místě. Důstojnější konec si ani Heisenberg přát nemohl. Plný počet ale ani přesto dát nemůžu, protože předcházející řady rozhodně nejsou bez chyb a řeči o nejlepším seriálu všech dob mě tak trochu míjí. Na to je zde až příliš hluchých a natahovaných epizod, v nichž se zhola nic nestane a skoro vůbec nefungují (převážně čtvrtá série). Pár rádoby scénáristických vychytávek typu srážka letadel či drsný dvojčata se také míjí účinkem. Nemluvě o tom, že první řadu jsem prozíval jen kvůli tomu, že jsem věděl jaké maso bude následovat. No a nakonec jsem stejnak nelitoval. I přes kritiku by měl proto BB zkouknout každý poctivý seriálový fanda. 1 . série - 60%, 2. série - 80%, 3. série - 80%, 4. série - 75%, 5. série - 100% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Breaking Bad (česky rádobyvtipně přeloženo jako Perníkový táta) je přesně tím typem seriálu, který vyplňuje mezeru v jinak relativně prázdném prostoru televizní zábavy pro muže středního věku. Pro muže středního věku, kterému Hvězdná brána líbá zadnici a na Matlocka má ještě nějaký ten pátek čas, je právě Breaking Bad jediným východiskem. Seriál pojednává o čerstvém padesátníkovi, který se spolčí se svým bývalým (ne zrovna nejlepším) žákem, aby se společně vrhli do výroby metamfetaminu (pervitinu) tedy povzbuzující drogy, sice nezpůsobující fyzickou závislost, leč přesto s možnými devastujícími účinky, drogy, která je světu známá i jako ryze československá droga a v dobách ne-úplně-dávných zcela legální. Na americkém středozápadě ovšem pod přísným drobnohledem DEA (Národní úřad pro kontrolu obchodu s drogami). Tím se zpět dostáváme k našemu hrdinovi Walteru Whiteovi, středoškolském učiteli s rakovinou plic, jež se stala mezníkem v jeho jinak poklidném životě. Jako odborník na chemii vaří 100% čistý pervitin s vidinou obrovského zisku, zatímco chodí do nemocnice na chemoterapie. Postupně zjistíme, že jeho skutečnou (chemo) terapií je právě výroba onoho pervitinu. Tohle všechno jsou pilíře rozvrstveného vztahově-dramatického seriálu s prvky humoru i akce a to si k tomu všemu připočtěme ještě jeden pilíř a to ten, že Walterův švagr Hank je právě agentem výše zmíněné DEA. Tvůrci promyšleně odkrývají následné události jako jakousi skládanku a dávají tak prostor skutečné mysterióznosti a provázanosti skutků a činů. Něco takové jsme občas nalezli například v LOST, ale zde to dostáváme bez oné smyšlené mystiky a fantazie. Je jasné, že ona Walterova nelegální činnost je nejen startérem veškerých dalších událostí, ale i motorem samotným, ženoucí celý seriál kupředu. Klidně by Walter White mohl legálně podnikat a seriál by byl i tak bezesporu přitažlivý, neboť je výborně obsazen a vůbec skvěle zpracován (ty dlouhé, tiché a zdánlivě nic neříkající záběry mají oproti jiným hektickým a užvaněným seriálům svůj půvab), ale právě ta nelegálnost z toho teprve dělá po čertech napínavou show, která dokáže strhnout každého. A to je koneckonců i nepsané motto tohoto seriálu: Zakázané ovoce chutná nejlépe. Doporučuji jako skvělou podívanou, kdy prostě dáte celý seriál za víkend, ale i jako návod pro ty, co neví, jak naložit se svým jinak šedým životem, když se dozví, že to mají "za pár". ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Seriál hodnocen po zhlédnutí všech epizod. Možné SPOILERY! Do tohoto seriálu jsem byl více méně donucen prakticky všemi, kdo ho znali a jelikož jsem věděl, že finální série (respektive její druhá polovina) začne (v té době) za měsíc, rozhodl jsem se to nakoukat, abych pak plynně navázal. A vyšlo mi to nádherně, jakmile jsem dokoukal díly, které byly dostupné, začala finální polovina. A to už dávno jsem propadl Walterovi, Jessemu, Skyler, Hankovi… a takhle bych mohl vyjmenovat prakticky každou postavu z tohoto dokonalého seriálu. ___________ Na Breaking Bad mě nejvíc bavil fakt, jak krásně a logicky se ten seriál vyvinul. Začalo to jako takový černo-humorný seriál, který sem tam míchal vážné momenty se scénami právě černo-humornými (scéna s vanou a mrtvolou) aby se postupně vyvinul do opravdu drsného dramatu, které vás nenechá vydechnout a hlavně které vás bude neustále překvapovat. Scénář je možná nejsilnější zbraní tohoto seriálu, protože kdykoliv si říkáte, že tahle postava je tam navíc či jen komparzista, tak nikdy nevíte, kdy se znovu vynoří a jakou v tom vše může mít (důležitou) roli (jeden z Andreiných synů, později i ten druhý, Todd). ___________ Pokud jsem označil scénář jako nejsilnější zbraň, tak druhou nejsilnější musí být bezpochyby herecké výkony naprosto všech zúčastněných. Od Bryana, přes Aarona po Annu, každý propůjčuje své postavě to nejlepší (a pokud to scénář vyžaduje i to nejhorší) ze sebe a vy jim žerete každé slovo, co řeknou, každý pohyb, který udělají, a nebudete vůbec zpochybňovat fakt, že fandíte drogovému králi, který je ten, který klepe. ___________ Za zmínku určitě stojí i fakt, že seriál nemá slabé místo. Prakticky u každého seriálu máte třeba jednu či dvě série, které nejsou zas tak dobré, no to se u tohoto seriálu nestalo (alespoň u mě ne). Každá série má divákovi co nabídnout a když celý seriál skončí, tak vy se nemůžete rozhodnout, která že byla ta nejlepší? První, kdy se zrodil Heisenberg? Pátá, kdy všechno začalo pro postavy jít do háje? Ne, prostě každá má své vrcholy a hlavně každá si drží hodně vysoký standard. ___________ Co závěrem? Jednoduchá odpověď - mrkněte se na tento seriál. Já jsem už pár seriálů viděl, ale tohle je teprve druhý, u kterého mohu s čistým svědomím napsat, že každá série je mistrovské dílo (pokud to někoho zajímá, tak první seriál by u mě byl The Wire.) A právě po něm jsem si nemyslel, že někdy v dohledné budoucnosti se natočí seriál, který by ho mohl překonat. No a to jsem netušil, že už v roce 2006 vznikl pilotní díl k seriálu, který se kvalitě The Wire přiblížil, jak mohl, místy ho i překonal. 100 %. ()

Galerie (941)

Zajímavosti (296)

  • Jesse Pinkman (Aaron Paul) konzumuje alespoň jednou všechny nejznámější drogy - cigarety, alkohol, marihuanu, pervitin, kokain a heroin. (jerry12)
  • Fráze: „Breaking bad,“ kterou je seriál v originále pojmenován, se v angličtině obvykle používá pro popis lidí, kteří se obrátili k nemorálnímu jednání či dokonce ke zločinu. Symbolizuje postupný přerod hodného učitele a táty od rodiny Waltera Whitea (Bryan Cranston) k bezcitnému a zrůdnému drogovému lordovi Heisenbergovi, který v seriálu probíhá. Pokud bychom chtěli „přesný“ překlad názvu, seriál by měl pravděpodobně název „Na scestí“. (vojtaruzek)
  • Zkratka seriálu "BrBa" není náhoda. Br je chemická značka brómu, prvku používaného k hašení ohně. Ba znamená baryum, což je měkký, velmi reaktivní a toxický kov, využívaný k založení ohně. Zkratka "BrBa" tedy odkazuje na transformaci hlavní postavy z toho, kdo "hasí oheň, ochraňuje" na osobu, která oheň zakládá a tedy škodí. (jerry12)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama