Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (287)

Gee.Rocks 

všechny recenze uživatele

Téma války (ať už je to jaká chce) nevyhledávám. Ale Generation Kill je jedna z nejlepších věcí, které jsem viděla. Také mne to svádí porovnávat s The Pacific, ale to nelze... nakonec bych psala jen spoustu zbytečností, protože oba seriály jsou o něčem úplně jiném. Nejen o jiné válce, ale i o jiných charakterech a událostech. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Televizní verze Jarhead. A protože Jarhead je geniální, tak tohle je... vlastně taky skoro geniální. Ale tak nějak smutně, když se na to dívám teď po konci roku 2021 a vím v jak tragikomický Vietnam se tahle americká tour Blízkým Východem zvrhla. A Generation Kill krásně prorocky ukazuje všechny ty průsery, kvůli kterým to  snad ani nemohlo dopadnout jinak. Nekompetentnost velících důstojníku, naivita a tupost mnohých vojínů, pramalý zájem o životy místních obyvatel, přehánění s důvody proč na Blízký Východ vyrazit a neexistující plán co s ním udělat až už tam US armáda bude. To všechno tu je moc dobře vidět... ale taky je tu vidět proč mnohé z těch sraček i byly nutné a něco pozitivního přinesly. Asi nejrealističtější pohled na moderní válku - takže toho bojování tu na sedmihodinovou délku moc není, spíš běžný život vojáků. 9/10 ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Taká miera (dialógovej) vierohodnosti vo vojnovej dráme s prihliadnutím na fakt, že smerovanie dramatizácie bolo absolútne vlažné a zamerané skôr na mdlé faktory každodenných činností mariňákov (s neprestajným križovaním popkultúry toho času) vo vojnovej zóne, som už dlho nevidel a ani neviem, či vôbec (určite predbieha aj doku-drámy). Je to debilné, stupídne, vulgárne, špinavé, perverzné, frustrujúce. Tvorca televízneho klenotu The Wire David Simon tu skrz vysoko oceňovanú knihu Evana Wrighta vdýchol dialógom taký pulzujúci život a vďaka nim vytvoril takú pevnú záplatu, že aj keby bol seriál po technickej stránke čisté diletantstvo (a naozaj v tejto sfére neexceluje), koniec koncov by sa stále jednalo o pozoruhodné dielo – k čomu treba uviesť: akčné scény stoja za bačkoru, sporadicky sú pomerne dosť smiešne (zaváňajúce béčkovým puchom), strih je častokrát úplné hovno, kamera pri snímaní tvárí detto, no a technika (okrem HMMWV) je komplet v CGI (stoka fakt). Prečo päť hviezd? Autenticita & dialógy. Generation Kill je bez výnimky v súlade so všetkým, čo som za posledné roky o téme videl/čítal (doslova stovky materiálov) a ani v jednom momente nespadá mimo. Plus priamočiarosť, bez skarhaného pátosu, bez glorifikácie, bez pozlátka. Obnažená nekompetentnosť, debilita a – ľudovo povedané – kktizmus. Prekrásna nádhera.. Bližšie ku sedeniu v "hamvíku" smerom na Bagdad nebudeš. S ansámblom 28!! protagonistov, ktoré svojimi presvedčivými výkonmi stierajú hranicu istoty. Záverečná scéna vypovedá viac ako sa dá slovami prezentovať. A dať si to na posedenie 2x za tri dni asi nie je najzdravšie, že? Hneď za tým sa rozhodne oplatí schrúmať aj OUaTiI... ♪♫ (x / x) (28.3.2023) (30.3.2023) ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Jak by řekl Max Klinger (nebo jak se to píše): "Ti, co nemohou velí těm, co mohou".....sice vzhledem k jeho převážně pochybnému intelektu tomu nepřikládáte moc výpovědní hodnoty, ovšem tohle dílo jeho slova potvrzuje natolik, až je to životu nebezpečné. Hodně realistický počin (i když co já vim), v jehož průběhu si říkáte, že to takhle nějak určitě muselo být a i kdyby ne, tak to lépe natočit a napsat prostě nešlo. Skvělé, hnusné, zvrhlé a zejména zoufalé....a o to jde. Seriál, který říká, že vítězství ve válce je jen počátkem nekonečného boje, a jak již víme s desetiletým odstupem, tak má bohužel pravdu. ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

...První díl povedený jako hrom, asi proto, že seriálů s touto tématikou moc (žádný) není... Seriál se tváří realisticky, ukazuje bandu amerických "soldžrů," kteří v táboře jen sprostě nadávají a zesměšňují Iráčany... V terénu se v nich ale probouzí lidskost a s iráckými uprchlíky, kteří mají za svými zády "smrtící komanda"... Téhle proměně ale moc nevěřím (i z vyprávění kámoše co tam byl), proto jen 4*, uvidíme... Tak po shlédnutí všech 7 dílů názor neměním, z hulvátů se nakonec přece jen staly lidské bytosti, které si uvědomily, že celá ta válka je k prdu a že namísto, aby osvobozovali, jen přilévají olej do ohně... Doporučuji, velmi zajímavé... P.S.: A kdo to tady srovnává s Band of Brothers, tak je úplně mimo, tahle věc je o něčem úplně jiném... ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • Mariňáci jí po celou dobu samoohřívací americké potravinové dávky M.R.E. = Meal, Ready to Eat. Balíček obsahuje hlavní jídlo, moučník, oplatek a nápoj. V roce 2003 bylo menu vylepšeno a jahodový koktejl - to je v seriálu dobře patrné. Krabice od MRE jsou vidět v seriálu na každém rohu. (c.tucker)
  • Během celého seriálu je reportér z Rolling Stones Evan Wright nazýván buď jako písař, Rolling Stone, nebo Reportér. (Nedhelborn)
  • Humvee 1. průzkumného oddílu byly vyzbrojeny buď granátometem Mk. 19 nebo těžkým kulometem Browning M2 ráže .50 BMG. (c.tucker)

Reklama

Reklama