Reklama

Reklama

Bláznovství

Trailer 1

Svět je plný bláznů a někteří z nich jsou terapeuti. Bláznovství režiséra Jonathana Levinea se vrací do poloviny devadesátých let, přesněji do léta roku 1994, a líčí příběh dvou naprosto rozdílných postav. Čerstvý absolvent střední školy Luke Shapiro (Josh Peck) se živí prodejem marihuany, kterou ze svého zmrzlinářského vozíku dodává mj. i vyhaslému psychiatrovi doktoru Squiresovi (Ben Kingsley). Oba muži uzavřou výměnný obchod a Luke se snaží poslouchat terapeutovy rady a opatřit si známost. Zamiluje se ovšem do nesprávné dívky, nevlastní doktorovy dcery Stephanie (Olivia Thirlbyová), čímž si koleduje o problémy, před nimiž ho Squires varuje. Snímek líčí s nadhledem životní trampoty obou mužů, jejichž vlastní vztahy nefungují. Luke si nerozumí s rodiči, ani se Stephanie, a Squiresovo manželství je už dávno jen formalita, o to víc však potřebují jeden druhého.
Oba hlavní protagonisté, ale i představitelé vedlejších rolí (mj. Jane Adamsová jako umělkyně Eleanor a rapper Method Man v úloze dealera Percyho) podávají spontánní až nespoutané výkony. Scenárista a režisér Jonathan Levine má cit pro přirozeně znějící dialogy a působivě využívá atmosféru letního New Yorku a jeho okolí. Nenápadný snímek získal mj. Cenu diváků na festivalu Sundance 2008 a také nominaci na Independent Spirit Award v kategorii prvních scénářů. V malé, ale výrazné úloze narkomanky Union se objevuje Mary-Kate Olsenová, která byla v devadesátých letech společně se svojí sestrou-dvojčetem Ashley populární dětskou představitelkou nenáročných rodinných komedií. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (146)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Další z filmových reflexí duchovní krize západní materiální společnosti a absurdity merita amerického snu... Jedna z možných variací Americké krásy, opět spojená s útěky do jiných realit umožněných halucinogeny, hlavní teenagerská mužská role je opět dealer marihuany, generace úspěšných ve středním věku je tu tentokráte zastoupena ex-hipíkem - psychiatrem, jehož generace čelí tomu nejzrádnějšímu, co člověka v běhu života čeká - pocitu pomalu přicházejícího stáří... Rodiny se rozpadají, autorita rodičů vzala dávno vniveč, materiální dostatek vrhl do životů nudu a ztrátu jejich smyslu... Analogie se současnou střední a východní Evropu je nasnadě - do tohoto stavu se přesně teď řítíme i my tady (viz třeba moje učitelská reflexe či pesimistické vize profesora Václava Cílka). Podobné filmy: Cvokař ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bláznovství není film, který by utkvěl v paměti díky napínavým scénám nebo dokonce nekompromisní akci. Je ale zajímavý posmutně melancholickou náladou, okořeněnou jemnou ironií a humorem. Je to snímek o věčných společenských outsiderech, kteří nezapadají do běžných vzorců konzumní společnosti. Nekonformní mladík, kterému jsou víceméně lhostejné hodnoty většinové společnosti a který si úspěšně přivydělává prodejem lehkých drog, a jeho psychiatr, který jako by se duchem zapomněl v květinovém hnutí hippies 60. let, jsou sice hodně vzdálení svým věkem, ale společně sdílená vyděděnost, samota a zvýšená empatie je vedou cestou vzájemného sblížení a vzniku přátelství. Je to snímek o hledání cest, jak se smířit sám se sebou i okolním světem a v rámci možností, které nám život přináší, ho naplno prožít. Vedle zajímavého soundtracku nabízí film i tradičně skvělého Bena Kingsleye a atmosféru, která se těžko popisuje, ale na kterou se hezky dívá. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Úlisný puberťák rapuje a prodává hulení, díky čemuž se seznámí s psychiatrem, ke kterýmu začne chodit na sezení. Shodou okolností, kurva, to je ale klišoidní náhoda, se taky seznámí s doktorovou nevlastní dcerou, kterou začne, ehmmm, předčasně vystříkávat, protože byl dosud, pokud jsem to správně pochopil, panic. Ta se pochlubí, že to před ním dělala už asi 100x, takže oslizlý puberťák se do špíny zabouchne, protože mu ukáže, jak na to. Bohužel hned po tom, co se slizoun naučí vydržet víc než 30 sekund, projeví své city k rajdě, kterou to absolutně vypne a už s ním nechce nic mít. Psychiatr se mezitím snaží vyrajcovat starou koukáním na porno. Pak si z toho už jen pamatuju, že hošani se rozhodnou obrážet ulice a prodávat společně trávu. Retro vyfiltrovaný 90. look a netečný Ben Kingsley s parukou. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy a rocknroll. Filmy o drogách nemusím, ale zde to v nejmenším neplatí (za což může roztomilý a věčně sjetý Ben Kingsley). Pomalu plynoucí příběh dealera, který si chce vrznout, až se z toho zaláskuje. S tím mu pomáhá zkušenější, ale přesto ztracenější psychiatr. Všechno tu má svůj smysl a podporuje zobrazení protikladů i spojitostí mezi hlavníma postavama. Závěr je pěkně našlápnutý a... do konce diváka drží v napětí, jak to vlastně všechno dopadne. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tyhle napůl indie filmy plný hulení a divnejch lidí mi nic moc neříkají. Problémy hlavního hrdiny jsem nechápal, nebavil mě ani zhulenej profesor a tak jediná postava, která stála trošku za pozornost byla kantorova nevlastní dcera a to jenom proto, že to je tak trochu rajda. Nalákali mě herci, ale ani ti za mnoho nestáli. Kingsley špatnej a Famke bylo málo. Levine není pro mě. 35% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kdy si Lucas (Josh Peck) kupuje drogy od dealera (Method Man), hraje skladba od rapera „Notorious B.I.G“, ve které rapuje právě i Method man. (boul)
  • Zlatá malina: Nominace - Nejhorší herec ve vedlejší roli (B. Kingsley). (Petr23)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v meste New York. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama