Reklama

Reklama

Bláznovství

Trailer 2

Svět je plný bláznů a někteří z nich jsou terapeuti. Bláznovství režiséra Jonathana Levinea se vrací do poloviny devadesátých let, přesněji do léta roku 1994, a líčí příběh dvou naprosto rozdílných postav. Čerstvý absolvent střední školy Luke Shapiro (Josh Peck) se živí prodejem marihuany, kterou ze svého zmrzlinářského vozíku dodává mj. i vyhaslému psychiatrovi doktoru Squiresovi (Ben Kingsley). Oba muži uzavřou výměnný obchod a Luke se snaží poslouchat terapeutovy rady a opatřit si známost. Zamiluje se ovšem do nesprávné dívky, nevlastní doktorovy dcery Stephanie (Olivia Thirlbyová), čímž si koleduje o problémy, před nimiž ho Squires varuje. Snímek líčí s nadhledem životní trampoty obou mužů, jejichž vlastní vztahy nefungují. Luke si nerozumí s rodiči, ani se Stephanie, a Squiresovo manželství je už dávno jen formalita, o to víc však potřebují jeden druhého.
Oba hlavní protagonisté, ale i představitelé vedlejších rolí (mj. Jane Adamsová jako umělkyně Eleanor a rapper Method Man v úloze dealera Percyho) podávají spontánní až nespoutané výkony. Scenárista a režisér Jonathan Levine má cit pro přirozeně znějící dialogy a působivě využívá atmosféru letního New Yorku a jeho okolí. Nenápadný snímek získal mj. Cenu diváků na festivalu Sundance 2008 a také nominaci na Independent Spirit Award v kategorii prvních scénářů. V malé, ale výrazné úloze narkomanky Union se objevuje Mary-Kate Olsenová, která byla v devadesátých letech společně se svojí sestrou-dvojčetem Ashley populární dětskou představitelkou nenáročných rodinných komedií. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Z Wackness se vyklubal prímovej film. Chvilku trvalo, než jsem si zvykla na jeho tempo a jakési gothic zabarvení, taky jsem si říkala, že tohle už tu v jednotlivostech i různých kombinacích mockrát bylo, ale nevím, jestli jsem už tak deformovaná, že se na určitý model můžu dívat pořád dokola, aniž by mě omrzel, nebo si místo na slunci v mé duši vydobyl jemnými nenásilnými odchylkami v drobných detailech, ale prostě se mi to moc líbilo. Ben Kingsley mi připomněl svou krásnou postavu z Elegy, jakoby to byla jeho možná alternativa. Stárnoucí chlap, co má všeho včetně sebe po krk ale pořád žízeň po životě. Jeho výkon mi narozdíl od malinové komise nepřišel špatný, naopak. V té sebeironii záchvěvy touhy po už nestihnutelném ... já mu to věřila. A věřila jsem to i těm ostatním. I hip-hopu. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Oddychový malý snímek, podobné pocity jsem v poslední době zažíval u Snow Angels nebo Fireflies in the Garden. Film o neobvyklém přátelství jednoho bláznivého cvokaře - Dr. Squires (Ben Kingsley) s dealerem trávy Lukem (Josh Peck, který mi svým vzhledem místy připomínal Mila Ventimigliho - Peter Petrelli ze seriálu Heroes) hledajícího tak trochu své místo na světě. Dále mě potěšila i herečka Famke Janssen, která je ve svých 44 letech stále sexy. Film sice překypuje hip-hopovou muzikou, kterou moc nemusím, ale kupodivu mi zde vůbec nevadila a najdou se i scény, které doprovází orchestrální hudba a tak mě hip-hop ani příliš nerušil. V neposlední řadě je to snímek o filozofování nad světem, lidmi v něm žijícím a nakonec i příběh o zlomeném srdci. Kingsley je jako obvykle výborný, dealer Peck hulí jeden joint za druhým, ale žádná tupá smažka to rozhodně není a solidně obstál ve své roli. Právě herecké výkony a jejich společné zážitky tvoří to kvalitní jádro filmu. Oba zažívají strastiplné problémy svých rodin a je zajímavé vidět, jak se s nimi vyrovnávají v různém věku. Příjemný film o nepříjemných věcech a THC tu sice hraje podstatnou roli, ale je odsunuto na vedlejší kolej a ve filmu jde naštěstí o úplně něco jiného. (7/10) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Americká nezávislá klasika, kde je herecky na absolutní výši Ben Kingsley. Jeho postava ulítlého psychiatra doktora Squirese byla to jediné, co mě na filmu vysloveně bavilo. Luke byl sice proti systému, ale ve spojitosti s drogami a rapovou muzikou jsem na tom nic moc extra neviděl. Respektive takových jedinců už tu bylo…Na pokec bych s ním určitě nešel. Naopak postava Bena je zážitek. Tu potkat v reálu, tak na ni do smrti nezapomenete. Jednohubka nicméně slušná. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Další z filmových reflexí duchovní krize západní materiální společnosti a absurdity merita amerického snu... Jedna z možných variací Americké krásy, opět spojená s útěky do jiných realit umožněných halucinogeny, hlavní teenagerská mužská role je opět dealer marihuany, generace úspěšných ve středním věku je tu tentokráte zastoupena ex-hipíkem - psychiatrem, jehož generace čelí tomu nejzrádnějšímu, co člověka v běhu života čeká - pocitu pomalu přicházejícího stáří... Rodiny se rozpadají, autorita rodičů vzala dávno vniveč, materiální dostatek vrhl do životů nudu a ztrátu jejich smyslu... Analogie se současnou střední a východní Evropu je nasnadě - do tohoto stavu se přesně teď řítíme i my tady (viz třeba moje učitelská reflexe či pesimistické vize profesora Václava Cílka). Podobné filmy: Cvokař ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Život je těžký, samá bolest a podobně, ale vydržíme to, protože místy je život skvělý". Jak tíživá deka na mě padla až děsivě smutná atmosféra celého filmu, že jsem měla chuť jít pak ven a tam jásat, jak mám skvělý život, tak na co si vlastně pořád stěžuju. Těch komediálních prvků aby jeden hledal lupou, bylo jich opravdu dost málo. Celou dobu jsem fandila Lukymu, který ve své podstatě hledal sám sebe. Rozhodně neměl ve svých .....nácti letech jednoduchý život, kdy rodiče měl nefunkční a tak řešil situaci po svém, prodáváním trávy až natrefil na dvě osoby, které mu vědomě a možná i nevědomě trochu pomohly vyrovnat se s trablema, které ho trápily. Svou roli tady hrál stárnoucí psychiatr, který možná dokázal poradit druhým, ale sám sobě vůbec ne a tak pomalu vzniklo jejich prazvláštní přátelství. Ben Kingsley byl skvělý a tuhle pro mě neobvyklou roli zahrál opravdu unikátně. Není to sice snímek, který bych musela vidět ještě jednou, ale za podívání rozhodně stojí. Druhá polovina už nebyla tak utahaná a finále bylo vůbec nejlepší. Takže dejte na Steph, která řekla Lukymu : "Na všem vidím jen to skvělý. Ty na všem vidíš jen to blbý, je to bláznovství". 75% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bláznovství není film, který by utkvěl v paměti díky napínavým scénám nebo dokonce nekompromisní akci. Je ale zajímavý posmutně melancholickou náladou, okořeněnou jemnou ironií a humorem. Je to snímek o věčných společenských outsiderech, kteří nezapadají do běžných vzorců konzumní společnosti. Nekonformní mladík, kterému jsou víceméně lhostejné hodnoty většinové společnosti a který si úspěšně přivydělává prodejem lehkých drog, a jeho psychiatr, který jako by se duchem zapomněl v květinovém hnutí hippies 60. let, jsou sice hodně vzdálení svým věkem, ale společně sdílená vyděděnost, samota a zvýšená empatie je vedou cestou vzájemného sblížení a vzniku přátelství. Je to snímek o hledání cest, jak se smířit sám se sebou i okolním světem a v rámci možností, které nám život přináší, ho naplno prožít. Vedle zajímavého soundtracku nabízí film i tradičně skvělého Bena Kingsleye a atmosféru, která se těžko popisuje, ale na kterou se hezky dívá. Celkový dojem: 75 %. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Je mi trochu smutno, když si uvědomím, kolik je podobných rodin, které na výchovu svých ratolestí kašlou a kašlou na ně samotné. Luk sice dýloval, ale ve své hlavě to ještě neměl zcela vybrané. Věděl, co chce. Měl svou vizi budoucnosti na škole, a to je fajn. Většina příběhu se ale táááhla jako šnek. Jediné, co mě po ten čas drželo dál od stopky v přehrávání byl Ben. Jeho roli bláznivého psychoterapeuta, jenž si značkuje své území tím, že se fixkou podepisuje na sklo konferenčního stolku, jsem uvítala s velkým nadšením. Jasně, na užívání drog není nic milého, ale ty jeho odborné rady pak :-). Zatím jsem ho viděla hrát samé charakterní role, ale tady byl fakt sladký, bezprostřední a milý. Kdyby se podíval na mě tak, jako na Eleonor, tak roztaju jak čokoláda na horkém slunci a přestávám vnímat. Poslední třetina filmu byla ale cílená na city. Skvěle zahrané jak Benem, tak i Joshem. 3,5* ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Při sledování jsem si nemohl nevzpomenout na Weeds a to ze dvou důvodů. Prvním je očividně dealerství marihuany a druhým důvodem jsou jednoznačně komediálně - dramatické scény, které se výborně a hlavně nenásilně prolínají. Asi je jasné, kdo byl tahounem filmu a není jím nikdo jiný, než skvělý Ben Kingsley. V tomhle případě bych viděl jediné mínus a to délku stopáže - o něco kratší stopáž = úbytek '' zbytečných '' scén = procenta hore :) Takhle je to za 70%. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Po Elegy si u mňa Ben Kingsley herecky šplhol, po The Wackness sa znova dostal tam kde bol - tentokát totiž neskutočne prehráva a excentrického psychiatra nemohol zahrať horšie, vďaka čomu má film celkovo horkastú pachuť. Rozvláčne nevzrušivé rozprávanie o priateľstve dvoch odlišných osobností, kt. spája akurát tak THC a filozofické bláboly o tom ako žiť. Milujem výchovné a životapoučné rady násť ročných, kt. vyznievajú ako klišoidné žvásty!!! Proste nemôžem si pomôcť, celková atmosféra je silená asi tak ako rapujúci Ben Kingsley. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane chalan s ťažkým životom drogového dílera a na strane druhej starý podivín, ktorý svoju debilitu a nanicovatý charakter maskuje za múdrosť a životné skúsenosti. Zvláštna a nesúrodá dvojka a tak na mňa vlastne pôsobil aj celý film. Jediné na čo sa dobre pozeralo bola tá dievčinka. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek. Už jen to, že je plný podivínů, ale zároveň takových detailů, které jsou spíše pro komunikativní a otevřené lidi, jako je rap, weed a podobně. Dva hlavní aktéři jsou ohromě zajímaví a dokáží překvapit. A třešnička na dortu byla Olivia Thirlby, která oslnila svou přirozenou krásou. Příběh je opravdu promakaný a realistický; příjemná podívaná. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Láska, sex, odpovědi. Alkohol, cigarety,peníze. Život, spása, drogy. Zlomené srdce, peace. The Wackness, aneb vše v jednom. A ať už lidé vyčnívají v čemkoliv, vždycky si najdou to své...a třeba to bude právě něco z prvně zmíněných... Možná to chce ze začátku chvíli naslouchat, ale posléze vás Ta Hudba dostane... ;-) Peace! 70% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Natíska sa otázka, či Luke potreboval Dr. Squiresa, alebo Dr. Squires Luka. Ten mladší to mal podľa mňa v hlave celkom upratané, ale ten starší mal v hlave totálny chaos. Celý film bol v takom marihuanovom opare a mne sa na to strašne dobre pozeralo. Bolo to cool. ()

Reklama

Reklama