Reklama

Reklama

Bláznovství

Trailer 3

Svět je plný bláznů a někteří z nich jsou terapeuti. Bláznovství režiséra Jonathana Levinea se vrací do poloviny devadesátých let, přesněji do léta roku 1994, a líčí příběh dvou naprosto rozdílných postav. Čerstvý absolvent střední školy Luke Shapiro (Josh Peck) se živí prodejem marihuany, kterou ze svého zmrzlinářského vozíku dodává mj. i vyhaslému psychiatrovi doktoru Squiresovi (Ben Kingsley). Oba muži uzavřou výměnný obchod a Luke se snaží poslouchat terapeutovy rady a opatřit si známost. Zamiluje se ovšem do nesprávné dívky, nevlastní doktorovy dcery Stephanie (Olivia Thirlbyová), čímž si koleduje o problémy, před nimiž ho Squires varuje. Snímek líčí s nadhledem životní trampoty obou mužů, jejichž vlastní vztahy nefungují. Luke si nerozumí s rodiči, ani se Stephanie, a Squiresovo manželství je už dávno jen formalita, o to víc však potřebují jeden druhého.
Oba hlavní protagonisté, ale i představitelé vedlejších rolí (mj. Jane Adamsová jako umělkyně Eleanor a rapper Method Man v úloze dealera Percyho) podávají spontánní až nespoutané výkony. Scenárista a režisér Jonathan Levine má cit pro přirozeně znějící dialogy a působivě využívá atmosféru letního New Yorku a jeho okolí. Nenápadný snímek získal mj. Cenu diváků na festivalu Sundance 2008 a také nominaci na Independent Spirit Award v kategorii prvních scénářů. V malé, ale výrazné úloze narkomanky Union se objevuje Mary-Kate Olsenová, která byla v devadesátých letech společně se svojí sestrou-dvojčetem Ashley populární dětskou představitelkou nenáročných rodinných komedií. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (146)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem lunetik, ale jsem na to hrdej. Tenhle film mi fakt sedl. Kombinace vtipu, patosu, romantiky, nadsázky a drog mě naprosto dostala. Je možno mít tisíce námitek, ale faktem je, že jsem se báječně bavil. Když se dá Ben Kingsley jako psycholog dohromady se svým pacientem, kterej mu dává hulení místo placení terapie, nemůže to prostě bejt špatný. Je tam všechno,co chci od filmu. 85% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tyhle napůl indie filmy plný hulení a divnejch lidí mi nic moc neříkají. Problémy hlavního hrdiny jsem nechápal, nebavil mě ani zhulenej profesor a tak jediná postava, která stála trošku za pozornost byla kantorova nevlastní dcera a to jenom proto, že to je tak trochu rajda. Nalákali mě herci, ale ani ti za mnoho nestáli. Kingsley špatnej a Famke bylo málo. Levine není pro mě. 35% ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Zpopularizované hulení trávy kombinované s hip-hopovými manýry a s otevřenou hubou (jo, narážím na otevřenou hubu toho mlaďocha, zabít). V podstatě mi to nic moc nedalo. Kromě skvělého standartního výkonu Kingsleyho. A scénář chtěl asi mužského diváka utvrdit v tom, že ženský jsou svině. Co na to říct? Někdy jo, někdy ne. To je všude. Politici jsou dycky svině, ale nevím, proč to sem pletu. Peace. ()

panchovo 

všechny recenze uživatele

Výborně. Kingsley k nepoznání. Ideální film pro dnešní třicátníky, co maturovali ve stejných letech jako hlavní hrdina. Souboj rapu devadesátých let se zlatými šedesátými vedený na poli mixovaných kazetových pásků (ano, CD ani mobily ještě nebyly) je skvělým pozadím. Kdyby se film vyhnul doslovné do kamery polopaticky nabrané katarzi (bohužel tak častý jev amerických nezávislých filmů), bylo by to na pět hvězdiček. Ale i tak - s jointíkem a dobrým drinkem je toto absolutní nedělní pohůdka. ()

frolish 

všechny recenze uživatele

Krasny komorny film, ktory som si od prvych minut zamiloval a ktory sice neserviruje nic svetoborne a prevratne, ale vdaka tomu pomalemu, nenutenemu pristupu a nadychu "zo zivota" sa dostane hlboko. Uz len to ustredne duo - sympaticky stredoskolsky looser v depresii, ktory dealuje travu a jeho streleny psychiater a zaroven najlepsi kamos v krize stredneho veku, ktory si za sedenia neuctuje dolare, ale napln do svojho bonga. K tomu pridajte kopu vynikajucich dialogov, ci uz humornych alebo hlbavych, vybornu hudbu, trochu Method Mana, stipku street artu a paradne spracovanie, od kamery az po rozne podarene rezijne vychytavky (napr. tancovanie po svietiacich dlazdiciach). Ale aj ludom, co si neulietavaju na rape, trave a podobnych somarinach, ma slusnu sancu sa to pacit. Josh Peck to zahral super, ja som mu fandil a cele sa to nesie v takej pohodovej a uprimnej atmosfere. Mam rad taketo filmy. 90% _____ Update 2017: Po druhom zhliadnuti nadsenie mierne opadlo, ale stale to pre mna zostava velmi sympaticky maly filmik s takou tou spravnou real-life atmosferou, pre ktory mam z nejakeho dovodu slabost (mozno to bude ten narativ problemov outsidera v spolocnosti). Ku koncu prebera hlavne slovo romanticka linia, co sice nie je moj top zaner, ale tu bola vykreslena tak autenticky, ze som tomu uplne podlahol. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kdy si Lucas (Josh Peck) kupuje drogy od dealera (Method Man), hraje skladba od rapera „Notorious B.I.G“, ve které rapuje právě i Method man. (boul)
  • Zlatá malina: Nominace - Nejhorší herec ve vedlejší roli (B. Kingsley). (Petr23)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v meste New York. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama