Reklama

Reklama

Ošklivka Katka

(seriál)
Česko, (2008–2009), 65 h 47 min (Minutáž: 52–56 min)

Kamera:

Asen Šopov

Hudba:

Karel Mařík

Hrají:

Kateřina Janečková, Lukáš Hejlík, Michaela Horká, Olga Lounová, Michal Zelenka, Václav Vydra nejml., Jana Boušková, Petr Štěpán, Romana Goščíková (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(73)

Obsahy(1)

Všichni máme jistě rádi pohádky a vůbec při tom nezáleží na věku. V případě „Ošklivky Katky“ jde o moderní variaci pohádky O Popelce s tím, že děj se odehrává v módní firmě. Naše hrdinka se jmenuje Katka, pochází z pražské periferie a sociálně velmi skromných poměrů. Rodiče dali chytrou a nadanou dceru studovat, ona se jim odvděčila vynikajícími studijními výsledky, dokonce získala stipendium na zahraniční univerzitě. Potud by bylo všechno v pořádku. Jenže teď se Katka nachází v situaci, kdy by ráda našla místo odpovídající jejímu vzdělání a odborné erudici. Jenže to je problém. V dnešní době mají totiž šanci nejen chytří a studovaní lidé, ale také fyzicky přitažliví. A mezi ně Katka rozhodně nepatří. Navíc vkusně se obléknout a mít zájem o módu je něco, co ji absolutně míjí. Se svými starými brýlemi, nemožným účesem, rovnátky a nevkusným oblečením se nemůže divit, že ji všichni nazývají „ošklivkou“.
Katku to netrápí, jenže o jedno místo kvůli svému vzhledu přišla (klienti v bance si stěžovali), dalšími přijímacími pohovory neprošla. Táta je bez práce, mamince její krámek s potravinami moc nevydělává... Co s tím? Když Katka objeví v novinách inzerát na místo sekretářky největší módní firmy v zemi, vůbec neváhá. A tady začíná její neuvěřitelný příběh, který popisuje život každého člověka, který se rozhodne poprat se svými handicapy a nepřátelským prostředím. Na své cestě potká velké množství lidí, které musí přesvědčit o svých kvalitách a vnitřní kráse. A samozřejmě se setká hned v prvním díle se svým vysněným princem v podobě prezidenta módního domu. Jeho srdce nakonec získá, cesta za vysněným cílem je však dlouhá a trnitá... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (447)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Typicky afektovaně nablblou jihoamerickou telenovelu, přetavenou ve Státech v poměrně slušnou (a "osobitou") komedii na pokračování s pár ulítlými postavami, dostala do drápů tuzemská seriálová scéna. A můžete hádat, jestli je výsledkem něco jiného než překližková bolest a mučivý Boll. Prudce ekonomicky zdatná neroztomile nešikovná Katka se chová jako nanynka bez inteligence, která by z ní měla stříkat na všechny okolo. Na tuto hlavní postavu jsou nalepené jednorozměrné méně hlavní a vedlejší figury, z nichž vám může být smutno na několik způsobů - buď hrají slepičí mozky nenávistné a/nebo kariéristické, nebo regulérně tupé, což má být podle tvůrců vtipné. Muži jsou jedním vrzem nesympatičtí - ona Ošklivka Katka vlastně symbolizuje tragické období, kdy se Prima s obnoveným nadšením pustila do tvorby originálních pořadů a soutěží, a kdy vznikly třeba pamětihodné omyly jako Šimůnkovy Blondýny - tedy doba, kdy herecky nepříliš použitelným a neoprávněně namachrovaným "hvězdám" s vizáží modelů patřil hlavní vysílací čas, či (minimálně v oné pohnuté době) přiléhavěji řečeno čas vysírací. Inu jaké zde tedy máme mužské hrdiny? Neschopného Synáčka alias Prvního Milovníka (fajnšmekrům televizního trashe známý z přehmatu TV Prima jménem Vím, Cos Dělal V Pátek), Prazvláštního Pobočníka alias Slepého Milovníka (Olga Lounová? Promiňte, ale ta dříví štípající brada a kobylovitý vzhled, navíc když hraje takovou tupku, to je pro diváka opravdu SM, jakkoliv dobře si ta dáma třeba v reálu zpívá.), Pipinu Chorobně Hysterickou a že prý Estetickou (PCHE), a Ladislava Županiče Estrádního s Nesmělým Inteligentním Kamarádem. Víc snad na toto téma netřeba dodávat, v druhém plánu je tu ovšem hrdinčino rodinné zázemí, ztělesněné duem Vydra-Boušková. Tihle jediní jako by pochopili, čeho se to účastní, a jejich ochranitelské či "děj vedlejšími zápletkami zpestřující" lokální (od slova lokál) etudy - jakkoliv těžko přežitelné - působí dojmem, že jejich protagonisté vědí, co dělají, a neprezentují nějaké zoufalé ambice stát se sezónním tahákem, který bude pro hysterické nadšení tisícihlavých davů minimálně jednou do roka opakován ve frekvenci obden jeden díl. Pokud by taková situace nastala, žádám, aby byli podle kartelové dohody komerčních televizí z roku 2010 (vy nám pro náš Dokonalý Svět nadeženete diváky Cestami Domů) opět mezi lid vypuštěni Krakeni jménem Světla Pasáže a On Je Žena. Jedna hvězda je tu proto, že ačkoliv zde jsou momenty hodné zhlédnutí pro to, jak jsou zoufale špatné, je jejich frekvence příliš malá, a tím pádem riziko zásahu neumětelstvím a naprostou nepoužitelností příliš vysoké. ()

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

První díl, jo: několik počátečních záběrů je nasnímáno z pohledu titulní představitelky!!! No a co, řeknete si, ale lidé, nechávající se dobrovolně oblbákovávat týden co týden těmito übersračkami to asi vážně berou jako hlubokomyslné umění. Ty krávo!!! Co v tomto pohledává např. Ladislav Frej, je záhada vesmíru, kterou nevím, zda někdy v životě rozluštím... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

O chlup horší než originální kolumbijská telenovela. Po prvním dílu, který pro mne představoval skutečná muka, jsem zkusil ještě druhý díl, a ten už na mne kupodivu tak hrozné účinky neměl. Největší potíž vidím v hodně špatných představitelích hlavních rolí a nedostatku přirozeného humoru (i ta telenovela ho měla víc než tato česká "komediální" variace). Celé je to tak nějak hloupoučky naivní, někomu se to možná líbit může, já se do dalších dílů pouštět nebudu. 10% ()

Djkoma odpad!

všechny recenze uživatele

Co není "gay" nebo tupé nesmí do televize. Ať žije Prima a všichni ti Češi (resp Češky), co tento brak sledují. ()

Bluntman odpad!

všechny recenze uživatele

"To je totiž tak jiný a neobvyklý seriál. Český divák je totiž tak konzervativní a myslím, že si na něj bude ještě nějakou chvíli zvykat." - Ano, Chlumský, já si myslím taky, že OŠKLIVKA KATKA (kdyby aspoň byla ošklivá, ale ona je pouze "vachlerovského typu": neslyšela o hřebenu a nežere maso, nepozná vtip) je natolik jiná, svou demencí přesahující obludnost RODINNÝCH POUT, že mám za to, že inteligentní divák si bude zvykat, než zvládne ty návaly vzteku a pocitů nevolnosti, než stihne přepnout na jiný program. Proč proboha, když už kupovat licenci, se inspirovat telenovelovou sračkou a ne jejím sofistikovaným persiflážovým bratřičkem/sestřičkou z US? ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Kolumbijci natočili Ošklivku Betty jako telenovelu, Američané jako seriál ala Dynastie, Poláci jako sitcom, ale co s tím udělali Češi to je tragédie. Ze zvědavosti jsem se na kousek mrknul a říkám Vám, že větší stupiditu jsem neviděl. Ta Prima chce krachnout nebo co???? ()

Karlos80 odpad!

všechny recenze uživatele

To je vážně tato česká telenovela na pokr. natočená po česku tak špatná:-)? Nenapínejte mě kruci! Musím se tedy podívat alespoň na jeden díl..Columbijská "Eco moda" resp. její mladší sestřička "Yo soy Betty, la fea" stála také za houno (ale alespoň občas byla k smíchu) tak jsem moc zvědav na tento počin...:-) ps: pro obdivovatele: Hodně lidí nemá možnost se bavit jinak a hodně se jich jinak bavit ani neumí.Tak jim tyto seriály prosím dopřejme a nalezme si sami jinou zábavu:-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Za všechno může ta zadrátovaná ekonomka s těma vousama nad očima, co bydlí v tý noře." Jelikož jsem viděl všechny epizody Ošklivek Betty i Katky, tak mohu provést odbornou analýzu. Vlastně nemohu. Trošku jsem kecal - úplně všechny jsem neviděl. Ale kousek ze čtvrtého, dvacátého šestého a padesátého druhého dílu jsem viděl. Nebo to byly jen upoutávky? Já už ani nevím, ale bylo to celé tak vtipné, nápadité a originální, že ... vlastně nebylo. Byla to hrozná kravina, při které jsem se nedočkal toho, zda z ošklivého káčátka vyroste krásná labuť, protože mi to bylo úplně jedno. Alespoň to mělo přijatelnou znělku. ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Je to samozřejmě tak špatné jak všichni čekali. Neustálé pokusy o ultra-vtipné scény rozesmějí leda svojí ubohostí a neustálé škleby hlavní postavy jsou odporné a okoukaly se mi prakticky už v televizních spotech. Na tohle se vážně dívat nebudu. ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

LOL, ty pyčo!!! Mnohem horší, jak vošklivka Betty, který jsem dal 1 hvězdičku za ten díl, kde si kupovala Fóbii. Nevim, co by si tak mohla koupit vošklivka Katka, abych jí dal tu 1 hvězdičku. Možná basu piv. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

To jak se Katka tlemila to nemělo chybu a úvodní písnička dobrá, za to ta nevalná část (zhruba 99,9% nejmenovaného času seriálu) byla absolutně hloupá, trapná a dialogy až naivně stupidní. 5 % ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Okolní odpady jsou podle mě daný hlavně tim, že co by jinde bylo na zaplácnutí volnýho času v programu, TV Prima prezentuje v hlavním vysílacím čase. Post nejhoršího seriálu má v mém srdci vyhrazena zrůdnost Světla pasáže, ergo na odpad hraje představitelka titulní role až příliš dobře (nebo málo špatně, ještě jsem se nerozhodl). Možná to zkusím ještě jednou a třeba z toho budou i milosrdné dvě. ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

Ošklivka Katka bohužel postrádá jistou osobitost, což ji vrhá mezi hloupé standardy české seriálové produkce. Tím ovšem nechci naznačovat, že má navíc. Tahle česká 'telenovela' totiž troskotá již v základech. Pokud zapomeneme na nepochopitlený posun dějové linie a scénář vůbec (!), zbývá tu ještě spousta věcí, které posouvají seriál k těm nejhorším co u nás vznikly. Už první dojem je špatný. Podobně jako Rodinná pouta působí Ošklivka velmi odtažitým a levným televizním dojmem, který ještě podtrhují špatně hrající herci, nad nimiž ční zejména příšerná hlavní hrdinka. A právě i ta je jedním z problémů. Zatímco dle synopse se má jednat o ošklivou ale velmi chytrou, vzdělanou a zkušenou dívku - což je nám neustále předhazováno - již během pvního dílu si můžeme udělal úplně jiný názor. Samotná Kateřina není žádná krasavice, ale nepůsobí o nic hůře než ostatní postavy, které od ní odlišuje pouze nastrojenost. Ošklivost je zde synonemem pro neučesanou ženu s brýlemi a v otřesných šatech, která se neustále zrůdně usmívá. Její 'inteligence' je mazána v každé epizodě minimálně dvakrát. Chová se absurdně, nevyzrále a až na své projekty působí spíše jako velmi hloupá dívka, která se snaží prosadit ve světě, do kterého vůbec nepatří. Komediální posun do české roviny, který tvůrci tak horečnatě slibovali, nepřišel a pokud ano, máme se za co stydět. Homosexuální módní návrhář se změnil v postavu, ze které je mi upřímně na zvracení - i když upřímně podobný posun sliboval již dabing původní série, v němž vcelku normálnímu chlapíkovi znásobili jeho šišlavost. Většina vtipů je trapná a hlavně zbytečná. Dějová náplň jednotlivých dílů je nepochopitelná. Jediné co tuhle seriálovou zrůdičku tahá z hnoje je vcelku slušný hudební doprovod... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nehledě na to, že Michaela Horká je skutečně nádherná a měla by mít vlastní seriál založený na kvalitním scénáři... existuje určité rozpoložení a zejména pokročilá noční hodina, kdy se i takovýto produkt jako Katka může zdát akceptovatelným. Tedy minimálně lidská komedie malosti a bídy v podání manželů Vydrových. Takové drama bych si dovedla sólově představit jako divadelní jednoaktovku. A pak je tu samozřejmě zajímavý vnitřní svět původní tvorby Primy, kdy ještě při RP museli odkazovat na Nikdo není dokonalý, v době Katky už bylo možné odkazovat například na RP. ()

Reklama

Reklama