Reklama

Reklama

VOD (1)

Cirque du Freak je kočovná společnost, jejíž členové pocházejí z těch nejtmavších koutů noci... Šestnáctiletý Darren žije svůj nudný, předměstský život a toulá se ulicemi. To se však změní toho dne, kdy se jako divák dostaví na groteskní představení roztodivných a nepředstavitelných stvoření. Darren je očarován světem tak odlišným od toho, ve kterém vyrostl. Dochází k rozhodnutí a nechává se zasvětit jako učedník upíra Lartena Crepsleyho. S jeho nově nabytými schopnostmi se ovšem stává středobodem souboje mezi dvěma znepřátelenými klany nemrtvých. Je pouze na Darrenovi, aby se v prostředí plném sváru utkal ještě se svou temnou podstatou… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (370)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Opravdu příjemná oddechovka. Pěkně jsem si odpočinula, vypnula mozek a ještě se pobavila. Co víc si může unavený člověk přát? Vůbec nevadí, že z filmu je jasně cítit, že je zaměřen na nižší diváckou kategorii a do té já už jaksi nezapadám. Jednu výtku bych měla. Filmaři se mohli trošku odvázat a vyřádit při vytváření příšer a jejich divadelního představení. Tady se fantazie přímo nabízela a povolení její uzdy by nebylo ke škodě. Vždyť se jedná o fantasy a každý originální nápad se počítá. Uvidíme, jak si Darren povede v dalších pokračováních. Doufám, že úroveň nebude klesat. ()

depony 

všechny recenze uživatele

Pokud vezmu v potaz námět, který jsem v literární podobě měl možnost číst do 7 dílu, byl v tomto filmovém zpracování natolik pozměněn, že bych to charakterizoval "vzali si jména a cíl a zbytek byl pouze výmyslem scénáristů, jak to asi mohlo proběhnout". Film byl pro mne velkým zklamáním, především postavou pana Sudda, který neměl šmrnc bytosti, se kterou nechcete být ani v jednom městě, natož v jednom autě, dále samotným Darrenem atd. Některé postavy, které nemají v původní předloze mnoho prostoru, protože nejsou pro děj samotný podstatní, zde mají velké role a je jim zcela zbytečně věnován čas, který je odebrán u podstatných jevů a vysvětlení charakterů postav. Upírův pomocník je navíc kompilací téměř tří dílů knižní předlohy. Co bude příště? ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Bratři Weitzovi by se neměli pouštět do knižních adaptací. Chris Weitz zmršil potenciálně zajímavou látku Zlatý kompas a v případě Nového měsíce se už dokonale zesměšnil, na čemž má ale nemalou zásluhu už samotná předloha. Paul svému bratrovi nedělá ostudu a s filmem Cirque du Frak rozšířil sbírku promarněných příležitostí, neboť tato látka plná roztodivných zrůd má nepochybně potenciál. Kdyby se adaptace chopil někdo osobitější, kdo má dobrý vztah k hororově stylizovaným látkám (řekl tu někdo „Tim Burton“?), mohla z toho být stylová jízda připomínající to nejlepší ze zlatého věku Universalu a studia Hammer. Skutečnost je ale bohužel taková, že se režie chopil jeden z bratrů rutinérů, kteří na sebe upozornili teen komedií Prci, prci, prcičky a jejich největším úspěchem je civilní dramedie Jak na věc. Paul Weitz nemá vůbec cit pro atmosféru, jeho film disponuje kvalitativně velmi nevyváženou změtí triků a při pohledu na to, kolik zrůd (navíc ztvárněných herci první cenové) se ve filmu vyskytuje a jak nezajímavě jsou podány, rozhodně nelze o jeho práci mluvit jako o úspěchu. Průměrnost celého filmu ale není pouze režisérovou vinou, protože ani samotný scénář není ničím objevným – nedočkáme se zde ničeho jiného než šablonovitých vztahů mezi postavami, přičemž vykreslení přátelství hlavního hrdiny a jeho spolužáka koketuje s křečí, což platí i pro hrdinův plytký a v několika minutách odbytý románek. Navíc ta okatá snaha o tvorbu vlastní mytologie a náběh na další úspěšnou filmovou sérii po vzoru Harryho Pottera mě po celou dobu iritovala. Divákovi je neustále připomínáno, že to, co sleduje, je jen letmým nakouknutím do promyšleného světa a předvojem pro něco epického a abych řekl pravdu, celý Cirque du Freak by se dal dovyprávět za poloviční dobu a nemusel by skončit právě v tu chvíli, kdy příběh teprve začíná gradovat. Ale to by tvůrci už nemuseli natáčet další díl, který nás při potenciálním úspěchu „jedničky“ zajisté nemine. Když pominu nesympatického hrdinu (castingový omyl roku?), kterému jsem přál smrt hned od začátku, jsou to právě herci, kteří občas dají zapomenout na nudnou režii, špatně koncipovaný a vyprázdněný scénář a pro několik vtipných momentů jsem dokonce přemýšlel, že hodnocení zvednu na slabé tři hvězdičky, protože jsem se chvílemi i docela dobře bavil…to by ale nesměl přijít patetický závěr okořeněný dvojím vyřčením jednoho debilního moudra. Kdyby se tam aspoň více vyskytovala postava Willema Dafoea, protože jeho upír je tím nejlepším na celém filmu a vyskytuje se pouze ve třech scénách. 50% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Darren (Chris Massoglia) býval vzorný student, ale ted je z něj poloviční upír. Znamená to že musí sloužit svému novému upírskému pánovi v podání charismatického John C.Reillyho, musí se vzdát své rodiny, musí se naučit upířím zvyklostem jako je pití lidské krve nebo přespávání v rakvi a hlavně musí se umět naučit žít ve svém novém domově jímž je cirkus plný bizarních monster se srdcem na pravém místě, ale jeho minulost ho zde v podobě zrazeného kamaráda Joshe Hutchersona dostihne i tady. První polovina filmu je působivější už v tom, že hýří nápady, oceníme kvalitní triky, návštěvou v Cirkuse si divák prohlídne bizarní monstra a narazíme zde na Salmu Hayek, která je pořád hezká jako obrázek akorát občas zaroste vousem. Druhá polovina odehávající se v cirkusovém tábořišti už tolik zajímavá není. Horor bez krvavých scén není žádný pořádný horor a tady se žádné takové scény nedočkáme ani omylem a následné finále je jen taky takový hororový odvar bez krve, aby i mladší divák nemusel zavírat oči.Motivace některých postav mně zůstávala přes značnou nepřehlednost v dějí úspěšně skryta stejně jako výskyt některých postav byl docela zbytečný (Willem Dafoe, Jane Krakowski) vzhledem k minimu prostoru, které dostali. Start to mělo zajímavý, ale dojezd byl dost upocený a bez mohutného finiše se vyhrávat nedá ani v upírském světě. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha byla ryze komerčním počinem. Z knih oné řady Darren Shan by se dalo složit jen několik skutečných románů - a tedy i tomu odpovídající počet filmů. Filmaři naštěstí ale pochopili, že jít touto ryze komerční cestou nebude to pravé (leda natáče-li by seriál) a děj filmu poskládali z inspirace prvních tří dílů ságy. Inspirace byla skutečně velmi volná a snaha přeci jen nacpat do scénáře něco víc z knížky působila místy dost nelogicky (určitě pro lidi z předlohou neseznámenými). Naštěstí přeci jen film o Upírech a Vympýrech nepojali velkoryse hollywoodsky klišovatě, nýbrž trošičku inovačně - ale co si budeme povícat... zpracování žádné sláva a kéž by dosáhla úrovně komerčního braku... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (11)

  • Natáčelo se v New Orleans, Folsomu a Baton Rouge v Louisianě. (Chatterer)
  • Portrét Lartena Hroozleyho (John C. Reilly), jenž se ve filmu mihne, je z roku 1906. Dívka na něm je jeho nastávající Alicia, která ho opustila před svatbou poté, co se dozvěděla, že je upír. [Zdroj: Darren Shan - Sága Lartena Hroozleyho] (ČSFD)

Související novinky

Vousatá Salma Hayek?

Vousatá Salma Hayek?

16.01.2008

Pro ty, kteří propadli jejímu zpěvu v Desperadovi a tanci v Od soumraku do úsvitu, je to téměř bolestná představa, ale nedá se nic dělat mexická kráska si ve své první roli po mateřské zahraje… (více)

Reklama

Reklama