Reklama

Reklama

Dokonalý únik

  • USA A Perfect Getaway (více)
Trailer

VOD (1)

Cliff (Steve Zahn) a Cydney (Milla Jovovich) jsou mladý pár dobrodruhů, který tráví své líbánky na cestách po nejkrásnějších a nejodlehlejších plážích na Havaji. Při cestách po divokých, opuštěných stezkách si připadají jako v ráji. Když se ale setkají se skupinkou vyděšených turistů, kteří probírají děsivou vraždu jiného páru, začínají přemýšlet o tom, zda by se neměli raději vrátit.
S jistým váháním se připojí k dalším dvěma párům – Nickovi (Timothy Olyphant) s Ginou (Kiele Sanchez) a Kaleovi (Chris Hemsworth) s Cleo (Marley Shelton) – a záhy se situace začne vyhrocovat. Daleko od civilizace a záchrany začíná každý působit jako hrozba a nikdo neví, komu vlastně může věřit. Začíná brutální boj o přežití a z ráje na zemi se stává opravdové peklo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (789)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý klame nielen diváka, ale aj sám seba. Ukážkový príklad ako NEMÁ byť napísaný a zrežírovaný thriller s prekvapivou pointou, ktorý by mal byť na druhé zhliadnutie rovnako zaujímavý ako na to prvé. David Twohy by sa mal vrátiť k vizualimu a atmosféričnu. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Takhle nařezat jsem zrovna potřebovala jako sůl. Párový škatulata v pralese, co element to adept na časovanou bombu, hra na babu - s divákem. Dobře nadávkovaný napětí mixlý černym humorem, žádný propady do nudy, odchodů na záchod a vaření kafe. Až na jeden fous v závěru jsem si přímo lebedila. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Sofistikovaná nadžánrová hra, která má společného víc s Kaufmanem, než třeba s Wesem Cravenem. Taková osobitá Twohyho verze Adaptace (= originální řešení hluboké "tvůrčí krize" na sto a jeden způsob) s patřičným režijním rukopisem. Skvěle funkční i napodruhé - zcela novým způsobem. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dokonalý únik pracuje s podobným principem jako Dokonalý trik. Předem nás informuje o tom, co se chystá, ale protože chceme být překvapeni, baštíme tvůrcům všechny falešné stopy (mnoho podezřelých párů, mnoho ostrých předmětů) a mile „WTF“ dojem se nakonec dostaví. Efekt je tady stejně jako u Hitchcocka důležitější než věrohodnost. Na základě jednoho zhlédnutí nedovedu posoudit, nakolik solidní jsou základy onoho podfuku, jestli přeci jen nejde o příliš prudký úhybný manévr. Není to ovšem jediný důvod, proč chci film vidět znovu. Líbí se mi, jak Twohy režíruje. Pomalu, velmi nenápadně zrychluje tempo a poslední minuty jsou opravdu zběsilé, aniž by narušovaly celkovou strukturu. Po celou dobu nemáme jistotu, zda-li sledujeme romantickou komedii, psychothriller nebo survival horor. Nejistota společně se sympatickým nadhledem nonstop visí ve vzduchu. Potěší taky řada filmových narážek, ať formou hlášek, gest nebo obecnějších (vý)jevů (několikrát jsem měl pocit, že „tohle“ už jsem párkrát viděl v nějakém žánrově jasněji zařaditelném filmu). Znamenitá je práce se zvukem v závislosti na různé vzdálenosti jeho zdroje od postavy i spousta dalších technických detailů, ale film by nemohl správně fungovat bez herců, u nichž není až do zvratu jisté, na čem jsme. Dokonalost úniku tkví v tom, že se sleduje stejně příjemně jako perfektně zvládnutá žánrovka, přičemž sám jednoznačnému žánrovému zařazení ladně uniká. 75% Zajímavé komentáře: kleopatra, Nathalie, Subjektiv, O*R*I*N, neoBlast, mcb, Martinius ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Pravda, rozjezd, tedy první hodina filmu, by mohl být mnohem rychlejší nebo kratší, nicméně ani trochu nenudí. Sympatické postavy, nádherná příroda a zábavné dialogy, to je hlavní důvod, proč jsem s filmem a jeho počátečním volným tempem neměl žádný problém. Posledních dvacet minut je špičkových, rychlých a napínavých, často se objeví nějaká ta vychytávka (zpomalovačka předcházející zrychlovačku). Jediné, co narušilo jinak perfektně šlapající thriller, byl asi desetiminutový sled vysvětlovacích záběrů, které sice mají své opodstatnění - vzhledem k tomu, jak je předtím divák voděn za nos, nicméně přijde zrovna v tom momentu, kdy se film konečně rozjede na plný plyn, takže se nelze netěšit, až vysvětlovačka skončí. Velmi slušný prázdninový thriller. 7/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film je jednoznačně věnován fotografovi, dobrodruhovi a cestovateli Janu Hockovi - "Seakayaking on Hawaii" . Já osobně dávám palec nahoru za první část - vynikající. Pak cca v půlce přijde scénaristický podraz, za který dávám palec dolů a ze závěrečný akční části mám rozporuplné pocity, některé akční momenty působily úplně směšně, jiné zase hlavně v kombianci s hudbou byly naprosto parádní. No a Milla je slušnej akční dráček, udajně se na tento film fyzicky připravovala v STS Chvojkovice Brod. No, zřejmě slušnej oddíl. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

FANTASTICKÁ záverečná 20-minútovka prudko vylepšuje dojem zo síce šikovne napísaného a dobre natočeného, no zúfalo predvídateľného a nie veľmi dobre rytmicky komponovaného thrilleru. Twohy rozhodne nevie udržať tajomstvo, čo je škoda, lebo zápletka nie je vôbec zlá, práve naopak. Našťastie ku koncu sa prestane hrať na schovávačku a odštartuje to, kvôli čomu zbožňujem jeho Čiernočiernu tmu - skvele natočenú krvavú divočinu plnú zábavných vychytávok a drobných hrátok s klišé. Keby ten "nářez" z konca trval pol filmu, tak tomu asi vpálim aj piatu hviezdičku. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Fantastická pecka a zároveň jedno z největších překvapení roku. Twothy se po sérii propadáků (za které si mohl víceméně sám) pochlapil a natočil famózní thrillerovou pecku, která vypadá, jakoby Hitchcock vstal z mrtvých a odjel si natočit další ze svých klasik na Havaj. Poklidný romantický úvod umě načrtne charaktery, aby se po ne příliš originálním (kdo má nakoukáno, zůstane v klidu) twistu vrhlo na dokonalou závěrečnou půlhodinu, která je (také díky hudbě) naprosto šíleným sprintem plným nadsázky (zaklapnutí lebky) a neutuchajícího adrenalinu. Vyměněnému Zahnovi i slušně hrající Mille to sedne, ale Timothy Olyphant je nadpozemský masér, který si může plácnout s Woodym Harrelsonem pro nejostřejšího ranaře podzimu. 4 a ½. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $15,515,460Tržby Celosvetovo $22,852,638Tržby za predaj DVD v USA $5,483,872 //počet predaných kusov 444,537║ Dobrodružstvo s hustou dávkou napätia, na koniec aj nečakaná hra s divákom, pozerateľný priemer. /60%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

S odstupem nakonec čtyři, i když původně jsem to, snad z náklonnosti k Twohymu a tím pádem pozitivní diskriminace, trochu podtaktoval. Jednoduchý koncept šperkovaný robustními dialogy a kočkomyší hrou s diváky, pečlivě vybraní herci, pozlátkový vizuál. Může to vypadat jako nejelementárnější věc na světě, ale natočit slušný thriller je dneska kumšt. Twohy možná nikdy nebude tapetovat svou hollywoodskou vilu Oscary, ale ten kumšt mu nevezme nikdo. Požehnáni budiž ti, kteří si ho umí užít. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vynikající hra s divákem, kterou scénáristé v závěru přeměnili v ještě lepší podvod na diváka. David N. Twohy opět dokazuje, že umí dávkovat béčkové nápady a klišé s notnou dávkou nadhledu a výsledný produkt působí velmi sympaticky až dokonale. Dost mu pomáhají i herci, kteří se tentokrát sešli ve vynikajícím složení. Démonický Olyphant, s dlouhými vlasy konečně půvabná Milla Jovovich, netypický Zahn a málo známá Kiele Sanchez. Musím se přiznat, že na Twohym nahozený naviják jsem se chytil hned na začátku a užil si všechno to vytahování z vody, létání vzduchem, bolest způsobenou propíchnutým hrdlem až do slastného závěru, kdy mě autor sám dokonale vykuchal na své lodi a smál se přitom stejně jako já. Kdyby Twohy točil více filmů, možná by si brzy zase vydělal na toho posledního Riddicka... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Twohy .. Přírodopisný thriller s opravdu působivě podanou zápletkou, která by pod drobnohledem jistě vykazovala jemně děravou konzistenci. Ale David Twohy svoji žánrovou hru s divákem zvládl s přehledem, podporovanou výbornými střihy, prací kamery, hudbou i hereckým obsazením, na které se nejenom dobře kouká (Milla Jovovich se po dovolené jistojistě vrací do kurzu). Skřípal jsem pouze u vysvětlující scény, to byl násilný kontrast. Ve výsledku v podstatě perfektní překvapení, protože jsem film neznal a vyhledal až na doporučení. Z nuly na 75%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Vyborny, mrazivy psychothriller, kde vas nesklame dej, hudba, atmosfera, herecke vykony a hlavne dostanete aj par naozaj vtipnych prupovidok ako bonus. Musim film skutocne len pochvalit, pretoze tento "typ" zanru som uz davno nevidela a dost mi chybal :) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Velmi sikovna nadzanrova hracicka. Prve 2/3 mame napatie z klasickeho "whodunit", aby sme vsak skutocny bonbonik dostali v poslednej tretine. Ten je bez prestania v chrumkavom akcnom-thrillerovom mode, v ktorom Twohy dokazuje, ze lahodkovy Pitch Black nebola svetla vynimka. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tři čtvrtě filmu je jak z povídky Agathy Christie ve stylu hodně lidí na odlehlém místě a jeden z nich je vrah. Poslední čtvrtina je pak libově a nápaditě akční. Bohužel pro mne nemám rád šokující pointy, a tady je obzvlášť tupé vysvětlení dosavadního chování hrdinů, než se to stane. Jenže je to prostě dobrá zábava se sympatickými herci a NEJKRÁSNĚJŠÍ PŘÍRODOU, co jsem kdy ve filmu viděl. Ty exteriéry jsou úžasný. A Timothy Olyphant, když si narovná naseklou kůži, co mu trčí z hlavy, vezme sekeru a pronese "Here I come baby" je boží. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Exploitation proměňující se s každou přibývající minutou v kaufmanovské rošády soupeřícího scénáristy a jím utvářené postavy-golema. Jak si povšimli někteří postmoderní teoretici kultury, reprezentace vyhnání z ráje (podle židovské tradice je golemem v podstatě první člověk, Adam) a odloučení člověka od přírody se v Dokonalém úniku od mu podobných 70kových filmů jako Vysvobození proměnila - už se nejedná o tradiční varování, ale o ironické zdůraznění směšnosti dané katastrofy. Tradiční tragické zápletky se stávají komedií a katarze se proměňuje v pointu. Byl to však už Franz Kafka, kdo přišel s tezí, že moderní doba vytěsnila z lidského života tragično a nahradila je mnohem méně invenčním grotesknem. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Osvěžující kousek s originálním přístupem ke stokrát omletému tématu. Pohodová podívaná, která neurazí - míň než 3* si nezaslouží. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Myslím, že chtějí začít společný život nějakým dobrodružstvím….. Tam na Honolulu je nádherná příroda. Stojí za to ji vidět. Kameraman to má ulehčený v tom, že když ho nudí děj, šoupne do záběru kapku přírody a je na co koukat. Ale pro tento film je podstatné, že tu potkáte lidi, které fakt jen tak lehce nezabijete. Film bych rozdělil do dvou částí: 1.) napětí je tu bráno jako samozřejmost, což se mi líbí. A když si myslím, že zápletka je těžce předvídatelná, zjišťuji, že se pletu a film dostává nový náboj. 2.) vadí mi, že se mnou nehráli férově. A finále je kreténštější než jsem očekával. Prostě došly nápady. Mohl to být zajímavý thriller, kdy míra NE – PŘEDVÍDATELNOSTI mohla být velkým lákadlem. Bohužel scénárista nevydržel nasazené tempo a místo ovací mu přeji …. vy taky? :-) PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké obsazení. Pouze mne štvalo, že obsadili dvě podobné herečky, takže jsem měl ke konci trošku chaos. Ale snad až bude k vidění kvalitnější verze, tak to bude v pohodě. Taky se mi nelíbila ta rekapitulace hlavní dvojice......ale příroda fantastická. Cliff a Cydney je mladý pár, který se rohodl, že své líbánky stráví na havajských plážích. Na jednom osamoceném místě potkají vyděšené turisty, kteří jim popisují brutální vraždu odehrávající se na tomto ostrově. Nejistí tím, zda mají zůstat a nebo utéct se raději připojí ke dvěma jiným párům. Avšak nikdo nemůže věřit nikomu. Ráj se tak mění v peklo a začíná boj o život. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Střídavé napětí sinusového průběhu, v jehož elektrickém poli kovaný čtenář Agathy prohlédne přes nášlapné miny falešných stop poměrně záhy. /konec překombinovaného útvaru:/ Dokonale by se hodila paralela k jedné knize, nicméně místní spoilerová inkvizice by mě právem ukřižovala. Twohymu lze přičíst k dobru, že ač víme, kdo, lomcuje s námi třes- kdy a jak. Jeho oko kombinuje obsedantní voyeurismus, v němž je divák situován do pozice paranoika, jenž za každým spadlým listem vidí vraždící monstrum, s jakousi bezstarostnou dovolenkovou naivitou, v níž je naopak ukolébáván pohádkou, že v takovém vizuálně omamném ráji se nic ďábelského stát nemůže. Ústředním bodem nejistoty je postava Timothyho Olyphanta, který ve stylu G. I .Joe- Robinson Crusoe- Rambo vytváří celé stádo možností a hypotéz. A je tak nestoudně sexy ve stylu téměř zapomenuté mužnosti jeskynního pračlověka, že posílá všechny zšenštilé metrosexuály hluboko do podzemí. Proti stojí Steve Zahn v roli muže, o kterém si na první pohled řeknete, že ho máte přečteného, ale pak zjistíte, že o něm nevíte vůbec nic. Výborně se pracuje i se žánrovými stereotypy zločince. Zajímavý úhel na kriminální pátrání v době technoéry poskytuje i paradox džungle versus elektronické stopy, přičemž důkazní břemeno dlouhou dobu spočívá na divákovi. V závěru se film změní v tradiční hororovou hru kočky s myší a nejzábavnější je sledovat, kterak netradičním střihem a crazy záběrováním Twohy udělá zatraceně adrenalinovou překážkovou dráhu. Napoprvé jde o ( neobjevný a pod dravým povrchem staromódní) thriller, další projekce už může být detektivní luštěnka, při níž sledujete lovce kladoucí pasti na nebohé novomanžílky a nicnetušící obecenstvo. Šlápněte tam. 75 ()

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Thor bude drtit kosti

Thor bude drtit kosti

02.06.2009

Komiksová adaptace Thor, kterou pro studio Marvel natočí Kenneth Branagh, začíná nabírat konkrétní tvary. Na scénáři už pracují původně televizní tvůrci Ashley Miller a Zack Stentz (Terminátor:… (více)

Riddick žije... možná

Riddick žije... možná

11.03.2009

Taky vás to už unavuje? Pokaždé, když chtějí David Twohy anebo Vin Diesel na sebe upozornit, začnou roztrubovat obehrané „máme tu postavu rádi a přestože Černočerná tma a Kronika temna na sebe jen… (více)

Olyphantovy krvavé líbánky

Olyphantovy krvavé líbánky

20.01.2008

Scenárista a režisér David Twohy má slabost pro holohlavé kluky. Proslavil Vina Diesela v Černočerné tmě (a téměř pohřbil jeho kariéru v Riddickovi: Kronice temna) a teď se zakoukal do Hitmana.… (více)

Reklama

Reklama