Reklama

Reklama

Northangerské opatství

(TV film)
  • Velká Británie Northanger Abbey (více)

Obsahy(1)

Adaptace románu Jane Austenové vypráví příběh dívky Catherine Morlandové (Felicity Jones) s bujnou fantazií a zálibou v romantických a hororových knihách, která žije se svou početnou rodinou na poklidném a trochu nudném anglickém venkově. Zlom v jejím životě nastane, když ji rodinní přátelé vyzvou, aby je jako jejich společnice doprovázela do města Bath. Zde je Catherine uvedena poprvé do společnosti a setkává se se sympatickým Henrym Tilneym (JJ Feild) a jeho sestrou Eleanor, jejichž otec ji pozve na rodinné sídlo, opatství Northanger. Strašidelné a pochmurné sídlo opředené, jak se Catherine domnívá, hroznými tajemstvími, způsobí, že její představivost začne pracovat na plné obrátky a způsobí jí nemalé potíže - ale jiného druhu, než se domnívala...

Tato adaptace pochází z produkce společnosti ITV, která v rámci tzv. austenovské sezóny natočila i Mansfieldské panství a Annu Elliotovou (Persuasion). Většina diváků považuje právě toto ztvárnění knihy Opatství Northanger za nejzdařilejší ze všech tří filmů. Pod scénářem se podepsal Andrew Davies, autor scénáře k úspěšné televizní minisérii Pýcha a předsudek z roku 1995. (maku1304)

(více)

Recenze (79)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Další z modernějších adaptací románů Jane Austenové splnil svou oddechovou funkci. Pochválila bych hudbu, na televizní film nadstandartní výpravu a dobré herecké výkony. Hlavní hrdinka - okatá, zasněná a naivní Caterine, působila ve své roli věrohodně. Henry, i když nebyl tak charismatický jako Colin Firth nebo Matthew MacFadyen v Pýše a předsudku, vzbuzoval sympatie. Zdařilá adaptace, i když já osobně bych uvítala klasičtěji pojatou verzi. Nevím, proč si většina scénáristů myslí, že závěrečný vášnivý polibek v romantickém filmu prostě musí být, Austenovou nevyjímaje. Někdy je ale něžný dotyk, pohled či gesto daleko romantičtější. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Milá adaptace Jane Austen, která mě velmi potěšila. Je to takové půvabné a odlehčené. Hlavní hrdinku s bujnou fantazií hraje přímo kouzelně Felicity Jones. Její postava s romantickými dobrodružnými představami je mi moc sympatická. :) Pana románově úžasného Tilneyho hraje můj top desítkově oblíbený JJ Feild, na kterého koukám ráda prostě vždycky a myslím, že patří k hercům s takovým old-fashioned filmovým šarmem. Jeho Henry je sympatický, příjemný a okouzlující tak jak to má být, aby se hlavní hrdinka zamilovala. Potěšila i Carey Mulligan ve vedlejší roli. Film má mnoho pěkných scén, vtipné dialogy, lehce tajemnou zápletku a krásné dobové kostýmy a stylizaci. pozn. Nevím, proč je na zdejším českém plakátu vyobrazena slečna Morland se svým bratrem..... a ne s Henrym. :) ()

Reklama

cherita 

všechny recenze uživatele

Ne bezdůvodně má Northangerské opatství nejméně adaptací ze všech děl Jane Austenové. Jeho kouzlo totiž tkví v tom, že se v něm vlastně vůbec nic neděje, přičemž je ono nic prokládáno popisy toho, co by se stát mohlo a co se obyčejně stává v ostatních románech. Tenhle nádech parodie, který autorka svému poslednímu románu dala, má jistý půvab, ale obávám se, že je nezfilmovatelný. Nevykládejte si to špatně, mě se tohle zpracování líbílo, jenom si nedokážu představit, jak moc takový příběh-nepříběh funguje pro někoho, kdo nezná předlohu. Co ale naopak musí fungovat na všechny, to je šarm a široký úsměv Henryho Tilneye, který má na mém hodnocení podstatný podíl. ()

ElizabethB 

všechny recenze uživatele

Jane Austen je sama o sebe “skvost” a ak sa k jej knihám pridá aj skvelé natočený film …nie je o čom. Northanger Abbey je vydarený, avšak nato, aby som si dokázala príbeh správne austenovsky vychutnať, potrebujem viac, ako len sympatických hlavných predstaviteľov a jemnú zápletku. Hľadala som akési “iskrenie a napätie", ktoré som v tejto adaptáciii nejak nepostrehla… ()

pm 

všechny recenze uživatele

Ač jde o adaptaci Jane Austenové, film se jí téměř nepodobá, ale v podstatě mu to modernější balení není na škodu. Snové představy mladistvě naivní Catherine jsou s nadhledem vtipné, čestný Henry Tilney je vážně pan příjemný, i jeho kultivovaná setra Eleanor taková, jak má být, Isabella ukázkově povrchní a hloupá, jen proradný pan Thorpe nemusel být od prvních minut tak slizce odpudivý, je myslím škoda, že většina charakterů je servírována už hotových a neprocházejí žádným vývojem...Trocha napětí a překvapivých odhalování skutečných charakterů k autorce patří, takto by se mi třeba zamlouvalo obsadit Thorpea hercem typu Orlanda Blooma nebo Ruperta Frienda, s jejichž líbivou vizáží by ničemná povaha zajímavě korespondovala a kteří by diváka, resp. divačku alespoň na moment zmátli…. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama