Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze (433)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inšpektor Los Angeleskej polície Columbo sa postupom času prepracoval na pozíciu môjho najobľúbenejšieho seriálového, televízneho detektíva. Nie je to žiaden neohrozený akčný hrdina. Už vôbec nie vyšportovaný krásavec. Nedisponuje takmer žiadnou policajnou autoritou. Svojou vyzážou a oblečením by skôr zapadol do útulku pre bezdomovcov, ako na oddelenie vrážd. Jazdí na starom, hnusnom Peugeote a neustále obťažuje svoje okolie tlejúcou cigarou. Pôsobí nerozhodným, submisívnym dojmom. Pod týmto všetkým sa však v ňom skrýva geniálny, pozorný vyšetrovateľ s citom pre detail. Dokáže páchateľa ukolísať predstieranou naivitou a popri tom ho lapiť do umne zosnovanej siete nezvratných dôkazov. **** ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Takové detektivky už se dneska netočí a už se asi točit nebudou. Columbo chodil, zapisoval, řešil a vyřešil poctivě sám. Bez mobilu, který v rozhodující chvíli vypne, zrovna když jde neohrožená policistka v noci sama do podzemí za masovým vrahem. Nezaklínal se DNA, protože i kdyby mu výsledky poskytli, než by vypil kávu, jak je obvyklé v současných amerických tzv. detektivkách, bylo by to pozdě, protože on vraha hned poznal a zbytek dílu šel po něm. Jeho neviditelná manželka mu poskytovala normální rodinné zázemí. Dneska nastoupí rasově, politicky, věkově a genderově korektní tým - zástupci všech ras a vyznání, jeden z nich je žena (často celé partičce šéfuje), jeden z nich má odlišnou sexuální orientaci, jeden je žid (nic proti), jeden je před důchodem a většina jich má plastiku. Požadované charakteristiky se popřípadě mohou kumulovat v jedné osobě. Příběh je plytký a snadno předvídatelný. A to mě nebaví. A to prosím u Columba víte od začátku, kdo je vrah! ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbo by byl skvělý detektivní seriál, kdyby tu nebylo několik ale... Především vykrádá sám sebe, a to naprosto brutálně. Původně výborné nápady jsou rozmělňovány až k naprosté otravnosti: Ošuntělý, zdánlivě hloupý detektiv? Vracečky? Usvědčení na základě podvržených nebo zmanipulovaných důkazů? Hluchých dílů, které jen rozvíjí či variují už dříve vymyšlené a natočené, je v seriálu opravdu hodně, odhadem tak 50%... navíc nejen ke konci, kde by to snad šlo pochopit, ale od samého začátku... Základní koncept je přitom velmi originální. Columbo vnáší do amerických reálií něco, co je jinak běžné v britské detektivkářské škole - detektivka není brutální, plná krve a násilí (což je v amerických detektivkách (tím ovšem myslím knihy ;o) běžné už od třicátých let), nýbrž je jako křížovka v níž detektiv na základě pozorování zdánlivých detailů skládá celek usvědčujících důkazů. Klasickými postavami takové britské detektivky jsou Hercule Poirot či Sherlock Holmes. Columbo jde přitom ještě dál: Od počátku známe vraha a často i způsob vraždy. To podstatné je, jakým způsobem detektiv vraha vystopuje a především, jak ho usvědčí. Bohužel přitom Columbo, v zájmu usvědčení vraha, občas blufuje a hraje podvrženými kartami. Navíc bývá někdy prázdně efektní, jako by věděl, že jej snímají kamery a celá ta zapeklitá záležitost je jen show pro diváky, ta gilotina by ve skutečnosti nezabila ani myš a ta krev je malinovka. To je bezesporu škoda. Také výpomoc v podobě komických vsuvek někdy spíš otravuje, i když jindy třeba potěší... Nejlepší díly: 80% Celkový dojem: 65% ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Notoricky známý krimiseriál kde vyrobit v komentáři spoiler je velmi těžké takřka nemožné. Přesto se o to zcela vyjímečně a neúspěšně pokusím. Všechny díly série jsou si podobné jako vejce vejci. Vždy na začátku sledujeme úkladnou vraždu, jejíž pachatele známe. _____Tu se na scéně zjeví postava s doutníkem v ošuntělém baloňáku přijíždějící v obstarožním Peugeotu, o kterém tvrdí že jsou v USA jen tři kusy. To je poručík Columbo. Pletou si ho s bezdomovcem. _____Vrahem je vždy V.I.P. postava, kterou obdivuje paní Columbová – čte její knihy, obdivuje její malby, poslouchá její hudbu, sleduje její filmy nebo TV show…Paní Columbovou nikdo nikdy neviděl. Columbova psa párkrát ano. _____COLUMBO celou dobu krouží kolem pachatele, má ho v merku jako hlavního podezřelého a tento to ví. JE to V PODSTATĚ TAKOVÁ HRA NA KOČKU A MYŠ. Columbo nakonec vždy najde detail, na základě kterého pachatele rafinovaně odhalí a usvědčí. ()

adams89 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejgeniálnějších detektivek, co byly natočeny a rozhodně moje nejoblíbenější. Poručík Columbo (v nezaměnitelném podání Petera Falka), v ušmudlaném baloňáku s věčně nedokouřeným doutníkem, má proti sobě opravdu mazanou a charismatickou postavu vraha. Jeho téměř dokonalý zločin vždy ale svými metodami rozlouskne a my se jen můžeme těšit na finální usvědčování, vrchol každé epizody. A protože je Columbo tak trochu podivín, nenajde se díl, kde by se divák skvěle nepobavil. Jasná volba pro fanoušky detektivního žánru... ()

Galerie (385)

Zajímavosti (260)

  • Poručík Columbo (Peter Falk) za svou kariéru vyřešil 69 zločinů, přesto nikdy nebyl povýšen. (Pepinec)
  • Peter Falk epizody „Etuda v černém“ a „Vražda podle plánu“ sám režíroval, na dalších více než dvaceti se podílel jako producent. (Pepinec)
  • Na krabičce poručíkových doutníků si lze ve dvou dílech všimnout loga White Owls, což je značka jedněch z nejlacinějších doutníků. V díle Zkus mě chytit (1977) Columbo mluví o tom, že mu kouření doutníků pomáhá myslet. Peteru Falkovi ale nechutnaly. Byl celoživotním vášnivým kuřákem cigaret. (klukluka)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama