Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze (432)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Peter Falk a jeho životní role. Detektivní seriál tak trochu "naruby", který zaujme hlavně díky postavě detektiva Columba. Skvělé herecké výkony a dokonale propracovaný námět a scénář. Jeden z vůbec nejlepších detektivních seriálů, který lze sledovat i po 40ti letech. Lehkost a nadhled s jakým dokáže P.Falk vyřešit zdánlivě neřešitelný prípad je dechberoucí!! ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že som videl všetky epizódy, no pokúsim sa vnútorne zhrnúť moje celkové dojmy zo seriálu "Columbo". Kedykoľvek som to zachytil v telke tak ma to bavilo sledovať. Myslím si, že český dabing bol vždy skvelý a dokázal tomu dodať tú správnu atmosféru. A je skvelé, že sa takto podarilo zachytiť vnútorne génia, akým Peter Falk jednoznačne bol. Pre mňa ostane nezabudnutý ako detektív Columbo. Dal mu proste svoju vlastnú osobnosť. Vedel byť pre padouchov veľmi otravný, vedel sa pýtať na veci, ktoré všetkých iba otravovali, no pre neho boli dôležité. Najviac ma bavil práve v častich, kedy sa snažil pôsobiť ako niekto, kto vôbec nemá šajnu čo sa deje. Ale vedel toho viac než dosť. Ostávalo len jediné. Dokázať to, že za celú akciu bola zodpovedná daná osoba. Opäť platí, že keď som videl Falka v akejkoľvek epizóde, tak som nevidel človeka, ktorý hral Columba. Videl som skutočného Columba. A v prípade, že sledujete detektívny seriál je podľa mňa veľmi dôležité mať hlavného hrdinu, ktorému to uveríte vo všetkých ohľadoch. Je to podobné ako keď tvrdím, že Sean Connery bol skutočný James Bond. Alebo David Suchet skutočný Hercule Poirot. Ak vás niekto dokáže takto presvedčiť. A v tomto prípade to bolo dôležitejšie, nakoľko sme tu nemali žiadnu skutočnú záhadu. Nešlo o seriál, kde sme mali odhaliť páchateľa. Toto bol seriál, kde sme sledovali Columba, ako sa bude snažiť odhaliť a dokázať to, čo sme my ako diváci už vedeli. A to je veľmi zaujímavý element. Dokonca aj dnes si myslím, že to bolo celkom riskantné vložiť všetko do rúk jedného človeka. Ale s Petrom Falkom to proste fungovalo. Je mi ľúto, že všetci géniovia nakoniec musia odísť do hereckého neba, no kedykoľvek sa pozriem na tento seriál, tak si ho môžem pripomenúť. Ostal vďaka tomu nesmrteľný. Rešpekt. Hodnotenie: A ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tak tento šilhavý pan detektiv se vzhledem a manýrami hraboše (nemám na mysli hlodavce, nýbrž existence lovící "poklady" z popelnic) mi k srdci nikdy kdovíjak nepřirostl. A to je pro mě hlavní kámen úrazu, příliš mě nebaví filmy (knížky, hry), ve kterých nejsem schopná držet palce hlavnímu hrdinovi. Možná by se dala vytknout i určitá šablonovitost jednotlivých dílů, ale to je všeobecně problém kriminálek. Pro mě tedy jen mírný nadprůměr, Columba na TV obrazovkách nevyhledávám, ale kdybych se třeba někdy hodně nudila... 59% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Detektivní seriály mám ráda, protože většinou každý díl tvoří samostatný uzavřený příběh a když některý vynecháte, nic se neděje, o nic jste nepřišli. I když Peter Falk nepatří k mým nejoblíbenějším detektivům, tak typ detektivky, kterou představuje se mi líbí. Jednotlivé díly se odehrávají podle podobného scénáře. Na začátku se většinou setkáte se zločinem, poznáte pachatele i motiv činu, což ale příběhu neubírá na napínavosti. V této fázi nastupuje detektiv Columbo, který má taky brzy o viníkovi jasno a divák sleduje logicky vedený postup jeho vyšetřování a přibližování se k pachateli, až k jeho usvědčení. Používané metody - předstírání nechápavosti a naivity otravného a vlezlého inspektora v ošuntělém baloňáku, jsou pro tento seriál typické a jsou součástí jeho pátrací strategie. Vzbuzuje tím výsměch a podceňování svých schopností pachatelem, který se ho snaží přechytračit, stává se nepozorným, znervózní a prozradí se. Jednoduché, ale účinné. Není to žádná bomba, taky už od první epizody uběhlo 40 let a vyšetřovací metody se od té doby hodně změnily, ale docela příjemně se na to kouká. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Peter Falk alias poručík Columbo mě dříve pokaždé připoutal k televizní obrazovce. A nebyly to ztracené, promarněné hodiny. Sympatický i legrační detektiv v pomačkaném baloňáku ve mně vždy budil respekt a obdiv deduktivním úsudkem, neotřelým vystupováním i lidským charizmem. Výborné jsou např. epizody: V nouzi poznáš přítele, To je vražda, řeklo portské, Odpočívejte v pokoji, paní Columbová, Dvojexpozice, Jak vytočit vraždu nebo Labutí píseň. ()

Galerie (385)

Zajímavosti (264)

  • Na krabičce poručíkových doutníků si lze ve dvou dílech všimnout loga White Owls, což je značka jedněch z nejlacinějších doutníků. V díle Zkus mě chytit (1977) Columbo mluví o tom, že mu kouření doutníků pomáhá myslet. Peteru Falkovi ale nechutnaly. Byl celoživotním vášnivým kuřákem cigaret. (klukluka)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama