Reklama

Reklama

VOD (1)

Rodinný outsider, který nakonec stál v čele Američanů. Životní příběh prezidenta George W. Bushe. Nikdo by to do něj v mládí neřekl, přesto dnes patří mezi nejznámější osobnosti americké historie. Biografický laděný film o životě George Walkera Bushe sleduje budoucího 43. amerického prezidenta od roku 1967. Od jeho nevázaných a hodně bezstarostných dnů na vysoké škole, přes vojenskou službu, guvernérský úřad v Texasu. Všímá si jeho zapojení do velkého byznysu v naftařském průmyslu, až po prezidentskou kandidaturu v roce 2000, mapuje první čtyři roky v nejvyšším úřadě, až po druhou kandidaturu v roce 2004... (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (191)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25,1miliónaTržby USA $25,534,493Tržby Celosvetovo $29,506,464Tržby za predaj DVD v USA $7,771,204 //počet predaných kusov 413,372║ Jediné čo tento film zdobí je dobre vytipované herecké obsadenie na čele so skvelým Joshom Brolinom ako George W. Bushom, ktorého tu Oliver Stone vykreslí ako doslova vo všetkých smeroch neschopné neviniatko, čo takmer ani netuší čo sa deje za ponurými dverami špinavej politiky. Príde mi to ako skoro očistec Busha od vecí čo ako že nevedomky napáchal za svojho pôsobenie na poste prezidenta... Stone už nie je ani zďaleka čo býval, táto snímka mala prevažne šokovať, podávať nejaké zdrvujúce informácie a nie vyznieť nudne a až nepekne plocho, nič zaujímavé nevypovie. /videl v kine: 45%/ (videl na festivale Art Film Fest 2009) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

"-Remember, Americans don't like to see dead boys on their television sets." -"Yes, death tends to give war a depressing image." Ať už si myslíte o Stoneovi a jeho hodně radikálních názorech na politiku cokoliv. Jedno je jisté. Ten člověk umí točit filmy. Nechápu proč nedostal Josh Brolin Oscara. Asi spíše akademici ztratili koule. Ne, Oliver Stone. Jediné co je pro mě hodně zvláštní a nikdy to zcela nepochopím, jestli v tomhle filmu Stone Bushe objahoval nebo zesměšňoval. Některé scénky na mě totiž působí hodně satiricky. 80% a rozhodně jeden z velkých filmových zážitků. ()

Reklama

Traffic 

všechny recenze uživatele

Film o GWB by se nabízelo uchopit dvěma způsoby. Buď natočit propagandistickou pohádku o Bohu, hrdé Americe a zlých ručníkářích, nebo se vyřádit na Bushově ignoranství a údajné nízké inteligenci a v duchu konspiračních teorií ho vyportrétovat jako nastrčenou loutku/válečného zločince (nehodící se škrtněte). Oliver Stone ale dělá elegantní úkrok stranou a zásadní momenty juniorovy presidentury zobrazuje v kontextu věčného rodinného soupeření otec x syn. Když tedy sledujeme mladého Bushe a jeho sporné tažení na Baghdád, nejsou tolik podstatné pragmatické motivy související s globální geopolitikou, ale jde spíše o další impulsivní rozhodnutí člověka, který se zoufale snaží alespoň v něčem předčít svého otce, případně dotáhnout do konce to, co on před ním nedokázal. V několika scénách je GWB (záměrně?) situován do role přerostlého dítěte, které se ani v době, kdy jeho hlavu kryly šediny, nedokázalo plně vyrovnat se svou minulostí nebo zpytovat svědomí. V tomto ohledu je příznačná závěrečná scéna na tiskové konferenci, kde Bush svojí neschopností uspokojivě odpovědět nepředvádí ani tak politické selhání jako spíš lidské - je zjevné, že je to někdo, kdo se absolutně nezabýval sebereflexí. Vždyť proč zpochybňovat zda to, co dělám, je skutečně správné, když jsem byl do služby vlasti povolán samotným Bohem. Brolin září a Cheneyho bych nerozeznal od originálu. Skvělé, a nebál bych se říct, že i nadčasové. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Všichni mi vrážejí kudlu do zad !! Jako tomu chlapovi v Římě.." ;) Po formální stránce naprosto uchvacující a hravý snímek levičáka Stonea, který zde pracuje s žánry způsobem natolik důsledným a inspirativním, že téměř obsahu navzdory nedokážu vyjádřit svůj obdiv a cinefilní nadšení.. Komplexnost a hledání souvislostí, které Oliveru Stoneovi mohou ostatní tvůrci jen tiše závidět, činí jeho bijáky nadčasovými a zásadními, že se jednomu musí jevit až trestuhodné, jak je akademici i filmoví odborníci (opo)míjejí.. A Josh Brolin ?? Jednoznačně oscarový.. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Sice se nemůžu rozhodnout, jestli Stone Bushe glorifikoval či karikoval, ale biografie je to neskutečná. Záměrně se vyhýbá ‚zlomovým‘ momentům (žádná přímá konfrontace s 11/09, pouze se o ní mluví v min. čase), zato klade důraz na hlavního hrdinu, který se musí rvát s tím, co všechno mu život nachystá. Díky době vzniku to působí komplexně, ale za pár let (a dalších prezidentů) ztratí na aktuálnosti. Tím taky film tratí i na tom, že z (ne)politických důvodů jej žádní akademici nebudou nijak oslavovat, což je nefér minimálně k Joshu Brolinovi, který je… prostě si vzpomeňte na Bushovy projevy (intonace, gesta, postoje) a pak koukněte na film. Pochopíte, že Josh je jednoduše geniální! Nevím přesně, co jsem čekal, ale dostal jsem něco absolutně jiného. Stone neprovokuje, Stone překvapuje. Chytře! PS: Za pár let po tom neštěkne pes a bude to za 3*, ale teď to bavilo na plný plyn. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • První hraný film o dosud úřadujícím prezidentovi USA. (duklak2)
  • Oliver Stone si dal při výběru herců záležet především na jejich vzhledu. Mají být co nejpodobnější svým předobrazům. Někteří kritici mu vyčítají, že to je na úkor jejich herecké kvality. (duklak2)

Související novinky

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

29.08.2009

V Banskej Bystrici sa v priebehu piatich dní (23. 9. – 27. 9.) uskutoční v rámci multimediálneho festivalu Barbakan i prehliadka kvalitných filmov. V predpremiérach budete môcť vidieť napríklad… (více)

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Jihoamerická revoluce podle Stonea

Jihoamerická revoluce podle Stonea

12.12.2008

Oliver Stone si pořád hraje na „svědomí Ameriky“, ale návštěvnost a kritiky jeho posledního opusu z Bílého domu W. naznačují, že tohle jeho vyhrožování levicovým prstem zajímá čím dál míň diváků.… (více)

Další biografie na obzoru

Další biografie na obzoru

13.08.2008

Amerika posledních pár měsíců žije volbami a tím, že je tu dost reálná možnost, že se prezidentem momentálně asi nejmocnějšího státu na světě stane Afroameričan. Politika zkrátka hýbe celým USA a… (více)

Reklama

Reklama