Reklama

Reklama

VOD (1)

Rodinný outsider, který nakonec stál v čele Američanů. Životní příběh prezidenta George W. Bushe. Nikdo by to do něj v mládí neřekl, přesto dnes patří mezi nejznámější osobnosti americké historie. Biografický laděný film o životě George Walkera Bushe sleduje budoucího 43. amerického prezidenta od roku 1967. Od jeho nevázaných a hodně bezstarostných dnů na vysoké škole, přes vojenskou službu, guvernérský úřad v Texasu. Všímá si jeho zapojení do velkého byznysu v naftařském průmyslu, až po prezidentskou kandidaturu v roce 2000, mapuje první čtyři roky v nejvyšším úřadě, až po druhou kandidaturu v roce 2004... (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

Lima 

všechny recenze uživatele

Od přítele Fidela Castra jsem očekával nenávistnou politickou bublaninu, k mému překvapení jsem se dočkal naivního dílka, k němuž scenář snad napsali neúspěšní studenti 1.ročníku politologie. Aspoň že ten Brolin, který dokonale odkoukal Bushovu gestikulaci, byl znamenitý. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočené CV pana Bushe juniora, kterýho mistrovsky zahrál Josh Brolin. Ten má velkou výhodu v divácích, kteří pamatuji Bushe jako prezidenta a tudíž mají možnost srovnání a zřejmě i tak větší požitek z filmu než ty, pro který je Bush jen jméno z historie. Některé pasáže z Bushova života jsou hodně přeskakovány a příběh se soustředí hlavně na vztah táty Bushe a syna Bushe a vlivu tohoto vztahu na rozhodování Bushe mladšího při výkonu funkce. Film nemá nějaký dramatický momenty, ani nějak extra vyhrocený scény, spíš jsem měl pocit, že Oliver si chtěl odškrtnout dalšího prezidenta o kterým natočil film. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Sice se nemůžu rozhodnout, jestli Stone Bushe glorifikoval či karikoval, ale biografie je to neskutečná. Záměrně se vyhýbá ‚zlomovým‘ momentům (žádná přímá konfrontace s 11/09, pouze se o ní mluví v min. čase), zato klade důraz na hlavního hrdinu, který se musí rvát s tím, co všechno mu život nachystá. Díky době vzniku to působí komplexně, ale za pár let (a dalších prezidentů) ztratí na aktuálnosti. Tím taky film tratí i na tom, že z (ne)politických důvodů jej žádní akademici nebudou nijak oslavovat, což je nefér minimálně k Joshu Brolinovi, který je… prostě si vzpomeňte na Bushovy projevy (intonace, gesta, postoje) a pak koukněte na film. Pochopíte, že Josh je jednoduše geniální! Nevím přesně, co jsem čekal, ale dostal jsem něco absolutně jiného. Stone neprovokuje, Stone překvapuje. Chytře! PS: Za pár let po tom neštěkne pes a bude to za 3*, ale teď to bavilo na plný plyn. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone zase natočil film, který se nebude líbit každému, který plno lidí nepříjme už od začátku a film, který svým způsobem také plno lidí nedocení, už jenom proto,že má v názvu dvojité v s tečkou. Popravdě je ale tenhle film pravý opak toho, o čem byste si představili životopisný film, a je to opravdu příjemné zpestření oproti tomu co byste čekali. Film má v sobě snad všecky možné filmové styly, a rozhodně nepřestane jen tak nudit. Proto nevidím jediný důvod, proč ho kritizovat, při sledování zdejšího hodnocení a 66ti procent, které tento film dostal, bohužel. Josh Brolin bývalého prezidenta Spojených států zahrál famózně, ze začátku jsem mu to nedokázal věřit, a ani jsem v něm Bushe neviděl, ale po čase jsem prostě musel změnit názor. Do teď nechápu, proč za tu roli nedostal nominaci na Oskara a Nixon z filmu Frost-Nixon jo. Doteďka to asi ani nepochopim a opět budu tvrdit to, že tenhle film je hrozně nedoceněnej. Čtyři hvězdičky tomu dám a s radostí, ve filmu totiž není vidět jediný úspěch osoby o které tento film je, vypráví prostý příběh člověka, zobrazeného každou chvíli nějak jinak, přesto oddaného své práci, což určitě není lež, ale je otázka, co je na tom všem pravdy. Jedno je jasné, mně osobně se film líbil, ať si Oliver Stone mění fakta s fikcí jak chce, sám nevím co je na tom pravdy a co ne. Já jsem nečekal nic, a dostal jsem především obyčejného Texasana, který sice udělal plno chyb...ale na druhou stranu...kdo ne. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25,1miliónaTržby USA $25,534,493Tržby Celosvetovo $29,506,464Tržby za predaj DVD v USA $7,771,204 //počet predaných kusov 413,372║ Jediné čo tento film zdobí je dobre vytipované herecké obsadenie na čele so skvelým Joshom Brolinom ako George W. Bushom, ktorého tu Oliver Stone vykreslí ako doslova vo všetkých smeroch neschopné neviniatko, čo takmer ani netuší čo sa deje za ponurými dverami špinavej politiky. Príde mi to ako skoro očistec Busha od vecí čo ako že nevedomky napáchal za svojho pôsobenie na poste prezidenta... Stone už nie je ani zďaleka čo býval, táto snímka mala prevažne šokovať, podávať nejaké zdrvujúce informácie a nie vyznieť nudne a až nepekne plocho, nič zaujímavé nevypovie. /videl v kine: 45%/ (videl na festivale Art Film Fest 2009) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Vdakabohu, ze uz ten obmedzeny hlupak odisiel... Prepacte, ale osem rokov som sa len bezmocne prizerala tomu, co Bush robi s tymto svetom. Zaujimam sa o politiku, a preto ma bavia aj rozne spracovanie politickych osobnosti, giest, strategii a milnikov. A dufam, ze mi urobi tu laskavost a nikdy nikdy nikdy v zivote, ho uz nebudem pocut mat nejaky prejav, kde skomoli vsetko, co sa da. Ak sa bude ovsem schopny vyjadrit bez citacky alebo naucenej retoriky. Vynikajuci Brolin. Predpokladam, ze studoval prejav, mimiku a rec tela Busha velmi dlho, pretoze predviedol famozny vykon. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů Olivera Stonea. Mistrovské dílo. ____ Zmínku zasluhuje především způsob, jakým se tu pracuje s žánrem: (i) Hlavní postava Bushe představuje neustále pozměňovanou, velice silnou žánrovou figuru – jednou westernového cowboye, poté kazatele, naftaře, nebo republikána – zasazovanou do tomu odpovídajících žánrových světů: komedie, satira, rodinné drama, politický thriller. Každý z těchto světů představuje jednu epochu Bushova života. Mění se ovšem pouze samotný Bush, okolní postavy (otec, manželka, poradci) žánrem zasaženi nejsou a zůstávají nezměnění. Konceptuálně tedy pracuje film se třemi rovinami, odstupňovanými podle toho, nakolik jsou infikované žánrem: Bush (motivátor - nejvíce) – žánr (prostor kolem Bushe - zpola) – okolí (nejméně). Konec filmu tak nenastává po válečném fiasku, ale naopak tehdy, kdy se Bush již nemůže přesunout z jednoho žánru do druhého, kdy nemůže utéct. Už nemá kam, žánry jsou vyčerpány, a s tímto zjištěním přichází i konec Bushe jako filmové postavy. Ukazuje se, že skutečný život a žánrová struktura filmu spolu mohou souviset více, než se zdá. (ii) Komedii obvykle spojujeme s etiketou, zatímco tragedii s etikou. Bushova výjimečnost spočívá v tom, že tyhle zavedená pojítka škrtá – velkorysým pohledem na globální mapu a nakládáním s vládními smlouvami spojuje komedii s etikou (protože rozhoduje o osudech milionu lidí), naproti tomu texaské vidláctví posunuje k tragedii Bushovu etiketu. Film to dává najevo i silnou „freudovskou“ otcovskou figurou (James Cromwell), která straší Bushe zjevně více než Saddám Husajn. (iii) Opětovně se ukazuje problematika žánru bio-pic, u něhož se hodnotí osobnost jako taková, ne filmové kvality. Dvojnásob to pak platí zde, kde geniální výkon Brolina ještě znatelněji posouvá ohnisko filmu do postavy Bushe. Přitom filmařsky je W. dílo uchvacující - brilantní kamera (dejte na mě, Papamichael je nový Richardson), brilantní rychlopalné dialogy (návaznost na Michael Clayton a Dobrou noc a hodně štěstí) a brilantní vedení herců. A je o to truchlivější, že tyhle kvality opomíjejí i odborná periodika, kterým se celá podívaná sužuje na pole ideologického a symptomatického čtení. Dokonce by se mohlo zdát, že kontroverzní téma odvádějící od formy nestojí „technikům" v čele s kameramanem a střihačem za námahu, ale Oliver Stone si dobře uvědomuje, že filmy posuzuje zejména čas, ni lidé. Chápe to i Bush: „V historii žádné místo mít nebudu, to budu přeci mrtvý.“ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Dámy a pánové, 43. prezident Spojených Států GEORGE W. BUSH!..... Bylo nebylo. V časech po 11.září 2000 seděl v Bílém domě takovej synek z dobré rodiny. Jak se tam dostal? Kdo je G.W. Bush? Hraný (NE)dokumentární film o nenáviděném prezidentovi, cestě na vrchol, zákulisí příprav války v Iráku, ve kterém je samozřejmě prostor pro ,,zaručeně pravdivé“ teorie. Výtečná režie O.Stonea a herecký výkon J.Brolina dělají ze snímku něco víc, než jen film pro Američany. On totiž svět, kde si kámoši prošlapávají cestu nejsou jen USA! Takže.... KDO BYL G.W.BUSH?? Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, co musím umět, když chci vstoupit do politiky. (V Americe?) 2.) Jsem ,,Pepa VOLIČ“ a rád poslouchám sladký politický řečičky. 3.) G.W.Bush je můj oblíbený politik. 4.) O.Stone je můj oblíbený režisér a chci si spravit chuť po Wall Street 2. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Svědomí Ameriky se znovu ozývá, ale naštěstí našlapuje jen velmi opatrně. Stone vytvořil dokonalý kompromis, kdy se nesnaží za každou cenu ukázat Bushe jako obyčejného chlapa a ani z něj netvoří arcilotra. Na to tu ostatně v minulé dekádě byla spousta jiných. V tomhle příběhu jsou chyby, ale není jim přidána snad ani špetka osobních antipatií. Vždyť i vztah s otcem vysvětluje ambice, ale zároveň chce zůstat ve faktických hranicích. Hlavně díky tomu tak z W. vznikla dokonale seriózní studie. Ale ne snad studie slavné osobnosti, ale jedné hromadné nenávisti. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak Stone se zase vraci do formy, jeste ji sice neziskal nazpet na 100%, ale i tak to je vynikajici zlepseni po jeho poslednim filmu. Pribeh o dneska uz bejvalym prezidentovi sice nezni kdovijak zajimave, navic clovek si ty dulezity veci, co udelal, jeste pamatuje, tak proc na to znova koukat, ale to by to nesmel bejt Stone, aby neprines neco navic. Pribeh totiz neni pouze o jeho prezidentskym obdobi, ale zaroven to neni ani drama od mladi po prezidenta, je to proste neco mezi. Stone sikovne strida zabery kde prezident Bush neco resi se zaberama z jeho mladi, kdy vyvadi na vecircich, chlasta, strida prace a podobne. Nutno rict, ze hlavne v prvni polovine filmu a diky tomu film vyzniva lehce jako komedie. Druha polovina uz s flashbackama setri a zameruje se na situaci s Irakem, Sadamem atd. A tady ustupuje zabavnost na ukor politiky a bylo to na me misty precejen uz moc ukecany a politicky. Jenze celej film tahne vynikajici Josh Brolin, kterej zachranuje i sceny, kery maj nabeh na lehkou nudu a z filmu fakt neni poznat, jesli ma Bushe Stone rad nebo ne. Prisel mi totiz jako neuveritelnej sympatak, kterymu clovek fandi a kdyz mu nekdo neco provede, tak ho i lituje. Film se ale samozrejme nevyhejba ani situacim, kdy neco posere. Proste mi prislo, ze to Stone vylicil tak, jak to je a at si kazdej udela svuj nazor. Coz mi vyhovuje nejvic. Jinak krome fantastickyho Brolina musim jeste zminit Banks v roli jeho manzelky, do takovyhle role bych ji fakt netipoval, ale je docela fajn, i kdyz je hodne upozadena. Celkove kvalitni, skvele natoceny a obsazeny drama s paradni hudbou, ktery se v prvni puli misty priklani spis ke komedii a kuli tomu v druhy, politicky casti, misty opravdu jen nepatrne nudi. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zneuznaný, přehlédnutý a zapomenutý, ale zajímavý, zajímavý a osobitý portrét 43. prezidenta USA. Je to mírně odlehčená částečná biografie, která skáče v čase sem a tam do různých momentů Bushova života - tento způsob, jakým je film poskládaný, nakonec parádně funguje. Nutno podotknout nejen to, že jsem W. plně ocenil až na druhou projekci (dva roky po jeho odstoupení z úřadu) a dokonce ho zařadil mezi mé tři dosud nejoblíbenější filmy od Stonea, ale také to, že mi byl George W. Bush vždy svým způsobem sympatický. Nejvíc proto, jak všechny ostatní štval svým tvrdě američanským buranským já. A ač ho tady výborný Brolin podle mě trošku ’vylepšuje’, tento film (myslím že) překvapivě dobře odráží Bushovu osobnost - skrze jeho mladistvé tápání, touhu vystoupit z otcova stínu, až po pozdější tak trochu tragikomickou pozici nejmocnějšího muže planety, (zde) smutně završenou (dle po-prezidentského Bushe samotného) největším failem celého jeho osmiletého prezidentování. Málokdo asi čekal, že nám Stone tuto zajímavou osobnost zobrazí nejen tak brzy, ale i v tak relativně pozitivním světle - kdekdo se asi těšil, jak tu bude Bush mladší strhán, ale opak je pravdou, a i z toho možná plyne ten divácký neúspěch a všeobecný nezájem. Sice nevím, nakolik z toho vzešel věrný obraz skutečného Bushe, ale něco mi říká, že (přes náznak parodie) pozoruhodně věrný - muž s dobrými úmysly, ale za 1) v nesprávnou dobu na za 2) nesprávném místě. P.S.: Dabluju Isherwoodovo "chytře!" EDIT: Nějakým zvláštním způsobem (a umocněno další projekcí) se mi W. hrozně moc líbí, a navíc, Josh Brolin for president! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je milé osvěžit si vědomost, že nejmocnějším mužem planety byl po nekonečnou dobu osmi let vyléčený notorik, jemuž celá armáda poradců nepřetržitě stála na jeho nekonečném vedení. Osud světa byl zkrátka v dobrých rukou a já, hrdý ateista, poníženě děkuji všemohoucímu, že na našem území nevytryskla ze země ropa, tudíž jsme se lstivě vyhnuli zařazení na Osu zla. Snímek samotný na mě nepříjemně působil snahou tvářit se objektivně, protože mne by uspokojilo daleko více podpásových úderů do nechráněných choulostivých partií pana Bushe, toho času mladšího. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné překvapení. Tak bych tenhle film nazval. Po ani nevím jak dlouhé době tu Stone předvádí zapamatování hodný režijní výkon podtržený výkonem Brolina, jehož ztvárnění politika se dá srovnat s Langellovým Nixonem. Přestože tu Bush vystupuje možná kladněji a chytřeji, než by se čekalo, schoval si tu Stone dost místa pro kontroverzi a nebojí se ukázat aroganci USA, i když přeci jen - do extrémů nezajde, což je možná chyba, ale Stone do extrému nezašel nikdy, tak mu to nebudu vytýkat zrovna teď. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Film o GWB by se nabízelo uchopit dvěma způsoby. Buď natočit propagandistickou pohádku o Bohu, hrdé Americe a zlých ručníkářích, nebo se vyřádit na Bushově ignoranství a údajné nízké inteligenci a v duchu konspiračních teorií ho vyportrétovat jako nastrčenou loutku/válečného zločince (nehodící se škrtněte). Oliver Stone ale dělá elegantní úkrok stranou a zásadní momenty juniorovy presidentury zobrazuje v kontextu věčného rodinného soupeření otec x syn. Když tedy sledujeme mladého Bushe a jeho sporné tažení na Baghdád, nejsou tolik podstatné pragmatické motivy související s globální geopolitikou, ale jde spíše o další impulsivní rozhodnutí člověka, který se zoufale snaží alespoň v něčem předčít svého otce, případně dotáhnout do konce to, co on před ním nedokázal. V několika scénách je GWB (záměrně?) situován do role přerostlého dítěte, které se ani v době, kdy jeho hlavu kryly šediny, nedokázalo plně vyrovnat se svou minulostí nebo zpytovat svědomí. V tomto ohledu je příznačná závěrečná scéna na tiskové konferenci, kde Bush svojí neschopností uspokojivě odpovědět nepředvádí ani tak politické selhání jako spíš lidské - je zjevné, že je to někdo, kdo se absolutně nezabýval sebereflexí. Vždyť proč zpochybňovat zda to, co dělám, je skutečně správné, když jsem byl do služby vlasti povolán samotným Bohem. Brolin září a Cheneyho bych nerozeznal od originálu. Skvělé, a nebál bych se říct, že i nadčasové. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mnozí čekali, že si to Oliver Stone s Georgem Bushem vyřídí bez skrupulí a vznikne spíš politický pamflet než životopisné drama. Pro americkou levici bylo Bushovo vítězství políčkem do tváře, konec konců přiznejme si vážně bylo na hraně legitimity a otestovalo až do krajnosti americké instituce i celou společnost. Kupodivu Stone přistoupil k látce s maximální vážností a chtěl natočit důstojné drama, jenže ouha, scénárista Stanley Weiser se bohužel moc nepředvedl a výsledek poznamenal i fakt, že Bush mladší zkrátka a dobře nebyl charismatickou osobností, spíš stál ve vhodný okamžik na vhodném místě a práci za něj odváděli poradci z public relations. Jediné, co ve filmu obstojí na jedničku, je životní výkon Joshe Brolina v hlavní roli. To je jednoznačně pětihvězdičková záležitost. Všechno ostatní je zapomenutelné a v rámci Stoneovy filmografie patří tenhle kousek k těm nejméně výrazným. Celkový dojem: 45 %. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Viděl sem Nixona i J.F.Keje a musim říct že W. je zatim nejhorší ze Stoneovejch politicky zaměřenejch filmů. Nejde o to že film by byl špatně natočen, ba naopak - I Josh Brolin hraje na výbornou, jde o to že George Walter Bush prostě není taková osobnost jako výše zmínění prezidenti a jeho předprezidentskej život plnej tápaní není pro filmový plátno moc přitažlivej. Možná by to chtělo se trochu víc zaměřit na vztah otec-syn, kterej je tam zajímavej a dokonce je tam i jeden moc pěknej moment když má Geo noční můru. Taky se mi líbí že je tam v podání vlády přímo zdůrazněn záměr infliltrovan irák kvůli ropě. Každopádně jsem ale čekel o dost víc. 3* ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jak já nemám, resp. neměl toho Jirku Mlátičku nikdy rád, tak díky Joshi Brolinovi a vlastně i Oliveru Stoneovi, musím hodnotit kladně, protože mi vůbec nevadilo zkoumat Jirkovo nitro, pohnutky, rozhodnutí, city a vztahy a podobné záležitosti, které nám film předkládá. Kvalitní režie s kvalitním hercem dokáže i z malého zakřiknutého opilce s neskutečně velkou mocí udělat zajímavou postavu a v neposlední řadě koukatelný politický film. Malé, ale hlasité BRAVO. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Politické hry chlapcov v Bielom dome sú Stoneovou slabosťou, ale okrem JFK sa žiadny nepriblížil k požadovaným očakávaniam. Život Georgea W. Busha mnohým neamerickým divákom začal byť známy až po jednom dátume (všetci vieme ktorom), a tak som rád, že Stone venoval jeho predchádzajúcemu obdobiu života značnú časť filmu. Od jeho začiatkov ako neschopného vysávača výhod tatkovej vysokej pozície, až po obsadenie najvyššej pozície v štáte, sa však nedočkáme ničoho iného, len politických reprodukcií a faktov, ktoré by sa pri hlbšom a horlivejšom bádaní podarilo nahromadiť viac-menej každému smrteľníkovi. Požadujúce odhalenie súkromia hlavy štátu najmocnejšej krajiny sveta a jeho rodiny divák dostane len vo vzťahu k jeho otcovi. Vzťahy s manželkou, bratom, či inými kolegami z Bieleho domu zostávajú aj naďalej tabu. Divák sa akurát dozvie, ako jednoducho sa dá behom pár minút brnknúť Tonymu Blairovi, Jacquesovi Chiracovi, či Vladimirovi Putinovi. Neviem nakoľko hodnoverne Brolin splynul s Bushovým vystupovaním, no jeho herecký prejav pôsobí veľmi hodnoverne. A okrem toho, že aj iní herci predstavujúci ostatných vplyvných politikov (Colin Powell, Condoleezza Rice, Donald Rumsfeld, Tony Blair) sa na nich neskutočne podobajú, tak herecky tiež nezaostávajú. Udivujúce ale je, že tvorcovia si nerobia ťažkú hlavu so starnutím postáv, keď v priebehu tridsiatich (a viac) rokov sa zmenili len šediny Josha Brolina a keby som nedostával časové informácie v priebehu filmu, tak by som si myslel, že to celé prebieha v priebehu jednej dekády. 65%. ()

Související novinky

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

29.08.2009

V Banskej Bystrici sa v priebehu piatich dní (23. 9. – 27. 9.) uskutoční v rámci multimediálneho festivalu Barbakan i prehliadka kvalitných filmov. V predpremiérach budete môcť vidieť napríklad… (více)

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Jihoamerická revoluce podle Stonea

Jihoamerická revoluce podle Stonea

12.12.2008

Oliver Stone si pořád hraje na „svědomí Ameriky“, ale návštěvnost a kritiky jeho posledního opusu z Bílého domu W. naznačují, že tohle jeho vyhrožování levicovým prstem zajímá čím dál míň diváků.… (více)

Další biografie na obzoru

Další biografie na obzoru

13.08.2008

Amerika posledních pár měsíců žije volbami a tím, že je tu dost reálná možnost, že se prezidentem momentálně asi nejmocnějšího státu na světě stane Afroameričan. Politika zkrátka hýbe celým USA a… (více)

Reklama

Reklama