Reklama

Reklama

War Dance

  • Slovensko War/Dance (festivalový název)

Obsahy(1)

Každý rok sa vyše dvadsať tisíc škôl v Ugande zúčastní národnej hudobnej súťaže, v ktorej deti predvádzajú umenie tradičnej hudby a tanca svojich kmeňov. V roku 2005 postúpila do celoštátneho finále v Kampale škola v severnej provincii Patongo, ktorá je rozvrátená dvadsaťročnou občianskou vojnou. Približne dva milióny ľudí, vrátane dvestotisíc sirôt, prežíva v táboroch, strážených vojakmi pred bandami rebelov – tzv. Lord's Resistance Army. Poetický dokument sleduje deti traumatizované niekoľkoročným konfliktom na ceste za nečakaným hudobným triumfom. Mnohé z nich, ako Rose (13 rokov), Nancy (14) a Dominic (14) boli svedkami popravy svojich rodičov, či ich dokonca samé uniesli rebeli a prinútili ich zabíjať. Dramaticky vystavaný príbeh vypovedá o univerzálnej moci hudby, pomocou ktorej môžu deti kmeňa Acholi uniknúť pred vojnovými strasťami a znovu pomaly nájsť svoju dôstojnosť. Film je podmanivý svojim vizuálnym spracovaním, skvele doplneným struhujúcou hudbou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Jack.Pott 

všechny recenze uživatele

Ačkoli se nepovažuji za cynika, War Dance nejen že mě nedojal, navíc jsem se u něj často nudil. A to především u pasáží, kdy kamera zabírala nějaké ugandské dítě, které odříkávalo svou tragédii - působilo to většinou hraně, nevěrohodně. Navíc mi přijde jako příliš velká náhoda, když si filmaři vyberou něakého anonymního xylofinistu a anonymního tanečníka (2 děti ze statisíců), a zrovna ony vyhrají dvě hlavní individuální ceny v celonárodní soutěži. Celkově to na mě působilo jako typicky americký scénář o chudých dětech z periferie, které "opravdu chtějí" být nejlepší, skutečně se jim podaří nejlepšími být (protože podle náboženství zvaného Americký sen když něco "opravdu chceme", vyplní se nám to - např. když bude retardovaný chlapec "opravdu chtít" být rektorem univerzity, dokáže to) - a to je happy end. Tento scénář byl už vícekrát realizován v amerických kulisách, nyní zde máme tedy kulisy africké... Jenomže s africkou mentalitou se neslučuje tahle americká ultrasoutěživost ("My budeme nejlepší! My budeme šampióni!") - což je mimochodem taky důvod, proč v Africe nefunguje kapitalismus. Malí Afričánci (tedy ti normální, nerežírovaní štábem amerických filmařů) budou prožívat euforii prostě díky samotné hudbě a nějaká trofej pro ně bude druhořadá... Pasáže, kdy jde skutečně o hudbu či tanec, jsou bravurní - zřejmě proto, že v těchto sekvencích tvůrci filmu nebyli víc ani míň než DOKUMENTARISTY - tzn. prostě snímali realitu, aniž by se snažili ji nějak režírovat. ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct a klidně si mě nařkněte z politické nekorektnosti, ale dokonalá kamera (úchvatné záběry) a propracovaný zvuk (spolu s podmanivou hudbou) na mně zapůsobily atmosférou hranosti - hraného dokumentárního filmu. Jednoduše - War / dance funguje tak krásně, až to působí nereálně, neskutečně. Tím bohužel utrpí jednoduché (o to pochopitelně působivější) komentáře malých sirotků - neuvěřil jsem jim. Nezaufugovaly u mne zvolené tvůrčí postupy, jelikož všeobecně vnímám sílu dokumentu v autentičnosti, kterou jsem v příbězích osiřelých ugandských dětí necítil. ()

Galerie (6)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama