Shock Waves

Horor / Mysteriózní / Sci-Fi

USA, 1977, 90 min

Ken Wiederhorn

Na svoj malý rozpočet a uletený námet prekvapivo vydarená vec. Rozhodne nejde o tak jednoznačný trash, ako by sa mohlo zdať z tu uvedeného obsahu. Klišé formulky v dialógoch síce nechýbajú a hudba je ultralacná (a správne psychedelicky prazvláštna), no atmosféra sa dá krájať a celkový "drajv" filmu taktiež nespí na vavrínoch. Po krvi ani stopy, no napätie funguje. A nazi-zombíci sú proste cool. Sprvu možno vyvolajú mierny úsmev na tvári, no postupne si k nim vytvoríte rešpekt. Wiederhorn vedel ako ich nasnímať, aby nabrali na démonickosti.(29.3.2004)

• Adrian

Nuž moje pocity z tohto filmu sú niekde medzi Lhurgoyfovymi a Pomovymi. V danom žánri mám veľmi v obľube spomínaný ultralacný hudobný podmaz a celkovo ma pobavil aj samotný nápad, tvoriaci dejovú kostru celého filmu... . Za to tých gore efektov tam bolo na mňa málo, čo vo výsledku je značnou slabinou, pretože ony sú jedným zo základných stavebných kameňov filmov podobného razenia... :-)(1.1.2005)

Zombie náckové, pomalu vylézající z moře a nevzrušeně stahující své oběti pod hladinu, mají cosi do sebe. Je otázkou, jak moc bude fanouškům žánru vadit absence některých tradičních prvků, např. (většího množství) krve, ženské nahoty či hlavně požírání lidí, a jak moc je osloví pomalá atmosféra filmu.(23.4.2005)

Wiederhorn si vybral téma, které mě vždy přitaháne k obrazovce stejně spolehlivě jako žárovka přitahující můry a jinou havět. Bohužel umístil SS polozombie na slunečný ostrov zarostlý palmami, což určitě není to pravé ořechové. Kdyby je dal do nějakého vlhkého, hlubokého jehličnatého lesa uprostřed chladného sychravého podzimu, to už by bylo jiné kafe. Za zmínku stojí účast Petera Cushinga (s německým přízvukem) v roli starého SS velitele. Jenomže na můj vkus zhebne Cushing až příliš brzy. Potom nezbývá než se prokousat zbytkem filmu, i když prokousat je možná až příliš silné slovo. Žádná nuda se totiž nekoná, ale zázraky už vůbec ne.(30.8.2008)

• brooklyn73

Tento snimek tezil a pravdepodobne stale tezi ze spojeni s SS jednotkou,ktera podle scenare mela pomoci hitlerovi zachranit valku.Dovolim si tvrdit ,ze prave vodni SS jednotka zvysila atraktivitu a sledovanost,jinak by nebylo bylo mnoho divaku ke sledovani pristoupilo.Take si dovolim silne polemizovat s nekterymi prispevateli zde, jelikoz se v zadnem pripade nejedna o Zombie ci o jakousi verzi Zombiku,kteri jak vetsina z nas dobre zna a vi sve obeti vesele a hlavne nenastyne konzumuji,cili basti,kdezto u nasich clenu z vodni SS se jedna pouze a jenom vyhradne o take sice nenasytne avsak pouze zneskodnovani ,odstranovani,rekneme cistym zpusobem se zbavovani protivniku.Nackove maji tmave bryle na ocich a jestli jsem filmu dobre porozumel bez techto bryli jsou slepi,tzn ze je maji na ocich i pod vodou.(14.7.2008)

Film, na který jsem se těšil jak na páteční odchod z práce, nedopadl sice přesně podle vysněných představ, ale tak už to bohužel ve většině případech chodí. Čekal jsem totiž starou klasickou zombiárnu s ušouranými nemrtvými, ládující se vnitřnostmi svých obětí a jejichž rozpadající se těla by napovídali, jak dlouho že to v té zemi vůbec odpočívaly. Tihle němečtí vojáci, nyní strážci exotického ostrova, takovéto podmínky jednoduše nesplňují.(Zřejmě mořská voda působí jako blahodárný konzervant:)) Ale pokud nad tímhle mávnete rukou, pak už by tu neměl být žádný problém. Plusem je také účast hororové ikony Petera Cushinga v roli starého velitele. Já mám pro podobné filmy prostě slabost, takže podobně ujíždejícím jedincům mohu jen doporučit.3,5*(2.10.2009)

Klasika (známá z dob pirátského videa též pod všeříkajícím názvem "Náckové z moře") mávající svým hlavním atmosférickým trumfem (náckové pochodující pod vodou) důkladně a odpovědně.(22.3.2006)

Toto som videl straaaaaašne dávno, tuším s poľským dabingom. Pamätám si na scénu, z ktorej som od strachu dosť dlho nespával. Slepá ženská s nožom behala po miestnosti a niečo začula, tak začala okolo seba bodať nožom, potom prestala. Hneď nato sa spoza dverí vynoril zombík. Ešte teraz ma pri tom striasa, keď si na to spomeniem...(25.1.2012)